Όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτου ράτσας, ηλικίας και άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών, χρειάζονται λιγότερη ή περισσότερη σωματική άσκηση στη καθημερινότητά τους.
Δεν είναι όμως τόσο εύκολο όσο ακούγεται με την πρώτη. Όχι τίποτε άλλο, απλώς πρέπει να σκεφτείτε κι ένα σωρό άλλους παράγοντες, όπως είναι η ώρα του φαγητού και η διαδικασία της πέψης.
Για να το διατυπώσουμε και λιγάκι καλύτερα, το να βγάλετε τον σκύλο σας για βόλτα τη λάθος στιγμή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καλή υγεία και ευεξία του – κι αυτό είναι το τελευταίο πράγματα που θέλετε.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τον βγάζετε καθόλου. Ίσα ίσα, που είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την σωματική και πνευματική του υγεία. Πρέπει μονάχα να γίνεται σωστά!
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Πρέπει να βγάζω τον σκύλο βόλτα πριν ή μετά το φαγητό;
Εάν είστε ιδιοκτήτες μιας μεγαλόσωμης ράτσας, το πιθανότερο είναι πως σας έχουν ήδη προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα του «φουσκώματος», γνωστού και ως γαστρικής διάτασης (συστροφή στομάχου).
Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί σχετικά με τις ώρες και τα γεύματά του. Μια μικρή ασυνέπειά σας είναι σε θέση να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή!
Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε φτιάξει ένα σωστό και δομημένο πρόγραμμα μέσα στην καθημερινότητά σας. Αφήνετε αρκετά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων και των περιπάτων σας, ώστε να αποτρέψετε κάθε κίνδυνο.
Η γενική οδηγία των κτηνιάτρων και των ειδικών είναι να του σερβίρετε το φαγητό μετά την βόλτα σας, αλλά όχι απευθείας με το που γυρνάτε στο σπίτι. Αφήστε, για παράδειγμα, να περάσουν περίπου 45 λεπτάκια με μία ώρα πριν του επιτρέψετε να απολαύσει το βραδινό του.
Τι πρόβλημα υπάρχει με το τάισμα του σκύλου πριν ή μετά τη βόλτα;
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αποφασίσετε να του δώσετε να φάει κάτι πριν τη βόλτα σας, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα πριν βγείτε για τον καθιερωμένο σας περίπατο. Διαφορετικά, μπορείτε να του προκαλέσετε, έστω και άθελά σας, γαστρική διάταση.
Η συγκεκριμένη κατάσταση αφορά στη συστροφή του στομάχου και συναντάται συχνότερα σε μεγαλόσωμα σκυλιά, αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε μικρότερες ράτσε σκύλων.
Επί της ουσίας, προκαλείται όταν ένα σκυλί φάει μεγάλη ποσότητα φαγητού και μάλιστα βιαστικά, πριν από έντονη σωματική άσκηση, καταπόνηση, στρες και άγχος.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι σε θέση να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού του σκύλου σας και να του προκαλέσουν προβλήματα όπως ναυτία, εμετό και φούσκωμα.
Το φούσκωμα δε περιλαμβάνει την διόγκωση του στομάχου εξαιτίας της λήψης φαγητού ή την μεγέθυνσή του λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αερίων.
Η γαστρική συστροφή παρουσιάζει συμπτώματα, όπως είναι οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, οι δυσκολίες κατά την αναπνοή και η υπερβολική σιελόρροια. Έχετε, λοιπόν, τα μάτια σας ανοιχτά.
Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι άκρως σοβαρή έως και απειλητική για την υγεία του σκύλου σας. Εάν εμφανιστεί στο κατοικίδιό σας, έχει περίπου 10 με 30% πιθανότητα να πεθάνει, ακόμα και μετά τη λήψη σχετικής θεραπείας.
Το θέμα είναι πως το τάισμα του σκύλου πριν ή μετά τη βόλτα του προκαλεί μια δυσλειτουργία κατά την οποία οι σφιγκτήρες που βρίσκονται ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο παύουν να λειτουργούν φυσιολογικά.
Αυτή η κατάσταση προκαλεί ένα στριφογύρισμα του στομάχου γύρω από τον διαμήκη άξονα, που ονομάζεται αλλιώς και συστροφή στο πεπτικό σύστημα. Κάτι τέτοιο προκαλεί την περαιτέρω διάταση των αερίων και οδηγεί στην περιστροφή του στομάχου κατά 360 μοίρες.
Η θεραπεία αυτής της κατάστασης περιλαμβάνει χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση.
Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αυτό που γίνεται είναι το τράβηγμα του στομάχου πίσω στην αρχική του θέση. Γίνεται μεν υπό αναισθησία, αλλά μπορεί να είναι μια πολύ οδυνηρή διαδικασία για το κατοικίδιό σας μετά το πέρας της επέμβασης.
Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να ταΐσω το σκυλί μου;
Σαν άνθρωποι ακολουθούμε συνήθως ένα πρόγραμμα σε ό,τι αφορά στα γεύματα και τη διατροφή μας. Έτσι, τρώμε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, μαζί με κάποια ενδιάμεσα σνακς.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σκυλάκος σας πρέπει να ακολουθεί αυστηρά το δικό σας πρόγραμμα. Ούτως ή άλλως κάθε σκυλί έχει τις δικές του ανάγκες κι εσείς ξέρετε καλύτερα εκείνες του δικού σας.
Αν είστε νέοι σκυλογονείς, ίσως δυσκολευτείτε λιγάκι μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς σας και τις ώρες ταΐσματος του σκύλου σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να σας παίρνει από κάτω – όλοι περάσαμε από εκεί!
Αν προτιμάτε, για παράδειγμα, να του δίνετε φαγητό δύο φορές την ημέρα, τότε καλό είναι να το κάνετε το πρωί γύρω στις 7-8 και μετά πάλι το απόγευμα κατά τις 6. Έτσι, δίνετε και στο πεπτικό του σύστημα τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει τη δουλειά του.
Αφήνοντας ένα σχετικό χρονικό διάστημα ανάμεσα στα γεύματα του σκύλου, μπορείτε να είστε βέβαιοι πως θα φάει όλο το φαγητό του. Παράλληλα, του μαθαίνετε να ακολουθεί ένα υποτυπώδες πρόγραμμα και κάποιους κανόνες.
Αν όμως το σκυλάκι σας είναι νεαρό σε ηλικία, τότε μάλλον θα χρειάζεται πιο συχνά φαγητό, ενώ αν είναι μεγάλο σε ηλικία, τότε θα πρέπει να του δίνετε μικρότερη ποσότητα αλλά διάσπαρτα μέσα στην ημέρα του.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αποκλειστικά και μόνο ένας χρυσός κανόνας που πρέπει να ακολουθείτε σχετικά με τη διατροφή και τη συχνότητα των γευμάτων του σκύλου σας.
Όλα αυτά εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του, αλλά και την σωματική δραστηριότητα στην οποία καταπιάνεται. Για αυτό, αν δεν είστε σίγουροι για κάτι από όλα, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.
Φροντίστε μονάχα να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα σε κάθε γεύμα και την καθιερωμένη βόλτα σας. Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας είναι υγιής και έτοιμος να ξεχυθεί στις συναρπαστικές εμπειρίες του φυσικού του περιβάλλοντος.