Χρυσόψαρα: Γιατί είναι τόσο ξεχωριστά κατοικίδια ψαράκια;

 Μπορούμε με μεγάλη ευκολία να πούμε πως τα πανέμορφα χρυσόψαρα είναι από τα πρώτα και πιο δημοφιλή είδη ψαριών που επιλέγονται ως κατοικίδια.

 Μάλιστα, λόγω της εμβληματικής τους εμφάνισης, παραμένουν αναγνωρίσιμα ακόμη και από εκείνους που δεν είχαν ποτέ ενυδρείο.

 Παρά τη μακροχρόνια χρήση του ως πολύτιμο κατοικίδιο για κάθε σπίτι και τα όσα έχουν γραφτεί για τη μνήμη του χρυσόψαρου, ελάχιστοι γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του.

 Ίσα ίσα, που πολλοί εν δυνάμει ιδιοκτήτες το βλέπουν ως ένα κατοικίδιο που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι σχετικά χαμηλής συντήρησης. Στην πραγματικότητα όμως, κάνουν λάθος.

 Για το λόγο αυτό, ακολουθεί ένας οδηγός, στον οποίο θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρετε για τον τρόπο ζωής και τη φροντίδα που πρέπει να έχουν τα χρυσόψαρα.

 Η ιστορία του ως κατοικίδιο

 Σε όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας τους ως κατοικίδια ζώα, τα χρυσόψαρα συνήθιζαν να ζουν σε μικρές λιμνούλες.

 Ειδικά κατά τον 9ο αιώνα, πολλοί Βουδιστές μοναχοί στην Κίνα άρχισαν να κρατούν το λαμπερό και πολύχρωμο chi – τον πρόγονο του άγριου κυπρίνου, του χρυσόψαρου – σε λίμνες, με σκοπό να το κρατούν ασφαλές από τα αρπακτικά.

 Δεν ήταν πριν τη δεκαετία του 1200, που τα χρυσόψαρα άρχισαν να θεωρούνται πλήρως εξημερωμένα και εντελώς διαφοροποιημένα από τους προγόνους τους. Μάλιστα, τα βλέπαμε συχνά να κοσμούν τις αυλές των πλουσίων.

 Μέχρι και το 1500 περίπου άρχισαν να μπαίνουν και σε εσωτερικούς χώρους και, μάλιστα, σε διάφορα περίτεχνα μπολάκια.

 Με τον καιρό, οι πιο φανταχτερές ποικιλίες χρυσόψαρων διατηρήθηκαν μόνιμα μέσα σε ιχθυοπωλεία, αφού δεν μπορούσαν να επιβιώσουν μόνα τους στην άγρια φύση. Αυτή ήταν και η διαφοροποίησή τους από τους προγόνους τους!

 Πόσο ζουν τα χρυσόψαρα;

 Μπορεί η κοινή πεποίθηση να θέλει τα χρυσόψαρα να ζουν για ελάχιστο χρονικό διάστημα, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Αν τα προσέξετε κατάλληλα, μπορούν να σας κρατήσουν συντροφιά μέχρι και 20 χρόνια.

 Το ενυδρείο ως περιβάλλον διαβίωσης

 Όχι, δεν ισχύει πως τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν τόσο, ώστε να φτάνουν το μέγεθος του ενυδρείου τους. Χρειάζονται όμως ένα ευρύχωρο ενυδρείο, όπως κάθε άλλο ψαράκι.

 Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε μπορούν να ζήσουν μέσα σε μικρές γυάλες και μπολάκια. Τα μπολάκια που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για τη φύλαξή τους δεν είχαν καμία σχέση με τα σημερινά, καθώς ήταν τεράστια!

 Το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστείτε μια δεξαμενή χωρητικότητας 75 έως και 400 λίτρων νερού, ανάλογα με την ποικιλία και το πλήρες μέγεθος των ψαριών που ζουν εκεί μέσα.

 Το μέγεθος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα του χρυσόψαρου, αλλά το C. auratus, για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει σε μήκος το πόδι ενός ενήλικα ανθρώπου.

 Βέβαια, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ενυδρείο που περιέχει 75 λίτρα νερού για κάθε χρυσόψαρο και αργότερα να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας. Διαφορετικά, πηγαίνετε κατευθείαν στο μεγαλύτερο.

 Προσέξτε όμως. Δεν τίθεται μονάχα θέμα χωρητικότητας και ελευθερίας κινήσεων. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό.

 Το μεγαλύτερο μέγεθος δεξαμενής είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους, γιατί τα χρυσόψαρα δε φημίζονται για την υγιεινή τους. Ανεξάρτητα από το πόσο τα ταΐζετε, τα κάνουν συνέχεια και παντού!

 Καθώς αυτά τα στερεά απόβλητα διασπώνται μέσω των φυσικών μικροβιακών διεργασιών, καταναλώνουν πολύτιμες πηγές οξυγόνου και παράγουν τοξικά μεταβολικά υποπροϊόντα, όπως είναι η αμμωνία.

 Για να αποφύγετε τα χειρότερα, καλό είναι να επενδύσετε σε ένα αξιόπιστο φίλτρο νερού για χρυσόψαρα, κατάλληλο για το μέγεθος του ενυδρείου που έχετε και, φυσικά, να καθαρίζετε συχνά όλο τον εξοπλισμό του.

 Για την αλλαγή του νερού στο ενυδρείο, καλό είναι να αλλάζετε το 20-25% του νερού κάθε δέκα με δεκαπέντε ημέρες για να αποτρέπετε την ανάπτυξη τοξικών ουσιών, που θα βλάψουν την υγεία των ψαριών.

 Παράλληλα, μπορείτε να βάλετε και ένα διαχυτή αέρα για να έχετε επιπλέον αερισμό. Αυτή η συσκευή βοηθάει στην κυκλοφορία του νερού και την ανταλλαγή αερίων.

 Επίσης, προσέχετε πάντοτε τη σύσταση του νερού. Τα χρυσόψαρα προτιμούν να ζουν σε ένα νερό όπου η αλκαλικότητα είναι πιο υψηλή από την οξύτητα, οπότε διατηρείτε πάντοτε το pH του νερού μεταξύ των τιμών 6 και 8.

 Το καλό είναι πως μπορούν να επιβιώσουν σε νερά που κυμαίνονται από σχεδόν παγωμένο έως και τροπικό κλίμα, απλώς για σύντομο χρονικό διάστημα.

 Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία του ενυδρείου, στην καθημερινότητά τους χρειάζονται έναν θερμαντήρα νερού, ρυθμισμένο στους 18 με 24 βαθμούς Κελσίου, για να αισθάνονται άνετα. Μία μεγάλη δεξαμενή όμως θα βοηθήσει ούτως ή άλλως με τη θερμοκρασία, λόγω του όγκου της.

 Η διακόσμηση του ενυδρείου για χρυσόψαρα

 Όσον αφορά στη διακόσμηση, το εσωτερικό του ενυδρείου, δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Το αμμοχάλικο μπιζελιού θεωρείται το καλύτερο υπόστρωμα, μιας και δεν υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.

 Οι διακοσμητικές πέτρες, τα τεχνητά φυτά και οι σπηλιές αποτελούν εξαιρετικές και καλαίσθητες πινελιές, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, καθώς δεν πρέπει να περιορίζουν τον χώρο κολύμβησης των χρυσόψαρων.

 Χρησιμοποιείτε ζωντανά φυτά με πολλή προσοχή, καθώς τα χρυσόψαρα είναι γνωστό ότι καταναλώνουν όλους τους σκληρούς ή λιγότερο εύγευστους τύπους. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, ποικιλίες ανούβιας, κρυπτοκορύνη ή φτέρη της Ιάβας.

 Τροφή για χρυσόψαρα

 Η διατροφή των χρυσόψαρων είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωσή τους. Θεωρητικά, μπορεί να περιέχει κυριολεκτικά τα πάντα, μιας και τα ψαράκια αυτά είναι παμφάγα. Μην το παρακάνετε όμως.

 Τα χρυσόψαρα επωφελούνται περισσότερο από μια διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Δίνετέ τα λιχουδιές μονάχα περιστασιακά, για να μην πάρουν κιλά.

 Έχετε κατά νου πως τα χρυσόψαρα δε ξέρουν πότε να σταματήσουν να τρώνε. Όσο χαριτωμένο κι αν ακούγεται, δεν είναι. Είναι άκρως επικίνδυνο, μιας και η υπερβολική σίτιση μπορεί να μολύνει το νερό και να βλάψει τα κατοικίδιά σας.

 Η γενική οδηγία, λοιπόν, είναι να τα αφήνετε να τρώνε μόνο αυτά που μπορούν να καταναλώσουν μέσα σε 2 με 3 λεπτά και μία με δύο φορές την ημέρα – το πολύ!

 Αν τα ταΐζετε τροφή για χρυσόψαρα σε μορφή νιφάδων, πρέπει να τις μουλιάσετε πρώτα, με σκοπό να βυθιστούν.

 Διαφορετικά, τα χρυσόψαρα θα προσπαθήσουν να τις φάνε από την επιφάνεια και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα πλευστότητας ή διαταραχές του ουροποιητικού τους συστήματος.

 Τα γλυκύτατα χρυσοψαράκια, με τα προβλήματα μνήμης και την ακόρεστη όρεξη για φαγητό και κολύμπι, είναι εξαιρετικά ζωάκια και γι’ αυτό μπορούν εύκολα να αποτελέσουν κατοικίδια.

 Μάλιστα, είναι τόσο ειρηνικά και κοινωνικά, σε αντίθεση με τα ανελέητα πιράνχας, που μπορείτε άνετα να φιλοξενήσετε στο ενυδρείο περισσότερα από ένα. Βέβαια, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή του κατάλληλου ενυδρείου και την περιποίηση των ψαριών σας.

 Ακολουθώντας προσεκτικά τις παραπάνω οδηγίες και έχοντας στα χέρια σας τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα τρόφιμα που χρειάζονται, θα εκπλαγείτε από το εξής: τα ψαράκια σας θα μπορέσουν να ζήσουν στο πλευρό σας για 20 χρόνια, αν όλα πάνε καλά!

 Έχετε απορίες; Μιλήστε μας για αυτές, αφήνοντας μας ένα σχετικό σχόλιο από κάτω!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο