Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα σάλια που τρέχουν από το στόμα του σκύλου μας, όταν σκύβουμε για να δεχτούμε τα υγρά φιλιά του.
Ούτως ή άλλως, το ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο και τα τρυφερά συναισθήματα που αναπτύσσονται μεταξύ του κηδεμόνα και του κατοικιδίου του δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.
Αυτό που είναι κοινό όμως είναι η έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από τα σάλια του σκύλου, τα βακτήρια που περιέχει και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και την υγεία του σκύλου μας, που υπερλατρεύουμε.
Πάμε, λοιπόν, να το καταπολεμήσουμε αυτό. Πώς; Μα, φυσικά, μαθαίνοντας στα γρήγορα 5 βασικές πληροφορίες για το σάλιο των σκύλων και την στοματική τους υγιεινή.
Να είστε σίγουροι ότι μετά το τέλος του άρθρου δε θα σας πειράζει πια όταν τρέχουν σάλια στο σκύλο σας, γιατί θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα γι’ αυτά!
1. Καταπολεμάει τα ορθοδοντικά προβλήματα
Αλήθεια, γνωρίζατε πως το σάλιο του σκύλου σας ενισχύει σημαντικά την στοματική του υγιεινή; Κι όμως, ναι!
Το σάλιο που βρίσκεται στο στόμα του είναι καταλληλότερο για την πρόληψη της τερηδόνας από ό,τι το σάλιο του ανθρώπου.
Αυτό συμβαίνει, επειδή είναι ελαφρώς αλκαλικό, με τη τιμή του ph να είναι κάπου στο 7,5 έως και 8. Την ίδια στιγμή, το ανθρώπινο έχει μια τιμή της τάξεως του 6,5 με 7.
Αυτή η διαφορά είναι αισθητή και η σημασία της έγκειται στο γεγονός πως τα σκυλιά δεν έρχονται αντιμέτωπα με τα διάφορα ορθοδοντικά προβλήματα που εμφανίζονται στους ιδιοκτήτες τους.
Ο λόγος δε που κρύβεται πίσω αυτό συνδέεται άμεσα με την ελαφρώς αλκαλική φύση του σάλιου τους. Αυτή ρυθμίζει κατάλληλα τα οξέα που παράγονται από ορισμένα βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.
2. Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης
Το σάλιο του σκύλου βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, αλλά όχι με τον κλασικό τρόπο που νομίζετε.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πεπτικά ένζυμα στο σάλιο του σκύλου, είναι όμως ειδικά σχεδιασμένο για να οδηγεί το φαγητό στο στομάχι, έτσι ώστε να δίνεται το σήμα στον εγκέφαλο για την εκκίνηση της πέψης.
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δε χρειάζεται να μασάνε καλά την τροφή τους για να τη διασπάσουν πιο εύκολα. Ίσα ίσα, που ολόκληρο το πεπτικό τους σύστημα είναι ρυθμισμένο για την ορθή εκπλήρωση όλων των απαραίτητων διεργασιών.
3. Είναι αντιβακτηριδιακό
Το σάλιο των τετράποδων φίλων μας είναι γεμάτο από διάφορες χημικές ουσίες με αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι, είναι πολύ απίθανο το σάλιο από μόνο του να προκαλέσει κάποια μόλυνση στο στόμα του σκύλου σας.
Κάτι τέτοιο μπορείτε πολύ εύκολα να το καταλάβετε αν σκεφτείτε πως ο σκύλος σας γλείφει εντατικά τις πληγές του κάθε φορά που χτυπάει κάπου. Έτσι, τις καθαρίζει και τις απολυμαίνει, ώστε να επουλωθούν γρήγορα.
Μην περιμένετε όμως ότι κάνει και θαύματα! Το σάλιο δεν είναι σε θέση να θεραπεύσει όλες τις επιφανειακές λοιμώξεις, οπότε αν δείτε ότι ο σκύλος έχει μια πληγή, δε θα πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.
4. Τα φιλάκια μεταφέρουν βακτήρια
Επειδή το σάλιο του σκύλου σας έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, δε σημαίνει πως τα υγρά φιλάκια που σας δίνει είναι καθαρά ή ότι θα πρέπει να τα αποζητάτε διαρκώς κι από πάνω!
Ίσα ίσα, που έχει κι αυτό τα βακτήριά του. Όταν, λοιπόν, ο σκύλος σας γλείφει, αυτοί οι μικροοργανισμοί μεταφέρονται πάνω σας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη μετάδοση των ανθρώπινων ασθενειών μέσω του φιλιού και των κοινωνικών ασπασμών.
5. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το τρίχωμα του σκύλου τους είναι ο υπαίτιος για το ξέσπασμα των αλλεργιών τους. Ναι μεν το σάλιο του σκύλου μπορεί να πυροδοτήσει τις αλλεργίες των ανθρώπων, αλλά δεν είναι το μόνο που ευθύνεται για αυτές.
Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις αλλεργίες προέρχονται από διάφορες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο του.
Όταν, λοιπόν, ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας γλείφει αμέριμνος το τρίχωμά του, το σάλιο του στεγνώνει πάνω σε αυτό. Έτσι, οι πρωτεΐνες αυτές γίνονται αερομεταφερόμενες.
Προσέξτε όμως. Το γεγονός πως το σάλιο του μειώνει την εμφάνιση ορθοδοντικών προβλημάτων, δε σημαίνει πως αποτρέπει εντελώς και την εκδήλωση της περιοδοντικής ασθένειας.
Και είναι απολύτως λογικό. Αρκεί μονάχα να σκεφτείτε πως το σάλιο προστατεύει μεν τα δόντια του ζώου, αλλά αν δεν απομακρυνθεί με το βούρτσισμα, μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε πλάκα και να προκαλέσει προβλήματα.
Εάν τα οδοντικά προβλήματα και η κακοσμία του στόματος του σκύλου δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για τη συσσώρευση πολλών επιβλαβών βακτηρίων. Αυτά είναι σε θέση να προκαλέσουν μέχρι και την καταστροφή των οστών της γνάθου!
Σκεφτείτε το και αλλιώς. Κάθε φορά που δεν καθαρίζετε τα δόντια του σκύλου σας μετά από ένα γεύμα, επιτρέπετε την ελεύθερη μεταφορά αυτών των βακτηρίων στην ροή του αίματός του.
Αυτό μειώνει αισθητά την καλή λειτουργία του ίδιου του ανοσοποιητικού του συστήματος, ειδικά σε περίπτωση που ο σκύλος σας έχει κάποιο γνωστό υποκείμενο νόσημα ή βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία.
Μοναδική λύση για τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής του σκύλου σας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο αποτελεί το συχνό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών του.
Συνδυάστε με τον καθιερωμένο βαθύ καθαρισμό των δοντιών από τον κτηνίατρο και χαρίστε του το υγιές και λαμπερό χαμόγελο που του αρμόζει!
Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα βλέπουμε να τρέχουν σάλια στο σκύλο μας, ειδικά όταν ανοίγουμε εκείνη τη μοσχομυρωδάτη κονσέρβα που κρύβουμε στο ντουλάπι για εκλεκτές περιπτώσεις, όταν δηλαδή θέλουμε να τον ανταμείψουμε για την πρόοδό του στην εκπαίδευση.
Και μπορεί τα σάλια των σκύλων να μας φαίνονται κάπως αποκρουστικά, για εκείνα όμως είναι πολύ σημαντικά, γιατί συμβάλλουν στην προσωπική τους υγιεινή και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε να τρέχουν σάλια στο σκύλο σας, απλώς σκουπίστε τα με ένα χαρτάκι και αφήστε τον μπαγασάκο σας να συνεχίσει αμέριμνος αυτό που κάνει!
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Πληγή σκύλου: Πώς θα βοηθήσετε στην επούλωση & τη θεραπεία!
- Θερμοκρασία σκύλου: Πόσο σοβαρός είναι ο πυρετός στα σκυλιά;
- Γάτα Σιγκαπούρης: Μια διασκεδαστική & σκανταλιάρα ράτσα!
- Είδατε βλέννα στα κόπρανα του σκύλου σας; Δείτε πού οφείλεται!
- Η φροντίδα και το κούρεμα του σκύλου με βάση το τρίχωμά του!