Συμπεριφορά και Εκπαίδευση Κουταβιών – Βασικά Εκπαιδευτικά Εργαλεία
Σε ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω την εκπαίδευση του σκύλου μου;
Ιδανικά, θα πρέπει να αρχίσετε την εκπαίδευση του κουταβιού σας από τη στιγμή που θα το μεταφέρετε στο νέο του σπίτι. Τα κουτάβια αρχίζουν να μαθαίνουν από τη στιγμή που γεννιούνται, ενώ οι εκτροφείς αρχίζουν να τα κοινωνικοποιούν αμέσως.
Τα νεαρά κουτάβια έχουν μικρό εύρος προσοχής, αλλά μπορούν να μάθουν εντολές βασικής υπακοής, όπως «κάτσε», «κάτω» και «μείνε», από την ηλικία των 7 έως 8 εβδομάδων.
Η βασική εκπαίδευση του σκύλου παραδοσιακά καθυστερεί μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Στην πραγματικότητα, αυτό το νεανικό στάδιο είναι μια πολύ κακή στιγμή για να ξεκινήσει κανείς την εκπαίδευση του σκύλου του.
Ο σκύλος μαθαίνει μέσα από κάθε εμπειρία και η καθυστέρηση της εκπαίδευσης σημαίνει χαμένες ευκαιρίες που θα τον βοηθούσαν να μάθει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται.
Κατά τη διάρκεια της νεαρής του ηλικίας, ο σκύλος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα πρότυπα συμπεριφοράς των ενηλίκων και προχωρά σε περιόδους φόβου.
Οι συμπεριφορές που μαθαίνονται όταν ο σκύλος είναι κουτάβι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν καθώς μεγαλώνει. Επιπλέον, οτιδήποτε έχει ήδη μάθει λανθασμένα θα πρέπει να αναιρεθεί και να επαναδιδαχθεί.
Τα κουτάβια είναι ικανά να μάθουν πολλά πράγματα από μικρή ηλικία. Από την εκπαίδευση για τουαλέτα, μέχρι την υπακοή σε εντολές, καλό είναι να χρησιμοποιούμε μεθόδους που βασίζονται στη θετική ενίσχυση και την ανταμοιβή. Τα κουτάβια έχουν μικρή διάρκεια προσοχής, επομένως, η βασική εκπαίδευση θα πρέπει να είναι σύντομη, αλλά να γίνεται σε καθημερινή βάση.
Τα κουτάβια μπορούν να μάθουν να κάθονται και να στέκονται χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται «εκπαίδευση με δέλεαρ τροφής» ή πολύ απλά εκπαίδευση με ανταμοιβή. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούμε λιχουδιές φαγητού για να δελεάσουμε το σκύλο να ακολουθήσει τις εντολές «κάτσε», «κάτω», «στάσου» και «μείνε».
Πώς να εκπαιδεύσω το σκύλο μου με δέλεαρ φαγητού;
Μικρά κομμάτια τροφής ή ένα αγαπημένο παιχνίδι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακινήσουν το κουτάβι σας να εκτελέσει τις εντολές της βασικής εκπαίδευσης.
Με την προϋπόθεση ότι η ανταμοιβή είναι αρκετά ελκυστική, μπορείτε να ζητήσετε από το κουτάβι σας να εκτελέσει τις υποδείξεις σας δείχνοντάς του το «δέλεαρ», δίνοντάς του την αντίστοιχη εντολή και μετακινώντας το «δέλεαρ» μέχρι να εκτελέσει την εντολή σας.
Για παράδειγμα, η λιχουδιά που κρατάτε πάνω από τη μύτη του και την μετακινείτε αργά προς τα πίσω, υποδεικνύει την εντολή «κάτσε». Η λιχουδιά που πλησιάζετε προς το πάτωμα υποδεικνύει την εντολή «κάτω».
Όταν κρατάτε τη λιχουδιά σε απόσταση υποδεικνύετε την εντολή «έλα», ενώ η τροφή που κρατάτε στο μηρό σας καθώς περπατάτε θα πρέπει να κάνει το κουτάβι να σας «ακολουθήσει».
Συνδυάζοντας μια φράση ή μια λέξη με κάθε ενέργεια που θέλετε να εκτελέσει το κουτάβι σας και δίνοντάς του την ανταμοιβή όταν ανταποκρίνεται σωστά, το βοηθάτε να μάθει το νόημα κάθε εντολής πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πόσο συχνά πρέπει να δίνω στο σκύλο μου μια εντολή;
Ιδανικά, θα πρέπει να δώσετε την εντολή μία φορά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε την τροφή για να δώσετε στο κουτάβι το κίνητρο, ώστε να πάρει τη θέση που επιθυμείτε.
Μόλις το κουτάβι σας ολοκληρώσει την κίνησή του, επιβραβεύστε το και κάντε του πολλά χάδια, για να αντιληφθεί ότι έκανε κάτι καλό.
Εάν το κουτάβι δεν υπακούει αμέσως στην πρώτη εντολή, τότε είναι πιθανό να προχωράτε πολύ πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε την εντολή, το κουτάβι σας θα καταλάβει ότι οι πολλές επαναλήψεις είναι αποδεκτές και δεν θα υπακούει αμέσως σε αυτό που του λέτε να κάνει.
Μια καλή συμβουλή είναι να του φορέσετε το λουρί και όταν δυσκολεύεται να υπακούσει στην εντολή σας, να τραβάτε ελαφρώς το λουρί για να το παρακινήσετε να κινηθεί.
Να θυμάστε ότι όταν ξεκινάτε τη βασική εκπαίδευση, το κουτάβι δε γνωρίζει τη σημασία της λέξης. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε φορά την ίδια λέξη, για να το βοηθήσετε να τη συσχετίσει με την αντίστοιχη κίνηση που κάνει.
Πώς πρέπει να καταργήσω σταδιακά την ανταμοιβή φαγητού;
Αρχικά, θα αφήσετε το κουτάβι να δει καλά την τροφή που κρατάτε στο χέρι σας, για να έχετε την προσοχή του στραμμένη σε εσάς και να το καθοδηγήσετε πιο εύκολα.
Από τη στιγμή που το κουτάβι σας θα αρχίσει να συμμορφώνεται, μπορείτε να αρχίσετε να κρύβετε την τροφή στο χέρι σας και να επαναλαμβάνετε την κίνηση ή το σήμα που έχει μάθει να ακολουθεί.
Σύντομα, θα περιμένει να λάβει τη λιχουδιά κάθε φορά που εκτελεί την εντολή. Στη συνέχεια, κάντε σήμα και πείτε την εντολή. Μόλις υπακούσει, επιβραβεύστε το μόνο με λεκτικούς επαίνους και χάδια.
Έπειτα, μπορείτε να επαινείτε και να χαϊδεύετε το σκύλο κάθε φορά που σας ακούει, αλλά να τον ανταμείβετε με λιχουδιά πιο σπάνια. Με τον καιρό, θα πρέπει να ανταποκρίνεται είτε στο σήμα του χεριού είτε στην εντολή που του δίνετε.
Είναι σημαντικό να μην ανταμείβετε πάντα το σκύλο σας με φαγητό, γιατί στην πραγματική ζωή δε θα έχετε πάντα μαζί σας τις λιχουδιές για να τον κάνετε να σας υπακούει. Επιπλέον, εάν βασίζεστε μόνο στην τροφή για την εκπαίδευση του σκύλου σας, τότε θα είναι υπάκουος μόνο όταν βλέπει να κρατάτε φαγητό.
Στην αρχή, η εκπαίδευση του κουταβιού ξεκινά με ολιγόλεπτα μαθήματα μέσα στη μέρα. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να υπακούει σε εντολές μέσα σε ανύποπτο χρόνο και σε διαφορετικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα σε ένα πάρκο με άλλα σκυλιά και ξένους ανθρώπους.
Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνω στην εκπαίδευση του κουταβιού μου καθημερινά;
Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνετε κάθε φορά τον ίδιο χρόνο στη βασική εκπαίδευση του κουταβιού σας. Αντιθέτως, μπορείτε να το κάνετε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας οπουδήποτε κι αν είστε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αφιερώνετε τουλάχιστον 15 λεπτά μέσα στη μέρα για την εκπαίδευση του τετράποδου φίλου σας.
Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να αναλάβει την εκπαίδευση του σκύλου μόνο ένα άτομο. Ίσα ίσα που θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας στη διαδικασία.
Θέλετε το κουτάβι σας να «κάθεται», να «ξαπλώνει» και να «μένει» στη θέση ήρεμο; Εξασκηθείτε σε όλες τις τοποθεσίες που θα θέλατε να συμπεριφέρεται σωστά για να νιώθει άνετα και χαλαρά στο μέλλον.
Γενικά, ενσωματώστε τις εντολές της βασικής εκπαίδευσης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σας και δώστε σημασία στη ψυχολογία του σκύλου. Για παράδειγμα, ζητήστε από το κουτάβι σας να «κάτσει» πριν πάρει το φαγητό του, πριν μπει ή βγει από την πόρτα και πριν υποδεχτείτε κάποιον μέσα στο σπίτι.
Αυτές είναι στιγμές που το κουτάβι σας θέλει κάτι και είναι πιο πιθανό να συμμορφωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, η εκπαίδευση γίνεται πιο αποτελεσματική, ενώ παράλληλα «χτίζετε» μια ρουτίνα η οποία γίνεται αναπόσπαστο καμμάτι της ζωής του.

Τι μπορεί να γίνει εάν το κουτάβι μου είναι υπερβολικά ενθουσιασμένο ή νευρικό;
Στην αρχή, η εκπαίδευση του σκύλου πρέπει να γίνεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς. Επίσης, η ανταμοιβή του θα πρέπει να είναι πολύ ελκυστκή, για να επικεντρώνεται αποκλειστικά στον εκπαιδευτή και τις εντολές του.
Αν και σε γενικές γραμμές μια μικρή μπουκιά φαγητού είναι αποτελεσματική, ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μια ξεχωριστή λιχουδιά για σκύλους μπορεί να είναι πιο ελκυστική. Επίσης, μπορεί να είναι καλύτερο να αρχίσετε την εκπαίδευση λίγο πριν την ώρα του φαγητού, γιατί θα πεινάει και θα έχει πιο ισχυρό κίνητρο υπακοής.
Για δύσκολα ή ξεροκέφαλα κουτάβια, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι θα εκτελέσει την επιθυμητή συμπεριφορά και ότι θα ανταποκριθεί κατάλληλα στην εντολή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα λουρί για να έχετε τον πλήρη έλεγχο του ζώου.
Τραβώντας ελαφρώς το λουρί κάθε φορά που θέλετε να του υποδείξετε να κινηθεί, το βοηθάτε να ανταποκριθεί πιο εύκολα στις εντολές σας.
Πότε πρέπει να αρχίσω την κοινωνικοποίηση του κουταβιού;
Η κοινωνικοποίηση πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μόλις αποκτήσετε το κουτάβι σας, που συνήθως αυτό γίνεται στην ηλικία των 7 εβδομάδων. Τα κουτάβια είναι από τη φύση τους δεκτικά σε γνωριμίες με νέους ανθρώπους και άλλα ζώα, επομένως, όσο πιο σύντομα οριοθετήσετε τη συμπεριφορά του, τόσο πιο εύκολα θα κάνει νέους φίλους και όχι «εχθρούς».
Αυτή η περίοδος κοινωνικοποίησης προσφέρει στα σκυλιά θετικές αναμνήσεις που κρατούν μια ζωή. Λόγω του ότι τα κουτάβια είναι πρόθυμα, διερευνητικά και ενθουσιώδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να επωφεληθείτε από αυτόν τον ενθουσιασμό και να θέσετε κάποια όρια.
Φροντίστε να προστατεύσετε το κουτάβι σας κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησής του και βεβαιωθείτε ότι όλες οι εμπειρίες είναι ευχάριστες και διασκεδαστικές.
Γιατί το 16 εβδομάδων κουτάβι μου φαίνεται φοβισμένο;
Υπάρχει μια φυσιολογική περίοδος φόβου στα σκυλιά που ξεκινά περίπου στις 14 με 16 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένα κουτάβι μπορεί να γίνει επιφυλακτικό και καχύποπτο προς τους νέους ανθρώπους, τα ζώα ή τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει.
Όπως είπαμε, πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής. Παρακολουθήστε προσεκτικά το κουτάβι σας για σημάδια φόβου (στρίμωγμα, ούρηση και άρνηση φαγητού) και αποφύγετε να το πιέζετε ή να το καταπνίγετε σε αυτό το ευαίσθητο αναπτυξιακό στάδιο.
Πρέπει να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου με επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων;
Δεν είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, γιατί με τις παραπάνω συμβουλές θα μάθετε πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας μόνος σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι επανάληψη, χρόνο και επιμονή μέχρι να μάθει τις εντολές και να τις εφαρμόζει αμέσως.
Ωστόσο, ένα επαγγελματικό μάθημα εκπαίδευσης εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες. Οι εκπαιδευτές μπορούν να επιδείξουν τεχνικές και να σας καθοδηγήσουν στα βήματα της εκπαίδευσης. Επίσης, μπορούν να σας συμβουλέψουν κατάλληλα σε περίπτωση που έχετε μια ατίθαση ράτσα και να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε την εκπαίδευση με ασκήσεις που είναι πιο δύσκολες και απαιτητικές.
Αναλόγως με τον εκπαιδευτή, το κουτάβι μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικές συνεδρίες μαζί με άλλα σκυλιά ή και μόνο του. Σημειωτέον ότι ένα εκπαιδευτικό μάθημα είναι ένα καλό μέρος για να μιλήσετε με άλλους ιδιοκτήτες και να δείτε πώς συμπεριφέρονται τα υπόλοιπα κουτάβια.
Τα μαθήματα εκπαίδευσης για κουτάβια είναι ταυτόχρονα και ένας εξαιρετικός τρόπος για να κοινωνικοποιήσετε το κατοικίδιό σας σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον.
Επιπλέον, θα μάθετε πώς να αποτρέπετε προβλήματα προτού εμφανιστούν ή να τα αντιμετωπίζετε καθώς εμφανίζονται, αντί του να βρίσκετε έναν τρόπο να διορθώσετε συμπεριφορές που έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Μάλιστα, το κουτάβι μπορεί να κάνει μερικούς νέους φίλους, με τους οποίους θα κρατήσει επαφές για παιχνίδια και δραστηριότητες.
Δεδομένου ότι η αρχική περίοδος κοινωνικοποίησης για τους σκύλους τελειώνει μέχρι την ηλικία των 3 μηνών, τα μαθήματα κοινωνικοποίησης είναι πιο πολύτιμα για κουτάβια ηλικίας 8 εβδομάδων και άνω.
Εάν όλα τα σκυλιά είναι εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα και υγιή, οι κίνδυνοι για μεταδοτικές ασθένειες είναι χαμηλοί και τα πιθανά οφέλη τεράστια. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας ώστε να σας προτείνει ένα κατάλληλο κέντρο εκπαίδευσης και να σας συμβουλεύσει για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του σκύλου σας.
Ανεξαρτήτως από το πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο μόνος σας, το σημαντικό είναι να είστε δημιουργικοί. Ο χρόνος που ξοδεύετε τώρα για την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή του θα σας ανταμείψει όταν το ζώο ενηλικιωθεί. Για να έχετε έναν καλά εκπαιδευμένο και ώριμο σκύλο, πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα τηρείτε την εκπαίδευσή του σταθερά κάθε μέρα όσο δύσκολο κι αν είναι.
Όσο περισσότερο το εκπαιδεύετε, τόσο λιγότερες ευκαιρίες θα έχει να εμπλακεί σε ακατάλληλες συμπεριφορές και να κινδυνέψει, επομένως, τόσο πιο ευχάριστη και ασφαλής θα είναι η συμβίωσή σας!