Κούβατζ: Ένας τρομερά αφοσιωμένος σκύλος!

 Ο Kuvasz είναι ένας σκύλος μεγάλος σε μέγεθος, ολόλευκος, με ένα διακριτό και αρκετά κομψό παρουσιαστικό, ο οποίος δραστηριοποιείται ως τσοπανόσκυλο στη γενέτειρά του, την Ουγγαρία.

 Ομολογουμένως, είναι ένας σκύλος για κάθε οικογένεια. Διακρίνεται για τον προστατευτικό χαρακτήρα, αλλά και την συγκρατημένη, καχύποπτη συμπεριφορά του γύρω από τους ξένους.

 Την ίδια στιγμή, έχει ένα ανεξάρτητο πνεύμα και δε θα διστάσει να πάρει τα ηνία, αν δει πως οι συνθήκες το απαιτούν. Η εκπαίδευσή του, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένους ανθρώπους.

 Παρόλα αυτά, η υιοθεσία του αξίζει σίγουρα τον κόπο. Το σκυλί αυτό θα σας ανταμείψει με την άκρως γοητευτική και στοργική συμπεριφορά του, αλλά και την ευαίσθητη φύση του.

 Σε αντάλλαγμα, καλείστε να του προσφέρετε ένα ευρύχωρο περιβάλλον διαβίωσης και να δεσμευτείτε ότι θα περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Δεν είναι ένα σκυλί που τα πηγαίνει καλά με την μοναξιά.

 Κατηγορία: Σκυλί εργασίας

 Ύψος: 66 με 76 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 32 με 52 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Kuvasz;

 Το πανέμορφο αυτό πλάσμα ξεχωρίζει για τα αμυγδαλωτά μάτια, τη μαύρη μυτούλα, την πυκνή άσπρη γούνα και το μέγεθός του. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν αποκλείεται να το δείτε σαν σκυλί μόδας.

 Ταυτόχρονα, είναι ένας υπέροχος, πιστός και υπομονετικός σύντροφος. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν κάνει για όλους τους ανθρώπους.

 Μπορεί να γίνει αρκετά απόμακρος, ανεξάρτητος και καχύποπτος με τους ξένους. Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα του είναι που καθιστούν και την εκπαίδευσή του μια πρόκληση για άπειρους ιδιοκτήτες.

 Για τους ίδιους λόγους, μπορεί να γαυγίζει πολύ και αρκετά. Γι΄ αυτό καλό είναι να ενημερώσετε σχετικά τους γείτονές σας.

 Βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν όταν μιλάμε για την οικογένειά του. Μαζί της είναι πολύ προστατευτικός, αλλά και αγαπησιάρης.

 Αδυναμία του είναι τα παιδιά κάθε ηλικίας. Αφιερώνει όλη την πίστη και την ενέργειά του στην προστασία και την φύλαξή τους, ενώ είναι αρκετά ευγενικός όταν παίζει μαζί τους.

 Ένα κουτάβι όμως είναι πιθανό να μην έχει συναίσθηση της δύναμής του. Έτσι, καλό είναι να έχετε πάντα το νου σας όταν παίζει με τα παιδάκια σας.

 Από εκεί και πέρα, είναι ένα αρκετά δραστήριο σκυλί. Δεν μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα μικρό διαμέρισμα ή σε ένα σπίτι χωρίς αυλή. Αφήστε που μπορεί να γίνει επιθετικό, αν το δένετε εκεί έξω.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Κούβατζ:

  • Χρειάζεται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη, που θα καταλαβαίνει τις ιδιαιτερότητες και τα όριά του.
  • Είναι καχύποπτος με τους αγνώστους, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φύλακας. Θα πρέπει όμως να τον εκπαιδεύσετε κατάλληλα.
  • Η εκπαίδευσή του απαιτεί υπομονή και επιμονή εκ μέρους σας. Η ανεξάρτητη φύση του, βλέπετε, μπαίνει στην μέση και περιπλέκει λιγάκι παραπάνω τα πράγματα.
  • Τα πράγματα αλλάζουν γύρω από την οικογένειά του. Μαζί της είναι προστατευτικός και θέλει να βρίσκεται πάντοτε κοντά της. Σαφέστατα, δεν είναι ένας σκύλος που μπορεί να μένει για ώρες σε μια αυλή.
  • Δεν αποκλείεται να εκδηλώσει τάσεις επιθετικότητας, αν το έχετε δεμένο για πολύ καιρό.
  • Συνιστάται εξίσου η πρώιμη κοινωνικοποίησή του με άλλους ανθρώπους, παιδιά και κατοικίδια. Έτσι, θα «ακονίσετε» τις κοινωνικές του δεξιότητες.
  • Μαδάει πολύ, ειδικά το φθινόπωρο και την άνοιξη. Προετοιμαστείτε για βούρτσισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αν όχι κάθε δύο με τρεις μέρες.
  • Μην το παρακάνετε με την σωματική δραστηριότητα όσο είναι κουτάβι. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανίσει προβλήματα στις αρθρώσεις του.

 Η ιστορία του σκύλου Kuvasz 

 Μάλλον πρόκειται για τον αρχαιότερο από τους 3 σκύλους της Ουγγαρίας, με τους άλλους 2 να είναι το Κόμοντορ και ο σκύλος Πούλι.

 Φαίνεται πως το Κούβατζ έφτασε στη περιοχή με τις φυλές των Μαγυάρων, όταν κατέλαβαν την Ουγγαρία περίπου 1200 χρόνια πριν.

 Το όνομα της ράτσας είναι μια παραλλαγή της τουρκικής λέξης «kuwasz», που σημαίνει «σωματοφύλακας». Αναφέρεται, φυσικά, στην εκπληκτική ικανότητα αυτού του σκύλου να παρέχει προστασία και ασφάλεια.

 Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, προέρχεται από τη Σουμερική λέξη «ku assa», που αναφέρεται στον σκύλο που φυλάει τη περιοχή του και τρέχει μαζί με τα άλογα και τους ιππείς τους.

 Τα φυσικά ταλέντα του Κούβατζ αξιοποιούνταν ήδη από τον 15ο αιώνα στην γενέτειρά του. Πολλοί ευγενείς, αλλά και πολίτες το χρησιμοποιούσαν σαν σκυλί εργασίας ή φύλακα.

 Ένας από αυτούς ήταν ο Βασιλιάς Ματθίας. Η περίοδος βασιλείας του ήταν γεμάτη αναταραχές και δολοπλοκίες, οπότε χρειαζόταν την προστασία ενός έμπιστου φύλακα για να επιβιώσει.

 Μάλιστα, έχτισε εκατοντάδες καταφύγια για τα σκυλιά Kuvaszok στην ιδιοκτησία του στο Siebenbuergen.

 Πέρα από την προστασία του βασιλιά, αυτά τα σκυλιά δραστηριοποιούνταν ως κυνηγοί μεγαλόσωμων θηραμάτων, αλλά και προστάτες των κοπαδιών του στέμματος.

 Με τον θάνατο του βασιλιά, η φυλή άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε την απήχησή της στην αριστοκρατική τάξη. Οι απλοί πολίτες εξακολουθούσαν βέβαια να την προτιμούν σταθερά.

 Στα τέλη του 1800, οι εκτροφείς αποφάσισαν να καθιερώσουν τα πρότυπα της ράτσας. Τα χρόνια που ακολούθησαν βρήκαν το σκυλί αυτό σαν σκυλί μόδας ανάμεσα σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.

 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Κούβατζ έφτασε στα πρόθυρα της εξαφάνισης, όπως ένα σωρό ράτσες σκύλων ακόμη. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν μόλις 30 τέτοια σκυλιά σε ολόκληρη την Ουγγαρία.

 Παρόλα αυτά, οι εκτροφείς έβαλαν τα δυνατά τους και κατέληξαν να πουλούν κουτάβια στο εκτροφείο για μερικά τσιγάρα και λίγο φαγητό.

 Τα πράγματα δεν άλλαξαν μέχρι και το 1956, όπου έγινε η Ουγγρική Επανάσταση. Τότε ήταν που η φυλή άρχισε να παίρνει και πάλι τα πάνω της.

 Σήμερα, υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που υμνούν τον πανέμορφο αυτό σκύλο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1884 καθιερώθηκαν για πρώτη φορά και τα πρότυπα της ράτσας του.

  Το 1931, ο σκύλος Κούβατζ έκανε τα πρώτα του βήματα και στις ΗΠΑ. Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα το 1966, ιδρύθηκε και το Kuvasz Club of America, που ασχολείτο με ζητήματα εκτροφής και ανάπτυξης της ράτσας.

 Το μέγεθος της ράτσας

 Ένας αρσενικός και πλήρως αναπτυγμένος σκύλος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 71 με 76 εκατοστά ύψους και τα 45 με 52 κιλά, ενώ μια θηλυκή σκυλίτσα αγγίζει τα 66-71 εκατοστά και τα 32-41 κιλά.

 Ο χαρακτήρας αυτού του εντυπωσιακού σκύλου

 Πρόκειται για ένα σκυλί με απίστευτη ζωντάνια και θέληση για ζωή. Ταυτόχρονα όμως, διακρίνεται για την σπιρτάδα του πνεύματός του, την περιέργεια, το σθένος και την αποφασιστικότητά του.

 Μην το βλέπετε έτσι μεγαλόσωμο. Η καρδιά του είναι από πούπουλα σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που εμπιστεύεται και αγαπάει πραγματικά.

 Είναι απόλυτα αφοσιωμένος στα αγαπημένα του πρόσωπα και ειδικά στα παιδιά της οικογένειας. Το σπουδαιότερο; Δεν θα διστάσει να δώσει μέχρι και την ίδια τη ζωή του για να τα υπερασπιστεί.

 Βέβαια, για να τα πάτε καλά μαζί του, θα χρειαστεί να έχετε εμπειρία και αυτοπεποίθηση. Διαφορετικά, η εκπαίδευση του σκύλου θα αποτελέσει πρόκληση για εσάς.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα αρκετά υγιές σκυλί. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να απολαύσει την ποιοτική ζωή που του αξίζει, αν το φροντίζετε κατάλληλα.

 Βέβαια, κανένα ζωάκι δεν είναι άτρωτο. Έτσι και το Κουβάτζ μπορεί να εμφανίσει δυσπλασία ισχίου, προβλήματα με τις αρθρώσεις, συστροφή στομάχου και ασθένεια του von Willebrand.

 Ενημερωθείτε σχετικά από τον κτηνίατρό σας, προκειμένου να τηρείτε τα καθορισμένα σας ραντεβού και να διασφαλίζετε τη βέλτιστη υγεία του κατοικιδίου σας.

 Η φροντίδα ενός σκύλου Kuvasz

  Μιλάμε για ένα δραστήριο πλάσμα, που χρειάζεται αρκετή σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση.

 Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα μικρό διαμέρισμα ή σε ένα σπίτι χωρίς κήπο. Ακόμα κι αν έχετε κήπο όμως, θα χρειαστεί να το βγάζετε μακρινές βόλτες και να παίζετε μαζί του.

 Όσον αφορά στη διατροφή του σκύλου, μπορείτε να του δίνετε ενδεικτικά 2-4 μπολάκια φαγητού από μία premium σκυλοτροφή. Χωρίζετε την ποσότητα αυτή στα δύο και σερβίρετε σε δύο ημερήσια γεύματα. 

 Εντούτοις, η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, γιατί το δικό σας σκυλί μπορεί να απαιτεί μια συγκεκριμένη διατροφή ή διαφορετικές ποσότητες από έναν άλλο αντίστοιχο σκύλο.

 Η περιποίση που χρειάζεται το τρίχωμα του Κούβατζ

 Θα βρείτε το πανέμορφο, πλούσιο τρίχωμα του Κούβατζ στα χρώματα του λευκού και του απαλού μπεζ. Είναι αρκετά μακρύ, οπότε θα πρέπει να το βουρτσίζετε αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα για να αποφύγετε τους κόμπους.

 Το Κούβατζ αποβάλλει φυσιολογικά το τρίχωμά του κάθε φθινόπωρο και άνοιξη, οπότε εκείνες τις περιόδους χρειάζεται ακόμα πιο τακτικό και επιμελές βούρτσισμα.

 Από εκεί και πέρα, καλό είναι να μην κάνει συχνά μπάνιο, εκτός κι αν το έχει πραγματικά ανάγκη. Το τρίχωμά του είναι άοσμο και απωθεί τις ακαθαρσίες που μπορεί να κολλήσουν πάνω του.

 Μέσα στο πρόγραμμα καλλωπισμού του περιλαμβάνεται το βούρτσισμα των δοντιών του – τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα – και το κόψιμο των νυχιών του 1-2 φορές το μήνα.

 Εν ολίγοις, το Kuvasz είναι ένα πολύ δυνατό και προστατευτικό σκυλί, που δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα αγαπημένα του πρόσωπα ακόμα και με την ίδια του την ζωή, αν χρειαστεί.

 Αν καταφέρετε να κατευνάσετε το έντονο ταμπεραμέντο του, τότε να είστε σίγουροι πως θα κερδίσετε έναν πιστό σύντροφο για την οικογένεια και το σπίτι σας.

 Στην Ελλάδα είναι δύσκολο έως και απίθανο να βρείτε σκυλιά της ράτσας Kuvasz σε κάποιο εκτροφείο, πόσο μάλλον κουτάβια που να χαρίζονται για υιοθεσία. Ωστόσο, αξίζει να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε γι’ αυτό το ταλαντούχο σκυλί και άξιο πρεσβευτή του είδους του!

 Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ράτσα και τα χαρακτηριστικά της.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο