Πιράνχας: Η τρομερή αλήθεια για τα αδηφάγα ψάρια!

 Τα πιράνχας είναι πολύ ενδιαφέροντα ψάρια, ωστόσο, δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για ένα ενυδρείο που φιλοξενεί και άλλα είδη ψαριών και θα καταλάβετε σύντομα γιατί.

 Είναι πολλές οι ταινίες με πιράνχας και σκηνές ανθρώπων που ξεγυμνώνονται μέχρι τα κόκαλα μέσα σε δευτερόλεπτα από αυτά τα αδηφάγα ψάρια σε απομακρυσμένα ποτάμια της ζούγκλας.

 Κι όμως, λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι τα πιράνχας επιλέγονται από μερικούς ανθρώπους σε οικιακά ενυδρεία. Αυτή η αντίφαση είναι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε πόσο επικίνδυνα είναι στην πραγματικότητα τα πιράνχας.

 Η αλήθεια πως κάποιοι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα αυτών των σαρκοφάγων ψαριών, ουσιαστικά όμως, τα πιράνχας είναι αυτά που τρώγονται συνήθως από τους ανθρώπους. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι επιθέσεις σε ανθρώπους, κυρίως στη λεκάνη του Αμαζονίου.

 Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες τεκμηριωμένες περιπτώσεις επίθεσης, με μερικές να καταλήγουν σε θάνατο. Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη πιράνχας, μόνο το είδος με την «κόκκινη κοιλιά» είναι από τα πιο ανθρωποφάγα πλάσματα που κυκλοφορούν.

 Πόσο επικίνδυνα είναι;

 Οι επιθέσεις από τα πιράνχας με την «κόκκινη κοιλιά» τείνουν να κορυφώνονται την ξηρή περίοδο, όταν η τροφή είναι σπάνια και τα επίπεδα νερού είναι χαμηλά, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες συγκεντρώσεις πεινασμένων ψαριών σε κατοικημένες περιοχές.

 Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι κρίσεις ξηρής περιόδου συνήθως περιορίζονται σε μικρά αλλά επώδυνα τσιμπήματα στα χέρια και τα πόδια. Οι θανατηφόρες επιθέσεις είναι αρκετά σπάνιες.

 Ένα πιράνχας έχει ισχυρά σαγόνια με αιχμηρά δόντια και είναι ένας τρομερός θηρευτής, αλλά αυτά τα ψάρια συνήθως τρέφονται μόνο με άλλα ψάρια ή τραυματισμένα ζώα.

 Γεγονός είναι ότι ένα πεινασμένο πιράνχα θα δαγκώσει σχεδόν τα πάντα, ακόμα και άλλα πιράνχας. Αυτή η συγγενική θήραση συμβαίνει αρκετά συχνά, με αποτέλεσμα τα πιράνχας να έχουν αναπτύξει απίστευτα γρήγορη αναγέννηση πτερυγίων, τοιχωμάτων σώματος και δοντιών, καταφέρνοντας έτσι να επουλώσουν τις πληγές τους κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα.

 Είναι τα πιράνχας νόμιμα;

 Παρόλο που τα πιράνχας αποτελούν μικρό κίνδυνο για τον άνθρωπο, εντούτοις αποτελούν κίνδυνο και για τα αυτόχθονα είδη ψαριών. Για το λόγο αυτό, πολλά κράτη και χώρες περιορίζουν την εισαγωγή, την αναπαραγωγή ή ακόμα και τη διατήρησή τους σε ενυδρεία.

 Δυστυχώς, οι άνθρωποι συνηθίζουν να πετούν ψάρια που δε θέλουν πια σε ποτάμια ή λίμνες, αλλά ένα πιράνχας που πετιέται σε ένα ποτάμι ή μια λίμνη μπορεί εύκολα να διαταράξει τα είδη ψαριών που ζουν εκεί, βλάπτοντας έτσι ένα ολόκληρο οικοσύστημα.

 Μπορείτε να κρατήσετε τα πιράνχας ως κατοικίδια;

 Παρόλο που είναι νόμιμα σε ορισμένα μέρη, τα πιράνχας δεν είναι ιδανικά ψάρια ενυδρείου. Δεν μπορούν να συμβιώσουν με άλλα ψάρια, γιατί είναι φυσικά αρπακτικά.

 Θα φάνε όλα τα άλλα είδη και μερικές φορές ακόμη και άλλα ψάρια του είδους τους. Τα πιράνχας είναι επίσης αρκετά μοναχικά και μάλλον νευρικά. Προτιμούν να διαβιώνουν σε ήσυχο περιβάλλον με μέρη στα οποία μπορούν να απομονώνονται και να κρύβονται.

 Όταν έρθει η ώρα να φάνε, θα τα δείτε σε δράση και ακόμη και τότε μπορεί να περιμένουν να φύγετε από το δωμάτιο πριν αποφασίσουν να φάνε. Τα πιράνχας καταναλώνουν το φαγητό τους όπως κάθε υδρόβιο αρπακτικό.

 Οι διατροφικές τους συνήθειες είναι πολύ πιο αργές και σχετικά αδιάφορες σε σύγκριση με τη φρενίτιδα που απεικονίζει η μαγεία των ταινιών του Χόλυγουντ. 

 Εάν σκέφτεστε σοβαρά να διαλέξετε ένα πιράνχα ως κατοικίδιο ζώο, μη το κάνετε! Πρόκειται για θανάσιμα σαρκοφάγα ζώα με συμπεριφορά κανιβαλισμού όταν πρόκειται για την επιβίωσή τους, οπότε δεν θα διστάσουν να φάνε και τους ομοίους τους. Λόγω του κινδύνου που παρουσιάζουν για τη καταστροφή των υδροβιότοπων, δεν πρόκειται να τα συναντήσετε εύκολα στη ζωή σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο