Παγκόσμια Ημέρα Γάτας: Γεγονότα που εκπλήσσουν!

 Η 8η Αυγούστου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας — μια ημέρα για τον εορτασμό ενός από τα πιο κοινά και αρχαία κατοικίδια του ανθρώπου. Έχουν λατρευτεί ακόμη και ως θεοί στην αρχαία Αίγυπτο.

 Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γάτες είναι ένα από τα πιο cool ζώα στον πλανήτη: είναι ανεξάρτητες, περίεργες, περιπετειώδεις, έχουν καθηλωτική εμφάνιση και τη δύναμη να θεραπεύονται από μόνες τους (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές).

 Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Γάτας

 Οι γάτες είναι μικρά γούνινα σαρκοφάγα θηλαστικά με τέσσερα πόδια, ουρά και νύχια, τα οποία οι άνθρωποι εξημερώνουν ως κατοικίδια από την αρχαιότητα, παρόλο που κατάγονται από την αφρικανική αγριόγατα και συνήθιζαν να πιάνουν παράσιτα για να τραφούν.

 Η πρώτη ιστορική ανθρώπινη καταγραφή για τις γάτες βρίσκεται στις ρίζες του Αρχαίου Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Όλοι φαίνεται να συνδέουμε τις γάτες με την Αρχαία Αίγυπτο, λόγω της λατρείας τους ως θεοί.

 Ο «Mafdet» ήταν η πρώτη γνωστή θεότητα γάτας και θεωρούταν προστάτης κατά των φιδιών, των σκορπιών και του κακού κατά τη διάρκεια της Πρώτης Δυναστείας. Έτσι, για τους Αιγύπτιους οι γάτες δεν ήταν απλώς θεότητες, αλλά και προστάτες.

 Αργότερα, μετά την κατάρρευση της Αιγυπτιακής Δυναστείας, οι γάτες έγιναν δημοφιλείς παντού! Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τις χρησιμοποιούσαν για να ελέγχουν τα παράσιτα, ενώ στην Ανατολή, οι γάτες ανήκαν αρχικά σε πλούσιες οικογένειες.

 Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Ευρώπη, οι γάτες συνδέθηκαν με τη δεισιδαιμονία και υποπτεύονταν ότι έφεραν την ασθένεια της πανώλης κατά τη διάρκεια του Μαύρου Θανάτου του 1348. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θανατώθηκαν πάρα πολλές γάτες εκείνη την εποχή. Μόλις το 1600 η φήμη τους άρχισε να ανακάμπτει.

 Στην Αμερική, οι γάτες ήταν μέρος του φορτίου στα πλοία που μετέφεραν αποίκους για να ελαχιστοποιηθούν τα παράσιτα και οι ασθένειες. Αργότερα, οι ίδιες γάτες βγήκαν στην ξηρά και ήκμασαν.

 Σήμερα, εν έτει 2022, οι γάτες φαίνεται να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ζώα της σύγχρονης κοινωνίας (έχουμε περίπου μισό δισεκατομμύριο ανάμεσά μας). Μάλιστα, χάρη στο «Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων» οι γάτες έχουν τις δικές τους διακοπές!

 Παραδόσεις της Παγκόσμιας Ημέρας της Γάτας

 Οι γάτες λαμβάνουν βασιλική περιποίηση & φροντίδα την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας. Όχι ότι αυτό δεν συμβαίνει ήδη τις περισσότερες μέρες, αλλά συνηθίζεται να δέχεται ιδιαίτερη περιποίηση εκείνη τη μέρα.

 Ωστόσο, δεν είναι κάθε γάτα αρκετά τυχερή ώστε να έχει ένα καλό σπίτι όπου απολαμβάνει έναν πλούσιο τρόπο ζωής. Οι αδέσποτες γάτες υφίστανται σκληρότητα και τραυματισμούς λόγω τροχαίων ατυχημάτων και άλλων επιβλαβών καταστάσεων, επομένως, οι δωρεές είναι απαραίτητες σε καταφύγια ζώων και σε φιλοζωικές οργανώσεις.

 Η υιοθεσία επίσης είναι μια σημαντική πράξη που μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη ζωή σε αυτά τα αξιολάτρευτα πλασματάκια.

 Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας σε αριθμούς

 • 18% – το ποσοστό των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο που κυβερνώνται από μια γάτα.
 • 9.500 – ο αριθμός των ετών πριν από την ύπαρξη της παλαιότερης γνωστής γάτας.
 • 70% – το ποσοστό της ζωής τους που περνάνε στον ύπνο.
 • 20 – πόσα χρόνια υπηρέτησε ως δήμαρχος μιας μικρής πόλης στην Αλάσκα μια πορτοκαλί γάτα με το όνομα «Στουμπς».
 • 123,19 – ο αριθμός ρεκόρ των εκατοστών της μεγαλύτερης γάτας.
 • 49,53 – ο αριθμός ρεκόρ των εκατοστών της ψηλότερης γάτας που υπήρξε ποτέ.
 • 8.154.921,52 – η καθαρή αξία της πλουσιότερης γάτας στον κόσμο.
 • 1963 – η χρονιά που μια γάτα στάλθηκε με επιτυχία στο διάστημα.
 • 30 mph – η μέγιστη ταχύτητα μιας κατοικίδιας γάτας.
 • 14,2% – το ποσοστό των ανθρώπων που είναι cat person.
 • 44% – το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν τουλάχιστον μία γάτα.
 • 25% – το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι η γάτα είναι η καλύτερή τους φίλη.
 Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε εκείνη τη μέρα με τη γούνινη φίλη σας
 • Υπάρχουν πολλές άστεγες γάτες σε όλο τον κόσμο, οπότε δεν υπάρχει καλύτερη μέρα για να τους δείξετε σεβασμό και αγάπη από το να τους δίνετε τροφή και προμήθειες!
 • Περάστε λίγο χρόνο με τα χνουδωτά μωρά σας. Εάν έχετε γάτα, η 8η Αυγούστου είναι ακόμα μια τέλεια μέρα για να περάσετε υπέροχα και να δείξετε αγάπη στο μωρό σας.
 • Ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν οι γάτες, θυμηθείτε να τους συμπεριφέρεστε με σεβασμό και ευγένεια, πάρτε την ευκαιρία να διαδώσετε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το σεβασμό προς τις γάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 5 στοιχεία που μπορεί να σας εκπλήξουν στις γάτες
 1. Το πιο δυνατό γουργουρητό!

 Ο Μέρλιν, μια ασπρόμαυρη γάτα από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει το ρεκόρ για το πιο δυνατό γουργούρισμα που φτάνει στα 67,8 db.

 1. Πιο γρήγορα από όσο νομίζετε

 Το μικρό σας γατάκι μπορεί να πετύχει ταχύτητες περίπου 30 μίλια/ώρα!

 1. Το πιο πλούσιο γατάκι της πόλης!

 Σύμφωνα με το ρεκόρ γκίνες, όταν ο εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Blackie πέθανε, απέκτησε μια περιουσία 7 εκατομμυρίων λιρών.

 1. Όχι τόσο γλυκό

 Οι γάτες δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη γλυκύτητα, γεγονός που εξηγεί γιατί δεν τις ελκύει καθόλου.

 1. Νιαούρισμα

 Σύμφωνα με την επιστήμη, οι γάτες χρησιμοποιούν τα νιαουρίσματα τους μόνο για να μιλήσουν στους ανθρώπους και όχι μεταξύ τους.. Εξαίρεση αποτελούν τα γατάκια που νιαουρίζουν και στις μητέρες τους.

 Γιατί αγαπάμε ιδιαίτερα αυτή τη μέρα;
 • Αγαπάμε όλα τα ζωντανά όντα

 Τέτοιες μέρες δείχνουν ότι ως άνθρωποι, αγαπάμε όντως όλα τα ζωντανά και υπάρχουν περισσότεροι από εμάς που σέβονται και αγαπάνε τα γατάκια από εκείνους που δεν το κάνουν. 

 • Μια όμορφη υπενθύμιση

 Είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος ότι είμαστε τα πιο σημαντικά όντα στον πλανήτη, αλλά να μια υπέροχη υπενθύμιση: δεν είμαστε μόνοι, επομένως, πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των άλλων όντων και να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί ξεκινώντας από τα κατοικίδιά μας.

 • Ανακουφιστικά από το στρες

 Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι γάτες βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, γιατί μας ανακουφίζουν από το άγχος απλώς και μόνο με το να είναι ο εαυτός τους! Το χάιδεμα ενός αιλουροειδούς μπορεί να κάνει το σώμα μας να παράγει ορμόνες που μειώνουν το στρες και την αρτηριακή πίεση.

 Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας δεν είναι ο λόγος για να αγαπήσουμε τις ψιψίνες μας περισσότερο, αλλά η αφορμή για να δείξουμε την ανιδιοτελή αγάπη και φροντίδα προς το πρόσωπό τους. Η 8η Αυγούστου είναι μια καλή ευκαιρία να  αφιερώσουμε τη μέρα μας στο κατοικίδιό μας παίζοντας, αλλά και προσφέροντας οποιαδήποτε βοήθεια στα μικρά μας αδεσποτάκια που περιμένουν μια ανθρώπινη αγκαλιά.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο