Τι πρέπει να τρώνε τα Μαλτέζ για την υγεία τους;

 Δεν είναι τυχαίο ότι τα Μαλτεζάκια είναι από τις πιο αγαπητές ράτσες σκύλων, καθώς αυτά τα πλασματάκια κάνουν φίλους ακόμα και ανθρώπους που μόλις έχουν γνωρίσει, ενώ συγχρόνως είναι πολύ πιστά στο αφεντικό τους.

 Ενώ οι πολυτελείς μπούκλες τους μπορούν να τα κάνουν να φαίνονται λίγο καθωσπρέπει, είναι απροσδόκητα θαραλλέα κουτάβια που κερδίζουν τον θαυμασμό ακόμα και όσων προτιμούν τα μεγαλόσωμα σκυλιά.

 Βέβαια, για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν καλόβολα και δραστήρια, πρέπει να τα φροντίζετε πολύ καλά. Αυτό δε σημαίνει ότι θα τους παρέχετε μόνο κατάλληλη εκπαίδευση, άσκηση και περιποίηση, αλλά και μια διατροφή που θα τα κρατήσει υγιή και χαρούμενα για τα επόμενα χρόνια που θα σας συντροφεύουν.

 Όσα πρέπει να αποφεύγετε στις σκυλοτροφές

 Είτε προσπαθείτε να ταΐσετε ένα Maltese είτε ένα Μαστίφ, υπάρχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχουν σε οποιαδήποτε τροφή που προορίζεται για το σκυλάκι σας.

 Αν και υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να είστε λίγο ευέλικτοι, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τα εξής:

  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που δεν περιλαμβάνουν μια ολόκληρη πηγή πρωτεΐνης στην αρχή της λίστας των συστατικών.

 Τα σκυλιά μπορεί να είναι παμφάγα, αλλά έχουν μεγάλη ανάγκη από πρωτεΐνη, η οποία παρέχεται καλύτερα με τη μορφή μιας ολόκληρης πρωτεϊνικής πηγής. Αναζητήστε τροφές που περιλαμβάνουν ως πρώτο συστατικό: κοτόπουλο, βοδινό, αρνί, σολομό, πάπια ή κάποιο παρόμοιο τρόφιμο.

  • Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά χρώματα, τεχνητά αρώματα ή τεχνητά συντηρητικά.

 Αυτοί οι τύποι των πρόσθετων τεχνητών συστατικών συνήθως αποτελούν αλλεργιογόνα σε σκύλους που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και θα πρέπει να αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν. Ευτυχώς, τα τεχνητά πρόσθετα είναι σε μεγάλο βαθμό περιττά και οι κατασκευαστές τείνουν πλέον να τα αποφεύγουν.

 Οι σκυλοτροφές που παρασκευάζονται με υψηλής ποιότητας κρέατα, υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά και λίπη έχουν πολύ ωραία γεύση από μόνες τους και δεν υπάρχει λόγος να προστεθούν τεχνητές γεύσεις.

 Οι τεχνητές χρωστικές είναι εξίσσου περιττές στις σκυλοτροφές, καθώς χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα φαγητό να φαίνεται πιο νόστιμο στους ανθρώπους και όχι στα σκυλιά.

 Ομοίως, οι φυσικές τοκοφερόλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση προϊόντων, επομένως τα τεχνητά συντηρητικά είναι επίσης περιττά.

  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε χώρες που δε διαθέτουν κατάλληλα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων.

 Οι κανονισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων και τον ποιοτικό έλεγχο διαφέρουν πολύ από τη μία χώρα στην άλλη, επομένως είναι πάντα συνετό να επιλέγουμε τροφές που παρασκευάζονται σε χώρες με αυστηρές διαδικασίες και πρωτόκολλα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό στον σκυλάκο σας.

 Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέγετε τρόφιμα που παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Δυτική Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.

  • Αποφύγετε τροφές με άγνωστα ή κακώς αναγνωρισμένα γεύματα κρέατος ή υποπροϊόντα κρέατος.

 Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς λάθος με τα γεύματα κρέατος ή τα υποπροϊόντα κρέατος. Στην πραγματικότητα, αυτά μπορεί να είναι πολύτιμα συστατικά, καθώς τα γεύματα κρέατος έχουν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη ανά μονάδα βάρους από ό,τι οι ολόκληρες πρωτεΐνες, ενώ τα υποπροϊόντα συνήθως χρησιμεύουν ως σημαντική πηγή ουσιών, όπως η γλυκοζαμίνη. Πολλά γεύματα ψαριών είναι επίσης εξαιρετική πηγή ωμέγα λιπαρών οξέων.

 Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα διαθέτουν μια ποικιλία διαφορετικών ζώων στα γεύματά τους, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν την αξία ενός τροφίμου ή ακόμη και να το καταστήσουν επικίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

 Ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα είναι να αγοράζετε μόνο τρόφιμα που περιέχουν ειδικά ταυτοποιημένα γεύματα κρέατος και υποπροϊόντα. Με άλλα λόγια, τα υποπροϊόντα κοτόπουλου είναι μια χαρά για τον σκύλο σας, ενώ τα υποπροϊόντα πουλερικών όχι. Αντίστοιχα, το βοδινό γεύμα δεν είναι βλαβερό για τον οργανισμό του, ενώ το κρεατάλευρα είναι.

 Διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για το Maltese

 Τώρα που ξέρετε τι πρέπει να αποφύγετε σε οποιαδήποτε τροφή για σκύλους, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις που έχει ένα Μαλτεζάκι.

  • Μερικά Maltese έχουν ευαίσθητο στομάχι.

 Πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τα κόπρανα και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του σκύλου σας, όπως επίσης να προσέχετε τις τροφές που του προκαλούν προβλήματα στην κοιλιά. Σύμμαχός σας σε αυτό είναι τα προβιοτικά, τα οποία συνήθως βοηθούν στην εξάλειψη των πεπτικών προβλημάτων.

  • Πολλά Μαλτεζάκια είναι επιλεκτικά με το φαγητό τους.

 Σε αντίθεση με πολλές μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων που θα φάνε οτιδήποτε μυρίζει ευχάριστα, τα Μαλτεζάκια δεν θα διστάσουν να αρνηθούν μια τροφή που θεωρούν δυσάρεστη.

 Ευτυχώς όμως, τα περισσότερα έχουν οριστικές προτιμήσεις, οι οποίες, μόλις εντοπιστούν, μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τροφές που σίγουρα θα αρέσουν στο κουτάβι σας. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ο σκύλος δεν τρώει, αφού ελέγξετε τη κατάσταση της υγείας του, δείτε μήπως η ανορεξία του οφείλεται στις ιδιαίτερες γευστικές του προτιμήσεις και πως να τον ικανοποιήσετε.

  • Τα Maltese είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία.

 Πρόκειται για πολύ μικρά σκυλιά, που θα πρέπει να ζυγίζουν μεταξύ 2 και 3 κιλών περίπου. Λόγω του ότι δεν χρειάζονται πολλές θερμίδες για να υποστηρίξουν το μικρό τους σωματάκι, ακόμη και μερικές επιπλέον θερμίδες την εβδομάδα μπορούν να είναι επιβλαβείς για την υγεία τους.

  • Μερικά Maltese υποφέρουν από προβλήματα στις αρθρώσεις.

 Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα σκυλάκια τείνουν να υποφέρουν από αρθρίτιδα (πιθανότατα λόγω της ευαισθησίας τους στην παχυσαρκία), είναι λογικό να επιλέγουμε τροφές εμπλουτισμένες με χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη, που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων και στην αποκατάσταση οποιασδήποτε βλάβης.

  • Τα Maltese υποφέρουν συχνά από οδοντικά προβλήματα.

 Σε γενικές γραμμές, η ξηρά τροφή θα κρατήσει τα δόντια του κουταβιού σας πιο καθαρά από ό,τι οι υγρές τροφές, επομένως είναι γενικά προτιμότερο (και πιο προσιτό) να αποφεύγετε τις κονσέρβες όταν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για οδοντικές ασθένειες., όπως τερηδόνα και ουλίτιδα.

 Επιπλέον, ορισμένες ξηρές τροφές υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν ειδικά χαρακτηριστικά καθαρισμού των δοντιών.

 Υπάρχουν εταιρείες σκυλοτροφών που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ράτσες – συμπεριλαμβανομένων των Maltese. Τις περισσότερες φορές, οι μόνες διαφορές μεταξύ αυτών των προϊόντων είναι οι ετικέτες και η συσκευασία – συνήθως οι συνταγές είναι ίδιες ή σχεδόν ίδιες.

 Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε μια ειδική φόρμουλα για μια συγκεκριμένη ράτσα, αλλά οι διαφορές πρέπει να έχουν αντίκρυσμα στην υγεία και την ευεξία των σκύλων και να μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια ωραία συσκευασία.

 Ανεξάρτητα από το ποια σκυλοτροφή θα επιλέξετε για το Μαλτεζάκι σας, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να πληροί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που αναφέραμε, προκειμένου ο σκυλάκος σας να είναι χορτάτος, χαρούμενος και υγιέστατος! Στο εμπόριο θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από ξηρά τροφή σκύλου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του φιλαράκου σας, οπότε δεν έχετε παρά να ξεχυθείτε στην αγορά!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο