Πως φεύγει η μυρωδιά από ούρα γάτας οριστικά και αμετάκλητα;

 Όταν η γάτα σας αρχίσει να τα κάνει έξω από τη τουαλέτα της, η μυρωδιά μπορεί να είναι τόσο έντονη και δύσκολη στην απομάκρυνσή της, που να σας δυσκολεύει τη ζωή.

 Είτε η γατούλα σας αποφασίζει να αφήσει τα ούρα της πάνω στον καναπέ είτε στο χαλί είτε στα σεντόνια και τα ρούχα σας, είναι πολύ σημαντικό να εξουδετερώσετε αυτήν την μυρωδιά της γάτας στο σπίτι. Είναι ο μόνος τρόπος για να την αποτρέψετε από το να της γίνει συνήθεια!

 Την ίδια στιγμή, καλείστε να εντοπίσετε τη βαθύτερη αιτία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς έτσι θα αποφύγετε προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς.

 Γιατί μυρίζουν τόσο έντονα τα ούρα της γάτας;

 Εντάξει, κανενός ζώου τα ούρα δεν μυρίζουν τριαντάφυλλα και γιασεμί, αλλά της γάτας μυρίζουν πράγματι έντονα.

 Το θέμα είναι πως η μυρωδιά γίνεται ολοένα και πιο έντονη όσο περνάει η ώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια που βρίσκονται στα ούρα αποσυντίθενται και προσδίδουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά της αμμωνίας.

 Από εκεί και πέρα, η ηλικία του ίδιου το γατιού παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι γεγονός πως οι ηλικιωμένες γάτες με προβλήματα στους νεφρούς έχουν πιο έντονη μυρωδιά στα ούρα τους.

 Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους αρσενικούς γάτους που δεν έχουν στειρωθεί. Η τεστοστερόνη που απελευθερώνεται φυσιολογικά αρκεί για να σας κάνει να κλείσετε τη μύτη σας αμέσως!

 Γιατί η γάτα μου τα κάνει έξω από την αμμοδόχο της;

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν το κάνει επίτηδες για να σας εκδικηθεί, επειδή δεν της δώσατε εκείνο το σνακ που λαχταρούσε.

 Αντιθέτως, εάν η γάτα σας πάψει να χρησιμοποιεί την άμμο της, θα πρέπει να ανησυχήσετε, γιατί προσπαθεί να σας πει κάτι.

 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας, όπως είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού, η νεφρική ανεπάρκεια, ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός και άλλα.

 Εάν παρατηρήσετε πως η γάτα σας παρουσιάζει άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη κάποιας από τις παραπάνω ασθένειες, μην χρονοτριβείτε. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

 Την ίδια στιγμή, ένα πρόβλημα με τις αρθρώσεις της ίσως δεν την αφήνει να κινηθεί ελεύθερα για να χρησιμοποιήσει σωστά τη τουαλέτα της. Δοκιμάστε να της πάρετε ένα χαμηλότερο και πιο εύκολα προσβάσιμο.

 Μόλις αποκλείσετε τον παράγοντα της υγείας, θα πρέπει να αναζητήσετε τυχόν προβλήματα στην συμπεριφορά της. Αν εντοπίσετε την ακριβή αιτία, θα ξέρετε και πως πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

 Ένας ακόμα λόγος είναι η άμμος της να αναδύει δυσάρεστες οσμές. Σε αυτή τη περίπτωση και με δεδομένο ότι οι γάτες είναι πολύ απαιτητικές με τη προσωπική τους υγιεινή, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μη μυρίζει η άμμος της γάτας σας, ώστε να μην καταφεύγει σε άλλα μέρη του σπιτιού.

 Γιατί «ψεκάζει» ο γάτος το σπίτι;

 Ενώ ορισμένες γάτες τα κάνουν σε γυμνά πατώματα, χαλιά, έπιπλα και άλλες επίπεδες επιφάνειες, υπάρχουν κι εκείνες που ψεκάζουν συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο σπίτι.

 Πρόκειται για μια συμπεριφορά που κάνουν εξίσου οι θηλυκές και οι αρσενικές γάτες. Οι πρώτες για να ενημερώσουν τους υποψήφιους «μνηστήρες» πως είναι διαθέσιμες να ζευγαρώσουν και οι δεύτερες για να μαρκάρουν την περιοχή τους.

 Για να αποφύγετε παρόμοια ζητήματα, σας προτείνουμε να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας το ενδεχόμενο της στείρωσης του λατρεμένου σας κατοικίδιου, μόλις συμπληρώσει τον έκτο μήνα της ζωής του ή όποτε κρίνει ο γιατρός ότι είναι απαραίτητο.

 Το ζήτημα όμως δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ορμονικό. Μπορεί να το κάνει επειδή αισθάνεται άγχος, φόβο ή ανησυχία. Σκεφτείτε μήπως δεν της δίνετε αρκετή σημασία τώρα τελευταία ή εάν δεν της παρέχετε την κατάλληλη διατροφή.

 Καθαρίστε τους λεκέδες των ούρων προτού είναι αργά!

 Η αλήθεια είναι πως τα ούρα της γάτας μυρίζουν ήδη άσχημα όταν είναι φρέσκα. Φανταστείτε, λοιπόν, να αφήσετε τους λεκέδες για πολλές ώρες, επειδή δεν τους είδατε εγκαίρως – εφιάλτης!

 Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα καθαρίσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα για την εξουδετέρωση της μυρωδιάς τους.

 Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό καθαριστικό από μαγειρική σόδα και ξύδι. Αυτό το μείγμα αρκεί για να απομακρύνει αποτελεσματικά κάθε είδους δυσοσμία και να αποτρέψει τη κατεργάρα φίλη σας από το να τα ξανακάνει στο ίδιο σημείο.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο καθαριστικό για ούρα γάτας με ένζυμα. Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους επιφάνεια και υφάσματα χωρίς πρόβλημα και εξουδετερώνουν κάθε άσχημη μυρωδιά.

 Ό,τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα που έχουν ως βάση τους την αμμωνία! Με αυτόν τον τρόπο την προσκαλείτε να χρησιμοποιήσει το πάτωμα σαν την προσωπική της τουαλέτα.

 Πώς να καθαρίσω σωστά τους λεκέδες;

 Μόλις καταλήξετε στα προϊόντα που επιθυμείτε, θα πρέπει να αρχίσετε το καθάρισμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 Ξεκινήστε μαζεύοντας όσο το δυνατόν πιο πολλά ούρα μπορείτε με μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί. Ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο φρέσκο νερό και στεγνώστε την καλά.

 Εφαρμόστε το καθαριστικό με ένζυμα της επιλογής σας και αφήστε το να δράσει για 10 με 15 λεπτά, πριν το απομακρύνετε. Βάλτε αρκετή ποσότητα.

 Καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε κάποια θερμαντική συσκευή για να στεγνώσετε την περιοχή που μόλις έχετε καθαρίσει. Αντιθέτως, αφήστε την να στεγνώσει φυσικά, κρατώντας παράλληλα τη γάτα σας μακριά από εκεί.

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση προσέξετε πως η μυρωδιά παραμένει στο σημείο, μη διστάσετε να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία. 

 Μόλις έχετε ολοκληρώσει αποτελεσματικά τον καθαρισμό του σπιτιού, θα πρέπει να αποτρέψετε πιθανά μελλοντικά ατυχήματα.

 Πώς; Μα, φυσικά, αλλάζοντας την σημασία που έχει η συγκεκριμένη περιοχή για τη γάτα σας! Στόχος σας είναι να την κάνετε να αδιαφορήσει.

 Υπάρχει ένα πολύ απλό tip που μπορείτε να εφαρμόσετε, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της να τρώει και να κάνει την ανάγκη της σε ξεχωριστούς χώρους.

 Πολύ απλά, φέρτε το μπολ με το φαγητό της ή τα παιχνίδια της στον καναπέ που μόλις καθαρίσατε και δείτε την που θα αρχίσει να προτιμάει και πάλι την τουαλέτα της.

 Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γατογονείς αγχώνονται για το πως φεύγει η μυρωδιά από τα ούρα της γάτας τους, γιατί ακόμα και μια μικρή σταγόνα αναδύει μια έντονη δυσωδία στον χώρο.

 Παρ’ όλ’ αυτά, στο εμπόριο θα βρείτε πολλά αντίστοιχα καθαριστικά που, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση του κατοικιδίου σας και την οριοθέτηση της συμπεριφοράς του, θα αναχαιτίσουν το πρόβλημα με τα «ατυχήματα» της τουαλέτας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο