Μάντσεστερ Τεριέ: Ποιος είναι ο «Ναπολέοντας» των σκύλων;

 Το Manchester Terrier είναι ένα σκυλί που διακρίνεται για το δραστήριο χαρακτήρα και την αφοσίωσή του, τιμώντας άξια το γένος των Τεριέ.

 Από όλο το γένος του όμως, είναι αυτό με τον πιο ήπιο χαρακτήρα και τη μεγαλύτερη προθυμία – δύο χαρακτηριστικά που με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να επιταχύνουν την εκπαίδευση του σκύλου.

 Μην σας ξεγελά το παρουσιαστικό του, το οποίο φέρνει κάτι από Doberman ή Miniature Pinscher. Εδώ πέρα μιλάμε για έναν πολύ αθλητικό σκύλο, με ένα δυνατό γαύγισμα και με μια ακόμα πιο έντονη προσωπικότητα.

 Το Μάντσεστερ Τεριέ είναι πιστό, γεμάτο ζωντάνια και πολύ προστατευτικό γύρω από τα αγαπημένα του πρόσωπα.

 Κατηγορία: Σκύλος Τεριέ

 Ύψος: 38 με 41 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 5 με 10 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 14 με 16 χρόνια

 Τι πρέπει να ξέρουμε για το Manchester Terrier;

 Το σκυλί αυτό είναι αρκετά πνευματώδες, πανέξυπνο έως και λιγάκι πονηρούτσικο θα τολμούσαμε να πούμε. Θέλει όμως να μαθαίνει διαρκώς πράγματα, οπότε αυτό μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας.

 Κατά τα άλλα, παραμένει πιστό στο γένος των Τεριέ. Είναι ανεξάρτητο, πιστό, ζωηρό, αθλητικό και βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, με τη κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου για φύλακα, μπορεί να μετατραπεί σε έναν αμείλικτο προστάτη της οικογένειάς του.

 Υπάρχουν δύο μεγέθη της ράτσας σε ΗΠΑ και Καναδά: το Toy και το Standard. Μάλιστα, στην Αγγλία ταξινομούνται ως δύο διαφορετικές ράτσες, δηλαδή ως English Toy Terrier και ως Manchester Terrier.

 Το Toy Manchester Terrier ζυγίζει λιγότερο από πέντε κιλά, ενώ το Standard μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δέκα.

 Και τα δύο είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μήκος, παρά σε ύψος. Επίσης, έχουν συμπαγή, μυώδη σώματα που τους χαρίζουν εκπληκτική ανθεκτικότητα, ταχύτητα και ευκινησία.

 Ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματός τους, και τα δύο σκυλιά έχουν τον ίδιο εντυπωσιακό χαρακτήρα.

 Για την ακρίβεια, δένονται βαθιά και ουσιαστικά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, επιθυμώντας να βρίσκονται διαρκώς κοντά τους και να απολαμβάνουν τα χάδια τους. Βέβαια, μπορούν να ζήσουν και χωρίς πολλά κανακέματα – να τα λέμε κι αυτά!

 Προσέξτε όμως. Αυτά τα σκυλιά δεν τα πηγαίνουν καλά με την μοναξιά για πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Μπορούν να βαρεθούν πολύ εύκολα και να εκδηλώσουν προβληματική συμπεριφορά.

 Μία από τις καλύτερες λύσεις για έναν σκύλο μέσα στο σπίτι είναι η γυμναστική. Όσο πιο πολύ του επιτρέπετε να ασκείται και να παίζει, τόσο το καλύτερο.

 Η ζωηράδα και το έντονο ταμπεραμέντο του το καθιστούν λιγάκι απρόβλεπτο ορισμένες φορές.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν συνιστάται για οικογένειες με παιδάκια προσχολικής ηλικίας, εκτός κι αν δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνικοποίησή του από κουτάβι.

 Σημαντικές πληροφορίες για τη ράτσα του Manchester Terrier:

  • Το προσδόκιμο ζωής του μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια, αν το φροντίσετε κατάλληλα.
  • Μην το ταΐζετε υπερβολικά, γιατί μπορεί να βάλει εύκολα κιλά.
  • Είναι από τα πιο μικρόσωμα σκυλιά. Μπορείτε να το βρείτε σε δύο μεγέθη: μικρό και…ακόμα πιο μικρό (toy).
  • Είναι ένα εξαιρετικά δραστήριο και γρήγορο σκυλί, που τα πηγαίνει περίφημα σε διαγωνισμούς ταχύτητας, ευκινησίας και υπακοής.
  • Λατρεύει τις μακρινές βόλτες και δεν πρέπει ποτέ να κυκλοφορεί έξω από το σπίτι χωρίς λουρί.
  • Είναι πολύ καλός φύλακας, γιατί γαυγίζει ασταμάτητα σε οτιδήποτε αντικρύσουν τα μάτια του. Ωστόσο, θα πρέπει να το εκπαιδεύσετε κατάλληλα για να μη σηκώνει τη γειτονιά στο πόδι και να σέβεται τις ώρες κοινές ησυχίας.
  • Η εκπαίδευσή του χρειάζεται υπομονή, ειδικά σε ό,τι αφορά ζητήματα καλής συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι. Μπορεί να γίνει αρκετά επίμονο και πεισματάρικο, οπότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι.

 Η ιστορία του Μάντσεστερ Τεριέ

 Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο σκυλί είναι μια μικρότερη εκδοχή του Ντόπερμαν, στη πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει.

 Βέβαια, ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Louis Doberman χρησιμοποίησε μερικά Μάντσεστερ Τεριέ για να δημιουργήσει το Ντόπερμαν, αλλά οι λάτρεις του Πίντσερ Μινιατούρα φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.

 Όπως κι αν έχει, το σκυλί αυτό είναι ένα από τα αρχαιότερα Τεριέ. Απεικονίσεις και αναφορές του υπάρχουν ήδη σε βιβλία του 16ου αιώνα.

 Τα εύσημα για την εκτροφή της ράτσας τα οφείλουμε στον John Hulme, που ύστερα από πολλές προσπάθειες στο εκτροφείο του, κατάφερε να δημιουργήσει το Μάντσεστερ Τεριέ, διασταυρώνοντας το Whippet με το Black and Tan Terrier.

 Το Μάντσεστερ Τεριέ ήταν πολύ χρήσιμο στην πατρίδα καταγωγής του, την Αγγλία, καθώς κυνηγούσε και εξόντωνε μικρόσωμα θηράματα, που απειλούσαν τις σοδειές και τα καταστήματα των ανθρώπων.

 Πολύ γρήγορα, απέκτησε μια τεράστια φήμη για το έντονο ταμπεραμέντο και το θάρρος του. Μάλιστα, παρά το μικρό του μέγεθος, δε δίσταζε να τα βάζει ακόμα και με πολύ μεγαλύτερα και σκληροτράχηλα ζώα.

 Η περιοχή του Μάντσεστερ της Αγγλίας ήταν εκείνη, όπου στα μέσα του 1800 γινόταν η συστηματική εκτροφή της ράτσας. Εξ’ ου και η σημερινή ονομασία του Μάντσεστερ Τεριέ.

 Μολονότι η ράτσα είχε μεγάλη απήχηση στην Αγγλία, οι πολίτες ήθελαν ακόμα πιο μικρόσωμα σκυλιά. Έτσι, οι εκτροφείς προχώρησαν στη διασταύρωση των σκύλων τους με τη ράτσα του Τσιουάουα, αλλά τα κουτάβια που γεννιόντουσαν είχαν πολλά γενετικά προβλήματα.

 Όσο ευαίσθητα ήταν όμως, άλλο τόσο αγαπητά ήταν από τον κόσμο, ειδικά κατά την Βικτωριανή εποχή.

 Σκεφτείτε μάλιστα πως ήταν τόσο μικρά σε μέγεθος, που οι άνθρωποι είχαν φτιάξει ειδικές θήκες στα ζωνάρια τους, για να κουβαλούν τα κουτάβια μαζί τους κάθε φορά που καβαλούσαν τα άλογά τους. 

 Το 1937, ιδρύθηκε το British Manchester Terrier Club. Τα μέλη του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση της ράτσας από τη βέβαια εξαφάνιση που απειλούσε τον πληθυσμό της κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 Ο χαρακτήρας του Μάντσεστερ Τεριέ

 Το σκυλί αυτό αγαπάει τους ανθρώπους του και θέλει απλώς να βρίσκεται κοντά τους. Είναι πολύ κοινωνικό και δεν μπορεί με τίποτα να μένει μόνο του για ώρες ατελείωτες σε ένα άδειο σπίτι.

 Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι επιθετικό. Είναι όμως ένα Τεριέ που εκτράφηκε για να κυνηγάει και να σκοτώνει μικρόσωμα ζωάκια, οπότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να το έχετε στον ίδιο χώρο με άλλα μικρόσωμα κατοικίδια.

 Φυσικά, μπορείτε να το εκπαιδεύσετε και να το κοινωνικοποιήσετε από νωρίς, για να μάθει να χαλιναγωγεί τα φυσικά του ένστικτα. Και πάλι όμως, δεν θα είναι 100% αξιόπιστο με ένα μικρό ζωάκι μέσα στο σπίτι.

 Ως αφεντικά του, πρέπει να είστε συνεπείς και σοβαροί μαζί του. Δείξτε του από νωρίς ότι εσείς είστε ο αρχηγός της αγέλης, διαφορετικά, θα έρθετε αντιμέτωποι με έναν μικρόσωμο «Ναπολέοντα» μέσα στο σπίτι!

 Ακόμη και τότε όμως, θα έρθετε αντιμέτωπο με το έντονο ταμπεραμέντο του. Τούτος ο μπαγάσας είναι φωνακλάς, αποφασιστικός και πολύ ενθουσιώδης.

 Δίνετέ του την ευκαιρία να ασκείται όσο χρειάζεται και μην αμελείτε την πνευματική του διέγερση.

 Ράτσες σκύλων όπως η συγκεκριμένη πρέπει να έχουν μια δημιουργική και κουραστική μέρα για να αποτρέπονται πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς ή άλλα προβλήματα μέσα και έξω από το σπίτι.

 Προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη ράτσα

 Παρόλο που το Manchester Terrier δεν είναι επιρρεπές σε ασθένειες που απειλούν σοβαρά την υγεία του, κάποια κουτάβια μπορεί να εμφανίσουν καρδιακά ή οφθαλμολογικά προβλήματα και ασθένεια του Von Willebrand.

 Ενημερωθείτε σχετικά από τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το κατοικίδιό σας, προκειμένου να είστε συνεπείς στα ραντεβού σας και να διασφαλίζετε πάντα την υγεία του μικρού σας φίλου.

 Η ανάγκες του Manchester Terrier

 Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, αυτός ο σκύλος χρειάζεται άφθονη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση, οπότε υπολογίστε τουλάχιστον μισή ώρα έντονου παιχνιδιού και μακρινές βόλτες σε καθημερινή βάση.

 Εάν έχετε αυλή, μπορεί να την αξιοποιήσετε για τη διασκέδαση και τη γυμναστική του. Αν όμως περιμένετε να κάθεται εκεί και να παίζει μόνο του με τις ώρες, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε.

 Το Μάντσεστερ Τεριέ είναι άκρως κοινωνικό και αγαπησιάρικο κοντά στην οικογένειά του. Θέλει να βρίσκεται διαρκώς μαζί της και δεν αντέχει με τίποτα την ατέλειωτη μοναξιά.

 Μόλις απολαύσει την γυμναστική του, μετατρέπεται σε έναν σχετικά ήρεμο σύντροφο και συγκάτοικο για όλη την οικογένεια. Είναι καλόβολο και μπορεί να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής του καθενός.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Χάρη στο κοντότριχο μαύρο με καφέ τρίχωμά του, τα μόνα χρώματα δηλαδή που θα δείτε επάνω του, το Manchester Terrier δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες περιποίησης.

 Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το βουρτσίζετε μια φορά την εβδομάδα για να απομακρύνετε το περιττό τρίχωμα και λίγο πιο συχνά τις περιόδους που μαδάει φυσιολογικά.

 Σας συνιστούμε να το κάνετε μπάνιο μόνο όταν λερώνεται. Είναι μια καλή ευκαιρία για να ελέγχετε και λίγο πιο προσεκτικά τα αυτάκια του.

 Κατά τα άλλα, χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και να κόβετε τα νύχια του μία με δύο φορές τον μήνα.

 Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά το Manchester Terrier είναι σίγουρα θαυματουργό – και πώς να μην είναι, με έναν τόσο δραστήριο, ενθουσιώδη και πανέξυπνο χαρακτήρα!

 Εάν είστε απόλυτα σίγουροι ότι θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια της ράτσας. Φυσικά, μπορείτε να απευθυνθείτε και σε κάποιο εκτροφείο σκύλων.

 Σε κάθε περίπτωση, η υιοθεσία αυτής της ράτσας πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση από όλα τα μέλη της οικογένειας, γιατί αυτός ο μικρός μπαγάσας έχει μια απύθμενη ενέργεια και όρεξη για ζωή, που σε κάποιους φαντάζει ανυπόφορη.

 Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα χαρακτηριστικά της εν λόγω ή κάποιας άλλης από τις ράτσες των σκύλων, αφήστε μας ένα σχόλιο και θα σας απαντήσουμε με νέο άρθρο!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο