Louisiana Catahoula Leopard: Ένα αστείρευτο ταλέντο!

 Το Καταχούλα Λουιζιάνα έχει εντυπωσιακή εμφάνιση και έντονο εργασιακό ήθος. Είναι ένα σκληραγωγημένο σκυλί, που αρχικά εκτράφηκε για να εργάζεται σε βάλτους και δάση, και απαιτεί ένα σταθερό και συνεπές αφεντικό που έχει τον απαραίτητο χρόνο για να το κρατάει απασχολημένο.

 Τα κουτάβια της ράτσας είναι πολύ στοργικά με τους ανθρώπους τους, αλλά χρειάζονται πολλή άσκηση. Τα πηγαίνουν καλύτερα σε ένα σπίτι με μεγάλη, περιφραγμένη αυλή και έμπειρους σκυλογονείς. Εάν μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους, θα έχετε ένα στοργικό μέλος της οικογένειας, που θα σας κρατάει πάντα σε εγρήγορση.                                                    

 Κατηγορία: Σκύλος αγέλης

 Ύψος: 50 με 66 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 23 με 40 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 14 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Καταχούλα Λουιζιάνα;

 Προέρχεται από γηγενείς Αμερικανικούς σκύλους, Ισπανικούς Μαστίφ και Λαγωνικά. Τα Catahoulas δημιουργήθηκαν για να παρακολουθούν και να οδηγούν άγρια ​​γουρούνια και βοοειδή στη σφαγή και αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να είναι αρκετά επιθετικά και αποφασιστικά όταν πρόκειται να εκτελέσουν μια δουλειά.

 Αυτός ο σκληρός, αλλά εντυπωσιακά όμορφος σκύλος μπορεί να έχει ένα πιτσιλωτό, στικτό, με κατά τόπους μπαλώματα τρίχωμα πολλών διαφορετικών χρωμάτων ή να είναι εντελώς μονόχρωμο.

 Άλλα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά είναι τα πέλματα των ποδιών του, που του επιτρέπουν να κολυμπάει καλά και να εργάζεται σε μαλακές, ελώδεις περιοχές, και τα μάτια του, που μπορεί να είναι μπλε, πράσινα, καφέ ή πορτοκαλί. Μερικά σκυλάκια έχουν διαφορετικό χρώμα στο κάθε μάτι ή εμφανίζουν κάτι σαν «ρωγμές», δηλαδή δύο διαφορετικά χρώματα μέσα στο ίδιο μάτι.

 Όπως αρμόζει στην κληρονομιά τους ως σκυλιά βοσκής και οδήγησης, το Καταχούλα Λουιζιάνα είναι επιφυλακτικό με τους ξένους. Προστατεύει την οικογένειά του και έχει άποψη για το ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος όχι. Οι άνθρωποι που ζουν μαζί του λένε ότι αυτό το σκυλί ξέρει να διακρίνει τον χαρακτήρα του καθενός με την πρώτη ματιά.

 Βέβαια, πρέπει να παρέχετε σε αυτόν τον σκληρά εργαζόμενο και ανεξάρτητο σκύλο τουλάχιστον μία ώρα έντονης άσκησης καθημερινά, καθώς και σταθερή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Όταν οι αθλητικές και αγετικές του ανάγκες ικανοποιούνται, είναι ένας τρυφερός, ήρεμος και αφοσιωμένος χαρακτήρας.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Καταχούλα!
 • Δεν πρέπει να μένει σε εξωτερικούς χώρους. Είναι σκύλος συντροφιάς και δεν τα πάει καλά με την απομόνωση.
 • Επειδή μπορεί να είναι επιθετικός απέναντι σε άγνωστα σκυλιά, δεν πρέπει ποτέ να βγαίνει βόλτα σε δημόσιους χώρους χωρίς λουρί.
 • Είναι εξαιρετικά έξυπνος και χρειάζεται σταθερή, υπομονετική και συνεπή εκπαίδευση.
 • Είναι δραστήριος σκύλος και χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα έντονης άσκησης καθημερινά.
 • Το τρίχωμά του μαδάει ελαφρά έως μέτρια όλο το χρόνο. Χρειάζεται όμως εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και το τρίχωμά του να διατηρείται λαμπερό.
 • Χρειάζεται έγκαιρη και συχνή κοινωνικοποίηση, ειδικά αν θέλετε να είναι φιλικό προς τα άλλα ζώα.
 • Δε συνιστάται για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη. Αυτή η ράτσα χρειάζεται ένα αφεντικό με αυτοπεποίθηση, συνέπεια, σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα και στοργικότητα.
 • Χρειάζεται σκληρά, ανθεκτικά παιχνίδια.
 • Το ιδανικό σπίτι για ένα Catahoula είναι ένα σπίτι με περιφραγμένη αυλή και ευκαιρίες ώστε να μπορεί να εκτελεί τη φυσική του εργασία παρακολούθησης και βοσκής.
 • Προστατεύει τα παιδιά της οικογένειάς του, αλλά δεν είναι τετράποδος babysitter. Να επιβλέπετε πάντα την αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιών και σκύλων. γιατί πάντα μπορεί να συμβεί κάτι απρόσμενο.
 • Αν κοινωνικοποιηθεί σωστά και μεγαλώσει μαζί τους, το Catahoula μπορεί να τα πάει καλά με άλλα σκυλιά και ζώα. Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που θα πρέπει να ζουν σε ένα πιο απομονωμένο περιβάλλον από άλλα ζώα.
 • Μπορεί να γίνει επιθετικός προς άλλα σκυλιά, ειδικά αν και τα δύο είναι αρσενικά.
 • Είναι ένας άγρυπνος φύλακας και επιφυλακτικός με τους ξένους.
 Η ιστορία της ράτσας του

 Το όνομά του πηγάζει από την ινδική λέξη «Choctaw» που σημαίνει «ιερή λίμνη» και κατάγεται από τη βόρεια Λουιζιάνα, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Catahoula. Είναι πιθανότατα ένα προϊόν αναπαραγωγής μεταξύ γηγενών σκύλων και των Bloodhounds, Mastiffs και Greyhounds που έφεραν στην περιοχή Ισπανοί εξερευνητές.

 Μερικές φορές είναι γνωστό ως Catahoula cur, Catahoula leopard cur ή Catahoula hound, αλλά το όνομά του άλλαξε επίσημα σε Louisiana Catahoula Leopard Dog, όταν έγινε ο επίσημος σκύλος της πολιτείας της Λουιζιάνα.

 Η ράτσα χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθεί και να μαζεύει τα άγρια ​​γουρούνια που τριγυρνούσαν στα δάση, εξ ου και το παρατσούκλι «γουρουνόσκυλο», που του έχει δοθεί.

 Η Louisiana Catahoula Cur Association ιδρύθηκε το 1976, ακολουθούμενη από την National Association of Louisiana Catahoulas το 1977.

 Άλλοι οργανισμοί είναι η Catahoula Cur Breeders Association, η οποία καταχωρεί τα Catahoulas, και η American Catahoula Association, η οποία εργάζεται για την προώθηση και τη διατήρηση της διαμόρφωσης της ράτσας και των εργατικών ικανοτήτων της μέσω διαγωνισμών σκύλων, κλινικών, δοκιμαστικών και πιστοποιημένων εξετάσεων.

 Η ράτσα ονομάστηκε πολιτειακός σκύλος της Λουιζιάνα το 1979. Το United Kennel Club ήταν ο πρώτος οργανισμός που αναγνώρισε το Louisiana Catahoula Leopard το 1995. Ένα χρόνο αργότερα, καταγράφηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Ομιλο ωε σπάνια ράτσα σκύλου.

 Ο χαρακτήρας του Catahoula Louisiana Leopard                

 Το Καταχούλα δεν είναι επιθετικό με τους ανθρώπους, μπορεί όμως να γίνει επιθετικό με άλλα αρσενικά σκυλιά. Θα λέγαμε πως με τους ξένους ανθρώπους είναι περισσότερο επιφυλακτικό και απρόσιτο, αλλά ποτέ ντροπαλό. Με τα μέλη της οικογένειάς του είναι τρυφερό και προστατευτικό σκυλί.

 Αυτός ο σκύλος έχει μάθει να εργάζεται σκληρά και επιθετικά, κάτι που είναι απαραίτητο για να συγκεντρώνει απείθαρχα γουρούνια ή βοοειδή. Το ένστικτό του του υπαγορεύει να εργάζεται ως σκύλος κοπαδιών και, αν δεν έχει την ευκαιρία για τέτοιες ασχολίες, τότε χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια άλλη διέξοδο για να διοχετεύει την ενέργειά του.

 Είναι ένας εξαιρετικός φύλακας, που θα γαβγίσει για να σας προειδοποιήσει όταν πλησιάζει μια άγνωστη «απειλή». Πρέπει να τον αντιμετωπίζετε σταθερά, αλλά δίκαια, γιατί δεν δεν δέχεται κακομεταχείριση ή τη βίαιη συμπεριφορά, όπως και κανένα άλλο σκυλάκι άλλωστε.

 Σε περίπτωση που τον υιοθιετήσετε από κουτάβι, θα πρέπει να τον κοινωνικοποιήσετε πολύ νωρίς. Η κοινωνικοποίηση σας βοηθάει να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και μια σωστή συμπεριφορά απέναντι σε εσάς και τους ξένους.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του Louisiana Catahoula Leopard

 Σε γενικές γραμμές, είναι ένα υγιές σκυλί, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων, είναι επιρρεπές σε ορισμένες παθήσεις, όπως η δυσπλασία ισχίου και η κώφωση.

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το τρίχωμά του δεν είναι πολύ μακρύ και μπορεί να είναι είτε απαλό είτε τραχύ στην υφή. Θα το συναντήσετε σε πολλά χρώματα και σχέδια, κυρίως στο στήθος, τα μάγουλα, πάνω από τα μάτια, στα πόδια, στη κοιλιά ή κάτω από την ουρά.

 Το λεοπάρ μοτίβο της ράτσας έχει ένα βασικό χρώμα με κηλίδες ενός ή περισσότερων χρωμάτων. Τα Καταχούλας με το στικτό τρίχωμα συνήθως έχουν ένα ανοιχτό ή σκούρο χρώμα ως βάση με έντονες ρίγες που κάνουν αντίθεση.

 Όσα έχουν τρίχωμα με «μπαλώματα» μπορεί να έχουν ένα ή πολλά διαφορετικά χρώματα ως βάση με διάφορες κηλίδες τοποθετημένες τυχαία στο σώμα.

 Αυτό το σκυλί δεν μαδάει πολύ, επομένως, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι ό,τι πρέπει για να παραμένει το τρίχωμά του καθαρό και λαμπερό και για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες. Όσον αφορά το μπάνιο του, δύο φορές το χρόνο είναι μια χαρά.

 Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Αν μπορείτε να τα βουρτσίζετε καθημερινά, ακόμα καλύτερα, για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόβετε τα νύχια μία ή δύο φορές το μήνα, εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Καλύτερα όμως να το κάνετε προσεκτικά, γιατί τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και, αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Αν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία groomer.

 Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Έπειτα, σκουπίζετέ τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αφτιών με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο, απλώς καθαρίστε το εξωτερικό αυτί.

 Καθώς καλλωπίζετε το κατοικίδιό σας, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά τη διατροφή του η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 3 με 5 φλιτζάνια ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας, χωρισμένη σε δύο γεύματα.

 Βέβαια, το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για να είστε ότι λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα με βάση τις ανάγκες του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Το Louisiana Catahoula Leopard χρειάζεται συντροφιά και άσκηση και θα πρέπει να είναι εξοικειωμένο τόσο με το εσωτερικό του σπιτιού σας, όσο και με την αυλή. Χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα άσκησης καθημερινά. Επίσης, μπορείτε να τον απασχολήσετε με εκπαιδευτικά παιχνίδια ή διασκεδαστικές δραστηριότητες.

 Ξεκινήστε την εκπαίδευση από τη πρώτη ημέρα που θα φέρετε το κουτάβι σας στο σπίτι. Είναι έξυπνο σκυλί και μαθαίνει γρήγορα, αλλά χρειάζεται ένα δυναμιό αφεντικό. Για καλύτερα αποτελέσματα, να είστε υπομονετικοί, σταθεροί και συνεπείς, για να δεθείτε μαζί του συναισθηματικά.

 Όπως με όλες τις ράτσες σκύλων, καλύτερα να τον επιβραβεύετε για κάτι που έκανε καλά, παρά να τον επιπλήττετε για τις ατασθαλίες του. Σε καμία περίπτωση μην είστε σκληροί μαζί του, γιατί μπορεί να βλάψετε την αυτοπεποίθηση και τον χαρακτήρα του.

 Η τακτική εκπαίδευση και η κοινωνική αλληλεπίδραση θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι θα ζήσετε μαζί ευτυχισμένα. Ένας βαριεστημένος ή μοναχικός Καταχούλα θα γίνει καταστροφικός στη προσπάθειά του να αποφύγει την πλήξη.

 Εάν είστε συνεπείς και ακολουθείτε ένα πρόγραμμα, η εκπαίδευση στο σπίτι είναι μια εύκολη διαδικασία. Το κλουβί σκύλου θα σας βοηθήσει πολύ στην εκπαίδευση της τουαλέτας, ενώ ταυτόχρονα θα μάθετε στον σκύλο να μη τρώει πράγματα που δεν πρέπει ή να μπει σε μπελάδες όταν δεν είστε εκεί για να το επιβλέπετε.

 Επίσης, αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, όπου ο σκύλος μπορεί να υποχωρεί όταν νιώθει καταβεβλημένος ή κουρασμένος. Ποτέ, μα ποτέ, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο τιμωρίας.

 Η εκπαίδευση του με το λουρί είναι επίσης σημαντική, ειδικά για το Καταχούλα Λουιζιάνα που έχει μια φυσική τάση να κυνηγάει το θήραμά του. Γι’ αυτόν τον λόγο, μην τον αφήνετε ελεύθερο όταν βρίσκεστε σε χώρους, όπου μπορεί να συναντήσει άγνωστα σκυλιά ή άλλα ζώα.

 Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό σκυλί για οικογένειες. Είναι προστατευτικό με τα παιδιά της οικογένειάς του και είναι γνωστό ότι τα «υπερασπίζεται» σε κάθε περίπτωση.

 Όπως με κάθε άλλη ράτσα σκύλου, θα πρέπει πάντα να μαθαίνετε στα παιδιά πώς να πλησιάζουν και να αγγίζουν τα σκυλιά και να είστε παρόντες όταν παίζουν μεταξύ τους. 

 Όσον αφορά στα άλλα σκυλιά, μπορεί να γίνει επιθετικός μαζί τους και κυρίως με τα αρσενικά. Ωστόσο, αν μεγαλώσει με άλλα σκυλιά και κατοικίδια και μάθει ότι είναι μέλη της αγέλης του θα συμβιώνει καλά μαζί τους. Όπως και να’χει, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη για κάθε σκυλί.

 Το Catahoula Leopard είναι ένας μοναδικός σκύλος με συναρπαστική κληρονομιά και ισχυρές εργασιακές ικανότητες. Μπορεί να μην είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για κάθε οικογένεια, αλλά αν αποφασίσετε να δεσμευτείτε μαζί του, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση ζωής και να συναντήσετε στο πρόσωπό του έναν πιστό και στοργικό σύντροφο που θα κάνει τα πάντα για σας.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας. 

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο