Η αλήθεια είναι πως η εκπαίδευση ενός νεαρού κουταβιού δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο και ειδικά για όσους από εσάς γίνεστε σκυλογονείς για πρώτη φορά!
Μπορεί να γνωρίζετε ακριβώς τι θέλετε να του πείτε, αλλά να μην έχετε ιδέα πως να το κάνετε να σας καταλάβει. Δεν είναι παιδί βλέπετε και δεν έχει την παραμικρή ιδέα του τι λέτε.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του διαφέρει πάρα πολύ από εκείνον ενός ανθρώπινου παιδιού.
Αφήστε που μπαίνουν και τα βιολογικά ένστικτα στη μέση. Αυτά είναι που συνήθως άγουν και φέρουν την συμπεριφορά του, όση ώρα εσείς αναρωτιέστε τι στο καλό να σκέφτεται.
Το κλειδί της επιτυχίας για την κατανόηση
Υπάρχει ένας σίγουρος και ασφαλής τρόπος, με τον οποίο μπορείτε να μεταλαμπαδεύσετε τη γνώση στο κουτάβι σας και να το εκπαιδεύσετε επιτέλους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του, όπως είναι η ψυχολογία του.
Για να σας διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία, έχουμε συγκεντρώσει 5 χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν. Πάμε να τις δούμε λοιπόν!
1. Χρησιμοποιήστε υποδείξεις αντί για λεκτικές εντολές
Ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο λεκτικές εντολές ή ακόμα και ολόκληρες προτάσεις κατά την εκπαίδευση του κατοικιδίου τους!
Βέβαια, δεν λαμβάνουν υπόψη τους πως ένα νεαρό κουτάβι όχι μόνο δεν μπορεί να καταλάβει ολόκληρη την πρόταση, αλλά ίσως δυσκολεύεται και με απλές λεξούλες.
Μην ακολουθείτε, λοιπόν, το παράδειγμά τους. Αντιθέτως, χρησιμοποιείτε μερικές χρήσιμες εντολές που είναι ξεκάθαρες και σαφείς, βασιζόμενες σε μία με δύο λέξεις το πολύ.
Παρ’ όλ’ αυτά, έχετε κατά νου πως οι σκύλοι είναι εξαιρετικά καλοί σε οπτικά και οσφρητικά ερεθίσματα. Τα καταλαβαίνουν, βλέπετε, καλύτερα, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να τα συμπεριλάβετε στο μάθημά σας.
Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να συνδυάσετε την λεκτική εντολή με ένα οπτικό ερέθισμα, όπως είναι μια κίνηση του χεριού σας και μια συγκεκριμένη γλώσσα του σώματος. Έτσι, θα βοηθήσετε το κουτάβι σας να διαχωρίζει όσα του λέτε πολύ πιο εύκολα.
2. Εκμεταλλευτείτε τα φυσικά ένστικτά του
Τα ένστικτα είναι κάτι που μαθαίνουμε να ελέγχουμε μέσα από την εμπειρία, την εκπαίδευση και την βασική υπακοή. Αυτό ισχύει τόσο για εμάς τους ανθρώπους, όσο και για τα σκυλάκια.
Η συμπεριφορά και η ψυχολογία του σκύλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα φυσικά του ένστικτα. Το να ουρεί σε διάφορες περιοχές του σπιτιού, λόγου χάρη, έχει να κάνει με το μαρκάρισμα της περιοχής τους!
Από εκεί και πέρα, εσείς με τη σειρά σας καλείστε να κατανοήσετε αυτά τα ένστικτα που κρύβονται πίσω από την συμπεριφορά του δικού σας φίλου. Έτσι, θα έρθετε λιγάκι πιο κοντά και θα μπορέσετε να προσαρμόσετε κατάλληλα την εκπαίδευσή σας.
Αν έχετε στα χέρια σας ένα κυνηγόσκυλο ή ένα Επανιέλ Μπρετόν, μπορείτε να βασίσετε ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσής του σε δραστηριότητες με τρέξιμο και κυνήγι στο πάρκο.
Ανακαλύψτε: Πως να μάθω το σκύλο μου να μην τρώει πράγματα;
3. Υποσυνείδητο VS επιβράβευση
Υπάρχουν δύο μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε. Η πρώτη βασίζεται στο να εκμεταλλευτείτε τις φυσικές λειτουργίες του υποσυνείδητού του και η δεύτερη την ανάγκη του για επιβράβευση.
Σύμφωνα με την πρώτη, χρησιμοποιείτε αντιδράσεις του κουταβιού σας που είναι εντελώς ασυνείδητες και ανεξέλεγκτες, όπως είναι, για παράδειγμα, το να του τρέχουν τα σάλια όταν βλέπει μια λαχταριστή λιχουδιά.
Ένα πολύ απλό παράδειγμα πρακτικής εφαρμογής αφορά το λουρί του – ξέρετε, εκείνο που δεν φοράει με τίποτα. Ξεκινήστε να του το εμφανίζετε λίγο πριν ή μετά το φαγητό και θα δείτε τι καλά που θα το αγαπήσει!
Σύμφωνα με τη δεύτερη, πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα θετικό ερέθισμα σαν μια βάση για την εκπαίδευση του σκύλου και ακολούθως την θετική ενίσχυση. Για παράδειγμα, ζητήστε του να κάνει κάτι και ανταμείψτε το με την αγαπημένη του λιχουδιά αν τα καταφέρει.
4. Μην το επιβραβεύετε πολύ νωρίς!
Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένα καλομαθημένο κατοικίδιο, που θα προσπαθεί να σας κοροϊδέψει για να πάρει εκείνο το σνακ που κρατάτε στο χέρι σας!
Γι’ αυτό, φροντίστε να του το δίνετε μονάχα όταν είναι εξαιρετικά καλό παιδί, ανταποκρίνεται θετικά στην εκπαίδευση ή δείχνει ειλικρινή πρόοδο στην εκμάθηση κάποιας εντολής.
Ταυτόχρονα, μην είστε σπάταλοι με τις λιχουδιές που του δίνετε, διότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσει το κίνητρο της εκπαίδευσης και της υπακοής του.
5. Δείξτε του ποιος κάνει κουμάντο από την αρχή
Εάν θέλετε να τα πάτε καλά οι δύο σας και να θέσετε υγιείς βάσεις και θεμέλια για την εκπαίδευση και τον δεσμό μεταξύ σας, θα πρέπει να σας σέβεται. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να γνωρίσει εξαρχής ότι εσείς είστε το αφεντικό.
Μην ξεχνάτε πως όλα τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα που αγαπούν τις αγέλες και σε αυτές υπάρχει πάντοτε ένα αφεντικό. Όπως αντιλαμβάνεστε, εσείς πρέπει να γίνετε το αφεντικό της οικογενειακής σας αγέλης!
Διαφορετικά, θα επιχειρήσει να πάρει τη θέση σας. Αυτό μελλοντικά ίσως οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως είναι η επιθετικότητα, η ανυπακοή και τα νάζια.
Θυμηθείτε πως όταν έχετε να κάνετε με ένα νεαρό κουτάβι, θα πρέπει πάντοτε να είστε ανεκτικοί και υπομονετικοί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά και της γενικότερης συμβίωσής σας.
Εξάλλου, λένε πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και θα δείτε το κουτάβι σας να μετατρέπεται σε ένα υπάκουο πλάσμα σήμερα κιόλας!
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ακριβώς σκέφτεται ο σκύλος μας. Η μελέτη της ψυχολογίας του – και δη ενός αδέσποτου σκύλου – θα μας λύσει όλες τις απορίες πάνω στον εν λόγω ζήτημα.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως παρατηρώντας και κατανοώντας την συμπεριφορά και τη ψυχολογία του σκύλου, μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε πιο εύκολα!
Εσείς τι πιστεύετε ότι μπορεί να σκέφτεται ο σκυλάκος σας όλη μέρα; Γιατί νομίζετε πως σας κοιτάει περίεργα μετά το κούρεμα ή το μπάνιο;