Τι πρέπει να κάνουμε αμέσως μόλις βρούμε μια αδέσποτη γάτα;

 Δυστυχώς, όσο περνάνε τα χρόνια, ο αριθμός των αδέσποτων γατιών εκεί έξω αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών στα καταφύγια και των φιλοζωικών οργανώσεων.

 Αδέσποτα γατάκια μπορείτε να βρείτε παντού γύρω σας, αρκεί να ρίξετε μια απλή ματιά. Κάποια αποφεύγουν μέχρι και την οπτική επαφή μαζί σας, ενώ άλλα είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμα να δεχτούν την αγκαλιά και τα χάδια σας.

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μπορείτε – και πρέπει – να κάνετε μόλις δείτε μια αδέσποτη γάτα να τριγυρνάει κοντά στο σπίτι σας.

 Ταυτοποιήστε τη γάτα

 Ορισμένες φορές, οι γάτες περιπλανιούνται μακριά από τις οικογένειες και τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν το δρόμο της επιστροφής και να χάνονται.

 Βέβαια, δεν αποκλείεται και το να θέλουν να κάνουν απλώς τη βόλτα τους για να πάρουν λίγο αέρα, αλλά τελικά να περνάνε αρκετές μέρες στο δρόμο.

 Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, υπάρχει πάντοτε μια οικογένεια πίσω που περιμένει με ανυπομονησία την επιστροφή της γάτας, ανησυχώντας για την κατάστασή της.

 Μόλις δείτε, λοιπόν, γατάκια στο δρόμο, μην υποθέσετε αυτόματα πως είναι ντε και καλά αδέσποτα ζώα. Αν φαίνονται υγιή και περιποιημένα, είναι πολύ πιθανό να ανήκουν σε κάποιον. Δράστε, λοιπόν, αποτελεσματικά!

  1. Αν η αδέσποτη γάτα φαίνεται φιλική, μπορείτε να την προσεγγίσετε και να ελέγξετε διακριτικά αν φοράει κολάρο. Εάν, πράγματι, φοράει, τότε το πιθανότερο είναι πως αναγράφονται και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη πάνω του.
  2. Σε περίπτωση που δε φοράει κολάρο, ρωτήστε τους γείτονες και τους κατοίκους της περιοχής μήπως γνωρίζουν σε ποιον ανήκει. Αν, πράγματι, κάποιος την έχει χάσει, θα μπορέσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί του και να τον ενημερώσετε για τον εντοπισμό του κατοικιδίου του.
  3. Τι γίνεται όμως αν δεν υπάρχουν ορατά σημάδια πως ανήκει σε κάποιον και δεν την αναζητάει κανείς; Ε, τότε πολύ απλά πρόκειται όντως για μια αδέσποτη γατούλα.
  4. Αυτό που καλείστε να κάνετε είναι να την πάρετε και να επισκεφτείτε κάποιον κτηνίατρο της περιοχής σας ή να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης. Αν η γατούλα φέρει microchip, έχετε αυξημένες πιθανότητες να βρείτε τον ιδιοκτήτη της.

 Ο εντοπισμός του ιδιοκτήτη της αδέσποτης γάτας

 Σε περίπτωση που δε δείτε σημάδια που να μαρτυρούν την παρουσία ιδιοκτήτη, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως η γατούλα είναι αδέσποτη. Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά πως οι γάτες είναι ελεύθερα «πνεύματα» και τις αρέσει το στοιχείο της εξερεύνησης.

 Πριν βιαστείτε, λοιπόν, να τη θεωρήσετε αδέσποτη, κάντε μια προσπάθεια να τη φέρετε σε επαφή με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της.

 Ελέγξτε τα προφίλ των καταφυγίων της περιοχής σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τυχόν χαρτιά που είναι κολλημένα σε τοίχους, για να δείτε αν υπάρχει κάποια περιγραφή που της ταιριάζει.

 Επίσης, ρίξτε μια ματιά στις τοπικές εφημερίδες της περιοχής σας, μήπως κάποιος την αναζητάει.

 Μη διστάσετε να τη βγάλετε μερικές φωτογραφίες και να τις κολλήσετε στην περιοχή που την βρήκατε. Μπορείτε να τις ανεβάσετε κι εσείς οι ίδιοι στους προσωπικούς σας λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Η φροντίδα της αδέσποτης γάτας

 Ενώ ψάχνετε να βρείτε την οικογένεια της ψιψίνας ή του γατούλη, μην επαναπαύεστε. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να δείτε αν η γάτα είναι άρρωστη και πώς μπορείτε να τη φροντίσετε.

 Εάν δεν μπορείτε να αναλάβετε οι ίδιοι την υιοθεσία ή τη φιλοξενία του ζώου, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτάκι για την αδέσποτη γάτα, χρησιμοποιώντας μια απλή χάρτινη κούτα και βάζοντας μέσα μια αναπαυτική κουβερτούλα. Έπειτα, δώστε της φρέσκο νερό και φαγητό.

 Ορισμένες φορές, τα αδέσποτα γατάκια είναι άρρωστα ή τραυματισμένα. Τότε, θα πρέπει να τα πλησιάσετε με προσοχή, για να μην τα τρομάξετε.

 Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με κάποιον κτηνίατρο, προκειμένου να ενημερωθείτε κατάλληλα για την υγεία και τη φροντίδα τους. Ενδεχομένως να σας προτείνει και τη στείρωση των γατιών.

 Μπορώ να υιοθετήσω την αδέσποτη γάτα που βρήκα;

 Σε περίπτωση που έχετε κάνει όλα τα παραπάνω βήματα, αλλά δεν έχετε καταφέρει να εντοπίσετε τους κηδεμόνες του ζώου, τότε μάλλον έχετε να κάνετε με μία ακόμα αδέσποτη γάτα.

 Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα γατάκια εγκαταλείπονται από τα αφεντικά τους, μόλις εκείνα ανακαλύψουν πως δεν μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα τους.

 Είναι φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, να σας γεννάται το ερώτημα, αν μπορείτε να τα υιοθετήσετε οι ίδιοι, – και πράγματι συνήθως μπορείτε να το κάνετε.

 Σιγουρευτείτε όμως πως έχετε σκεφτεί καλά το ενδεχόμενο της υιοθεσίας της αδέσποτης γατούλας που βρήκατε.

 Μην παραλείψετε να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σχετικά με το ενδεχόμενο της στείρωσης, ώστε να αποτρέψετε μια ακόμα αύξηση στον πληθυσμό των αδέσποτων.

 Θα πρέπει να είστε σε θέση να αναλάβετε ολόκληρη τη φροντίδα της γάτας στο σπίτι, ώστε να της προσφέρετε την ποιοτική ζωή που της αρμόζει. Έτσι, θα μπορέσετε να ζήσετε μαζί για πολλά χρόνια και να είστε και οι δύο υγιείς και χαρούμενοι!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο