Γάτα Κύπρου: Ό,τι πρέπει να ξέρεις γι’ αυτήν τη μακραίωνη ράτσα!

 Η Cyprus cat είναι μια φυσική ράτσα, που σημαίνει ότι αναπτύχθηκε χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Αυτά τα αιλουροειδή είναι γνωστά για το ότι είναι παιχνιδιάρικα, δραστήρια και κοινωνικά.

 Μπορεί να βρείτε αυτές τις γάτες σε καταφύγια και φιλοζωικές ομάδες, οπότε μη διστάσετε να τις επισκεφθείτε από κοντά! Μάθετε για το χαρακτήρα και τις ανάγκες τους, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

 Η Κυπριακή γάτα έχει άξια φήμη ως ένα πολύ δραστήριο και παιχνιδιάρικο αιλουροειδές. Μιλάμε για μια ράτσα που χρειάζεται οπωσδήποτε να ζει σε ένα σπίτι με αρκετό χώρο, για να ικανοποιεί την έμφυτη περιέργεια και τις ανάγκες γυμναστικής της.

 Της αρέσει επίσης να βρίσκεται γύρω από ανθρώπους, επομένως, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που λείπει από το σπίτι σχεδόν όλη μέρα.

 Χώρα Προέλευσης: Κύπρος

 Μήκος: Μεσαίο

 Σωματικό βάρος: 4 έως 7 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Σύμφωνα με την παράδοση των αιλουροειδών, η Cyprus Cat είναι μια αρχαία ράτσα που ζει στα βουνά της Κύπρου για τόσο καιρό, που στην πραγματικότητα, προηγείται των αιγυπτιακών γατών. Χρονολογείται περίπου 4.000 χρόνια πριν!

 Τον 4ο αιώνα, λέγεται ότι εισήχθη σε ένα βυζαντινό μοναστήρι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η προσβολή από φίδια και παράσιτα. Λόγω της ορεινής καταγωγής της, σπάνια θα την εντοπίσετε να ζει κοντά σε νερό. 

 Ο χαρακτήρας της γάτας Κύπρου

 Η Κυπριακή γάτα είναι εκ φύσεως πολύ ενεργητική και πρέπει να παραμένει έτσι στο περιβάλλον που διαβιώνει. Αυτό σημαίνει ότι οι καθημερινές συνεδρίες παιχνιδιού είναι απαραίτητες για τη ψυχική και σωματική της υγεία.

 Την ίδια στιγμή, χρειάζεται έναν αρκετά μεγάλο χώρο, για να τρέχει και να εξερευνά.

 Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η γάτα θα λαμβάνει την απαιτούμενη καθημερινή άσκηση, η οποία θα την κρατάει χαρούμενη και θα την αποτρέπει από το να απογοητεύεται και πιθανόν να αναπτύσσει προβλήματα συμπεριφοράς.

 Η προσθήκη ενός δέντρου γάτας στο σπίτι σας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση μιας Κυπριακής γάτας.

 Πέρα από την αθλητική φύση της, η Cyprus cat είναι επίσης ένα κοινωνικό αιλουροειδές που συνήθως απολαμβάνει να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι μερικές φορές δε θέλει να τη σηκώνουν ψηλά και να την αγγίζουν.

 Προβλήματα υγείας της Cyprus cat

 Γενικά, οι εν λόγω γάτες δεν έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, για να βεβαιώνεστε ότι η υγεία της είναι ακμαία.

 Μολονότι είναι ανθεκτικές και εύρωστες γάτες, πρέπει πάντα να παρατηρείτε το κατοικίδιό σας σε περίπτωση που εμφανίσει κάποια σημάδια πόνου ή δυσφορίας.

 Ο καλλωπισμός και η περιποίηση του τριχώματός της

 Το τρίχωμά της συναντάται σε πολλά διαφορετικά χρώματα και τιγρέ μοτίβα. Χρειάζεται ένα βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα, πράγμα που θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση και επίσης θα αποτρέψει τις πιθανότητες σχηματισμού κόμπων.

 Αξιοποιήστε το χρόνο περιποίησης ως μια ευκαιρία να δεθείτε με τη γάτα σας και θα βγείτε και οι δύο κερδισμένοι από αυτήν τη διαδικασία.

 Όσον αφορά στο περιβάλλον διαβίωσής τους, οι περισσότερες Κυπριακές γάτες είναι αρκετά προσαρμοστικές, ένα χαρακτηριστικό που πιστώνεται στην ανθεκτική ορεινή καταγωγή τους. Απλώς έχετε κατά νου να τις παρέχετε αρκετή σκιά και φρέσκο ​​νερό τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Τα αυτιά της ψιψίνας θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για σημάδια συσσώρευσης βρωμιάς ή πιθανής μόλυνσης.

 Μιλήστε επίσης με τον κτηνίατρό σας για την έναρξη μιας ρουτίνας βουρτσίσματος των δοντιών που θα σας εξασφαλίσει τη καλή στοματική και οδοντική υγιεινή του κατοικιδίου σας.

 Όπως συμβαίνει με όλες τις ράτσες γάτας, είναι σημαντικό να συνεχίζετε τους τακτικούς κτηνιατρικούς ελέγχους για να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα υγείας.

 Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια ρουτίνα φροντίδας που θα κρατήσει το γατάκι σας υγιές.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Επενδύστε σε ένα ονυχοδρόμιο. Αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση του υγιούς γρατσουνίσματος και θα διατηρήσει τα νύχια της γάτας σε καλή κατάσταση.

 Το Cyprus kitten είναι ένα τόσο ενεργητικό γατάκι, που είναι εξαιρετικά σημαντικό τα νύχια του να διατηρούνται σε εξαιρετική φόρμα.

 Επιπλέον, λόγω των υψηλών επιπέδων ενέργειας της ράτσας, είναι επιτακτική ανάγκη να προσθέσετε ένα δέντρο γάτας στο σπίτι σας.

 Η Κυπριακή γάτα και τα μικρά παιδιά είναι ένας κορυφαίος συνδυασμός. Τα παιδάκια σας θα αλληλοεπιδρούν και θα δημιουργούν δεσμούς με μια τόσο δραστήρια και κοινωνική γάτα! Απλώς βεβαιωθείτε ότι και οι δύο πλευρές είναι καλά κοινωνικοποιημένες και σέβονται τα όρια του καθενός.

 Όσον αφορά τα άλλα κατοικίδια, η συμπεριφορά της είναι φιλική απέναντί τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε την προσοχή σας στραμμένη πάνω τους. Μερικές φορές αυτές οι σχέσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον χαρακτήρα του εκάστοτε ζώου.

 Φυσικά, φροντίστε να ανταμείβετε τη γάτα Κύπρου για την καλή συμπεριφορά της με τεχνικές θετικής ενίσχυσης που περιλαμβάνουν παιχνίδια, επαίνους και λιχουδιές. Ως εκ τούτου, το κατοικίδιό σας θα είναι ένα ώριμο και ευτυχισμένο ζώο συντροφιάς.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κάποια γατάκια της συγκεκριμένης ράτσας.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία, προσφέροντας σε μια αδέσποτη ψψίνα την οικογένεια και τη θαλπορή που έχει στερηθεί.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο