Γιατί η γαστρεντερίτιδα σκύλου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη;

 Η γαστρεντερίτιδα σκύλου αναφέρεται σε μια φλεγμονή ή – αν θέλετε – σε έναν ερεθισμό του στομάχου και των εντέρων του ζώου.

 Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να κρύβονται πίσω από την συγκεκριμένη κατάσταση, όπως είναι, για παράδειγμα, οι ιοί, ο καρκίνος ή πολύ απλά η κατάποση κάποιας ανεπιθύμητης τροφής, ουσίας ή ξένου σώματος.

 Τα κλασικά συμπτώματα μιας γαστρεντερίτιδας είναι ο εμετός και η διάρροια, αν και είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλα γαστρεντερικά σημάδια πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία του σκύλου.

 Από εκεί και πέρα, οι αιτίες που τη προκαλούν είναι εξίσου πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και ανάλογες μέθοδοι αντιμετώπισης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας σε σκύλους

 Σημάδια που φανερώνουν την ύπαρξη γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν συνήθως τον εμετό και τη διάρροια σκύλου. Για αυτόν τον λόγο, η διάγνωση της νόσου γίνεται με τη λήψη και την εξέταση του σχετικού υλικού.

 Αν τα αποτελέσματα δείξουν την ύπαρξη ξένου σώματος, όπως είναι τα κόκκαλα, οι ακίδες ή τα κομματάκια από διάφορα αντικείμενα, τότε το κατοικίδιο σας έφαγε κάτι που δεν έπρεπε.

 Παρόλα αυτά, ένας σκουρόχρωμος εμετός ίσως φανερώνει αιμορραγική γαστρεντερίτιδα ή εσωτερική αιμορραγία, οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία του σκύλου και το ζωντανό πρέπει να διακομιστεί αμέσως στα επείγοντα!

 Ορισμένα επιπλέον συμπτώματα που είναι πιθανό να εμφανίσει το σκυλάκι σας είναι τα εξής:

  • Αφυδάτωση
  • Ναυτία
  • Αφρώδεις εκκρίσεις στον εμετό
  • Δυσκολία ή πνιγμός, ειδικά μετά την κατανάλωση φαγητού ή νερού
  • Ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα
  • Πυρετός
  • Κατάθλιψη
  • Ληθαργική συμπεριφορά
  • Ανορεξία
  • Απώλεια βάρους

Οι λόγοι που προκαλούν γαστρεντερίτιδα στα σκυλιά

 Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Ορισμένες οφείλονται σε ζητήματα διατροφής, ενώ άλλες υποδεικνύουν την εμφάνιση κάποιου υποκείμενου νοσήματος. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα πρέπει να αμελείτε τα παραπάνω συμπτώματα.

 Σε περίπτωση επίσκεψης σας στον κτηνίατρο, θα πρέπει να είστε σε θέση να δώσετε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, την γενικότερη κατάσταση της υγείας του σκύλου, τα συμπτώματα, αλλά και οτιδήποτε άλλο σας ρωτήσει το εξειδικευμένο προσωπικό για τον σκύλο σας.

 Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες που κρύβονται πίσω από τα δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι:

  • Κάποια διατροφική απροσεξία
  • Έκθεση σε τοξικές ή επικίνδυνες ουσίες και συστατικά
  • Καρκίνος ή οι όγκοι
  • Βακτηριακή, ιική ή παρασιτική μόλυνση του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η γαστρεντερίτιδα είναι πιθανό να κολλάει και να μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο.
  • Μολύνσεις σε άλλα σημεία του σώματους, όπως, για παράδειγμα, η πνευμονία, η ουρολοίμωξη και η μηνιγγίτιδα.
  • Προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Νόσος του παγκρέατος
  • Ασθένεια του Addison

 Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας σκύλου

 Η αλήθεια είναι πως οι θεραπευτικές μέθοδοι που υπάρχουν για την καταπολέμηση της γαστρεντερίτιδας στους τετράποδους φίλους μας είναι πολλές και διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την βαθύτερη αιτία πρόκλησης της νόσου.

 Εάν η αιτία συνδέεται άμεσα με κάποια διατροφική απροσεξία εκ μέρους του λατρεμένου σας κατοικιδίου, τότε το πιθανότερο είναι πως ο κτηνίατρος θα σας προτείνει να μην του δώσετε φαγητό για τις επόμενες 24 με 48 ώρες.

 Σε αυτό το σημείο, επισημαίνουμε τη σημασία που έχει να μάθετε στον σκύλο σας να μη τρώει πράγματα που δεν πρέπει, τα οποία μπορεί να του στοιχήσουν μέχρι και την ίδια του τη ζωή.

 Εφόσον κόψετε τη παροχή τροφής για ένα με δύο εικοσιτετράωρα, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αφυδατωθεί, επειδή χάνει πολλά υγρά με τις διάρροιες και τους εμετούς. Όπως καταλαβαίνετε, καλείστε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να παραμείνει επαρκώς ενυδατωμένος.

 Εάν φτάσετε στο κτηνιατρείο με έναν αφυδατωμένο σκύλο, τότε το εξειδικευμένο προσωπικό που θα συναντήσετε εκεί μάλλον θα συστήσει τη λήψη ενδοφλέβιων υγρών, προκειμένου να αναπληρωθούν οι ηλεκτρολύτες.

 Για τυχόν μολύνσεις ή λοιμώξεις, ο κτηνίατρος θα σας χορηγήσει κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή και θα σας προτείνει να παρακολουθείτε στενά την κατάσταση του σκύλου σας όσο είστε στο σπίτι.

 Σε όλη τη διάρκεια της ανάρρωσης του ζώου πρέπει να προσέχετε πολύ τη διατροφή του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να του δίνετε μικρά γεύματα ήπιων τροφών και άφθονο φρέσκο νεράκι.

 Ορισμένες καταστάσεις, όπως είναι η ασθένεια Addison και οι διαταραχές της φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς απαιτούν μακροπρόθεσμη αγωγή και παρακολούθηση.

 Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο αγαπημένος σας σκυλάκος. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά και η ίδια η νόσος, με αποτέλεσμα το σκυλάκι να ταλαιπωρείται και να κινδυνεύει από αφυδάτωση!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο