Εάν νομίζετε πως τα φυσικά προβιοτικά είναι αποκλειστικά και μόνο ανθρώπινο προνόμιο, τότε ερχόμαστε να σας αποδείξουμε το αντίθετο. Τα προβιοτικά είναι εξίσου σκυλίσιο δικαίωμα και εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία τους!
Για του λόγου το αληθές, ολοένα περισσότερες έρευνες και επιστημονικές μελέτες αναφέρουν πως παρόμοια σκευάσματα είναι εξαιρετικά ευεργετικά και για τους αγαπημένους, τετράποδους φίλους μας.
Τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης των τροφών, ρυθμίζουν σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενώ παράλληλα προσφέρουν πολυάριθμα εντερικά οφέλη, λόγω του ότι παράγουν ωφέλιμα λιπαρά.
Την ίδια στιγμή, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακουφίσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της διάρροιας, του ευερέθιστου εντέρου και κάθε λοίμωξης του γαστρεντερικού συστήματος.
Είναι εξίσου γνωστό πως μειώνουν τις αλλεργίες στα κατοικίδιά μας, ενώ την ίδια στιγμή, αποτρέπουν την εμφάνιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Πάμε όμως να τα δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά – από το τι ακριβώς είναι μέχρι και το ποιοι τύποι προβιοτικών έχουν τα περισσότερα οφέλη και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
Τι είναι τα προβιοτικά για σκύλους;
Σε γενικές γραμμές, τα προβιοτικά είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα στον πεπτικό σωλήνα του γαστρεντερικού συστήματος.
Εκατομμύρια από αυτά τα βακτήρια κατοικούν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα των σκύλων και δρουν με σκοπό να ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του εσωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού.
Κάτι τέτοιο είναι σε θέση να αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών και να προωθεί την καλή υγεία του σκύλου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για τη διατήρηση ενός δυνατού και υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
Για να είμαστε πιο ακριβείς και συγκεκριμένοι όμως, αναφέρουμε πως οι εν λόγω μικροοργανισμοί βοηθούν στη διάσπαση των τροφών, απορροφώντας παράλληλα τα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία και αντικρούοντας τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να τα συγχέουμε με τα πρεβιοτικά. Αυτά είναι τύποι φυτικών ινών που θρέφουν και προωθούν την ανάπτυξη και τη διατήρηση των καλών βακτηρίων που κατοικούν ήδη μέσα στο σώμα των σκύλων.
Για να το πούμε λιγάκι πιο απλά, τα πρεβιοτικά είναι αυτά που θρέφουν τα προβιοτικά και τα βρίσκουμε σε τρόφιμα με υψηλά ποσοστά φυτικών ινών.
Ανακαλύψτε: Τι πρέπει να τρώνε τα Μαλτέζ για την υγεία τους;
Οι σκύλοι χρειάζονται προβιοτικά;
Ένας κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει προβιοτικά στον λατρεμένο σκυλάκο σας για να τον βοηθήσει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση μιας ισορροπίας στο γαστρεντερικό του σύστημα.
Αυτό θα το κάνει αν κρίνει πως ο σκύλος σας έχει κάποια αδυναμία στο να πετύχει αυτή την ισορροπία από μόνος του, μιας και πρόκειται για κάτι που κανονικά θα έπρεπε να γίνεται φυσικά.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως το κατοικίδιο σας δεν είναι πια καλό παιδί. Μπορεί απλώς να περνάει κάποια ασθένεια, να μην τρέφεται πολύ σωστά ή να είναι λιγάκι αγχωμένο.
Από εκεί και πέρα, η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων ανταποκρίνεται θεμιτά στη λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων και προϊόντων – άρα, γιατί όχι και ο δικός σας;
Ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών για τα σκυλιά;
Σύμφωνα με κτηνιάτρους και ειδικούς υπάρχουν συγκεκριμένα είδη προβιοτικών τα οποία έχουν εξίσου συγκεκριμένα οφέλη για τον οργανισμό.
Ειδικότερα, τα lactobacillus και Bifidobacterium ελέγχουν αποτελεσματικά τους μύκητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέπουν το άγχος, επιδρούν θετικά στην ψυχολογική κατάσταση και τη βίωση θετικών συναισθημάτων και βελτιώνουν τα ξεσπάσματα των αλλεργιών.
Μπορεί ο σκύλος μου να πάρει προβιοτικά για τη διάρροια;
Εννοείται πως ναι – ειδικά σε περιπτώσεις που παθαίνει διάρροια λόγω του άγχους από απότομες και ξαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον διαβίωσης, τη διατροφή και γενικότερα την καθημερινότητά του.
Αφήστε που αν το σκυλάκι σας υποφέρει από διάρροιες επειδή έχει αποκτήσει υψηλό βαθμό ανοσίας στα αντιβιοτικά, τότε είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο κτηνίατρος να σας προτείνει τη λήψη προβιοτικών.
Το κουτάβι σας δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να πάρει κανονικά προβιοτικά, με σκοπό την ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
Ποιοι τύποι προβιοτικών υπάρχουν;
Η αλήθεια είναι πως στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολλούς διαφορετικούς τύπους προβιοτικών για σκύλους. Μέχρι και ορισμένες σκυλοτροφές περιέχουν προβιοτικά ως βασικό συστατικό τους.
Ελέγξετε τον σχετικό πίνακα όπου αναγράφονται αναλυτικά όλα τα συστατικά της τροφής που αγοράζετε για το σκυλί σας. Έτσι, θα γνωρίζετε ποιους τύπους και σε τι ποσότητα μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή του.
Από εκεί και πέρα, μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορες μορφές, όπως είναι τα χάπια, η σκόνη και τα μασητικά σκευάσματα. Όλα τους συνοδεύονται από σχετικές οδηγίες για την ορθή λήψη τους.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρού σας, ο οποίος γνωρίζει ενδελεχώς το ιστορικό και τη κατάσταση της υγείας του κατοικιδίου σας.
Μπορώ να του δώσω ανθρώπινα προβιοτικά;
Ναι. Τα σχετικά προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση δεν είναι επιβλαβή για την υγεία του σκύλου σας.
Το κακό όμως είναι ότι δεν του προσφέρουν τα ίδια πλεονεκτήματα όπως εκείνα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για σκύλους. Συμβουλευτείτε σχετικά και τον κτηνίατρό σας.
Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, όπως είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και ορισμένα λαχανικά που περιέχουν ζωντανές αποικίες βακτηρίων που ίσως του κάνουν καλό.
Ωστόσο, θα πρέπει πάντοτε να έχετε το νου σας και να διαλέγετε σκέτα προϊόντα, χωρίς πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά, γιατί κάποια από αυτά είναι τοξικά για τον οργανισμό του.
Από εκεί και πέρα, η συνιστώμενη δοσολογία διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του σκύλου σας. Για αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα γιατρό του φιλαράκου σας.
Πράγματι τα προβιοτικά είναι χρήσιμα και ωφέλιμα για τον οργανισμό του λατρεμένου σας κατοικίδιου. Δεν θα πρέπει όμως να δίνονται ανεξέλεγκτα.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένα σκυλάκια που ίσως εμφανίσουν κάποια γαστρεντερική αναταραχή, διάρροια, φούσκωμα, αέρα, δυσκοιλιότητα ή ναυτία με την έναρξη της θεραπείας. Για αυτό, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να χορηγείτε στο σκυλάκι σας μόνο ό,τι έχει την έγκριση του γιατρού του.