Μαλτέζ: Πλήρης οδηγός για τα χαρακτηριστικά της ράτσας του!

 Μπορεί να έρχεται σε toy μέγεθος, αλλά το γλυκύτατο Μαλτεζάκι είναι θαρραλέο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και πολύ ευγενικό – εξαρτάται βέβαια από το ποιόν έχει κάθε φορά απέναντί του.

 Το υπέρλαμπρο, κατάλευκο τρίχωμα της ράτσας του δίνει έναν αέρα κομψότητας. Τα φαινόμενα όμως απατούν καμία φορά.

 Αυτό το μίνι σκυλάκι διακρίνεται για τη ζωηράδα και την τσαχπινιά του. Είναι καλό για κατοικίδιο, αλλά σαρώνει και σε διαγωνισμούς ευκινησίας, υπακοής, ακόμα και ιχνηλασίας.

 Για όλα φταίει ο καλοσυνάτος και αποφασιστικός χαρακτήρας του. Η ευγενική και τρυφερή συμπεριφορά του συμπληρώνει το πακέτο και έρχεται να σας πάρει τα μυαλά!

 Κατηγορία: Σκυλί συντροφιάς

 Ύψος: 20 με 25 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: Έως και 3 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Maltese;

 Όλοι γοητεύονται από την μοναδική του εμφάνιση, αλλά το μίνι Μαλτεζάκι έχει πολλά περισσότερα να δώσει.

 Είναι γλυκό, αγαπησιάρικο και πολύ τρυφερό. Αγαπάει πολύ και ουσιαστικά τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 Την ίδια στιγμή, είναι ένα από τα εξυπνότερα toy σκυλάκια. Η εκπαίδευσή του υπόσχεται να είναι ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι, ακόμα και για εσάς που δεν έχετε εμπειρία στην υιοθεσία σκύλου.

 Βολεύεται με τα πάντα και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τα πηγαίνει περίφημα σε κάθε διαμέρισμα και αγαπάει πολύ τα παιδάκια ή τα άλλα κατοικίδια μέσα και έξω από το σπίτι.

 Βέβαια, για να τα λέμε όλα, το Μαλτέζ δεν τα πηγαίνει καλά με την μοναξιά.

 Αντιθέτως, έχει την τάση να προσκολλάται στα μέλη της οικογένειάς του και να εκδηλώνει έντονο άγχος όταν βρίσκεται μακριά τους. Μάλιστα, αν νιώσει ότι κάποιος άλλος μονοπωλεί το ενδιαφέρον του αφεντικού του, μπορεί να ζηλέψει υπερβολικά.

 Σημαντικές πληροφορίες για τη ράτσα του Maltese:

  • Μπορεί να είναι πρόθυμο να σας ικανοποιήσει, αλλά δεν σημαίνει πως είναι και το πιο εύκολο σκυλί στην εκπαίδευση. Θα χρειαστείτε υπομονή.
  • Είναι λιγάκι κρυουλιάρικο, ειδικά όταν έχει πολύ υγρασία.
  • Προσέχετε το τρίχωμά του, γιατί είναι πολύ ευαίσθητο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το δέρμα του, που μπορεί να καεί από τον ήλιο στα σημεία που είναι γυμνό.
  • Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο τι πρέπει να τρώνε τα Μαλτέζ, γιατί μπορεί να γίνουν αρκετά επιλεκτικά και δύσκολα με το φαγητό τους.
  • Το μικρό μέγεθος και η ευαισθησία τους ίσως θεωρούνται αποτρεπτικά για παιδάκια μικρής ηλικίας. Μαθαίνοντας όμως στα παιδιά ποια είναι η σωστή συμπεριφορά απέναντι σε όλες τις ράτσες των σκύλων και ποιες υποχρεώσεις πρέπει να αναλαμβάνουν με το κατοικίδιό τους, θα τα βοηθήσετε να εξελιχθούν σε ώριμους και υπεύθυνους ενήλικες.

 Η ιστορία του Μαλτέζ

 Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα σκυλιά του κόσμου, αφού η ιστορία του ξεκινάει τουλάχιστον 2 χιλιετίες πριν!

 Καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς έγραφαν πάντοτε για την αθάνατη φήμη αυτού του σκύλου, ήδη από την απαρχή του αρχαίου Ελληνικού, Ρωμαϊκού και Αιγυπτιακού πολιτισμού.

 Οι Αιγύπτιοι, ειδικά, θεωρούσαν πως τα Μαλτεζάκια είχαν τη δυνατότητα να θεραπεύουν ανθρώπους από ένα σωρό ασθένειες και ο ρόλος τους ήταν ιερός για εκείνους.

 Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση της ράτσας. Κάποιοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από την Μάλτα και αποτελεί προϊόν διασταύρωσης ανάμεσα σε σκυλιά τύπου Spitz ή Spaniel.

 Άλλοι ισχυρίζονται ότι κατάγεται από την Ιταλία, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι μας έρχεται από την Ασία.

 Όπως κι αν έχει, το Μαλτέζ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Τον 15ο αιώνα, οι Γάλλοι Αριστοκράτες το προστάτευαν και το αγαπούσαν, ενώ κατά τη βασιλεία του Ερρίκου Η’ κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Βρετανία.

 Το μικρό αυτό σκυλάκι κέρδισε γρήγορα την πρώτη θέση στην καρδιά των ευγενών κυριών, όπως της βασίλισας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, τη βασίλισσας Μαρίας της Σκωτίας και της βασίλισσας Βικτωρίας.

 Παρά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την άφιξη των σκοτεινών χρόνων του Μεσαίωνα, το Μαλτέζ κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να επιβιώσει.

 Ωστόσο, λίγο έλειψε να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, εξαιτίας ορισμένων εκτροφέων που αποπειράθηκαν να μικρύνουν περισσότερο το μέγεθος της φυλής του.

 Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι εκτροφείς έφεραν το Μαλτέζ σε επαφή με το Κανίς ή Πουντλ, το Σπάνιελ Μινιατούρα και άλλα σκυλιά μινιατούρες από την Ανατολική Ασία, προκειμένου να διασώσουν τη ράτσα.

 Μολονότι ο αριθμός όσων καταγράφονταν επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο ήταν μικρός μέχρι το 1950, σήμερα το Toy Maltese κερδίζει σταθερά θέσεις ως ένα από τα διασημότερα κατοικίδια του κόσμου.

 Ο χαρακτήρας του Μαλτέζ

 Η αλήθεια είναι πως μάλλον δεν έχετε γνωρίσει πιο γοητευτικό πλάσμα κι αυτό οφείλεται στην ευχάριστη και άκρως απολαυστική προσωπικότητά του.

 Το σκυλί αυτό αγαπάει τόσο πολύ τους ανθρώπους, που δεν τους χαλάει χατίρι. Για αυτό, άλλωστε, η εκπαίδευσή του δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα.

 Βέβαια, μην το βλέπετε έτσι μικρούτσικο και γλυκούλι. Ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει μερικά ακόμα χάδια ή εκείνη τη λαχταριστή λιχουδιά που κρατάτε στα χέρια σας.

 Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίησή του από κουτάβι θα διασφαλίσουν πως δεν θα πέσετε θύματα της ατέρμονης γοητείας του!

 Το μέγεθος της ράτσας

 Ως πιθανός κηδεμόνας ενός Μαλτέζ, είναι λογικό να αναρωτιέστε μέχρι πότε μεγαλώνουν τα Μαλτέζ και ποια είναι τα φυσιολογικά κιλά που πρέπει να πάρουν.

 Αυτές οι αξιαγάπητες μουσούδες δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα τρία κιλά, ενώ τα περισσότερα Μαλτεζάκια φτάνουν περίπου το ενάμιση με δύο κιλά κατά την ενηλικίωση.

 Την ίδια στιγμή, τα αρσενικά αγγίζουν τα είκοσι με είκοσι πέντε εκατοστά ύψους και τα θηλυκά περίπου τα είκοσι τρία εκατοστά.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Ο κηδεμόνας αυτού του αξιαγάπητου πλάσματος καλό είναι να προβεί έγκαιρα στις κατάλληλες εξετάσεις για:

  • Μετατόπιση επιγονατίδας
  • Υπογλυκαιμία
  • Προβλήματα με την τραχεία
  • Προβλήματα στα μάτια
  • Σύνδρομο White Dog Shaker
  • Ανάποδο φτέρνισμα

 Τι πρέπει να προσέξετε στην ανατροφή του Μαλτέζ;

 Το Μαλτεζάκι σας θα απολαύσει την καθιερωμένη βόλτα όσο και το παιχνίδι μαζί σας, ακόμα κι αν είναι μεγάλο σε ηλικία.

 Ωστόσο, καλό είναι να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων του κατοικιδίου σας, πριν αρχίσετε να πηγαίνετε μακρινές βόλτες.

 Μέχρι τότε, αφήνετε το κουτάβι σας να παίζει ελεύθερο στην αυλή ή στον κήπο σας και μάλιστα στο δικό του ρυθμό, χωρίς να το πιέζετε να ασκηθεί περαιτέρω.

 Βέβαια, πρέπει να μεριμνήσετε για την έκθεσή του σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα πηγαίνει καλά με τη ζέστη και το κρύο, οπότε θα πρέπει να διαθέτετε τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ στη βόλτα του.

 Το πανέμορφο αυτό πλάσμα με το χαρακτηριστικό μακρύ και απαλό, κατάλευκο τρίχωμά του κερδίζει σταθερά τις εντυπώσεις.

 Βέβαια, πολλά χρόνια πριν ερχόταν σε ένα σωρό χρώματα. Τώρα πια, θα το βρείτε σε λευκό με απαλές αποχρώσεις του μπεζ, σε σημείο που μοιάζει με ένα κινούμενο συνεφάκι.

 Είτε επιλέξετε κοντό, είτε μακρύ κούρεμα για το Μαλτέζ σας, θα πρέπει να το βουρτσίζετε τακτικά, για να διατηρείται λαμπερό και υγιές.

 Έπειτα, ένα θέμα που πρέπει να ξέρετε για τη ράτσα είναι ότι έχει την τάση να εμφανίζει δάκρυα στα μάτια, τα οποία συσσωρεύονται και δημιουργούν βρωμίτσες.

 Ενημερωθείτε για τη καθημερινή περιποίηση των ματιών του Μαλτέζ από τον κτηνίατρό σας και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

 Ό,τι του λείπει σε μπόι, να είστε σίγουροι πως το έχει σε χαρακτήρα! Ο σκύλος αυτός είναι γεμάτος ζωντάνια και όρεξη ζωή, αλλά ξέρει ακριβώς πότε έχει έρθει η στιγμή για ατέλειωτο άραγμα.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας σκυλάκι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες από ιδιώτη και σε καταφύγια αδέσποτων ζώων μήπως χαρίζονται κουτάβια ή να ψάξετε σε κάποιο εκτροφείο για τη ράτσα του Μαλτέζ.

 Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, αν χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες για τα μίνι σκυλάκια Μαλτέζ!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο