Διατροφή σκύλου με καλαζάρ: Απαραίτητες διατροφικές συμβουλές!

 Δυστυχώς, κανένας σκύλος δεν είναι άτρωτος από άποψη υγείας. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να προσβληθεί από διάφορες ασθένειες. Ορισμένες, μάλιστα, ενδέχεται να είναι σοβαρές και χρόνιες.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λεϊσμανίαση ή – κοινώς – καλαζάρ. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτήν την ασθένεια που πλήττει πολύ συχνά τα σκυλάκια μας.

 Τι ακριβώς είναι η λεϊσμανίαση;

 Επί της ουσίας, πρόκειται για μία μόλυνση που προκαλείται από το παράσιτο Leishmania. Οι σκύλοι αποτελούν τους ιδανικούς ξενιστές αυτών των παρασίτων.

 Κύρια μορφή της νόσου αποτελεί η δερματική λεϊσμανίαση, που οδηγεί σε δερματικά προβλήματα του σκύλου. Υπάρχει επίσης η σπλαχνική, που επηρεάζει εσωτερικά όργανα, όπως είναι ο σπλήνας, το συκώτι και ο μυελός των οστών.

 Βασικά συμπτώματα της ασθένειας αφορούν τα συνεχόμενα επεισόδια δερματίτιδας, την ανορεξία, την απώλεια σωματικού βάρους, την ωχρότητα του βλεννογόνου και μερικές λεμφαδενοπάθειες.

 Η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται συνήθως στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Παράλληλα, ακμάζει και σε Μεσογειακά Ευρωπαϊκά κράτη, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

 Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται συχνότερα μέσω των θηλυκών κουνουπιών και των τσιμπημάτων τους, ενώ η νόσηση αφορά τόσο θηλυκά, όσο και αρσενικά σκυλιά που δέχονται τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

 Η διάγνωση της νόσου

 Κατ’ αρχάς, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει μία σωματική εξέταση στο σκύλο σας. Έπειτα, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και ούρων. Ανάλογα με το περιστατικό, μπορεί να προβεί και σε βιοψία δέρματος.

 Πρωταρχικός σκοπός του είναι να αποκλείσει άλλες σοβαρές ασθένειες των σκύλων, όπως είναι ο λύκος, κάποια μορφή καρκίνου ή η νόσος του Καρέ.

 Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του καλαζάρ

 Μετά το πέρας των εξετάσεων και τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου πως, πράγματι, πρόκειται για καλαζάρ, θα πρέπει να ξέρετε το εξής: η νόσος δε θεραπεύεται τελείως.

 Φυσικά, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, προκειμένου να καταπραΰνει τα συμπτώματα της νόσου.

 Ωστόσο, αν κρίνει πως οι παρενέργειες των φαρμάκων είναι πολλές, θα προτείνει πιο φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης, στις οποίες περιλαμβάνεται η διατροφή του σκύλου με καλαζάρ.

 Με λίγα λόγια, η κατάλληλη θεραπεία της λεϊσμανίασης ή καλαζάρ έγκειται στον αποτελεσματικό έλεγχο των κλινικών συμπτωμάτων της και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου.

 Με τη σειρά της, αυτή αφορά τη λήψη κάποιας σχετικής φαρμακευτικής αγωγής, που συνδυάζεται όμως με μια συγκεκριμένη διατροφή, ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους που πάσχουν από καλαζάρ.

 Τι τρώει ένας σκύλος που έχει καλαζάρ;

 Η καθημερινή διατροφή ενός σκύλου με καλαζάρ βασίζεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη δίαιτα, της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω.

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ισορροπημένα επίπεδα πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας, για τη βελτίωση της ανάκτησης μυϊκής μάζας, χωρίς την πρόκληση περαιτέρω βλάβης στους νεφρούς.
  • Εξαιρετική γεύση και ευκολία στην πέψη για την προώθηση της ταχείας επαναφοράς του σωματικού βάρους.
  • Περιορισμένη περιεκτικότητα σε βάσεις πουρίνης, με σκοπό την πρόληψη σχηματισμού λίθων στο ουροποιητικό σύστημα. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς η αντιμετώπιση της ουρολιθίασης συνίσταται στη λήψη αλλοπουρινόλης, που δεν κάνει για σκύλους με καλαζάρ.
  • Περιέχει λινολεϊκό οξύ, ωμέγα-3 λιπαρά και βιοτίνη. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αποκατάσταση του δέρματος και των τριχών.
  • Βελτιστοποιημένη αναλογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, για τη μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης, ειδικά στο δέρμα.
  • Επιπρόσθετη δόση βιταμίνης C, για την αποφυγή εμφάνισης οφθαλμολογικών προβλημάτων.
  • Χαμηλά επίπεδα φωσφόρου, για να μειωθεί η πιθανότητα βλάβης των νεφρών.

 Αφού χορηγήσετε στο σκυλάκο σας αυτήν την ειδικά διαμορφωμένη δίαιτα για ενενήντα ημέρες τουλάχιστον, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή που θα σας προτείνει ο κτηνίατρός σας, τα αποτελέσματα που αναμένεται να δείτε είναι:

  • Μία μέση αύξηση του σωματικού βάρους του σκύλου της τάξεως του 8%.
  • Αισθητή βελτίωση σε τυχόν λεμφαδενοπάθειες. Αυτό αποτελεί και ένα σημάδι ανάκαμψης του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Μείωση των συμπτωμάτων διαφόρων σοβαρών δερματολογικών διαταραχών, αν όχι την πλήρη αντιμετώπισή τους.
  • Αύξηση των επιπέδων βιταμίνης Ε στον οργανισμό, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Δυστυχώς, η υγεία του σκύλου μπορεί να προσβληθεί από διάφορες ασθένειες, όπως ακριβώς και η δική μας. Το καλαζάρ, γνωστό και ως λεϊσμανίαση, είναι μία από τις πιο σοβαρές και άκρως μεταδοτικές ασθένειες των σκύλων.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία της νόσου έγκειται στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Συνήθως όμως, ο κτηνίατρος προτείνει μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του, ο σκυλάκος σας θα μπορέσει να απολαύσει μία ποιοτική ζωή στο πλευρό σας, χωρίς στερήσεις, ενώ εσείς θα συνεχίσετε να χαίρεστε τη συντροφιά και τις γλύκες του!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο