Barf ή ξηρά τροφή; Δες τι να προτιμήσεις!

 Από το πώς εκπαιδεύετε το σκυλί σας μέχρι το ποια διατροφή του παρέχετε, όλα έχουν σημασία για ένα σωστό ιδιοκτήτη σκύλου. Μάλιστα, αυτό που απασχολεί πολλούς είναι αν πρέπει να προτιμήσουν barf ή ξηρά τροφή για το κατοικίδιό τους.

 Οι ωμές δίαιτες αποτελούνται από κρέατα οργάνων και μυών, οστά και άλλα μέρη ζώων. Περιλαμβάνουν επίσης ωμά αυγά, μερικά γαλακτοκομικά (όπως το γιαούρτι), φρούτα, λαχανικά και δημητριακά που είναι ασφαλή για σκύλους.

 Η ξηρά τροφή, από την άλλη, παρασκευάζεται γενικά με δημητριακά, πηγές πρωτεϊνών, πηγές αμύλου, φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, είναι συμπληρωμένη με βιταμίνες και μέταλλα για να μπορεί να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του κάθε σκύλου. Οι ξηρές τροφές υψηλότερης ποιότητας περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη απ’ ότι άμυλο και πολλές σκυλοτροφές δεν περιέχουν καν δημητριακά.

 Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε είδος διατροφής, ωστόσο, αυτή η συζήτηση ξεκινάει με το ερώτημα: Χρειάζεται τα σκυλιά να τρώνε φυτά;

 Τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα ή παμφάγα;

 Όπως πολλά κρεατοφάγα ζώα, τα σκυλιά έχουν αιχμηρά δόντια που προορίζονται για να σκίζουν και να κόβουν το κρέας σε φέτες. Κατά κύριο λόγο ταξινομούνται ως σαρκοφάγα ζώα υπό την κατηγορία Carnivora.

 Παρ’ όλα αυτά η ταξινόμηση του σκύλου ως σαρκοφάγο ζώο δε σημαίνει πάντα ότι το ζώο τρέφεται αποκλειστικά με κρέας. Οι γάτες, τα ρακούν και οι αρκούδες ανήκουν εξίσου στην κατηγορία Carnivora, αλλά το καθένα έχει πολύ διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.

 Τα ρακούν, για παράδειγμα, τρώνε σχεδόν τα πάντα, από έντομα μέχρι μούρα και το περιεχόμενο των κάδων απορριμμάτων σας. Τα ασπόνδυλα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής ενός ρακούν και έπειτα ακολουθούν τα φυτά και τα ζώα. Στην ουσία, λοιπόν, τα ραούν είναι παμφάγα.

 Οι αρκούδες στη Βόρεια Αμερική αναζητούν συχνά μούρα ή βελανίδια για να συμπληρώσουν τη διατροφή τους που περιέχει κρέας και ψάρι. Αντίθετα, το Γιγάντιο Πάντα είναι φυτοφάγο – αλλά από επιλογή, όχι εκ φύσεως.

 Τα Γιγάντια Πάντα τρώνε σχεδόν μόνο μπαμπού, παρόλο που το πεπτικό τους σύστημα είναι ρυθμισμένο για να διασπά το κρέας.

 Βέβαια, το μπαμπού δεν είναι η ιδανική τροφή για τον οργανισμό τους, γιατί δεν είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, επομένως πρέπει να τρώνε συνεχώς, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη σωματική τους δραστηριότητα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ωστόσο, το μπαμπού είναι η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον τους.

 Αυτό, λοιπόν, σημαίνει πως το περιβάλλον ενός ζώου παίζει μεγαλύτερη επιρροή στη διατροφή του απ’ ότι η ταξινόμησή του είδους του. Επομένως, μολονότι το σώμα των σκύλων είναι σχεδιασμένο να τρώει μόνο κρέας δεν σημαίνει ότι αυτό θα κάνουν.

 Αντίθετα, οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα, καθώς χρειάζονται ταυρίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κρέας, για να επιβιώσουν. Τα σκυλιά, από την άλλη πλευρά, μπορούν να παράγουν ταυρίνη από μόνα τους. Ως εκ τούτου, οι σκύλοι δεν χρειάζονται αποκλειστικά μια διατροφή βασισμένη στο κρέας για να επιβιώσουν.

 Οι σκύλοι κατάγονται από τους λύκους. Πρέπει όμως να τρώνε σαν λύκοι;

 Οι λύκοι δεν είναι προορισμένοι από τη φύση τους για να αφομοιώνουν τα δημητριακά, για αυτό η ξηρά τροφή είναι απαγορευμένη για εκείνους. Ωστόσο, αν και τα σκυλιά κατάγονται από τους λύκους, ο οργανισμός τους λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.

 Οι κατοικίδιοι σκύλοι εκτρέφονται επιλεκτικά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και ενώ δε χρειάζονται άμυλο στη διατροφή τους, έχουν γονίδια που τους επιτρέπουν να επεξεργάζονται τα δημητριακά. Βλέπετε, έχουν προσαρμοστεί ώστε να είναι ανθεκτικά και να τρώνε ό,τι μπορούν για να μην πεινάσουν.

 Έτσι τα γλυκούλια πλασματάκια που έχουμε στα σπίτια μας έχουν την δυνατότητα να τρέφονται ως παμφάγα. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και ευημερίας. Ακριβώς επειδή οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν με φυτά, δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο υγιείς όταν το κάνουν. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν επαρκώς ότι οι σκύλοι θα ευδοκιμήσουν με φυτικές δίαιτες.

 Πολλοί άνθρωποι δε πιστεύουν ότι τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα κατά περίπτωση, που σημαίνει ότι η κύρια διατροφική τους πηγή είναι το κρέας, αλλά μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς αυτό. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να τρώνε μόνο κρέας; Τι σημαίνει αυτό για το κατοικίδιό σας; Πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας με barf ή ξηρά τροφή;

 Οι ωμές δίαιτες μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία των σκύλων

 Οι λάτρεις αυτού του είδους διατροφής ισχυρίζονται ότι η ωμή τροφή προσφέρει στα κατοικίδιά τους περισσότερη ενέργεια και πιο υγιές δέρμα και τρίχωμα. Επιπλέον, τα οστά που περιέχονται στην barf τροφή σκύλου μπορεί να είναι ωφέλιμα για την υγεία των δοντιών του. Συγχρόνως, το κρέας είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα τα σκυλάκια να έχουν μικρότερα κόπρανα.

 Εντούτοις, το να ακολουθείτε ένα πλήρες πρόγραμμα ωμοφαγίας για το σκύλο σας από το μηδέν, χρειάζεται πολλή δουλειά και φυσικά, η μετάβαση σε barf τροφή σκύλου δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ταυτόχρονα, αν γίνουν λάθη, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για εσάς και το κατοικίδιό σας.

 Οι κίνδυνοι που ελλοχεύει η ωμοφαγία

 Η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευτείτε να ικανοποιήσετε τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας με μια ωμή διατροφή και εκεί έξω υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις πάνω στο θέμα που μπορεί να σας μπερδέψουν ακόμα περισσότερο. 

 Αν και μπορεί να διαβάσετε ότι η ωμοφαγία στηρίζεται σε ποσοστό 80% σε κρέας/ συνδέσμους και λίπος, 10% σε κόκκαλα, 5% σε συκώτι και 5% σε άλλα όργανα, η Biologically Appropriate Raw Food Diet (B.A.R.F) συνιστά πολύ υψηλότερο ποσοστό σε οστά.

 Οποιαδήποτε αναλογία κι αν επιλέξετε, οι σπιτικές δίαιτες μπορεί να είναι δύσκολες. Μια μελέτη από τη Κτηνιατρική Σχολή του UC Davis διαπίστωσε ότι ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται βιβλία συνταγών από κτηνιάτρους, τα σπιτικά γεύματα σπάνια είναι πλήρη σε διατροφική αξία. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας μια σπιτική ισορροπημένη διατροφή.

 Εκτός από τις διατροφικές ελλείψεις, το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια, με αποτέλεσμα ο σκυλάκος σας να αρρωστήσει. Άλλου είδους βακτήρια που βρίσκονται στο ωμό κρέας, όπως η σαλμονέλα, συνήθως είναι ανεκτά από το πεπτικό και ανοσοποιητικό του σύστημα, αλλά μπορεί να είναι απίστευτα επιβλαβή εάν μεταδοθούν στον άνθρωπο.

 Γενικά, ο σωστός χειρισμός του ωμού κρέατος απαιτεί προφύλαξη για την πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών – ειδικά σε παιδιά, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους. Γνωρίζατε όμως ότι αυτές οι ασθένειες μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω των κοπράνων του κατοικίδιου ζώου σας;

 Υπάρχουν 23 εκατομμύρια βακτήρια ανά γραμμάριο στα κόπρανα του σκύλου σας. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στα χέρια σας εάν δεν χρησιμοποιείτε αρκετά ανθεκτικά σακουλάκια όταν μαζεύετε τα κακάκια του.

 Όσον αφορά στην αποφυγή επιβλαβών βακτηρίων από το ωμό κρέας, η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση συνιστά να μαγειρεύετε όλα τα τρόφιμα πριν τα προσφέρετε στο κατοικίδιό σας. Άλλοι οργανισμοί συνιστούν την κατάψυξη των κρεάτων για να μειώσετε τον κίνδυνο παρασίτων. Επιπλέον, θα πρέπει να απολυμένετε το μπολ φαγητού του κάθε φορά που τελειώνει το γεύμα του για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων. 

 Η barf τροφή του εμπορίου είναι πιο προσιτή

 Εάν το μαγείρεμα στο σπίτι δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχουν πιο βολικοί τρόποι για να ταΐσετε τον σκύλο σας barf τροφή. Οι κατεψυγμένες ωμές τροφές για σκύλους πωλούνται σε μορφή μπιφτεκιών που μπορείτε να μοιράσετε σε μερίδες σύμφωνα με τις θερμιδικές απαιτήσεις του σκύλου σας. Μπορείτε να τις βρείτε σε πλήρη μορφή γεύματος, που περιέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο φιλαράκος σας.

 Μια άλλη επιλογή που αποθηκεύεται πιο εύκολα είναι τα αφυδατωμένα και τα λυοφιλοποιημένα ωμά τρόφιμα. Αυτά είναι καλά για ταξίδια και μπορείτε να τα πρετοιμάσετε πολύ πιο εύκολα από τα κατεψυγμένα ωμά γεύματα. Ως μπόνους, η αγορά αφυδατωμένων ωμών τροφίμων παρακάμπτει την ανάγκη χειρισμού του ωμού κρέατος.

 Η αγορά πλήρους ακατέργαστης τροφής για σκύλους που παρασκευάζεται στο εμπόριο θα σας διευκολύνει εξίσου στο να προσφέρετε μια ισορροπημένη διατροφή στον σκυλάκο σας. Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν κρέας που έχει περάσει όλους τους ελέγχους για την ανάπτυξη των παραπάνω βακτηρίων.

 Οι ωμές τροφές που παρασκευάζονται στο εμπόριο είναι πιο ασφαλείς για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα είναι ασφαλείς και στον χειρισμό τους.

 Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας αποκλειστικά με κρέας. Μπορείτε να προσθέσετε πρόσθετα με τη μορφή βρώσιμων οστών ή προϊόντων που είναι ασφαλή για την υγεία τους. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις συμβουλές του κτηνίατρού σας, γιατί τα κόκκαλα είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο ζήτημα για την υγεία των σκύλων.

 Τα κόκκαλα στη διατροφή του σκύλου

 Τα μαγειρεμένα κόκκαλα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον σκύλο σας με την έννοια ότι μπορούν εύκολα να σπάσουν ή να θρυμματιστούν, τραυματίζοντας το στόμα ή το πεπτικό του σύστημα. Τα μαγειρεμένα κόκκαλα αποτελούν επίσης κίνδυνο πνιγμού, καθώς τα μικρά κομμάτια μπορούν να σπάσουν και να μπλοκάρουν την τραχεία του κατοικίδιου ζώου σας.

 Ωστόσο, τα περισσότερα ωμά οστά είναι βρώσιμα. Τα κόκκαλα της γαλοπούλας και του αρνιού είναι αρκετά μαλακά για μάσημα και εύκολα στην πέψη. Όπως και να’χει πάντως, είναι καλύτερο να επιβλέπετε το σκυλί σας ενώ μασάει για να βεβαιωθείτε ότι το κόκκαλο δεν θα θρυμματιστεί και δεν θα κινδυνέψει από πνιγμό.

 Ένας σίγουρος τρόπος για να ενσωματώσετε τα κόκκαλα στη διατροφή του χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού είναι να τα κάνετε σκόνη και να τα πασπαλίσετε πάνω από το φαγητό του.

 Τα προνόμια της ξηράς τροφής

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ξηρά τροφή ήταν το επίκεντρο στη διατροφή των σκύλων εδώ και δεκαετίες. Είναι εύκολο να την αποθηκεύσετε και να τη ρίχνετε απλώς στο μπολ του κατοικίδιου ζώου σας, καθώς δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Συγχρόνως, υπάρχει πολύ μικρότερος κίνδυνος αλλοίωσης.

 Οι φόρμουλες ξηράς τροφής δημιουργούνται για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των σκύλων. Καλό είναι να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες που αναφέρουν ότι η τροφή παρέχει «πλήρη και ισορροπημένη διατροφή για σκύλους με βάση τους κανονισμούς της AAFCO».

 Πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με την εταιρεία που επιλέγετε και να ψάχνετε για την προτεινόμενη ένδειξη της AAFCO. Ακόμα είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με τις καλύτερες τροφές σκύλων που κυκλοφορούν στο εμπόριο αυτή την περίοδο!

 Η σκοτεινή πλευρά της ξηράς τροφής

 Εάν ταΐζετε το σκυλί σας με ξηρά τροφή, βρείτε μια πιστοποιημένη εταιρεία υψηλής ποιότητας που αναφέρει κάθε συστατικό στην ετικέτα. Αναζητήστε καθαρές πηγές πρωτεΐνης και αποφύγετε τροφές που προκαλούν αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.

 Μια ξηρά τροφή υψηλής ποιότητας θα περιέχει επίσης λιγότερα υλικά γέμισης, όπως το ρύζι. Τα πρόσθετα επιβαρύνουν το σκύλο σας με θερμίδες χωρίς να προσθέτουν θρεπτική αξία στη τροφή.

 Barf ή ξηρά τροφή σκύλου; Ποια διατροφή είναι καλύτερη;

 Και οι δύο δίαιτες έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Όλα εξαρτώνται από το να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς και τον σκύλο σας.

 Εάν σκέφτεστε να προσφέρετε στο σκύλο σας μια δίαιτα ωμής τροφής, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα έναν κτηνίατρο διατροφολόγο. Οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να προκαλέσουν στο κατοικίδιο ζώο σας στομαχικές διαταραχές!

 Εάν επιλέξετε τη ξηρά τροφή για να διασφαλίσετε ότι ικανοποιούνται οι διατροφικές του ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να του προσφέρετε άλλες τροφές ως περιστασιακές λιχουδιές. Και αν ούτε η ωμή διατροφή ούτε η ξηρά τροφή ακούγονται πολύ ελκυστικές επιλογές για εσάς και το κατοικίδιό σας, υπάρχουν και άλλες επιλογές φαγητού εκεί έξω!

 Εναλλακτικές διατροφές

 Οι κονσέρβες είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση. Υπάρχει γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε σχέση με τη ξηρά τροφή και περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες. Πολλές φορές η καλύτερη επιλογή για όλους εμάς είναι ένας συνδυασμός με ξηρά τροφη και κονσέρβα!

 Δεδομένου ότι το φαγητό συντηρείται σε κονσέρβα, υπάρχει λιγότερη ανάγκη προσθήκης τεχνητών συντηρητικών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα καθιστά εύκολη την κατανάλωση και την πέψη, ενώ συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

 Μια άλλη επιλογή που αυξάνεται σε δημοτικότητα είναι η αφυδατωμένη τροφή για σκύλους. Δεδομένου ότι η διαδικασία αφυδάτωσης απλώς αφαιρεί το νερό από τα τρόφιμα, τα θρεπτικά συστατικά δε χάνονται όπως μπορεί να χάνονται κατά τη διάρκεια άλλων τύπων επεξεργασίας τροφίμων.

 Τα αφυδατωμένα τρόφιμα αποθηκεύονται εύκολα και διαρκούν περίπου ένα χρόνο. Αυτή η διατροφή πολύ πιο εύκολη στην προετοιμασία απ’ ότι μια ωμή δίαιτα και έχει παρόμοια οφέλη.

 Επιλέξτε τη δίαιτα που είναι καλύτερη για εσάς και τον σκύλο σας

 Όποια δίαιτα κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα Petvet24. Να θυμάστε πως το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και τον σκύλο σας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο