Σκύλος Παπιγιόν: Η συμπεριφορά & τα χαρακτηριστικά του!

 Το Papillon προέρχεται από τα Toy Σπάνιελ που απεικονίζονται συχνά σε πίνακες του 16ου αιώνα. Είναι πολύ δραστήριο και με εξαιρετικές επιδόσεις στις ασκήσεις ευκινησίας και υπακοής.

 Παρόλο που μπορεί να μοιάζει με σκυλί αγκαλιάς, είναι δραστήριο και παιχνιδιάρικο, επομένως, δεν αρκείται στο να χαλαρώνει στον καναπέ μαζί σας όλη μέρα. Ωστόσο, λατρεύει τη συντροφικότητα και προσπαθεί να βρίσκεται πάντα κοντά στους ανθρώπους του.

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 20 έως 28 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 2 έως 4 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 16 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με έναν Παπιγιόν;

 Το σπάνιελ «νάνος», όπως ήταν κάποτε γνωστό, έχει αλλάξει κάπως στην εμφάνιση με τα χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι ο ίδιος υπέροχος σύντροφος που κοσμούσε τις αυλές ευγενών κυριών και βασιλιάδων πριν από πολλούς αιώνες.

 Η λέξη papillon, που στα γαλλικά σημαίνει «πεταλούδα», αναφέρεται στα όρθια αυτιά της ράτσας, τα οποία μοιάζουν με τα ανοιχτά φτερά μιας πεταλούδας.

 Αυτή η ράτσα έρχεται επίσης σε μια ποικιλία με πεσμένα αυτιά, που ονομάζεται phalene και μεταφράζεται ως «νυχτοπεταλούδα», ένας ξάδερφος της πεταλούδας που διπλώνει τα φτερά του σε κατάσταση ηρεμίας.

 Και οι δύο ποικιλίες μπορούν να προκύψουν στην ίδια γέννα, αν και το Papillon είναι η πιο δημοφιλής και αναγνωρισμένη ποικιλία.

 Ενώ ταξινομείται κυρίως ως σκύλος αγκαλιάς, λόγω του μικρού του μεγέθους, ο λαμπερός, πολυάσχολος και περίεργος σκύλος Παπιγιόν δεν είναι μόνο αυτό.

 Αν θέλετε ένα πλασματάκι να κάθεται στην αγκαλιά σας ενώ βλέπετε τηλεόραση, μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

 Είναι πιο πιθανό να περιπλανιέται, αναζητώντας κάτι να κάνει και θα απαλλάξει με χαρά το σπίτι και την αυλή σας από τυχόν μικρά τρωκτικά που μπορεί να κρύβονται εκεί.

 Έχει μια συμπεριφορά μεγάλου σκύλου και ένα επίπεδο εγρήγορσης που τον κάνει σούπερ φύλακα, αλλά όταν πρόκειται να σας προστατεύσει, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν δαγκώνει περισσότερο από όσο μπορεί να μασήσει. Ο ίδιος, βλέπετε, δεν έχει ιδέα ότι ζυγίζει μόνο 2 με 4 κιλά.

 Αδιαμφισβήτητα, το Papillon είναι εξωστρεφές και ενεργητικό. Του αρέσει να είναι με ανθρώπους και δίνει φιλιά ελεύθερα σε όλους.

 Το μικρό του μέγεθος το κάνει εύκολο στο χειρισμό, ενώ το τρίχωμά του, αν και άφθονο, είναι εύκολο στη φροντίδα και δε μαδάει υπερβολικά.

 Το ενεργειακό του επίπεδο κυμαίνεται από μέτριο έως υψηλό και είναι εξαιρετικά εκπαιδεύσιμο.

 Η θέλησή του να ευχαριστήσει το αφεντικό του και η επιθυμία του να πετύχει το κάνουν εξαιρετικό στο να μαθαίνει κόλπα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να του μάθει ένας δημιουργικός άνθρωπος.

 Γενικά, τα πηγαίνουν καλά με άλλα κατοικίδια στην οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των γατών, εάν μεγαλώσουν μαζί τους.

 Ωστόσο, δεν διστάζουν να το παίζουν «αφεντικό» γύρω από πολύ μεγαλύτερους σκύλους και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

 Αγαπούν και τα παιδιά, αλλά ο συνδυασμός ενός μικροσκοπικού σκύλου και ενός μικρού παιδιού μπορεί να είναι μια συνταγή για καταστροφή.

 Αξίζει να επισημάνουμε πως είναι σύνηθες φαινόμενο τα Papillon να ζουν μέχρι την εφηβεία τους, οπότε αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα, θα πρέπει να το λάβετε υπόψη.

 Το Papillon εκτρέφεται εδώ και αιώνες για να είναι ο απόλυτος σύντροφος. Είναι εξαιρετικά αφοσιωμένο στους ανθρώπους και θέλει να είναι ενεργό μέλος της οικογένειάς του.

 Αν ψάχνετε, λοιπόν, για ένα ζωηρό, ενεργητικό, εξωστρεφές και φιλόξενο κατοικίδιο, αυτή θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς.

  Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Παπιγιόν:

  • Τα Papillons δεν τα πηγαίνουν καλά σε ένα περιβάλλον που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή. Αν είχαν την επιλογή, δεν θα αποχωρίζονταν ποτέ την ανθρώπινη «αγέλη» τους.
  • Τα κουτάβια της ράτσας είναι ευαίσθητα και μπορεί να τραυματιστούν από το σκληρό παιχνίδι. Δεν είναι κατάλληλα για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά.
  • Είναι από τις ράτσες που είναι ευαίσθητες στην αναισθησία. Λάβετε αυτό υπόψη αν προγραμματίσετε ποτέ κάποια χειρουργική επέμβαση.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Ο σκύλος Papillon απεικονίζεται σε πορτρέτα που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, μια απόδειξη της ηλικίας και της δυναμικότητάς της φυλής. Ο Rubens, ο Watteau, ο Boucher, ο Van Dyke, ο Rembrandt και ο Fragonard τον απεικόνισαν σε διάφορα έργα τέχνης, συνήθως συνοδεύοντας τις ερωτευμένες ερωμένες τους.

 Τα μικρά Σπάνιελ ήταν αγαπημένοι σύντροφοι των κυριών της αυλής σε όλη την Ευρώπη. Οι έμποροι τα μετέφεραν σε καλάθια με μουλάρια μέσω της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 Τα πρώιμα Toy Σπάνιελ από τα οποία εκτράφηκε το Papillon είχαν πεσμένα αυτιά, αλλά στην αυλή του Λουδοβίκου XIV του 17ου αιώνα αναπτύχθηκε ένα μικρό σπάνιελ με όρθια αυτιά, το οποίο έλαβε το όνομα Papillon, λόγω της ομοιότητάς του με πεταλούδα.

 Άλλα ονόματα με τα οποία είναι γνωστή η ράτσα ανά τους αιώνες είναι το Epagneul Nain (Σπάνιελ νάνος), το Dwarf Continental Spaniel (Ευρωπαϊκό Σπάνιελ νάνος), το Little Squirrel Dog (μικρό σκυλί σκίουρος), επειδή η γεμάτη, φουντωτή ουρά του έμοιαζε με αυτή του σκίουρου και το Belgian Toy Spaniel (Βελγικό Toy Σπάνιελ).

 Ένα Papillon έγραψε ιστορία το 1999, όταν για πρώτη φορά κέρδισε το βραβείο Best In Show στο Westminster Kennel Club show. Ο σκύλος, Ch. Loteki Supernatural Being κέρδισε επίσης το World Dog Show στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και το Royal Invitational στον Καναδά το 1998.

 Οι νίκες αυτού του σκύλου εισήγαγαν τη ράτσα σε πολλούς που δεν είχαν δει ή ακούσει ποτέ για το Papillon και έχουν συνεισφέρει στην αύξηση της δημοτικότητάς του.

 Ωστόσο, δεν θα βρείτε σήμερα ένα τέτοιο σκυλάκι σε κάθε γωνιά του δρόμου. Δεν είναι σπάνια ράτσα, αλλά ούτε και συνηθισμένη.

 Εκτός από τα αυτιά, η μόνη άλλη σημαντική αλλαγή στην εμφάνιση της ράτσας ήταν το χρώμα. Αρχικά, τα μικρά Σπάνιελ ήταν μονόχρωμα, ενώ σήμερα είναι λευκά με χρωματιστά σημάδια.

 Η ποικιλία με τα πεσμένα αυτιά, γνωστή ως Phalene, εξακολουθεί να υπάρχει αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένη.

 Το Papillon κατατάσσεται στην 35η θέση μεταξύ των 155 φυλών και ποικιλιών που έχουν καταχωρηθεί από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Ο χαρακτήρας του σκύλου Παπιγιόν

 Το Papillon είναι χαρούμενο, πάντα σε εγρήγορση και φιλικό. Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται επίσης η υψηλή ευφυΐα και η ευκολία στην εκπαίδευση.

 Αν και μικρούλι σε μέγεθος, θα το περιγράφαμε καλύτερα ως ένα δραστήριο σκυλί, παρά ως ένα σκυλάκι του καναπέ.

 Όπως κάθε σκύλος, έτσι και τα συγκεκριμένα χρειάζονται πρώιμη κοινωνικοποίηση για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας θα διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα που ταιριάζει με τις απαιτήσεις και τον τρόπο ζωής σας.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Ορισμένες ασθένειες για τις οποίες πρέπει να προσέχετε εσείς και ο κτηνίατρός σας είναι:

  • Υπογλυκαιμία
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Κατάρρευση τραχείας
  • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
  • Κρανιακή πηγή

 Η σωστή περιποίηση του σκύλου

 Το μακρύ τρίχωμά του Παπιγιόν είναι ίσιο, λεπτό και μεταξένιο, χωρίς εσωτρικό υπόστρωμα. Τα όμορφα αυτιά του που μοιάζουν με πεταλούδα έχουν κρόσσια από τρίχες και το εσωτερικό είναι καλυμμένο με μεσαίου μήκους μεταξένιες τρίχες.

 Το πτέρωμα καλύπτει το πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών, ενώ τα πίσω πόδια είναι «ντυμένα» με μακριές τρίχες, μέχρι τη περιοχή των μηρών, που το κάνει να φαίνεται σαν να φοράει παντελόνι. Η κυματιστή, πλουμιστή ουρά του, στέκεται περήφανη και καμπυλωτή πάνω στο σώμα του.

 Το Papillon είναι πάντα λευκό με μπαλώματα οποιουδήποτε χρώματος. Στο κεφάλι, οποιοδήποτε χρώμα εκτός από το λευκό καλύπτει και τα δύο αυτιά μπρος πίσω και εκτείνεται μέχρι τα μάτια.

 Τα περισσότερα σκυλιά της ράτσας έχουν μια ξεκάθαρα καθορισμένη λευκή λωρίδα στη μύτη. Η μύτη, το περίγραμμα των ματιών και τα χείλη είναι μαύρα.

 Το τρίχωμα του σκύλου δεν είναι επιρρεπές σε κόμπους και μπερδέματα, αλλά πρέπει να χτενίζεται και να βουρτσίζεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να κατανέμονται τα φυσικά έλαια του δέρματος και να διατηρούνται τα μαλλιά και το δέρμα υγιή.

 Κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το Papillon δεν έχει τη χαρακτηριστικά μυρωδιά των σκύλων, οπότε πρέπει να λούζεται μόνο όσο χρειάζεται. Τα νύχια του χρειάζονται κόψιμο δύο ή τρεις φορές το μήνα ή όσο χρειάζεται.

 Τα μικρόσωμα σκυλιά είναι επιρρεπή σε περιοδοντική νόσο, γι’ αυτό ξεκινήστε νωρίς τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής του σκυλάκου σας. Το συχνό βούρτσισμα και οι οδοντικές λιχουδιές θα το βοηθήσουν να διατηρεί τα δόντια του υγιή και καθαρά.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Τα Papillons είναι σκυλιά για σπίτι και δεν πρέπει να μένουν έξω στο κρύο ή την υπερβολική ζέστη. Βέβαια είναι δραστήρια ζώα, οπότε ξετρελαίνονται όταν έχουν μια αυλή όπου μπορούν να τρέχουν.

 Σε περίπτωση που δεν έχουν αυλή, αρκούνται στο να τρέχουν μέσα σπίτι και να πηδούν πάνω στα έπιπλα. Μάλιστα, πολλοί τα αποκαλούν χαϊδευτικά «κατσικάκια», οπότε μην εκπλαγείτε αν βρείτε και το δικό σας πάνω στο τραπέζι της κουζίνας ή σε κάποιο άλλο ψηλό σημείο.

 Αν και είναι γερά σκυλιά, ως κουτάβια είναι εύθραυστα. Μπορούν εύκολα να σπάσουν κάποιο ποδαράκι, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, μαθαίνοντάς τα να κάνουν βήματα και όχι άλματα για να ανεβοκατεβαίνουν στα έπιπλα.

 Τα Papillons αγαπούν τα παιδιά, αλλά το μικρό τους μέγεθος δεν ενδείκνυται για πολύ μικρά παιδιά, επειδή είναι πολύ ευαίσθητα.

 Για παράδειγμα, μπορεί να πηδήξουν από τα χέρια ενός παιδιού και να τραυματιστούν και, φυσικά, δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους εάν τα κακομεταχειρίζονται.

 Ταυτόχρονα, έχουν καλές σχέσεις με άλλα κατοικίδια στην οικογένεια, ακόμα και με γάτες, εάν μεγαλώσουν μαζί τους. Βέβαια, μερικές φορές το παίζει τσαμπουκάς απέναντι σε πολύ πιο μεγαλόσωμα σκυλιά, οπότε είναι πολύ εύκολο να μπει σε μπελάδες, χωρίς επίβλεψη.

 Αν ψάχνετε εναγωνίως μήπως χαρίζονται κουτάβια, ρίξτε μια ματιά σε αγγελίες, καταφύγια και φιλοζωικές οργανώσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία ενός σκύλου μέσω ενός πιστοποιημένου εκτροφείου.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο