Παγώνια: Τα πάντα για αυτά τα εντυπωσιακά πτηνά!

 Το παγώνι ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των φασιανών. Τα δύο πιο αναγνωρίσιμα είδη παγωνιών είναι το μπλε ή ινδικό παγώνι (Pavo cristatus) της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, και το πράσινο ή παγώνι της Ιάβας (P. muticus), που βρίσκεται από τη Μιανμάρ (Βιρμανία) έως την Ιάβα.

 Το παγώνι του Κονγκό (Afropavo congensis), το οποίο κατοικεί στο δασικό εσωτερικό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανακαλύφθηκε το 1936 μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 1913 μετά την εύρεση ενός και μόνο φτερού.

 Φυσική ιστορία

 Στα μπλε και πράσινα παγώνια, το αρσενικό έχει ύψος  90–130 εκατοστά και 150 εκατοστά άνοιγμα φτερών της ουράς, τα οποία είναι χρωματισμένα με ένα λαμπερό μεταλλικό πράσινο χρώμα.

 Αυτό το άνοιγμα αποτελείται κυρίως από τα φτερά της πάνω ουράς του πουλιού, τα οποία είναι εξαιρετικά επιμήκη. Κάθε φτερό έχει μια ιριδίζουσα βούλα με μπλε και μπρονζέ χρώμα.

 Στις επιδείξεις ερωτοτροπίας, το αρσενικό παγώνι ανασηκώνει την ουρά του, η οποία βρίσκεται κάτω από τη σειρά των επιμήκων φτερών του, ανυψώνοντας έτσι το άνοιγμα και φέρνοντάς το προς τα μπροστά.

 Στο αποκορύφωμα αυτής της επίδειξης, τα φτερά της ουράς δονούνται, δίνοντας στα επιμήκη φτερά μια αστραφτερή εμφάνιση και αναπαράγοντας ένα χαρακτηριστικό θρόισμα.

 Τα φτερά του σώματος του μπλε παγωνιού είναι κυρίως μεταλλικά μπλε-πράσινα. Το πράσινο παγώνι, με ένα άνοιγμα φτερών που μοιάζει πολύ με αυτό του μπλε, έχει πράσινα και χάλκινα φτερά στο σώμα του.

 Τα θηλυκά και των δύο ειδών είναι πράσινα και καφέ και είναι σχεδόν τόσο μεγάλα όσο τα αρσενικά, αλλά δε διαθέτουν το ίδιο άνοιγμα φτερών ουράς και το στολίδι του κεφαλιού. Η αλήθεια είναι ότι στον κόσμο των παγωνιών το αρσενικό είναι πιο εντυπωσιακό από το θηλυκό, πράγμα που το βοηθάει στο στάδιο του φλερτ.

 Στην άγρια ​​φύση, και τα δύο είδη ζουν σε ανοιχτά πεδινά δάση, περιφέρονται την ημέρα και κουρνιάζουν ψηλά σε δέντρα τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, το αρσενικό σχηματίζει ένα χαρέμι ​​από δύο έως πέντε θηλυκές, καθεμία από τις οποίες γεννά τέσσερα έως οκτώ υπόλευκα αβγά, τα οποία κρύβουν σε μια κοιλότητα που σχηματίζουν στο έδαφος.

 Τα αβγά επωάζονται μέχρι να εκκολαφθούν περίπου 28 ημέρες αργότερα. Οι νεοσσοί έχουν όλα τα φτερά τους όταν βγαίνουν από τα αβγά και είναι σε θέση να πετάξουν περίπου μία εβδομάδα μετά την εκκόλαψη.

 Τα περισσότερα μπλε και πράσινα παγώνια ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των τριών. Ωστόσο, ορισμένα αρσενικά μπλε παγώνια είναι γνωστό ότι αναπαράγονται ήδη από την ηλικία των δύο ετών.

 Ως διακοσμητικό πουλί, το παγώνι είναι βασικός κάτοικος πολλών ζωολογικών κήπων του κόσμου και είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια διάσημα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα πράσινα παγώνια σε αιχμαλωσία πρέπει να διατηρούνται μακριά από άλλα πτηνά, λόγω της επιθετικής τους διάθεσης.

 Τα μπλε παγώνια, αν και προέρχονται από περιοχές με ζεστά και υγρά κλίματα, μπορούν να επιβιώσουν στους βόρειους χειμώνες. Τα πράσινα παγώνια, ωστόσο, δεν αντέχουν το πολύ κρύο.

 Το παγώνι του Κονγκό είναι το μόνο μεγάλο είδος φασιανού στην Αφρική. Ο αρσενικός είναι κυρίως μπλε και πράσινος με κοντή στρογγυλεμένη ουρά. Η θηλυκή είναι κοκκινωπή και πράσινη με καφέ λοφίο. Το είδος αυτό είναι μικρότερο από αυτά του γένους Pavo, με μήκος περίπου μεταξύ 64 και 70 εκατοστών.

Κατάσταση διατήρησης των παγωνιών

 Η «Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης» (IUCN) ταξινομεί το μπλε παγώνι ως είδος που δεν προκαλεί ανησυχία για εξαφάνιση. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για το πράσινο παγώνι, το οποίο απειλείται άμεσα από εξαφάνιση.

 Ο πληθυσμός του πράσινου παγωνιού μειώθηκε σημαντικά κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, λόγω της έξαρσης του κυνηγιού και της καταστροφής μεγάλων τμημάτων του φυσικού του περιβάλλοντος.

 Το είδος θεωρείται τώρα ότι αριθμεί μεταξύ 10.000 και 20.000 ενήλικων παγώνιών. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης έχει ταξινομήσει επίσης το παγώνι του Κονγκό ως ευάλωτο είδος. Δυστυχώς, ο πληθυσμός του έχει πέσει σε λιγότερους από 10.000 ενήλικες, λόγω του κυνηγιού και της απώλειας οικοτόπων.

 Αυτά τα πανέμορφα και εντυπωσιακά πτηνά κλέβουν τη προσοχή όλων όσοι έχουν τη τύχη να τα επισκεφθούν, χάρη στα πολύχρωμα φτερά τους και στο εντυπωσιακό άνοιγμα της ουράς τους. Δυστυχώς, όπως πολλά είδη είδη πτηνών και πουλιών, κάποια είδη παγωνιών απειλούνται με αφανισμό, λόγω της έξαρσης του κυνηγιού εκτός των προβλεπόμενων περιόδων.

 Καλό είναι να σεβόμαστε την άγρια πανίδα της περιοχής μας και τα μέτρα προστασίας για την επιβίωση όλων των ειδών, προκειμένου να μη διαταράσσουμε την ισορροπία του οικοσυστήματος και της τροφικής αλυσίδας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο