Πορτογαλικός Σκύλος Νερού: Ένας πολυτάλαντος «ψαράς»!

 Κάποτε χρησίμευαν ως πλήρωμα σε αλιευτικά ταξίδια, ανασύροντας τον χαμένο εξοπλισμό και βάζοντας ψάρια σε δίχτυα. Σήμερα, αυτή η ράτσα αποτελεί μία διασκεδαστική οικογενειακή συντροφιά μέσα στο σπίτι.

 Κατηγορία: Σκύλος εργασίας

 Ύψος: 43 έως 58 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 16 έως 27 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 14 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με έναν Πορτογαλικό σκύλο νερού;

 Οι Πορτογάλοι ψαράδες ταξίδευαν από τις ακτές του Ατλαντικού, μέχρι τις παγωμένες περιοχές ψαρέματος της Νέας Γης, στην αναζήτησή τους για μπακαλιάρους.

 Σε αυτήν τους την προσπάθεια όμως δεν ήταν μόνοι, καθώς τους βοηθούσαν τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά με το σγουρό τρίχωμα που έβαζαν τα ψάρια σε δίχτυα, ανέσυραν το χαμένο εξοπλισμό και μετέφεραν μηνύματα από βάρκα σε βάρκα.

 Γνωστό ως «Cao de Agua» (σκύλος νερού) και «πορτογαλικός ψαράς», αυτός ο σκύλος εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Πορτογαλικός Σκύλος Νερού, μια ήρεμη και έξυπνη ράτσα που αγαπάει το νερό.

 Στην πραγματικότητα, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής είναι τα πέλματα των σκύλων. Αυτά περιέχουν ένα είδος νηκτικής μεμβράνης, που τα βοηθάει να κολυμπάνε μέσα στο νερό.

 Αυτός ο σκύλος είναι διασκεδαστικός και φιλικός. Για μια δραστήρια οικογένεια, ειδικά για μία που έχει συχνή πρόσβαση σε κοντινή παραλία, μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή κατοικιδίου.

 Πέρα από το κολύμπι, η ράτσα ευδοκιμεί με την εκπαίδευση και είναι κατάλληλη για αθλήματα σκύλων, όπως η ευκινησία, η υπακοή, η θεραπευτική εργασία και η ιχνηλασία.

 Το Portuguese Water Dog πρέπει να ασκείται καθημερινά, γιατί χωρίς την κατάλληλη άσκηση, μπορεί να απογοητευτεί και να οδηγηθεί σε καταστροφικές συμπεριφορές. Το κολύμπι, το περπάτημα και το τζόκινγκ είναι εξαιρετικές ιδέες για καθημερινή γυμναστική.

 Από εκεί και πέρα, προσαρμόζεται εύκολα σε οποιαδήποτε συνθήκη και με επαρκή ψυχοσωματική άσκηση μπορεί να ζήσει άνετα μέσα σε ένα διαμέρισμα, χωρίς να δημιουργεί φασαρίες.

 Στοργικός, διασκεδαστικός, πιστός και εργατικός, αυτός ο σκύλος μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος φίλος για εσάς!

 Πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τον Πορτογαλικό Σκύλο Νερού

  • Πρόκειται για ενεργητικά σκυλιά που χρειάζονται 30 λεπτά έως μία ώρα έντονης άσκησης καθημερινά. Αγαπούν το κολύμπι και το τζόκινγκ.
  • Χωρίς επαρκή γυμναστική και νοητικά παιχνίδια, μπορούν να γίνουν καταστροφικά. Μάλιστα, τους αρέσει ιδιαίτερα να μασάνε πράγματα.
  • Είναι πολύ έξυπνα. Τους αρέσει να μαθαίνουν νέα πράγματα, αλλά αν η εκπαίδευσή τους δεν έχει προκλήσεις και δεν τους δίνει ισχυρό κίνητρο για να μάθουν τις εντολές του αφεντικού τους, βαριούνται, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται χρονοβόρα.
  • Η συμπεριφορά τους απέναντι σε παιδιά και άλλα κατοικίδια είναι πολύ καλή, ειδικά αν μεγαλώνουν μαζί από κουτάβια. Μπορούν να είναι επιφυλακτικά προς τους ξένους, αλλά ποτέ δεν τους λείπει η αγάπη και η στοργή για την οικογένειά τους.
  • Παρά το πυκνό τους τρίχωμα δεν μαδάνε πολύ και τις περισσότερες φορές θεωρούνται υποαλλεργικά.
  • Αγαπάνε πολύ τους κηδεμόνες τους και ιδανικά πρέπει να ζουν κάτω από την ίδια στέγη.
  • Μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον ενός διαμερίσματος, αρκεί να έχουν μια παραγωγική και δημιουργική καθημερινότητα.
  • Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι ωριμάζουν πιο αργά από άλλες ράτσες σκύλων, οπότε για αρκετά χρόνια αισθάνονται σα νεαρά κουτάβια.

 Η ιστορία του Πορτογαλικού Σκύλου Νερού

 Ο εν λόγω σκύλος προέρχεται από σκύλους που χρησιμοποιούσαν για αιώνες Πορτογάλοι ψαράδες για να βάζουν ψάρια σε δίχτυα, να ανασύρουν εξοπλισμό από το νερό και να μεταφέρουν μηνύματα από βάρκα σε βάρκα.

 Μάλιστα, είναι πιθανό να μοιράζεται έναν κοινό πρόγονο με τη ράτσα του Κανίς, το οποίο εκτράφηκε στη Γερμανία για να ιχνηλατεί μέσα στο νερό.

 Γνωστός στην πατρίδα του ως «Cao de Agua (σκύλος του νερού)», το Portuguese Water Dog χρησίμευε ως μέλος του πληρώματος αλιείας για ταξίδια που εκτείνονταν από τις ακτές της Πορτογαλίας, έως τη Νέα Γη.

 Αυτά τα σκληρά εργατικά σκυλιά σχεδόν εξαφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς το ψάρεμα άρχισε να εκσυγχρονίζεται. Ωστόσο, ένας πλούσιος Πορτογάλος, λάτρης των σκύλων, ο Vasco Bensuade, παρενέβη για να σώσει τη ράτσα.

 Εν συνεχεία, οι θαυμαστές της δημιούργησαν ένα σύλλογο και κατέγραψαν το πρότυπο της φυλής – μια γραπτή περιγραφή του πώς πρέπει να φαίνεται και να ενεργεί η ράτσα.

 Μερικές δεκαετίες αργότερα, τα σκυλιά της ράτσας πήραν το δρόμο τους προς την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Ο πορτογαλικός σύλλογος Water Dog of America ιδρύθηκε το 1972, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν μόνο 12 γνωστά σκυλιά της ράτσας στις ΗΠΑ. Μόλις 10 χρόνια αργότερα, ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 650.

 Το 1983, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε τον Πορτογαλικό Σκύλο Νερού ως ξεχωριστή ράτσα. Σήμερα, κατατάσσεται στην 69η θέση σε δημοτικότητα μεταξύ των 155 φυλών και ποικιλιών που αναγνωρίζονται από τον όμιλο.

 Τα στοιχεία του χαρακτήρα που διακρίνουμε στο Portuguese Water Dog

 Ομολογουμένως, ο εν λόγω σκυλάκος έχει πολλές εξαιρετικές ιδιότητες: είναι ακούραστος, λατρεύει τη διασκέδαση και έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ.

 Επιπλέον, είναι αρκετά έξυπνος. Πολλές φορές, μάλιστα, παριστάνει τον κλόουν για να τραβήξει την προσοχή της οικογένειάς τους, μοιράζοντας χαμόγελα και γέλια παντού!

 Όπως συμβαίνει με όλα τα σκυλιά, το Πορτογαλικό Water Dog χρειάζεται κοινωνικοποίηση από την πρώτη μέρα της υιοθεσίας του, για να αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο και ώριμο χαρακτήρα που θα συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής και τις επιθυμίες της οικογένειάς του.

 Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με τη ράτσα;

 Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε πως η συγκεκριμένη ράτσα δεν έχει την τάση να αρρωσταίνει συχνά και να απειλείται από σοβαρές ασθένειες.

 Εντούτοις, ο κηδεμόνας του καλό είναι να εξετάζει τον σκύλο του για ενδεχόμενα προβλήματα, όπως δυσπλασία ισχίου, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, νεανική διατατική μυοκαρδιοπάθεια και φλεγμονές.

 Η περιποίηση και η φροντίδα του τριχώματός του

 Το Portuguese Water Dog έχει δύο τύπους τριχώματος: ένα πολύ σγουρό και ένα κυματιστό. Και στις δύο περιπτώσεις, δε μαδάει πολύ και συνήθως θεωρείται υποαλλεργικό.

 Θα το βρείτε σε πολλά χρώματα, όπως μαύρο, λευκό, σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου και σε καφέ με λευκό.

  Ιδανικά, χρειάζεται ένα καλό βούρτσισμα ή χτένισμα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, για να μην μπερδεύεται το τρίχωμά του. Επίσης, χρειάζεται τριμάρισμα κάθε μήνα για να παραμένει προσεγμένος.

 Οποιοσδήποτε σκύλος ξοδεύει πολύ χρόνο μέσα στο νερό, είναι σημαντικό  να ξεπλένεται καλά με καθαρό νερό για να φεύγουν το αλάτι και άλλες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο τρίχωμα ή το δέρμα του.

 Μετά, χρειάζεται ένα καλό σκούπισμα και καθαρισμό των αφτιών, για να μην αναπτυχθούν παθογόνα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ωτίτιδα σκύλου ή άλλες μολύνσεις.

 Τα νύχια του χρειάζονται κόψιμο μία ή δύο φορές τον μήνα και τα δόντια του βούρτσισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο μένει προστατευμένο από τα βακτήρια της πλάκας, ενώ αποκτά μια φρέσκια και καθαρή αναπνοή.

 Οι Πορτογαλικοί Σκύλοι Νερού είναι λάτρεις των ανθρώπων και πρέπει να μένουν κοντά τους, κάτω από την ίδια στέγη.

 Ιδανικά, χρειάζονται μια περιφραγμένη αυλή, όπου μπορούν να παίζουν με ασφάλεια, αν και με αρκετή άσκηση, μπορούν να προσαρμοστούν στη ζωή ενός διαμερίσματος.

 Η καθημερινή δραστηριότητα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι ή παιχνίδια έλξης. Με επαρκή ψυχική και σωματική διέγερση, είναι ένα φιλήσυχο και χαρούμενο κατοικίδιο.

 Για την εκπαίδευσή του, ανταποκρίνεται καλύτερα σε τεχνικές θετικής ενίσχυσης, όπως έπαινο, παιχνίδια και ανταμοιβές φαγητού. Από την άλλη, δεν αντέχει τις ατελείωτες επαναλήψεις, γιατί βαριέται εύκολα.

 Το καλό είναι ότι μαθαίνει γρήγορα και του αρέσει να αποκτά νέες δεξιότητες. Οποιοσδήποτε τύπος εκπαίδευσης θα βοηθήσει το αφεντικό του να χτίσει έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί του.

 Γενικά, το καλύτερο κίνητρο για να αποκτήσει μια ώριμη και υπεύθυνη συμπεριφορά, αλλά και για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος, είναι να του ανατίθενται καθημερινά διαφόρων ειδών καθήκοντα.

 Λάβετε επίσης υπόψη ότι του αρέσει πολύ να μασουλάει πράγματα. Έτσι χρειάζεται παιχνίδια για μάσημα, τα οποία όμως καλό είναι να μην τα έχει κοντά του για πολλές ώρες, γιατί τα συνηθίζει και τα βαριέται. 

 Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο σκύλος πρέπει να μάθει από κουτάβι να μην τρώει πράγματα μέσα ή έξω από το σπίτι, προκειμένου να μη γίνει ανυπάκουος και καταστροφικός.

 Όπως με όλα τα σκυλιά, θα πρέπει να τον προσέχετε γύρω από μικρά κατοικίδια, όπως κουνέλια, ινδικά χοιρίδια και χάμστερ, γιατί δεν παύει να έχει μέσα του το ένστικτο του ιχνηλάτη και του κυνηγού.

 Βέβαια, έχει καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως τα παιδιά και τα άλλα σκυλάκια, πόσο μάλλον όταν συμβιώνουν από μικρά.

 Εν ολίγοις, μπορεί να εκτράφηκε ως βοηθός ψαράδων σε αλειευτικές εργασίες και να εκτιμήθηκε για τις σωματικές του δεξιότητες, αλλά δεν άργησε να ξεχωρίσει ως ζώο συντροφιάς για οικογένειες, λόγω του χιούμορ και του διασκεδαστικού του χαρακτήρα.

 Ο Πορτογαλικός Σκύλος Νερού είναι από τις πιο γνωστές και ταλαντούχες ράτσες σκύλων, που διαπρέπει σε οποιονδήποτε τομέα, από τον χώρο της αλιείας, μέχρι τα αθλήματα και τους διαγωνισμούς σκύλων!

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ράτσας του, επισκεφθείτε ένα εκτροφείο και να γνωρίσετε τα κουτάβια από κοντά.

 Φυσικά, αν σας ενδιαφέρει η υιοθεσία ενός τετράποδου φίλου, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποκτήσετε κουτάβια που χαρίζονται από καταφύγια και ιδιώτες.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο