Ποιμενικός Καυκάσου: Τα πάντα για τον γλυκό γίγαντα!

 Πιστός, δυνατός και θαρραλέος, ο Ποιμενικός σκύλος Καυκάσου είναι ένας σκληροτράχηλος προστάτης της οικογένειας. Ο αρχικός σκοπός εκτροφής του ήταν να φροντίζει κοπάδια και να υπερασπίζεται το σπίτι του από άγρια ​​αρπακτικά.

 Είναι εξαιρετικά προστατευτικός με την περιοχή του και δε θα υποχωρήσει σε μια μάχη, ακόμα και ενάντια σε αρκούδες ή λύκους. Είναι ένας πολύ έξυπνος σκύλος, αλλά η πεισματάρα, ανεξάρτητη φύση του μπορεί να σας δυσκολέψει στην εκπαίδευσή του.

 Η φυσική δυσπιστία του προς τους ξένους και τα άλλα ζώα μπορεί επίσης να τον οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά, εάν δεν έχει ένα έμπειρο αφεντικό, που να καταφέρνει να τον κρατάει υπό έλεγχο.

 Αυτή η ράτσα δεν είναι καλή επιλογή για αρχάριους ιδιοκτήτες, και παρόλο που δεν έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, το τεράστιο μέγεθός της τη καθιστά ακατάλληλη για διαμέρισμα και οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά. Ωστόσο, με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί φύλακες, οικογενειακοί σύντροφοι, ακόμα και σκύλοι θεραπείας.

 Κατηγορία: Σκύλος εργασίας

 Ύψος: 60 με 86 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 36 με 100 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με έναν Ποιμενικό Καυκάσου;

 Είναι ένας πιστός φύλακας. Εκτράφηκε για να βοηθάει τους βοσκούς στην περιοχή του Καυκάσου, προκειμένου να προστατεύουν τα κοπάδια τους από αρπακτικά, όπως λύκους και αρκούδες.

 Αυτός ο σκύλος συνήθως χρησιμοποιεί τα ένστικτά του για να ενεργεί ως φύλακας και προστάτης, αν και μερικές φορές είναι υπερβολικά ανήσυχος με τους ξένους και δεν αντιμετωπίζει καλά τα άλλα ζώα που εισέρχονται στην επικράτειά του, συμπεριλαμβανομένων των ξένων σκύλων.

 Έξυπνος αλλά ξεροκέφαλος, ο τεράστιος Καυκάσιος Ποιμενικός χρειάζεται ένα έμπειρο αφεντικό που μπορεί να χειριστεί την ανεξάρτητη φύση του και να του θέσει σταθερά όρια με μεθοδικότητα και υπομονή.

 Μπορεί να μην είναι υπερβολικά δραστήριος, αλλά το μεγάλο του μέγεθος ταιριάζει καλύτερα σε ένα μεγάλο σπίτι με αυλή για να παίζει και να τρέχει ανενόχλητος. Αν και δε γαβγίζει συχνά, σε περίπτωση ανάγκης θα ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες του ακόμη και μέσα στη νύχτα, μιας και το γάβγισμά του είναι αρκετά δυνατό.

 Οι Καυκάσιοι Ποιμενικοί Σκύλοι μπορούν να γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια και θα πρέπει να μένουν μαζί με την οικογένειά τους μέσα στο σπίτι ή τουλάχιστον να βρίσκονται σε σημείο που έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με το αφεντικό τους, για να είναι ήρεμοι, κοινωνικοί και φιλικοί.

 Η απομόνωση αυτού του σκύλου θα τον κάνει επιθετικό και επικίνδυνο. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, ωστόσο, είναι αγαπησιάρης και υπάκουος, ενώ μερικοί εκπαιδεύονται ακόμα και ως σκύλοι θεραπείας.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν για έναν Ποιμενικό Καυκάσου!
  • Η περιοχή του Καυκάσου ​​είναι τεράστια και οι βοσκοί της περιοχής είχαν διαφορετικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάφορες παραλλαγές της ράτσας. Ωστόσο, ο Ποιμενικός Καυκάσου από τη Γεωργία θεωρείται από τους περισσότερους κυνολογικούς ομίλους το πρότυπο της ράτσας.
  • Τα θηλυκά σκυλιά γεννούν μόνο μία φορά το χρόνο.
  • Είναι σκληροί φύλακες της περιοχής τους, αλλά δεν είναι υπερβολικά δραστήριοι, πράγμα που εντείνει τη ροπή τους προς τη παχυσαρκία. Η ισορροπημένη διατροφή και η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητα.
  • Η κομμουνιστική ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε αυτή τη ράτσα για να φυλάει αιχμαλώτους και κρατούσε τους σκύλους σε στρατιωτικά σκυλόσπιτα για να δημιουργήσει νέες ράτσες προς στρατιωτική χρήση.
  • Η Ανατολική Γερμανία χρησιμοποίησε το Caucasian Shepherd Dog για να περιπολεί τα σύνορα που δημιουργήθηκαν από το Τείχος του Βερολίνου. Όταν γκρεμίστηκε ο τοίχος, τα σκυλιά δόθηκαν σε γερμανικές οικογένειες για να διαβιώσουν ειρηνικά και ήρεμα.
  • Το Καυκάσιο Τσοπανόσκυλο είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες Μολοσσών. Κάποια αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζουν την προέλευση της ράτσας στη Μεσοποταμία.
  • Το τρίχωμά τους θα το βρείτε σε τρία μήκη και σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων. Μαδάνε αρκετά, αλλά το παχύ τους τρίχωμα τα κρατάει ζεστά ακόμα και σε εξαιρετικά κρύο καιρό.
  • Αν και από τη φύση τους είναι κάπως αδιάφοροι για τους ξένους και δεν αντιμετωπίζουν καλά τα άλλα ζώα, μπορεί να είναι πολύ ευγενικοί και στοργικοί, ενώ μερικοί εκπαιδεύονται και και ως σκύλοι θεραπείας.
  • Αυτή η ράτσα έχει μεγάλη ροπή προς τη παχυσαρκία, οπότε έχει ανάγκη από ισορροπημένη διατροφή, γυμναστική, παιχνίδια μέσα στο σπίτι και μεγάλες βόλτες..
 Η ιστορία του Caucasian Shepherd Dog

 Το Caucasian Shepherd Dog είναι μια από τις παλαιότερες και αρχαιότερες ράτσες Μολοσσού και η προέλευση αυτών των γιγαντιαίων, προστατευτικών σκύλων είναι ένα μυστήριο. Κατάγονται από την περιοχή του Καυκάσου και ζουν εκεί για περισσότερα από 2.000 χρόνια.

 Μερικοί πιστεύουν ότι προέρχονται από λύκους που εξημερώθηκαν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η καταγωγή τους περιλαμβάνει μια διασταύρωση από Μαστίφ και άλλες ράτσες.  Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο Καυκάσιος Ποιμενικός προέρχεται από τσοπανόσκυλα που μετανάστευσαν από το Θιβέτ, αλλά ορισμένα σύγχρονα αρχαιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ράτσα προέρχεται από τη Μεσοποταμία.

 Ανεξάρτητα όμως από τη καταγωγή του, το Τσοπανόσκυλο του Καυκάσου είναι ένας ανεκτίμητος βοηθός για τους βοσκούς της περιοχής εδώ και αιώνες, καθώς φρουρούσε τα κοπάδια προβάτων και τους ιδιοκτήτες του από επικίνδυνα άγρια ​​ζώα, όπως λύκους, τσακάλια και αρκούδες.

 Οι συνθήκες διαβίωσης στη περιοχή του Καυκάσου απαιτούσαν ένα ατρόμητο, δυνατό, εκφοβιστικό και ανθεκτικό σκυλί, που θα άντεχε στο κρύο. Οι βοσκοί εξέτρεφαν τα σκυλιά τους με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά επειδή η περιοχή του Καύκασου είναι πολύ μεγάλη, εμφανίστηκαν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της ράτσας.

 Από όλες τις παραλλαγές, ο Ποιμενικός Καυκάσου από τη Γεωργία αναγνωρίζεται από τους περισσότερους συλλόγους ως το πρότυπο της φυλής.

 Τη δεκαετία του 1900, η ​​κομμουνιστική ΕΣΣΔ άρχισε να χρησιμοποιεί τους Καυκάσιους Ποιμενικούς για τη φύλαξη των φυλακισμένων και για τη διασταύρωσή τους με άλλες ράτσες σκύλων.

 Στη δεκαετία του 1960, η Ανατολική Γερμανία τοποθέτησε τη ράτσα ως μονάδα περιπολίας στα σύνορα κατά μήκος του Τείχους του Βερολίνου. Όταν γκρεμίστηκε το τείχος το 1989, περίπου 7.000 σκυλιά διασκορπίστηκαν και πολλά δόθηκαν ως κατοικίδια σε οικογένειες στη Γερμανία.

 Σήμερα, το Caucasian Shepherd Dog είναι ως επί το πλείστον οικογενειακό σκυλί και φύλακας, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους βοσκούς και για τη συγκέντρωση και φύλαξη κοπαδιών.

 Τα σημερινά σκυλιά διατηρούν πολλά από τα χαρακτηριστικά της ράτσας, επομένως χρειάζονται έγκαιρη κοινωνικοποίηση και σταθερή εκπαίδευση για να αποφευχθούν επιθετικά επεισόδια. Καθώς αποκτάνε ολοένα και περισσότερη φήμη, κατά πάσα πιθανότητα πολλά από τα λιγότερο επιθυμητά στοιχεία του χαρακτήρας τους πρόκειται να εξαλειφθούν από τους εκτοφείς.

 Η προσωπικότητά του

 Το Caucasian Shepherd Dog δε συνιστάται για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων. Ενώ μπορούν να είναι αγαπησιάρικα, πιστά και προστατευτικά απέναντι στην οικογένειά τους, από τη φύση τους είναι δύσπιστα προς τους ξένους και δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με άλλα σκυλιά και ζώα που δε γνωρίζουν.

 Σε γενικές γραμμές, είναι χαλαρά και όχι υπερβολικά δραστήρια, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ κτητικά και δεν υποχωρούν ποτέ από έναν καυγά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν μια αρκούδα ή έναν λύκο.

 Αν και τα Καυκάσια Ποιμενικά είναι έξυπνα, μπορεί επίσης να είναι αρκετά πεισματάρικα, κάτι που μπορεί να κάνει την εκπαίδευσή τους δύσκολη. Χρειάζονται σταθερά όρια, υπομονή και συνέπεια.

 Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση αυτής της ράτσας πρέπει να ξεκινάει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να ξεπεράσει τη καχυποψία του απέναντι στους ξένους ανθρώπους και τα ζώα και να εξαλείψει την επιθετική του συμπεριφορά. 

 Ωστόσο, με τους οικείους τους, τα Ποιμενικά του Καυκάσου είναι αρκετά τρυφερά, αφοσιωμένα και και υπέροχοι φύλακες για όλη τους τη ζωή.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Ως επί το πλείστον, πρόκειται για ένα υγιές σκυλί, αλλά όπως πολλές γιγάντιες ράτσες σκύλων, έτσι και το Caucasian Shepherd Dog μπορεί να είναι επιρρεπές σε ασθένειες, όπως η δυσπλασία ισχίου και ο καταρράκτης.

 Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η παχυσαρκία και δεδομένου ότι δεν έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας, θα πρέπει να τρέφονται με τη κατάλληλη σκυλοτροφή. Σε συνδυασμό με τη καθημερινή άσκηση και τα παιχνίδια στην αυλή, το κατοικίδιό σας θα καταφέρει να διατηρήσει το ιδανικό βάρος του και να μην έχει προβλήματα υγείας.

 Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει να του δίνετε μικρότερα και συχνότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφύγετε το φούσκωμα της κοιλίτσας του.

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το τρίχωμα της ράτσας έχει τρία μήκη: μακρύ, μεσαίο και κοντό. Όσο πιο μακρύ είναι το τρίχωμα, τόσο πιο έντονη είναι η χαίτη γύρω από το λαιμό του και οι τρίχες γύρω από τα πίσω πόδια και την ουρά του.

 Ανεξάρτητα από το μήκος, το τρίχωμά του είναι παχύ και διπλό. Το εσωτερικό στρώμα είναι λεπτό και απαλό, ενώ το εξωτερικό τραχύ και μακρύ. Μπορείτε να το βρείτε σε πολλά χρώματα, όπως γκρι, φαιοκίτρινο, κόκκινο, καφέ, κρεμ, ακόμα και ολόλευκό.

 Μπορεί επίσης να συναντήσετε και έναν πολύχρωμο Τσοπανόσκυλο Καυκάσου ή με μεγάλες κηλίδες δύο ή περισσότερων χρωμάτων στο τρίχωμά του. Συνήθως έχει λευκά σημάδια στο σώμα και σκούρα μουσούδα στο πρόσωπο.

 Καλό είναι να βουρτσίζετε τα μαλλάκια του τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να απομακρύνονται οι χαλαρές ή νεκρές τρίχες και να μη δημιουργούνται κόμποι. Μία φορά το χρόνο περνάει μια περίοδο βαριάς τριχόπτωσης, όπου θα χρειαστεί συχνό βούρτσισμα και μπάνιο, αλλά κατα τα άλλα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση.

 Αν δεν δυσκολεύεστε να τον κάνετε μπανάκι επειδή έχει μεγάλο μέγεθος, καλύτερα να τον πηγαίνετε σε έναν επαγγελματία κομμωτή σκύλων για να γλιτώνετε χρόνο και του παρέχετε τη κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, θα πρέπει να τρέφεται με μια ειδικά σχεδιασμένη σκυλοτροφή για μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων, αλλά με χαμηλά επίπεδα ενέργειας για να μην παίρνει περιττές θερμίδες. 

 Λόγω του υψηλού κινδύνου παχυσαρκίας, βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τα γεύματά του και ότι του δίνετε τη κατάλληλη ποσότητα φαγητού. Όπως προαναφέραμε, είναι προτιμότερο να του δίνετε συχνά, αλλά μικρά γεύματα για να μην έχει φούσκωμα.

 Τα αφτιά πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να καθαρίζονται όπως απαιτείται. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να προκληθούν μολύνσεις στο αυτί. Ως προς τα νύχια του, πρέπει να του τα κόβετε εσείς για να μην τα σπάει και τραυματίζεται, αν δεν τα φθείρει φυσικά από μόνος του. 

 Ο Ποιμενικός του Καυκάσου είναι πολύ αγαπησιάρης, πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του και τα παιδιά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση από κουτάβι.

 Από τη φύση του είναι προσεκτικός και επιφυλακτικός με τους ξένους, σε σημείο που μπορεί να γίνει επιθετικός μερικές φορές. Αν όμως κοινωνικοποιηθεί σωστά, θα είναι πιο δεκτικός με τους ανθρώπους και τα άλλα σκυλιά, με τα οποία δεν έχει εξαιρετικές σχέσεις, εκτός αν έχει μεγαλώσει μαζί τους.

 Θυμηθείτε πως ο Ποιμενικός Καυκάσου εκτράφηκε για να είναι εκφοβιστικός και δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί το σπίτι και την οικογένειά του από πιθανές απειλές. Όπως συμβαίνει με κάθε σκυλί, θα πρέπει να είστε παρόντες όταν παίζει με μικρά παιδιά, για να μη συμβεί κάποιο ατύχημα αθελά του.

 Ακόμη όμως και με έναν καλά εκπαιδευμένο Τσοπανόσκυλο Καυκάσου το τεράστιο μέγεθός του μπορεί να τον κάνει λίγο άγαρμπο και ατσούμπαλο και το παιχνίδι με τα νήπια να βγει εκτός ελέγχου. Ιδανικά, αυτός ο σκύλος είναι το τέλειο κατοικίδιο σε  σπίτι με μεγαλύτερα παιδιά και χωρίς άλλα κατοικίδια.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο