Japanese Chin: Ένας σκύλος με τρομερό χαρακτήρα!

 Ο Ιαπωνικός αυτός σκυλάκος κατάγεται από την Ασία, όπου εκτιμάται ως οικογενειακός σύντροφος για περισσότερα από χίλια χρόνια. Μάλιστα, ήταν ένα δημοφιλές μέλος των Κινεζικών και Ιαπωνικών αυτοκρατορικών αυλών.

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να τα βρείτε σε καταφύγια ή φιλοζωικές ομάδες. Θυμηθείτε πως η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση όταν θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο τετράποδο φίλο!

 Αυτή η ράτσα είναι κομψή και φινετσάτη και αυτό αποτυπώνεται και στον χαρακτήρας της. Το Japanese Chin προσαρμόζεται καλά στη ζωή ενός διαμερίσματος, αλλά δεν του αρέσει να τον εγκαταλείπουν για πολλές ώρες.

 Το πολύ πολύ αν αργήσετε να φτάσετε στο σπίτι να το βρείτε πάνω σε καμιά βιβλιοθήκη, γιατί του αρέσει πολύ να σκαρφαλώνει στα πιο απίθανα μέρη του σπιτιού, ακριβώς όπως οι γάτες.

 Μάλιστα, έχει αρκετές γατίσιες συνήθειες, όπως το να περιποιείται τον εαυτό του και να βάζει στο μάτι μικρά αντικείμενα. Αν του δώσετε τη προσοχή και την αγάπη που του αξίζει, θα ανταμειφθείτε με έναν αξιολάτρευτο φιλαράκο!

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 20 έως 28 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 2 έως 4 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 14 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Ιαπωνικό Τσιν;

 Έχει όλες τις ιδιότητες που αναζητά κανείς σε έναν σκύλο συντροφιάς. Ευδοκιμεί όταν είναι με τους ανθρώπους του και αγαπάει τους πάντες.

 Το Japanese Chin τα πηγαίνει καλά ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα και προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε συνθήκη διαβίωσης, ωστόσο, το μικροσκοπικό του μέγεθος και η αγάπη του για την ανθρώπινη συντροφιά συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να ζει σε εξωτερικούς χώρους.

 Ο μικρός μας Ιάπωνας έχει την κλασική εμφάνιση μιας ανατολίτικης ράτσας με μεγάλο, φαρδύ κεφάλι, μεγάλα, πλατιά μάτια, επίπεδο πρόσωπο και μια υπέροχη φουσκωτή ουρά. Έχει επίσης μικρά αφτιά που κρέμονται προς τα κάτω και σχηματίζουν ένα V.

 Πέρα από την αξιολάτρευτη εμφάνισή του, είναι ένας πολύ έξυπνος σκύλος που μαθαίνει γρήγορα, αλλά έχει το δικό του τρόπο σκέψης. Αν η εκπαίδευσή του αναλώνεται στα ίδια και τα ίδια, θα επιλέξει να κάνει κάτι πιο διασκεδαστικό.

 Όπως συμβαίνει με πολλές ράτσες σκύλων, η εκπαίδευση της τουαλέτας μπορεί να σας δυσκολέψει λιγάκι, αλλά με επιμονή και συνέπεια θα διαμορφώσει ένα σωστό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

 Γενικά, είναι ένα χαρούμενος και ευγενικός χαρακτήρας που τα πηγαίνει καλά με όλους. Είναι φιλικός με άλλα σκυλιά και γάτες και πολύ παιχνιδιάρικος σύντροφος για μεγαλύτερα παιδιά. Λόγω του μικρού του μεγέθους, ωστόσο, δεν καλό είναι να μην αφήνεται στα χέρια των νηπίων, γιατί άθελά τους μπορεί να τον τραυματίσουν.

 Το Ιαπωνικό Τσιν είναι στοργικό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του, αλλά έχει μια φυσική συστολή γύρω από νέους ανθρώπους και καταστάσεις. Απαιτεί ελάχιστη άσκηση και είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα.

 Ταυτόχρονα, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ ευαίσθητο σκυλί. Αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των ανθρώπων του και διαμορφώνει την προσωπικότητά του, έτσι ώστε να ταιριάζει και να συμπορεύεται μαζί τους.

 Εάν ζει σε ένα ήσυχο περιβάλλον θα είναι ήρεμος, πράος και συγκρατημένος, αλλά θα εξακολουθεί να έχει όλα τα υπέροχα χαρακτηριστικά ενός σκύλου συντροφιάς. Από την άλλη, αν ζει σε ένα δραστήριο σπίτι, θα είναι ένας ζωηρός, ενθουσιώδης και εξωστρεφής φίλος.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Ιαπωνικό Τσιν!
 • Μοιάζει με γάτα από πολλές απόψεις. Συνήθως περιποιείται τον εαυτό του, γλείφοντας τα πόδια του και σκουπίζοντας το κεφάλι του. Επίσης, του αρέσει να σκαρφαλώνει σε ψηλά σημεία του σπιτιού και να κουρνιάζει σε κρυφά μέρη, όπως κάτω από τον καναπέ.
 • Μαδάει πολύ λίγο, κυρίως στη περιοχή των αφτιών, και απαιτεί λίγα λεπτά βουρτσίσματος κάθε μέρα για να απομακρύνονται οι χαλαρές τρίχες και να μη δημιουργούνται κόμποι.
 • Δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με τη θερμότητα και χρειάζεται παρακολούθηση όταν παίζει έξω στη ζέστη, για να μην κουραστεί υπερβολικά ή πάθει θερμοπληξία.
 • Λόγω του επίπεδου προσώπου του, συχνά ρουθουνίζει ή εμφανίζει ανάποδο φτέρνισμα. Σε γενικές γραμμές, εξακολουθεί να μπορεί να αναπνέει κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά αν δείτε ότι δυσκολεύεται, δοκιμάστε να του χτυπήσετε απαλά τον λαιμό.
 • Ανταποκρίνεται καλά στη καθημερινότητα ενός διαμερίσματος.
 • Είναι έξυπνο και πρόθυμο να ευχαριστήσει τους πάντες, αλλά απαιτεί ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά εκπαιδευτικά μαθήματα, γιατί βαριέται πολύ εύκολα.
 • Έχει πολύ καλές σχέσεις με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά δε συνιστάται για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά, επειδή έχει πολύ μικρό μέγεθος, κάτι που τον καθιστά ευάλωτο στα πειράγματά τους.
 • Το Japanese Chin είναι σκύλος συντροφιάς που ευδοκιμεί όταν βρίσκεται με τους ανθρώπους που αγαπάει, συνεπώς, δεν πρέπει να μένει έξω, μακριά από την οικογένειά του.
 • Απαιτεί λιγότερη άσκηση σε σύγκριση με άλλες ράτσες σκύλων, αλλά απολαμβάνει έναν καθημερινό περίπατο ή παιχνίδι στην αυλή.
 • Δεν του αρέσει όταν τον εγκαταλείπουν και το άγχος αποχωρισμού είναι ένα κοινό πρόβλημα με αυτά τα σκυλάκια.
 Η ιστορία της ράτσας του Japanese Chin

 Είναι μια αρχαία ράτσα που πιθανόν αναπτύχθηκε  στη Κινεζική αυτοκρατορική αυλή. Αποτελούσε συχνά δώρο σε απεσταλμένους από άλλες χώρες, και πιθανότατα ήταν δώρο στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, που επισκέφθηκε το νησιωτικό έθνος και της έδωσε το όνομά του.

 Στην Ιαπωνία, δε θεωρούνταν σκύλος (inu) αλλά ξεχωριστή οντότητα. Εκεί μάλλον διασταυρώθηκε με μικρά σκυλάκια τύπου Spaniel, με αποτέλεσμα να αποκτήσει την εμφάνιση που έχει σήμερα.

 Η ράτσα παρέμεινε στην αφάνεια μέχρι το 1853, όταν ο Commodore Matthew Perry έπλευσε στο λιμάνι Uraga κοντά στο Edo — το σημερινό σήμερα Τόκιο — και εισήγαγε την Ιαπωνία στο διεθνές εμπόριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Ιαπωνικό Τσιν να γίνει ένα δημοφιλές σκυλάκι και να αρχίζει να εισάγεται στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Μεταξύ των πρώτων Αμερικανών ιδιοκτητών της ράτσας ήταν ο Πρόεδρος Φράνκλιν Πιρς, ο τότε Υπουργός Πολέμου Τζέφερσον Ντέιβις και η κόρη του πολιτικού και διπλωμάτη Πέρι Μπέλμοντ, Καρολάιν Πέρι Μπέλμοντ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιαπωνέζικο Τσιν ήταν γνωστό ως Ιαπωνικό Σπάνιελ και κράτησε αυτό το όνομα μέχρι το 1977.

 Η προσωπικότητά του

 Γενικά, είναι ένας χαρούμενος και γοητευτικός σκύλος με στοργικό χαρακτήρα και κοφτερό μυαλό. Επίσης, ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν γαβγίζει, αντιθέτως, παράγει έναν χαρακτηριστικό τρόπο ομιλίας. Είναι τόσο ευαίσθητος και ευσυνείδητος όσον αφορά στα συναισθήματα των ανθρώπων του, που είναι γνωστό ότι διαμορφώνει το χαρακτήρα του με βάση τις ανάγκες τους.

 Είναι πάντα αφοσιωμένος στους ανθρώπους του και μπορεί να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού. Γενικά, όμως, πρόκειται για έναν ευχάριστο σκύλο που δείχνει αγάπη και στοργή σε όλους, αλλά είναι λιγάκι ντροπαλός όταν εκτίθεται σε νέα άτομα ή καταστάσεις.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

Δεν εμφανίζει συχνά προβλήματα υγείας, αλλά όπως όλες οι ράτσες, μπορεί να είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις, όπως:

 • Κολποκοιλιακή ενδοκαρδίωση
 • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
 • Εξάρθρωση επιγονατίδας
 • Καρδιακό φύσημα
 • Νόσος Legg-Calve-Perthes
 • Καταρράκτης
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Ιαπωνικό Τσιν έχει ένα πλούσιο τρίχωμα που είναι ελαφρώς μακρύ και μεταξένιο. Ο σκύλος διακρίνεται για τη πυκνή του χαίτη, τα φτερωτά αφτιά, τη φουντωτή ουρά, το πτέρωμα στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών και το ελαφρύ πτέρωμα στα πίσω πόδια, που τον κάνουν να φαίνεται σαν φοράει παντελόνι.

 Το κεφάλι, το πρόσωπο και τα μπροστινά του πόδια έχουν κοντές τρίχες. Θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα, όπως ασπρόμαυρο, κόκκινο και άσπρο ή ασπρόμαυρο με καφέ σημάδια.

 Ο συγκεκριμένος σκυλάκος δεν χρειάζεται συχνό μπάνιο και αν λάβουμε υπόψη ότι του αρέσει να φροντίζει τον εαυτό του όπως οι γάτες, μια φορά το μήνα είναι αρκετό.

 Τα ξηρά σαμπουάν είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο σαμπουάν, να σκουπίσετε το τρίχωμά του μέχρι να στεγνώσει και να το βουρτσίσετε με φορά προς τα πάνω και προς τα έξω. Το τρίχωμά του μαδάει αρκετά, αλλά το εβδομαδιαίο βούρτσισμα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις τρίχες.

 Ταυτόχρονα, βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτό. Αν μπορείτε καθημερινά, ακόμα καλύτερα για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος. Κόβετε επίσης τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1/4 με 1/2 φλιτζάνι ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Το πόσο τρώει όμως ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το Japanese Chin απαιτεί πολύ λίγη άσκηση. Είναι ευχαριστημένο με μια καθημερινή βόλτα ή ένα ωραίο παιχνίδι. Αν και είναι έξυπνο, μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι με την εκπαίδευσή του, γιατί βαριέται τα ίδια πράγματα. Όταν κάνει λάθος, μιλήστε με σταθερό και ήπιο τόνο και όχι με φωνές και υστερίες, γιατί θα τρομάξει, θα πεισμώσει και δεν θα υπακούσει.

 Η εκπαίδευση της τουαλέτας μπορεί να αποβεί πρόκληση μαζί του, αλλά μέχρι την ηλικία των 4 μηνών θα έχετε εκπαιδεύσει το κουτάβι σας αν έχετε επιμονή, συνέπεια και υπομονή.

 Το Japanese Chin είναι σκύλος συντροφιάς και δεν πρέπει να ζει σε εξωτερικούς χώρους. Δένεται πολύ με τους ανθρώπους του και μπορεί να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού. Είναι ιδανικός, λοιπόν, για τη διαβίωση σε ένα διαμέρισμα.

 Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε σχετικά με τη ράτσα είναι ότι ο λαιμός των σκύλων είναι πολύ λεπτός, οπότε πρέπει να του φοράτε ζώνη ασφαλείας αντί για κολάρο όταν βγαίνετε βόλτα.

 Αν και είναι ένα ευγενικό σκυλί, δε συνιστάται για οικογένειες με μικρά παιδιά, γιατί μπορεί να το τραυματίσουν. Ιδανικά, ταιριάζει σε μεγαλύτερα παιδιά που ξέρουν πώς να χειρίζονται σωστά έναν σκύλο.

Έχει καλές σχέσεις με άλλα σκυλιά και γάτες, αλλά πρέπει να προστατεύεται από τα μεγαλύτερα σκυλιά που θα μπορούσαν να τον τραυματίσουν κατά λάθος πάνω στο παιχνίδι. Επίσης, τα νύχια μιας γάτας μπορεί να τραυματίσουν τα μεγάλα μάτια του, επομένως είναι σημαντικό να τα επιβλέπετε όταν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας φιλαράκι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο