Κατοικίδιο κουνέλι: 8 μυστικά για την τέλεια συγκατοίκηση!

 Τα κουνέλια είναι από τα πιο χαριτωμένα και γλυκά πλασματάκια που μπορείτε να πάρετε ως κατοικίδιο. Με τα πεταχτά αυτάκια, την φουντωτή ουρίτσα και την μυτούλα που σουφρώνει υπόσχονται να σας κλέψουν την καρδιά!

 Παρ’ όλ’ αυτά, δεν θα πρέπει να βιαστείτε να πάρετε κι εσείς ένα. Όπως όλα τα κατοικίδια ζώα, απαιτεί κι αυτό, βλέπετε, την κατάλληλη προετοιμασία και γνώση, ώστε να μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα μαζί του.

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε 8 βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε προτού αποφασίσετε να συγκατοικήσετε με αυτό το αξιαγάπητο θηλαστικό.

 1. Τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν για 10 με 12 χρόνια

 Όλοι αναρωτιούνται πόσο ζει ένα κουνέλι και ευτυχώς ή δυστυχώς στοιχηματίζουν λιγότερο από το πραγματικό προσδόκιμο ζωής του.

 Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα που οφείλετε να γνωρίζετε, μιας και χρειάζονται αρκετή ενασχόληση και φροντίδα σε καθημερινή βάση, πέρα από τη διατροφή και τον καθαρισμό του κλουβιού τους.

 Επίσης, σπάνια θα ακούσετε από κάποιον ότι το κουνέλι του βρωμάει, διότι αυτά τα μικρά θηλαστικά λαγοειδή είναι εκ φύσεως καθαρά ζώα και τους αρέσει το νεράκι. Όπως αντιλαμβάνεστε, χρειάζονται συχνά μπάνιο, για να παραμένουν περιποιημένα, υγιή και πεντακάθαρα.

 Μιλάμε για μια μεγάλη ευθύνη που θα πρέπει να πέσει στα σωστά και έμπειρα χέρια ενός υπεύθυνου ατόμου ή μια εξίσου υπεύθυνης οικογένειας, ανεξάρτητα από το αν έχετε παιδιά ή όχι. Μιας και μιλάμε για παιδιά όμως…

 2. Τα κουνέλια δεν είναι ιδανικά κατοικίδια για παιδιά

 Πράγματι, μπορεί να αρέσουν σε όλα τα παιδάκια, αλλά αν τα κουνέλια μπορούσαν να μιλήσουν θα μας έλεγαν πως αυτά δεν προτιμούν τα παιδιά.

 Δεν είναι προσωπικό, αλλά έχει να κάνει με την ίδια τη φύση τους. Είναι εκ γενετής θηράματα, βλέπετε, οπότε δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με δυνατούς θορύβους και απότομες κινήσεις κοντά τους.

 Αυτό που μπορείτε να μάθετε στα παιδάκια είναι να σέβονται τα όριά τους και να μη τα σηκώνουν πολύ ψηλά, διότι αυτό τα τροπάζει και τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο. Ιδανικά, μπορείτε να εκπαιδεύσετε να δέχονται τα χάδια των παιδιών στο πάτωμα και σταδιακά να κουρνιάζουν στην αγκαλιά τους.

 3. Θέλουν κι αυτά την συντροφιά άλλων κουνελιών

 Όλες οι ράτσες κουνελιών είναι κοινωνικές και για αυτό τους αρέσει να συμβιώνουν μεταξύ τους, προκειμένου να προστατεύουν το ένα το άλλο. Αν έχετε μόνο ένα κατοικίδιο κουνέλι, θα πρέπει να μένει συνεχώς σε επαγρύπνηση για τυχόν αρπακτικά ή τρωκτικά, με αποτέλεσμα να φοβάται περισσότερο.

 Σκεφτείτε, λοιπόν, το ενδεχόμενο του να πάρετε δύο. Ακόμα κι αν μείνετε με το ένα όμως, καλό είναι να συζητήσετε με τον κτηνίατρο το ενδεχόμενο της στείρωσης όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία.

 4. Χρειάζονται χώρο για περιπλάνηση και άσκηση

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, θα πρέπει να αφήνετε τα κουνέλια έξω από το κλουβί τους για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά, ώστε να μπορούν να περιπλανιούνται ελεύθερα, να γυμνάζονται και να χωνεύουν τη τροφή που καταναλώνουν.

 Εάν δεν έχετε τον απαραίτητο χώρο για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε σίγουρα ένα αρκετά ευρύχωρο κλουβί.

 Για αυτό, φροντίστε να πάρετε στο κατοικίδιο κουνέλι σας ένα που είναι 5 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθός του ως ενήλικο, προκειμένου να μπορεί να σηκώνεται όρθιο στα δυο του πόδια, χωρίς να χτυπάει το κεφαλάκι του.

 Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κλουβάκι τους πρέπει να είναι τακτοποιημένο και καθαρό σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να απολαμβάνουν τον χώρο τους και να μη ταλαιπωρούνται από αρρώστιες λόγω ακαθαρσιών και μικοβίων.

 Ίσως να μη το έχετε ξανακούσει ποτέ, αλλά τα κουνέλια τα πηγαίνουν πολύ καλά με την εκπαίδευση, καθώς μαθαίνουν ακόμα και να περπατάνε με λουράκι στη παραλία ή στο πάρκο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο φιλικά μπορούν να γίνουν!

 5. Πρέπει να ασφαλίσετε το σπίτι σας

 Σε περίπτωση που δεν έχετε το χώρο για να το αφήνετε εκτός κλουβιού και μόνο του ή τα χρήματα για ένα ευρύχωρο κλουβί, τότε μάλλον το σαλόνι είναι η μόνη επιλογή σας.

 Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα και το υπόλοιπο σπίτι. Βλέπετε, τα δόντια τους δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ. Επομένως, έχουν την ανάγκη να τα ακονίζουν και δυστυχώς για εσάς, προτιμούν τα έπιπλα και τα καλώδια!

 Τα πλαστικά προστατευτικά καλύμματα υπόσχονται να βάλουν ένα τέλος σε αυτήν την μανία τους. Υπάρχουν επίσης ειδικά, απωθητικά σπρέι που μπορείτε να εφαρμόζετε στα έπιπλά σας, για να αποτρέψετε τη καταστροφή τους από το μπαγάσικο κουνελάκι.

 6. Χρειάζονται κάτι παραπάνω από απλά καρότα

 Μπορεί ο μύθος να θέλει τα κουνέλια να τρώνε φρέσκα καρότα μέρα νύχτα, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βασίζεται σε πολλά περισσότερα από αυτά.

 Το γρασίδι ή το αποξηραμένο χόρτο θα πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας διατροφής των κουνελιών, με τα φρέσκα λαχανικά να λειτουργούν συμπληρωματικά.

 Μικρές μπουκίτσες καρότου, μήλου και ανανά καλό είναι να δίνονται σαν λιχουδιές μία με δύο φορές την εβδομάδα. Μια καλή ιδέα είναι να τις προσφέρετε ως ανταμοιβή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

 7. Απαιτούν μια εξειδικευμένη κτηνιατρική φροντίδα

 Όπως συμβαίνει με κάθε κατοικίδιο, θα πρέπει να είστε πάντοτε ενημερωμένοι σχετικά με την ευρύτερη κατάσταση της υγείας του λατρεμένου σας κατοικίδιου και τις πιθανές αρρώστιες που μπορεί να κολλήσει το κουνέλι σας.

 Η αλήθεια όμως είναι πως τα κουνελάκια έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται την φροντίδα ενός εξειδικευμένου κτηνιάτρου. Αν τα οικονομικά σας συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις τους, δεν έχετε παρά να αποκτήσετε ένα.

 8. Έχουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα ύπνου

 Τα κουνέλια είναι ζωάκια του λυκόφωτος. Μην τρομάζετε όμως! Απλώς να ξέρετε πως κοιμούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ενώ παραμένουν ξύπνια κατά το σούρουπο και το ξημέρωμα.

 Κι ενώ μπορεί αυτό να σας φαίνεται ιδανικό αν θέλετε να κάνετε αγκαλίτσες μαζί τους τα απογεύματα στον καναπέ, μάλλον δεν είναι και ότι καλύτερο όταν κοιμάστε – ειδικά εάν τα έχετε ελεύθερα μέσα στο σπίτι.

 Πριν τα κατηγορήσετε, λοιπόν, για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά τους, θυμηθείτε ότι εκείνες τις ώρες απλώς δραστηριοποιούνται πιο έντονα!

 Τώρα πια γνωρίζετε πως το κουνέλι δεν είναι και το πιο εύκολο κατοικίδιο, ή – μάλλον – πως έχει κι αυτό τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες και ευαισθησίες, όπως όλα τα άλλα κατοικίδια ζώα.

 Μπορεί, λοιπόν, το συγκεκριμένο κατοικίδιο να ζήσει αρμονικά στο σπίτι μαζί σας;

Πράγματι, τα κουνέλια διαθέτουν μία έξυπνη και ευγενική φύση, είναι πολύ φιλικά και πρόθυμα να σας ανταποδώσουν όλη την αγάπη που θα τους δώσετε! Αποτελούν, λοιπόν, την ιδανική συντροφιά για έναν έμπειρο ιδιοκτήτη που θα τα φροντίσει σωστά.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο