Τσιμπούρια στο σκύλο: Τα 3 πιο επικίνδυνα είδη & η αντιμετώπιση!

 Όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές εκείνες, κατά τις οποίες οφείλουμε να είμαστε σε υψηλή επιφυλακή για τα τσιμπούρια στο σκύλο μας. 

 Το κακό είναι πως τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα ενοχλητικά τσιμπήματα των τσιμπουριών και μπορούν να τα μεταφέρουν μέσα στο σπίτι, όπου μένετε εσείς και η οικογένειά σας.

 Δυστυχώς, υπάρχουν διάφορες ασθένειες που μεταδίδονται από τους κρότωνες. Τέτοιες είναι η νόσος του Lyme, η ερλιχίωση των σκύλων, ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών ορών και αρκετές ακόμα.

 Από εκεί και πέρα, καλό είναι να γνωρίζετε πως τα τσιμπούρια είναι οπουδήποτε γύρω σας, αλλά πιο πιθανό είναι να τα συναντήσετε σε αγροτικές περιοχές.

 Εάν ζείτε σε χωριό ή γενικότερα στην ύπαιθρο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παράσιτα. Οφείλετε να λαμβάνετε πάντα προληπτικά μέτρα και να ελέγχετε συχνά το σκυλί σας για τσιμπούρια.

 Δείτε πώς να αναγνωρίζετε τα τσιμπούρια σκύλων

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη τσιμπουριών που κυκλοφορούν εκεί έξω. Ορισμένα από αυτά όμως θεωρούνται πιο επικίνδυνα και καλό είναι να τα προσέχετε περισσότερο. Αυτά είναι τα εξής: 

 1. American Dog Tick (Αμερικανικό τσιμπούρι)

 Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τσιμπουριού σε περιοχές των ΗΠΑ, κυρίως στις νότιες πολιτείες και τις παράκτιες περιοχές.

 Μπορεί να μην είναι φορέας της νόσου Lyme, αλλά μπορεί να μεταδώσει άλλες σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες ασθένειες σε ανθρώπους και άλλα σκυλιά.  

 2. Lonestar Tick (Μοναχικό αστέρι)

 Μην αφήνετε την ονομασία του να σας ξεγελάει. Ίσα ίσα, που πέρα από τις αστικές περιοχές, ζει στα βάθη δασικών εκτάσεων, όπως επίσης κατά μήκος ποταμών και κολπίσκων.

 Τα συγκεκριμένα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν διάφορες αρρώστιες, όπως είναι η ερλιχίωση και η τουλαραιμία.

 3. Blacklegged tick (Τσιμπούρι ελαφριών)

 Γνωστό και ως το τσιμπούρι του ελαφιού, το είδος αυτό μπορεί πολύ εύκολα να μεταφέρει στους σκύλους τη νόσο Lyme.

 Αυτό το τσιμπούρι ξεκίνησε από τις βορειοανατολικές περιοχές της Αμερικής, αλλά σταδιακά πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

 Ποια είναι η αντιμετώπιση για τα τσιμπούρια σε σκύλο;

 Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας, είναι να αφαιρέσετε το τσιμπούρι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σωστά μπορείτε.

 Εφαρμόστε τοπικά λίγο οινόπνευμα και τρίψτε καλά την προσβληθείσα περιοχή. Ύστερα, αφαιρέστε το τσιμπούρι απαλά με ένα ειδικό τσιμπιδάκι – μπορείτε να πάρετε και ένα απλό τσιμπιδάκι φρυδιών – προσέχοντας ιδιαίτερα την περιοχή του κεφαλιού του.

 Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να φαιρέσετε το τσιμπούρι, ζητήστε τη συμβουλή και τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Εκείνος θα σας δείξει πώς θα το κάνετε οι ίδιοι την επόμενη φορά.

 Μπορώ να αποτρέψω ασθένειες που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια;

 Εντάξει, καταλαβαίνετε μάλλον πως δεν είστε σε θέση να εξαφανίσετε τα τσιμπούρια των σκύλων από προσώπου Γης. Μπορείτε όμως να λάβετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες προσβολής του κατοικιδίου σας από αυτά.

 Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να ελέγχετε το σκυλί σας για τσιμπούρια και, μάλιστα, σε καθημερινή βάση, αν περνάει πολλές ώρες εκτός σπιτιού.

 Από εκεί και πέρα, καλό είναι να προσέχετε τον κήπο ή την αυλή σας. Κρατάτε το γρασίδι και τα χορταράκια σας περιποιημένα και απομακρύνετε τυχόν παράσιτα και έντομα.

 Βέβαια, καλείστε να προστατευτείτε και οι ίδιοι. Καλό είναι να φοράτε μακριές μπλούζες, παντελόνια και κάλτσες κάθε φορά που βρίσκεστε στο δάσος ή σε χωράφια. Επίσης, μη ξεχνάτε να φοράτε γάντια, όταν ασχολείστε με την κηπουρική.

 Εάν εξακολουθείτε να έχετε τις αμφιβολίες σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε πάντοτε να ζητήσετε τη συμβουλή του εξειδικευμένου προσωπικού της κτηνιατρικής κλινικής που επισκέπτεστε.

 Τα πρόσωπα αυτά είναι σε θέση να σας προτείνουν τοπικές ή συστηματικές θεραπείες ελέγχου των τσιμπουριών. Φροντίστε μονάχα να είστε συνεπείς και καλά ενημερωμένοι για τις θεραπευτικές μεθόδους και τις φαρμακευτικές αγωγές που προτείνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 Ακόμη και τότε όμως, δε θα πρέπει να παραλείπετε τις καθιερωμένες επισκέψεις στον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα ελέγχει για τυχόν τσιμπούρια στο σκύλο σας και θα πιστοποιεί ότι ο φιλαράκος σας δεν πάσχει από κάποια μεταδοτική ασθένεια.

 Όπως κι αν έχει, καλό είναι να έχετε πάντοτε τα μάτια σας «δεκατέσσερα». Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς τα τσιμπούρια δεν είναι απλώς ενοχλητικά. Ίσα ίσα, που  είναι σε θέση να αποβούν έως και επικίνδυνα για την υγεία των σκύλων, αλλά και των αφεντικών τους, μιας και λειτουργούν ως φορείς μικροβίων και ασθενειών.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στη βόλτα του σκύλου σας. Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε πώς ακριβώς να απομακρύνετε το τσιμπούρι από το σκύλο ή από τον ίδιο τον εαυτό σας, σε περίπτωση που χρειαστεί.

 Αλήθεια, έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωποι με τα ενοχλητικά τσιμπούρια των σκύλων; Μιλήστε μας για την εμπειρία σας!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο