Maltese Shih Tzu: Τι το ξεχωριστό έχει αυτή η υβριδική ράτσα;

 Το γλυκύτατο Maltese Shih Tzu, γνωστό και ως Mal-Shi, Malti Zu και Malt-Tzu, είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ενός Μαλτέζ με ένα Σιχ Τσου.

 Ο σκοπός των εκτροφέων του ήταν να δημιουργήσουν ένα μικρόσωμο σκυλάκι με υποαλλεργικό τρίχωμα, το οποίο θα διακρίνεται για τον ευχάριστο και φιλικό του χαρακτήρα.

 Το κατάφεραν και με το παραπάνω! Το Μαλτεζάκι Σιχ Τσου είναι ένα τρυφερό και δοτικό πλάσμα που λατρεύει τα παιδιά κάθε ηλικίας, αφού το μόνο που θέλει είναι να παίζει μαζί τους και να δέχεται τα χάδια τους.

 Την ίδια στιγμή, υπόσχεται να είναι ένας καλοσυνάτος συγκάτοικος για όλη την οικογένεια. Φυσικά, διαθέτει ένα μικρό μέγεθος που τον κάνει να χωράει παντού και μια φυσική ανάγκη να ικανοποιεί την επιθυμία της οικογένειάς του.

 Αν και δεν υπάρχουν ακόμη πρότυπα της φυλής του, το ύψος του φθάνει περίπου τα 25 εκατοστά και το βάρος του τα 3 με 5 κιλά.

 Κατηγορία: Υβριδικός σκύλος

 Ύψος: περίπου 25 εκατοστά

 Βάρος: 3 με 5 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 14 χρόνια

 Λίγα λόγια για το Maltese Shih Tzu

 Το γλυκύτατο αυτό πλάσμα δεν είναι απλώς ένα σκυλί με υποαλλεργικό τρίχωμα, αλλά πολλά περισσότερα.

 Είναι πανέξυπνο, χαρούμενο και τρομερά πρόθυμο να ακούσει όσα του λέτε. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα χαρακτηριστικά διευκολύνουν πολύ την εκπαίδευση και τη διαβίωσή του μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.

 Η υπέροχη, κοινωνική του φύση το καθιστά ένα εξαίρετο κατοικίδιο για κάθε τύπο οικογένειας, ενώ παράλληλα μπορεί να εργαστεί και ως σκύλος θεραπείας.

 Γενικά, το Μαλτεζάκι Σιχ Τσου έχει πολύ καλή συμπεριφορά απέναντι σε νέους, ηλικιωμένους, παιδιά και άλλες ράτσες σκύλων μέσα ή έξω από το σπίτι. Εξίσου ευγενικό αναμένεται να είναι με τους καλεσμένους σας και όσους συναντάτε στο δρόμο.

 Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται να δώσετε βάση στην κοινωνικοποίησή του όσο είναι κουτάβι. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσει ακόμα πιο πολύ τις κοινωνικές του δεξιότητες.

 Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως θα πρέπει να του φέρεστε σαν να είναι μεγαλόσωμο και όχι σαν ένα μίνι σκυλάκι. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει από νωρίς ποια είναι η θέση του μέσα στο σπίτι για να μην αρχίσει τα νάζια.

 Κατά τα άλλα, είναι ένα καλοσυνάτο και καλόβολο πλάσμα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Θέλει μονάχα να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί σας και να μη μένει μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 Παίζετε μαζί του στην αυλή ή στον κήπο σας και βγάζετέ το τακτικά βόλτα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με λίγο άραγμα στον καναπέ, του αρκούν για να είναι χαρούμενο!

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Μαλτέζ Σιχ Τσου:

  • Δεδομένου ότι είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης μεταξύ ενός σκύλου Μαλτέζ και ενός Σιχ Τσου, ο χαρακτήρας και το μέγεθός του επηρεάζονται από τους προγόνους του.
  • Είναι καλόβολο και προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον, αρκεί να απολαμβάνει την σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση που χρειάζεται.
  • Εκμεταλλευτείτε την έμφυτη εξυπνάδα του, για να το εκπαιδεύσετε σωστά και να του μάθετε ένα σωρό κόλπα.
  • Αγαπάει πολύ τους ανθρώπους, αν και η αδυναμία του είναι τα παιδιά.
  • Είναι λιγάκι επιρρεπές στην εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων. Γι’ αυτό, πάρτε τα μέτρα σας.
  • Δεν αποκλείεται το κουτάβι σας να είναι λιγάκι φωνακλάδικο, αλλά μάλλον το κάνει για να σας προειδοποιήσει για κάτι.
  • Μαδάει ελάχιστα, αλλά χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα.

 Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του Maltese Shih Tzu;

 Πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ύστερα από εκτεταμένες προσπάθειες για τον ερχομό ενός σκύλου συντροφιάς που δεν θα μαδούσε.

 Το όνομά της ράτσας δεν μας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού δηλώνει ξεκάθαρα ποιοι είναι οι πρόγονοί του – το Μαλτεζάκι και το Σιχ Τσου.

 Για την ακρίβεια, το Μαλτέζ Σιχ Τσου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σκυλάκια στον κόσμο, παρόλο που στην Ελλάδα ενδεχομένως δεν έχει ακόμη μεγάλη απήχηση. Όπως και να’ χει, η φήμη του έχει φτάσει στην Αμερική, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

 Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρ’ όλη τη φήμη του, δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ανεξάρτητη ράτσα. Γίνονται όμως προσπάθειες για να συμβεί και αυτό.

 Ο χαρακτήρας αυτού του υβριδικού σκύλου

 Σαφέστατα, το Maltese Shih Tzu είναι ένα αρκετά έξυπνο και καλόβολο πλάσμα. Συνδυάζει εκπληκτικά την παιχνιδιάρικη διάθεση με τον ευχάριστο και ήπιο χαρακτήρα.

 Το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του είναι η οικογένειά του. Αυτή αξίζει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.

 Βέβαια, μην το βλέπετε έτσι αγαπησιάρικο. Μπορεί να γίνει αρκετά κατεργάρικο κουτάβι, οπότε καλό είναι να το εκπαιδεύσετε, για να το κρατήσετε μακριά από μπελάδες και προβλήματα.

 Μεριμνήστε εξίσου για την κοινωνικοποίησή του, γιατί είναι πολύ σημαντικό να αλληλεπίδρά με άλλα σκυλάκια και να σέβεται τα όριά τους.

 Η κατάσταση της υγείας του Maltese Shih Tzu

 Η συγκεκριμένη ράτσα δεν είναι φιλάσθενη και ευαίσθητη σε προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η εξάρθρωση επιγονατίδας και το σύνδρομο White Dog Shaker μπορεί να συνδεθεί με τη ράτσα του Μαλτέζ, συνεπώς, μπορεί να εμφανιστεί και στους απογόνους του.

 Οι καθημερινές ανάγκες της ράτσας

 Αυτός ο σκύλος τα κάνει όλα και συμφέρει. Έτσι, είναι τεχνικά αδύνατο να μη μπορεί να προσαρμοστεί ομαλά στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του δώσετε την ευκαιρία να σας το αποδείξει.

 Βέβαια, παραμένει ένα αρκετά δραστήριο πλάσμα. Θα το βρείτε να αποζητάει λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί σας εκτός σπιτιού, ακόμα κι αν πρόκειται για την αυλή ή τον κήπο σας.

 Φυσικά, μην αμελείτε τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες που βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Συνδυάστε τη βόλτα σας με την εκμάθηση μερικών νέων εντολών και θα το δείτε να είναι απίστευτα χαρούμενο!

 Από εκεί και πέρα, όταν βρίσκεστε στο σπίτι, φροντίστε για την καλή ποιότητα του αέρα, γιατί ο μικρός μας φίλος είναι ευαίσθητος στην ανάπτυξη αναπνευστικών προβλημάτων.

 Η προσωπική του φροντίδα

 Το τρίχωμα του Μαλτέζ Σιχ Τσου είναι μακρύ, πυκνό και αρκετά μαλακό στην υφή του, που μοιάζει με μετάξι. Δεν είναι ούτε ίσιο, ούτε σγουρό και τα χρώματά του είναι κυρίως το λευκό, το μπεζ, το καφέ και το μαύρο.

 Η περιποίηση του τριχώματός του είναι πολύ απλή υπόθεση, αφού δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα βούρτσισμα και ένα περιστασιακό μπανάκι.

 Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα ματάκια του έχουν την τάση να αποκτούν κηλίδες από δάκρυα, όπως ακριβώς και του Μαλτέζ, συνεπώς, καλό είναι να τα καθαρίζετε με ένα νωπό μαντηλάκι.

 Μέσα στο πρόγραμμα καλλωπισμού του περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των αφτιών του σκύλου, το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και το κόψιμο των νυχιών.

 Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο, ένα είναι το μόνο σίγουρο: το Maltese Shih Tzu είναι ο πιο στοργικός και παιχνιδιάρης σύντροφος για όλα τα παιδιά εκεί έξω. Έτσι, είναι κρίμα να στερήσετε από τα δικά σας την ευκαιρία να τον γνωρίσουν!

 Με δεδομένο, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν υβριδικό σκύλο που στην Ελλάδα δεν είναι πολύ γνωστός, θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε αδέσποτα σκυλάκια της ράτσας για υιοθεσία. 

 Φυσικά, κάντε μια αναζήτηση σε κάποιο εκτροφείο, γιατί μπορεί να σταθείτε τυχεροί και να βρείτε διαθέσιμα κουτάβια για αγορά.

 Από εκεί και ύστερα, η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου είναι η πιο σημαντική πράξη αγάπης που μπορείτε να κάνετε. Έτσι, θα δώσετε σε ένα βασανισμένο πλάσμα τη δυνατότητα να αποκτήσει την οικογένεια που στερήθηκε.

 Ρωτήστε μας ό,τι θέλετε να μάθετε για το Μαλτεζάκι Σιχ Τσου ή για οποιαδήποτε άλλη ράτσα σας έχει κινήσει το ενδιαφέρον!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο