Δεν είναι λίγοι οι σκυλογονείς εκείνοι οι οποίοι δε μπορούν να φανταστούν καν τις διακοπές τους μακριά από τον αγαπημένο τους σκυλάκο.
Σχετικές έρευνες εξάλλου μας δείχνουν πως το 95% των ανθρώπων που έχουν κατοικίδιο σχεδιάζουν κάθε χρόνο τις διακοπές τους με τον τετράποδο φίλο τους και μάλιστα προτιμούν να ταξιδεύουν οδικώς!
Η αλήθεια είναι πως το ταξίδι με το αυτοκίνητο φαίνεται να αρέσει σε πολλά σκυλάκια. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να γίνει και αρκετά αγχωτικό για εκείνα, εάν δεν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα.
Ο σωστός και αποτελεσματικός σχεδιασμός του ταξιδιού σας είναι η πιο σίγουρη λύση για να εξασφαλίσετε τόσο τη δική σας άνεση, όσο και του σκύλου σας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα οργανώσετε το επόμενό σας roadtrip!
10 συμβουλές για την ασφάλεια του σκύλου στο αυτοκίνητο
1. Κρατάτε το σκυλί σας περιορισμένο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλές για εσάς ή για το σκυλάκι σας το να πηδάει πέρα δώθε μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ οδηγείτε. Ό,τι κι αν γίνει, θα πρέπει να έχετε το νου σας στο δρόμο.
Μάλιστα, πρέπει να το βάλετε να καθίσει στα πίσω καθίσματα, γιατί σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμη κι αν βγείτε αλώβητοι, οι αερόσακοι που θα ανοίξουν είναι σε θέση να τραυματίσουν το σκυλάκι σοβαρότατα, αν όχι να απειλήσουν την ίδια του τη ζωή.
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ταξιδέψετε με το σκύλο στο αυτοκίνητο είναι να τον έχετε μέσα σε ένα crate ή δεμένο με ειδική ζώνη ασφαλείας για σκύλους στο πίσω κάθισμα του οχήματος.
Βεβαιωθείτε πως το κλουβάκι του είναι αρκετά ευρύχωρο, για να απολαμβάνει μια σχετική ελευθερία κινήσεων και να είναι πιο ήρεμο καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει εκπαιδευτεί καλά με το crate, ώστε να το νιώθει σαν το προσωπικό του καταφύγιο και να κάθεται ήσυχος.
2. Ξεκινήστε με μικρές εκδρομές
Πριν φύγετε για εκείνο το μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να βοηθήσετε τον σκύλο σας να συνηθίσει στην όλη ιδέα του ταξιδιού. Έτσι, ξεκινήστε με μικρές εκδρομές μέσα στην πόλη και σταδιακά μεγαλώστε την απόσταση της διαδρομής.
3. Δώστε του ένα ελαφρύ γεύμα
Δώστε ένα σχετικά ελαφρύ γεύμα στο κατοικίδιό σας, περίπου τρεις με τέσσερις ώρες πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας.
Έχετε όμως το νου σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, γιατί μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε στη μέση της διαδρομής για να ξαναφάει, αν πεινάσει.
4. Μην τον αφήνετε μόνο του εντός του οχήματος
Ποτέ, μα ποτέ μην αφήνετε τον σκύλο σας μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο και ειδικά όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 21 βαθμούς Κελσίου ή όταν βρίσκεται κάτω από το μηδέν.
Η ίδια η νομοθεσία το αναγνωρίζει ως εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας και επιτρέπει στους περαστικούς να σπάσουν τα παράθυρα του οχήματός σας, εάν πρόκειται για την ασφάλεια του ζώου.
5. Πακετάρετε τα απαραίτητα πράγματα για τον σκύλο στο αυτοκίνητο
Σιγουρευτείτε πως έχετε πάρει μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του σκύλου σας, όπου αναγράφονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του και τα εμβόλια που έχει κάνει, γιατί μπορεί να σας χρειαστεί.
Από εκεί και έπειτα, πάρτε μαζί σας λίγο φαγητό, φρέσκο νεράκι, ένα κουτί πρώτων βοηθειών, τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί το κατοικίδιό σας και τα μπολάκια για το φαγητό και το νερό του.
Μη ξεχάσετε τα μαντηλάκια καθαρισμού, τις σακουλίτσες για τις ακαθαρσίες του και οτιδήποτε μπορεί να τον κρατήσει απασχολημένο και χαρούμενο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Αυτό περιλαμβάνει τα παιχνίδια και την αγαπημένη του κουβερτούλα.
6. Βάλτε του microchip
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο σκύλος σας θα πρέπει να φέρει microchip από κουτάβι κι εσείς οφείλετε να έχετε πάντοτε ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε αυτό.
Την ίδια στιγμή, καλό είναι να φοράει ένα άνετο κολάρο με την προσωπική του ταυτότητα. Σε αυτήν μπορείτε να γράψετε το τηλέφωνο και το όνομά σας για να σας βρουν ακόμα πιο γρήγορα.
7. Μην τον αφήνετε να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο
Δε χωράει αμφιβολία στο πόσο όμορφα αισθάνονται τα περισσότερα σκυλάκια όταν βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
Ωστόσο, παρόλο που είναι χαριτωμένη η εικόνα ενός σκυλάκου που ανεμίζει το τρίχωμά του έξω από το παράθυρο, δεν παύει να είναι άκρως επικίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα.
8. Γραφειοκρατία και πάλι γραφειοκρατία
Θα πρέπει πάντοτε να κουβαλάτε μαζί σας τα σημαντικά έγγραφα του λατρεμένου σας κατοικιδίου. Αν, για παράδειγμα, ταξιδεύετε σε διεθνείς προορισμούς, θα χρειαστείτε σίγουρα ένα πιστοποιητικό υγείας, εκτός από το κλασικό βιβλιάριο.
9. Δίνετέ του νεράκι
Σε γενικές γραμμές, οφείλετε πάντοτε να κρατάτε το σκύλο σας επαρκώς ενυδατωμένο. Αυτό ισχύει φυσικά και για το ταξίδι του σκύλου με αυτοκίνητο. Γι’ αυτό, έχετε μαζί σας το δικό του μπουκάλι με νερό, ώστε να μπορεί να ξεδιψάει όποτε το χρειάζεται.
10. Προετοιμάστε κατάλληλα το αυτοκίνητό σας
Μόλις έχετε φροντίσει σωστά όλα τα παραπάνω και πριν βάλετε τον σκύλο στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει κατάλληλα και το εσωτερικό του οχήματος.
Τοποθετήστε ειδικά καλύμματα στα πίσω καθίσματα για να τον κρατάτε άνετο και την καμπίνα του αυτοκινήτου καθαρή.
Ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο σας εξασφαλίζει άνεση, αλλά και ελευθερία κινήσεων. Μπορείτε να σταματάτε όποτε το χρειάζεστε εσείς ή ο σκύλος σας και δίχως να σας περιορίζει κάποιο αυστηρό πρόγραμμα.
Βέβαια, υπάρχουν κι άλλα μέσα μεταφοράς που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με τον πιστό σας φίλο, ανάλογα πάντοτε και με τον προορισμό, αλλά και τις ανάγκες σας.
Ένα ταξίδι με το αεροπλάνο, ας πούμε, είναι λιγάκι πιο περίπλοκο. Ίσα ίσα, που δεν ενδείκνυται κιόλας για όσα σκυλάκια πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα. Αν πρέπει όμως να πάρετε το δικό σας μαζί, σιγουρευτείτε πως βρίσκεται μαζί σας στην καμπίνα.
Όποια απόφαση κι αν πάρετε όμως, φροντίστε να είστε καλά προετοιμασμένοι για όλο αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Κάντε τον προγραμματισμό σας σωστά, με βάση τις ανάγκες και την υγεία του σκύλου σας και όλα θα κυλήσουν υπέροχα!
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Γάτα Σνόουσου: Μια φαντασμαγορική ράτσα για οικογένεια!
- Ρούχα σκύλου: Πώς θα κάνεις σωστές και εγγυημένες αγορές!
- Χάσκι Σιβηρίας: Ένας δουλευταράς σκύλος με καρδιά «διαμάντι»!
- Τσιμπούρια στο σκύλο: Τα 3 πιο επικίνδυνα είδη & η αντιμετώπιση!
- Φροντίδα για γατάκια: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες τους;