Δηλητηρίαση σκύλου: Τα συμπτώματα που πρέπει να ψάξεις!

 Δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί για να γνωρίζετε πως οι σκύλοι λατρεύουν να μασάνε ένα σωρό αντικείμενα που κανονικά δεν θα έπρεπε.

 Παρόλα αυτά, σαν σωστοί και υπεύθυνοι σκυλογονείς, θα πρέπει πάντοτε να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια που φανερώνουν πως το «μαλλιαρό» παιδί σας έπαθε δηλητηρίαση.

 Πράγματι, μπορεί στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα περιστατικά δηλητηρίασης να είναι από κάποιου είδους απροσεξία ή αμέλεια, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακούμε ότι ένας σκύλος έπαθε δηλητηρίαση από φόλα, από παρασιτοκτόνο ή εντομοκτόνο, αλλά και από το φαγητό που του άφησε κάποιος «καλοθελητής».

 Όπως κι αν έχει, όλα τα περιστατικά είναι πολύ σοβαρά και η άμεση δράση σας για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης κατάστασης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το εκάστοτε σκυλάκι.

 Κοινά οικιακά αντικείμενα και ουσίες που είναι τοξικά για σκύλους

 Η αλήθεια είναι πως το σπίτι και ο κήπος σας είναι γεμάτα με διάφορα αντικείμενα που είναι εν δυνάμει τοξικά ή επικίνδυνα για την υγεία του αγαπημένου σας κατοικίδιου ζώου.

 Για αυτό, άλλωστε, και είναι τόσο σημαντικό το να γνωρίζετε ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται μέσα στο σπίτι, καθώς επίσης και να κρατάτε τις σχετικές ουσίες μακριά από το εύρος και την περιέργειά του.

 Ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες δηλητηρίασης ενός σκύλου μέσα σε ένα σπίτι ή έξω από αυτό, είναι οι παρακάτω:

  • Σοκολάτα
  • Σταφίδες
  • Χλωρίνη
  • Καθαριστικά κουζίνας και μπάνιου
  • Αλκοόλ
  • Βενζίνη
  • Καπνός
  • Παρακεταμόλη
  • Γυαλιστικό για τα έπιπλα
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα
  • Μανιτάρια
  • Ίταμος
  • Σαλιγκάρια
  • Γυμνοσάλιαγκες
  • Τρωκτικά
  • Βελανίδια

 Σημάδια και συμπτώματα δηλητηρίασης σε σκύλους

 Ανάλογα με το είδος της δηλητηρίασης, τα πρώιμα σημάδια και τα συμπτώματα που μαρτυρούν το ενδεχόμενο μιας δηλητηρίασης διαφέρουν ποικιλοτρόπως, αλλά μπορούμε να τα εντάξουμε στις εξής κατηγορίες:

  • Συμπτώματα που προκαλούνται από την κατάποση τοξικών ουσιών είναι ο εμετός, η διάρροια, ο έντονος εκνευρισμός και τα καρδιακά προβλήματα.
  • Οι εισπνεόμενες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν ένα σωρό αναπνευστικές διαταραχές και προβλήματα, ενώ δεν αποκλείεται να επιφέρουν μέχρι και απώλεια των αισθήσεων.
  • Εάν το δέρμα του σκύλου σας έρθει σε επαφή με κάποια τοξική ουσία, τότε το πιθανότερο είναι πως να εκδηλώσει συμπτώματα, όπως είναι ο ερεθισμός και ο έντονος πόνος.

 Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα συμπτώματα της δηλητηρίασης εμφανίζονται μετά από μερικές μέρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μετά από μήνες!

 Οι μακροπρόθεσμες ενδείξεις δηλητηρίασης

 Εάν πιάσατε τον μπαγάσα σας με κάποιου είδους τοξική ουσία ή ένα τρόφιμο που δεν έπρεπε στο στόμα του, δεν πρέπει να καθυστερήσετε ούτε λεπτό να τον πάτε στον κτηνίατρό σας ή σε μια κλινική για σκύλους.

 Ανεξάρτητα από το αν έχει εμφανίσει ή όχι τα πρώτα σημάδια, δεν θα πρέπει να καθησυχαστείτε. Ή μάλλον, για να το πούμε λιγάκι διαφορετικά, οποιοσδήποτε εφησυχασμός εκ μέρους σας είναι σε θέση να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

 Μερικές από τις μακροπρόθεσμες ενδείξεις που μαρτυρούν πως το λατρεμένο σας κατοικίδιο έχει έρθει σε επαφή με κάποια επικίνδυνη ουσία είναι: οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, η νεφρική ανεπάρκεια, τα προβλήματα στο συκώτι, η απώλεια αίματος και νευρολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως είναι οι επιληπτικές κρίσεις.

 Τι μπορώ να κάνω αν ο σκύλος μου έχει πάθει δηλητηρίαση;

 Εάν έχετε ακόμη και την παραμικρή υποψία πως ο σκύλος σας έχει πάθει κάποιου είδους δηλητηρίαση, καλείστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να καλέσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον κτηνίατρό σας.

 Μέχρι να επισκεφτείτε την κλινική, θα πρέπει να κρατήσετε το κατοικίδιο σας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη επαφή με τη συγκεκριμένη ουσία. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, πως δεν πλήττεται άμεσα η σωματική του ακεραιότητα, απομακρύνοντας την ουσία από κοντά του.

 Σε καμία, μα καμία περίπτωση, μην επιχειρήσετε να του χορηγήσετε τις πρώτες βοήθειες για σκύλους, ειδικά αν δεν γνωρίζετε ακριβώς τι να κάνετε. Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να θέσετε σε εφαρμογή όσα νομίζετε ότι ξέρετε.

 Αφήστε που κάθε δηλητήριο απαιτεί και μια διαφορετική αντιμετώπιση. Αυτό δεν είστε σε θέση να το γνωρίζετε οι ίδιοι, όσο κι αν έχετε ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό – εκτός κι αν είστε οι ίδιοι κτηνίατροι φυσικά.

 Ορισμένα περιστατικά, για παράδειγμα, μπορούν να θεραπευτούν με την σκόπιμη πρόκληση εμετού, ενώ σε κάποια άλλα αυτή η τεχνική είναι σε θέση να κάνει το κατοικίδιο σας να αισθανθεί ακόμα χειρότερα.

 Το καλύτερο όλων που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και να συνοδεύσετε το λατρεμένο σας σκυλάκι μέχρι το κτηνιατρείο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να φανείτε δυνατοί και να αφήσετε τη φροντίδα του σκύλου και την περιποίησή του στα χέρια του εξειδικευμένου προσωπικού. Εξάλλου, εκείνοι είναι που γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

 Σε δεύτερο χρόνο, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μη τρώει τίποτα άλλο πέραν της τροφής και των λιχουδιών του, ενώ συγχρόνως, καλό είναι το πρώτο καιρό να το φοράτε φίμωτρο σκύλου. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε θέση να μυρίζει τα πάντα, αλλά θα αποκλείσετε το ενδεχόμενο να καταπιεί κάτι επικίνδυνο ή τοξικό.

 Σαφέστατα – και για να είμαστε αντικειμενικοί – τα σκυλάκια μας αλληλεπιδρούν και εξερευνούν τα πάντα στο περιβάλλον τους μέσω της όσφρησης και της γεύσης. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ λογικό να έρθουν σε επαφή με μια τοξική ουσία ή ένα αντικείμενο και να κινδυνεύσουν από δηλητηρίαση. 

 Ωστόσο, ως σκυλογονείς πρέπει να μυήσετε το κατοικίδιό σας από κουτάβι να μη μασάει τίποτα από κάτω και φυσικά, να υπακούει αμέσως στην εντολή «άστο», ούτως ώστε να προλάβετε να το σώσετε εγκαίρως από κάτι που μπορεί να το δηλητηριάσει.

 Δυστυχώς, η δηλητηρίαση σκύλου είναι μία κατάσταση που απειλεί τα περισσότερα κατοικίδια μιας οικογένειας κι αυτό γιατί έρχονται καθημερινά σε επαφή με τοξικές ουσίες και τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνουν.

 Δεδομένου ότι τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος της δηλητηριώδους ουσίας, είναι πολύ σημαντικό να έχετε συνεχώς το νου σας στη συμπεριφορά και την υγεία του σκύλου σας, ώστε να επέμβετε άμεσα και δραστικά.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο