Πληγή σκύλου: Πώς θα βοηθήσετε στην επούλωση & τη θεραπεία!

 Όσο προσεκτικοί κι αν είστε με το αγαπημένο τετράποδο φιλαράκι σας, να είστε σίγουροι πως θα έρθει η στιγμή που θα χτυπήσει, έστω και λίγο.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικό και ωφέλιμο είναι για όλους το να μπορείτε να θεραπεύσετε τις μικρές πληγές του σκύλου σας μέσα από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σας.

 Πρόκειται για κάτι το οποίο θα σας σώσει άφθονο χρόνο, αλλά και χρήματα από τις συνεχόμενες και βιαστικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Ούτως ή άλλως, δεν απαιτεί κάθε τραυματισμός την άμεση παρέμβαση του κτηνιάτρου.

 Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η σωστή φροντίδα του σκύλου και τα βήματα που καλείστε να κάνετε, για να περιποιηθείτε οι ίδιοι την ανοιχτή πληγή του σκύλου σας στο σπίτι.

 Πάρτε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για κατοικίδια

 Είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να περιποιηθείτε σωστά κάθε μικρό τραυματισμό του αγαπημένου και πιστού σας φίλου; Εξαρτάται.

 Εάν δεν έχετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για κατοικίδια στο σπίτι, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να αγοράσετε ένα. Εναλλακτικά, μπορείτε να το φτιάξετε οι ίδιοι, ακολουθώντας κατά γράμμα την παρακάτω λίστα.

  • Αποστειρωμένοι επίδεσμοι ή γάζες
  • Διάλυμα καθαρισμού πληγών, ειδικά σχεδιασμένο για κατοικίδια ζωάκια
  • Αντιβακτηριδιακή αλοιφή
  • Ελαστικό περιτύλιγμα για σκύλους
  • Ψαλιδάκι
  • Τσιμπιδάκι φρυδιών
  • Μπουκάλι ψεκασμού
  • Καθαρές πετσέτες

 Πώς θα καθαρίσετε σωστά την πληγή του σκύλου;

 Σε μια πρώτη φάση, πριν καν ξεκινήσετε τη φροντίδα της πληγής, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει τη βοήθεια κάποιου έμπιστου προσώπου.

 Έτσι, θα μπορέσετε να περιορίσετε το κατοικίδιό σας, όσο εσείς περιποιείστε ανενόχλητοι την πληγή του.

 Βέβαια, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει κάποιος κοντά σας εκείνη τη στιγμή. Σε αυτήν την περίπτωση, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα φίμωτρο, κατάλληλο για το μέγεθος του ρύγχους του.

 Ακόμα κι αν το κατοικίδιό σας δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής σημάδια επιθετικής ή άλλης προβληματικής συμπεριφοράς, ο σωματικός πόνος μπορεί να το οδηγήσει να κάνει κάτι που φυσιολογικά δε θα ήταν του χαρακτήρα του.

 Αποφύγετε, λοιπόν, τυχόν δαγκωματιές ή γρατζουνιές με το να έχετε το κατοικίδιό σας ήρεμο, όσο εσείς κάνετε τη «βρώμικη» δουλειά. Αυτό προϋποθέτει να έχετε εκπαιδεύσει τον σκύλο σας να κάθεται κάτω και να μη κουνιέται.

  1. Σταματήστε την αιμορραγία. Εάν η πληγή του σκύλου είναι ανοιχτή και αιμορραγεί, τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα ή ένα κομμάτι από ρούχο πάνω της και πιέστε ελαφρά. Αν η αιμορραγία δε σταματήσει, μάλλον θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, γιατί δεν πρόκειται για ένα απλό κοψιματάκι.
  2. Καθαρίστε την πληγή. Οι πληγές διάτρησης, όπως είναι μια πληγή από δάγκωμα σκύλου, μπορεί να φαίνονται μικρές, αλλά δεν είναι. Ίσα ίσα, που περιέχουν ένα σωρό βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση. Όπως κι αν έχει, θα πρέπει να καθαρίσετε την πληγή.
  3. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού και λίγο φρέσκο νεράκι. Έτσι, θα απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα και βρωμιές από την περιοχή του τραύματος.
  4. Απομακρύνετε τυχόν ξένα σώματα με το τσιμπιδάκι φρυδιών. Μιλάμε, φυσικά, για υπολείμματα γυαλιού, αγκάθια και διάφορα μικρά αντικείμενα που μπορεί να έχουν εισβάλει στην περιοχή του τραύματος και πρέπει να απομακρυνθούν. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και ένα μεγεθυντικό φακό.
  5. Απολυμάνετε την πληγή με ένα ήπιο καθαριστικό, ειδικά σχεδιασμένο για κατοικίδια. Αν πάρετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών, το πιθανότερο είναι πως θα το βρείτε ήδη εκεί μέσα.
  6. Ποτέ, μα ποτέ μη βάζετε στην πληγή του σκύλου προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ ή υπεροξείδιο του υδρογόνου, γιατί μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα τους ιστούς στην περιοχή και να καθυστερήσουν την επούλωση και τη θεραπεία της.
  7. Καλύψτε την πληγή με έναν επίδεσμο. Αμέσως μόλις βάλετε μια μικρή στρώση από αντιβακτηριδιακή αλοιφή, καλύψτε το τραύμα με ένα μικρό κομματάκι αποστειρωμένης γάζας ή έναν επίδεσμο. Χρησιμοποιήστε το ελαστικό περιτύλιγμα για να την κλείσετε καλά.
  8. Σκεφτείτε να του εφαρμόσετε ένα ελισαβετιανό κολάρο για σκύλους. Είναι πολύ σημαντικό να μη γλείφει και να μη ξύνει την πληγή του. Εάν το κάνει, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και να καθυστερήσει την επούλωσή της.

 Μόλις ολοκληρώσετε όλα τα παραπάνω βήματα, μη διστάσετε να επιβραβεύσετε το κατοικίδιό σας, που ήταν ένα τόσο θαρραλέο και καλό παιδί, με μια λαχταριστή λιχουδιά.

 Σε καμία περίπτωση μη ξεχάσετε να απομακρύνετε τον παλιό επίδεσμο και να τον αντικαταστήσετε με ένα νέο μετά από 24 ώρες περίπου. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να ρίξετε και μια προσεκτική ματιά στην πληγή και να αναγνωρίσετε τυχόν σημάδια προόδου.

 Εάν όμως παρατηρήσετε πως υπάρχει τοπική αιμορραγία, αλλαγές στο χρώμα της πληγής, πρήξιμο ή οποιαδήποτε ασυνήθιστη έκκριση ή μυρωδιά, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί σημάδι μόλυνσης και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον κτηνίατρο.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο