Cymric: Ο φύλακας του βασιλείου των γατών!

 Με μια γάτα Cymric στο σπίτι θα έχετε πάντα έναν φύλακα που αντιδρά γρήγορα και γρυλίζει απειλητικά (ίσως ακόμη και να επιτεθεί) σε οτιδήποτε ασυνήθιστο.

 Χώρα Προέλευσης: Νήσος Μαν, Ηνωμένο Βασίλειο

 Μήκος: 35 έως 45 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 5 έως 6 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 8 με 14 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Υπάρχουν πολλές γάτες με κοντή ουρά ή χωρίς ουρά, αλλά η Cymric (και η αδερφή της η κοντότριχη Manx) είναι η μόνη που έχει εκτραφεί ειδικά για να μην έχει εκ φύσεως ουρά.

 Αυτές οι συγκεκριμένες γάτες χωρίς ουρά είναι το αποτέλεσμα μιας φυσικής γενετικής μετάλλαξης που στη συνέχεια ενισχύθηκε, λόγω της απομακρυσμένης θέση τους στο Isle of Man, στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας.

 Οι συγκεκριμένες ψιψίνες πιστεύεται ότι χρονολογούνται από το 1750 ή και αργότερα, αλλά είναι άγνωστο εάν μια γάτα χωρίς ουρά γεννήθηκε ή μεταφέρθηκε εκεί και στη συνέχεια διέδωσε τα γονίδιά της σε όλο τον πληθυσμό των γατιών του νησιού.

 Το νησί έγινε γνωστό για τις γάτες χωρίς ουρά και έτσι η ράτσα πήρε το όνομα Manx. Η Manx έχει αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό από την Cat Fanciers Association (CFA), τη Διεθνή Ένωση Γατών και από άλλους οργανισμούς.

 Η μακρύτριχη εκδοχή έγινε αποδεκτή από την CFA ως μια ποικιλία της Manx το 1994. Σε ορισμένα μητρώα, η μακρύτριχη Manx ονομάζεται Cymric και θεωρείται ξεχωριστή ράτσα.

 Ο χαρακτήρας της Cymric cat

 Αυτές οι γάτες εκτρέφονταν ως κυνηγοί παρασίτων και είτε είναι κοντότριχες, είτε μακρύτριχες, διατηρούν τις εξαιρετικές κυνηγετικές τους ικανότητες και την άγρυπνη φύση τους.

 Με μια Cymric στο σπίτι, θα έχετε πάντα έναν φύλακα που αντιδρά γρήγορα και γρυλίζει απειλητικά (ίσως ακόμη και να επιτεθεί) σε οτιδήποτε ασυνήθιστο. Αν δει ότι δεν ανησυχείτε, θα ηρεμήσει.

 Ωστόσο, όταν δεν προστατεύει την οικογένεια και την ιδιοκτησία της από ποντίκια, αδέσποτα σκυλιά ή άλλες απειλές, η Cymric είναι μια εύθυμη και στοργική γάτα που απολαμβάνει το γαλήνιο περιβάλλον.

 Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι αδρανής. Πρόκειται για μια χαρούμενη, παιχνιδιάρικη ψιψίνα που της αρέσει να ακολουθεί το αγαπημένο της πρόσωπο μέσα στο σπίτι και να το βοηθάει σε ό,τι κάνει.

 Όταν είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε, όμως, η Cymric θα χωθεί στην αγκαλιά σας, πάντα έτοιμη για έναν άνετο υπνάκο. Εάν η αγκαλιά σας δεν είναι διαθέσιμη, θα κουλουριαστεί στο πλησιέστερο διαθέσιμο σημείο που της επιτρέπει να σας παρακολουθεί.

 «Μιλάει» με μια ήσυχη και απαλή φωνή και θα συνεχίσει μια συζήτηση με μεγάλη ευχαρίστηση!

 Η Cymric είναι πολύ κοινωνική εάν εκτίθεται σε δραστηριότητες και πολλούς ανθρώπους από νεαρό γατάκι. Της αρέσει να γνωρίζει νέους ανθρώπους, να τους χαιρετάει με ένα απαλό τρίψιμο και μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε ένα νέο σπίτι ή μια νέα οικογένεια.

 Επίσης, είναι μια πολύ έξυπνη γάτα που μπορεί να μάθει κόλπα – συμπεριλαμβανομένου του fetch – και είναι πρόθυμη να περπατήσει με λουρί. Είναι επίσης εξαιρετική σύντροφος σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, ενώ μαθαίνει πώς να ανοίγει και πόρτες!

 Σε αντίθεση με τις περισσότερες ράτσες γάτας, ο χαρακτήρας της συμβαδίζει με τα όρια και τους κανόνες του σπιτιού, ενώ συνήθως σέβεται τις επιθυμίες του αφεντικού της.

 Για παράδειγμα, αν εκείνος/εκείνη δε θέλει να ανεβαίνει η γάτα στον μπάγκο ή να μην γρατζουνάει τον καναπέ, η συγκεκριμένη ψιψίνα υπακούει στις εντολές, αρκεί φυσικά να κερδίσει και μια έμπρακτη ανταμοιβή, όπως μια λαχταριστή λιχουδιά!

 Όπως ενδεχομένως έχετε αντιληφθεί, η Cymric είναι πολύ προσανατολισμένη στον άνθρωπο και ευδοκιμεί σε ένα περιβάλλον που λαμβάνει καθημερινά άφθονη προσοχή και φροντίδα.

 Η κατάσταση της υγείας της Cymric γάτας

 Τόσο οι καθαρόαιμες γάτες όσο και οι διασταυρωμένες μπορεί να εμφανίσουν ποικίλα προβλήματα υγείας που μπορεί να είναι γενετικής φύσης.

 Tα πιο κοινά προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν την Cymric cat είναι:

  • Αρθρίτιδα στον κόκκυγα
  • Δυστροφία κερατοειδούς
  • Σύνδρομο Manx (μια συλλογή γενετικών ανωμαλιών που μπορεί να περιλαμβάνουν μια πολύ κοντή σπονδυλική στήλη, ελαττώματα του ουροποιητικού συστήματος και προβλήματα με τα έντερα και την πέψη).

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Η Cymric είναι γνωστή για την έλλειψη ουράς, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μερικές ψιψίνες έχουν μια φυσιολογική σε μέγεθος και μήκος ουρά, ενώ άλλες πολύ κοντή ουρίτσα. Μία Cymric χωρίς ουρά λέγεται ονομάζεται «Rumpy» και μία με μόλις ένα κόκκαλο στο τέλος της σπονδυλικής στήλης είναι γνωστή ως «Riser».

 Στα διακριτά χαρακτηριστικά της ράτσας περιλαμβάνεται το στρογγυλό κεφάλι, με τα μεγάλα στρογγυλά μάτια, το δυνατό σώμα, με το φαρδύ στήθος, η κοντή πλάτη και οι φαρδείς, στρογγυλοί γλουτοί, τα κοντά μπροστινά πόδια και τα μακριά πίσω πόδια, με τους μυώδεις μηρούς.

 Μάλιστα, τα μακριά πίσω πόδια της δίνουν την όψη κουνελιού.

 Την ίδια στιγμή, το εν λόγω αιλουροειδές έχει ένα μακρύ, απαλό, μεταξένιο διπλό τρίχωμα, που διατίθεται σε πολλά διαφορετικά χρώματα και μοτίβα, όπως τιγρέ, στικτό και κάλικο.

 Κατά την εκτροφή της ράτσας δεν επιτρέπονται οι αποχρώσεις του σοκολατί και του λιλά, όπως επίσης το μοτίβο της γάτας Ιμαλαΐων.

 Το τρίχωμα επιμηκύνεται σταδιακά από τους ώμους και η γούνα στο λαιμό, τα πίσω πόδια και την κοιλιά είναι συνήθως μακρύτερη από αυτή στο υπόλοιπο σώμα.

 Το τρίχωμα του λαιμού επεκτείνεται γύρω από τους ώμους και σχηματίζει κάτι που μοιάζει με σαλιάρα στο στήθος.

 Πολλές γάτες της συγκεκριμένης φυλής έχουν τούφες από τρίχες στα δάχτυλα των ποδιών και στα αυτιά.

 Λόγω του μακρύ τριχώματος, ειδικά στο πίσω μέρος του σώματος, η Cymric μερικές φορές φαίνεται πιο μεγάλη σε μέγεθος από τη Manx, αλλά αυτό είναι απλώς μια οπτική ψευδαίσθηση.

 Η Cymric ωριμάζει αργά και μπορεί να μην φτάσει στο πλήρες μέγεθός της μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

 Το τρίχωμά της δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, πέρα από ένα βούρτσισμα. Ωστόσο, το αφεντικό της πρέπει να ελέγχει προσεκτικά τη περιοχή των γλουτών για να βεβαιωθεί ότι τα κόπρανα δεν έχουν προσκολληθεί στη γούνα που περιβάλλει τον πρωκτό.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Είναι καλή ιδέα να κρατήσετε την Cymric μόνο σε εσωτερικούς χώρους για να την προστατέψετε από ασθένειες που μεταδίδονται από άλλες γάτες, επιθέσεις από σκύλους και άλλους κινδύνους της πόλης, όπως το να χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο.

 Επιπλέον, οι γάτες που περιπλανώνται σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν τον κίνδυνο να κλαπούν από κάποιον ή να πέσουν θύμα κακοποίησης.

 H δραστήρια και κοινωνική Cymric είναι μια τέλεια επιλογή για οικογένειες με παιδιά και σκυλιά που συμπαθούν τις γάτες. Της αρέσει να παίζει fetch, όπως κάθε σκύλος retriever, εκπαιδεύεται στο να μαθαίνει κόλπα και λατρεύει την προσοχή που λαμβάνει από τα παιδιά.

 Ζει ειρηνικά με γάτες και σκύλους που σέβονται την εξουσία της και μπορεί να μάθει να μην ενοχλεί τυχόν πουλιά, παπαγαλάκια και ψάρια μέσα στο σπίτι.

 Μια ενήλικη Cymric μπορεί να μην εκτιμά ιδιαίτερα τα παιδιά, ειδικά αν είναι συνηθισμένη σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Επομένως, είναι σημαντικό να εισάγετε στο περιβάλλον της τυχόν κατοικίδια ζώα, ακόμα και άλλες γάτες, αργά και ελεγχόμενα.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γατάκι της ράτσας, σας συνιστούμε να κάνετε μια σχετική αναζήτηση σε κάποιο εκτροφείο ζώων.

 Σε κάθε περίπτωση, η υιοθεσία μιας αδέσποτης γατούλας είναι η καλύτερη και πιο αξιέπαινη πράξη αγάπης και φιλανθρωπίας που μπορείτε να κάνετε.

 Επομένως, αν γνωρίζετε ότι χαρίζονται αδέσποτα γατάκια και είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους ώριμα και υπεύθυνα, προσθέστε ένα τετράποδο μέλος στην οικογένειά σας χωρίς δισταγμό.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο