Τσιουάουα: Ένας μάγκας…στα σαλόνια!

 Η γοητεία των Τσιουάουα περιλαμβάνει το μικρό τους μέγεθος, τη μεγάλη προσωπικότητα και την ποικιλία στον τύπο και τα χρώματα του τριχώματος. Είναι πλήρως ικανά να αγωνιστούν σε αθλήματα σκύλων και συγκαταλέγονται στους δέκα κορυφαίους παρατηρητές που προτείνουν οι ειδικοί.

 Τα Τσιουάουα δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να είναι με την οικογένειά τους και απαιτούν ελάχιστη περιποίηση και άσκηση. Είναι εξαιρετικά σκυλιά για διαμέρισμα και τα πηγαίνουν καλά με όλη την οικογένεια.

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να βρείτε κουτάβια και ενήλικα σκυλιά σε καταφύγια ή φιλοζωϊκές ομάδες. Θυμηθείτε πως η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση, όταν θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο τετράποδο φίλο!

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 15 με 23 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 1 με 3 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 18 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Τσιουάουα;

 Αυτό το σκυλί είναι γνωστό για το ότι έχει το μικρότερο μέγεθος στον κόσμο, αλλά μέσα σ’ αυτό το mini σώμα του κρύβει έναν πελώριο χαρακτήρα. Μάλιστα, ίσως μιλάμε για μία από τις εξυπνότερες ράτσες σκύλων, αν όχι για την πιο έξυπνη.

 Διασκεδαστικά και πολυάσχολα, στα Τσιουάουα δεν αρέσει τίποτα περισσότερο από το να είναι κοντά στους ανθρώπους τους και να τους ακολουθούν παντού. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα Τσιουάουα δένονται συναισθηματικά μόνο με ένα άτομο και μπορεί να γίνουν πολύ απαιτητικά αν ασχολείστε υπερβολικά μαζί τους.

 Εκτός από στοργικοί συγκάτοικοι, τα Τσιουάουα είναι έξυπνα και μαθαίνουν γρήγορα. Μάλιστα, μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε πολύ πιο γρήγορα αν τα πείσετε ότι αυτό που τους ζητάτε είναι διασκεδαστικό. 

 Με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης και την επιβράβευση με ανταμοιβή φαγητού, η εκπαιδευση του κατοικίδιού σας θα γίνει παιχνιδάκι. Αποφύγετε τη τιμωρία και μην είστε σκληροί μαζί του, γιατί θα βλάψετε τη ψυχολογία του και δεν θα ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητάτε.

 Στη καθημερινότητα μαζί του θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη το toy μέγεθος της ράτσας του, καθώς το Τσιουάουα είναι περίεργο σκυλί και του αρέσει να εξερευνεί το περιβάλλον του. Μπορεί εύκολα να ξεφύγει από την αυλή αν βρει μικρά κενά στον φράχτη ή να περάσει μέσα από κάγκελα, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί μαζί του. 

 Αν και είναι υπάκουο σκυλί, δε συνιστάται σε οικογένειες που έχουν παιδιά κάτω των οκτώ ετών, απλώς και μόνο γιατί είναι τόσο μικρό που μπορεί να τραυματιστεί. Ανεξάρτητα όμως από την οικογενειακή σας κατάσταση, είναι σημαντικό να κοινωνικοποιήσετε το Τσιουάουα σας σε παιδιά, ενήλικες και άλλα ζώα.

 Τα Τσιουάουα δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ξένους, κάτι που τα καθιστά καλούς φύλακες, αλλά, όπως και να’χει, πρέπει να μάθουν να είναι φιλικά όταν συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι δεν θα διστάσουν να το παίξουν νταήδες απέναντι σε πολύ μεγαλόσωμα σκυλιά, γιατί από τη φύση τους έχουν πολύ μαγκιά και τσαγανό και υπερασπίζονται πάντα τη τιμή και την υπόληψή τους. Εσείς όμως πρέπει να είστε πάντα σε επαγρύπνιση όταν το βγάζετε βόλτα, γιατί τα πράγματα μπορούν εύκολα να πάρουν άσχημη τροπή.

 Ο χαρακτήρας και το πόκετ μέγεθος του Τσιουάουα το κάνουν ένα υπέροχο κατοικίδιο που είναι μέσα σ’ όλα. Οι άνθρωποι που ζουν με ένα Τσιουάουα αφοσιώνονται σε αυτό και πολλοί λένε ότι μόλις μοιραστείτε τη ζωή σας με ένα, δεν θα υπάρχει άλλη ράτσα σκύλου για εσάς.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν σε ένα Τσιουάουα!
 • Το Τσιουάουα είναι από τις μακροβιότερες ράτσες σκύλων, καθώς με τη σωστή φροντίδα το προσδόκιμο ζωής του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 18 χρόνια.
 • Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 23 εκατοστά, ενώ φτάνει περίπου μέχρι τα 3 κιλά. Έχει πραγματικά πόκετ μέγεθος γι’ αυτό και πολλοί τα κουβαλάνε μέσα σε μια τσάντα όταν βγαίνουν έξω για δουλειές.
 • Πολλοί αναρωτιούνται μέχρι πότε μεγαλώνουν αυτά τα σκυλάκια και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τους 18 μήνες έχουν φθάσει σχεδόν στο μέγεθος που θα έχουν ως ενήλικα.
 • Μιας και είναι πολύ μικρούλη, είναι επιρρεπές σε ρίγη όταν κρυώνει, ενθουσιάζεται ή φοβάται. Καλό είναι να του φοράτε ένα πουλόβερ ή παλτό για σκύλους όταν βγαίνει έξω στο κρύο ή όταν έχει υγρασία γιατί τρέμουν εύκολα και μπορεί να αρρωστήσουν.
 • Μπορεί να είναι εχθρικό απέναντι σε άλλα σκυλιά αν δεν κοινωνικοποιηθεί από νεαρή ηλικία.
 • Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη στην αυλή. Θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση από γεράκι, άλλα αρπακτικά πουλιά ή ζώα και μεγαλύτερα σκυλιά.
 • Το Τσιουάουα δεν είναι ο ιδανικός σκύλος όταν έχετε μικρά παιδιά, γιατί είναι εύθραυστο και μπορεί να τραυματιστεί από κάποιο μικρό παιδάκι πάνω στο παιχνίδι.
 • Τα αφτιά του μπορεί να είναι επιρρεπή στην συσσώρευση κεριού και τη ξηροδερμία.
 • Χρειάζεται 20 έως 30 λεπτά άσκησης καθημερινά.
 • Μπορεί να αποκτήσει καταστροφική συμπεριφορά αν βαρεθεί, οπότε πρέπει να καθιερώσετε από νωρίς τους βασικούς κανόνες του σπιτιού και να του δίνετε ευκαιρίες για ψυχοσωματική εκτόνωση. Επίσης, μπορείτε εύκολα να παίξετε παιχνίδια μαζί του μέσα στο σπίτι, καθώς έχει μέγεθος τσέπης.
 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Chihuahua

 Το τολμηρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση Τσιουάουα μοιάζει πολύ με τη ράτσα των Τεριέ. Η άγρυπνη φύση του και η καχυποψία του για τους ξένους το καθιστούν εξαιρετικό φύλακα. Πέραν τούτων όμως, είναι ευαίσθητος σκύλος και ευδοκιμεί σε ένα περιβάλλον με στοργή και συντροφικότητα.

 Τα Τσιουάουα συνήθως συνδέονται με ένα μόνο άτομο, αν και είναι πρόθυμα να κάνουν καινούριους φίλους, αν γνωριστούν από την αρχή σωστά. Στην αρχή θα είναι λιγάκι συγκρατημένα, ωστόσο, θα σπάσετε γρήγορα τον πάγο μεταξύ σας. Σε περίπτωση όμως που δεν κοινωνικοποιηθούν σωστά από κουτάβια, μπορεί να γίνουν δειλά και επιφυλακτικά με τους ξένους.

 Όπως κάθε σκύλος, έτσι και το Τσιουάουα χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση σας βοηθάει να διασφαλίσετε ότι το χαριτωμένο σας puppy θα μεγαλώσει και θα διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα και θα έχει καλή συμπεριφορά.

 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές, είναι ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπής σε ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως:

 •  Εξάρθρημα επιγονατίδας
 • Υπογλυκαιμία
 • Φύσημα καρδιάς
 • Πνευμονική στένωση
 • Υδροκεφαλισμός
 • Ανοιχτή πηγή κρανίου (fontanel)
 • Τρέμουλο
 • Κατάρρευση της τραχείας
 Η ιστορία του Chihuahua

 Όπως συμβαίνει με πολλές ράτσες σκύλων, η προέλευση του Τσιουάουα είναι ασαφής, αλλά υπάρχουν δύο επικρατούσες θεωρίες για το πώς δημιουργήθηκε. Η πρώτη είναι ότι κατάγεται από έναν σκύλο της Κεντρικής ή Νότιας Αμερικής γνωστός ως «Techichi».

 Για τη πρώτη θεωρία θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στον πολιτισμό των Τολτέκων. Υπάρχουν σκαλίσματα των Τολτέκων που χρονολογούνται στον 9ο αιώνα μ.Χ., τα οποία απεικονίζουν ένα σκύλο που μοιάζει με το Τσιουάουα και έχει τα ίδια μεγάλα αφτιά και στρογγυλό κεφάλι. Αυτά τα σκυλιά ονομάζονταν Techichi και ο σκοπός εκτροφής τους στον πολιτισμό των Τολτέκων είναι ασαφής.

 Όταν οι Αζτέκοι κατέκτησαν τους Τολτέκους, οι τελευταίοι αφομοιώθηκαν στην κοινωνία των Αζτέκων. Πολλά από τα σκυλιά τότε ζούσαν σε ναούς και χρησιμοποιήθηκαν σε τελετουργίες των Αζτέκων.

 Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι τα Techichi είχαν μυστικιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να βλέπουν το μέλλον, να θεραπεύουν τους άρρωστους και να οδηγούν με ασφάλεια τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο.

 Στις συνήθειές τους περιλαμβανόταν να σκοτώνουν ένα κόκκινο Techichi και να το αποτεφρώνουν με τα λείψανα του νεκρού. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν επίσης αυτό το σκυλί ως πηγή τροφής και δερμάτων. Με τη κατάκτηση των Αζτέκων από τους Ισπανούς στα τέλη του 1500, τα σκυλιά Techichi έμειναν στην αφάνεια και σταδιακά εξαφανίστηκαν.

 Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι mini, άτριχα σκυλιά από την Κίνα μεταφέρθηκαν στο Μεξικό από Ισπανούς εμπόρους και στη συνέχεια, αναπαράχθηκαν με μικρόσωμα ιθαγενή σκυλιά.

 Ανεξάρτητα από το ποια θεωρία είναι αληθής, το κοντότριχο Τσιουάουα που γνωρίζουμε σήμερα ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1850 στην πολιτεία Τσιουάουα του Μεξικού, από την οποία πήρε το όνομά του.

 Αμερικανοί επισκέπτες στο Μεξικό πήραν μαζί τους τα σκυλάκια στις ΗΠΑ και η ράτσα άρχισε να αναπτύσσεται. Σταδιακά, τα σκυλιά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους το 1890 και ένα Τσιουάουα με το όνομα «Midget» έγινε το πρώτο της ράτσας που εγγράφηκε στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1904.

 Το μακρύτριχο Τσιουάουα πιθανότατα δημιουργήθηκε μέσω διασταυρώσεων με Παπιγιόν ή Πομεράνιαν. Η δημοτικότητα της φυλής απογειώθηκε τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, όταν συνδέθηκε με τον βασιλιά του χορού και επικεφαλής του συγκροτήματος της λατινικής μουσικής, Xavier Cugat.

 Από τη δεκαετία του 1960, το Chihuahua είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων που έχουν καταγραφεί στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Το τρίχωμα και η κατάλληλη περιποίηση του Τσιουάουα

 Θα το βρείτε σε δύο διαφορετικούς τύπους τριχώματος: λείο και μακρύ. Στη πρώτη κατηγορία τα σκυλιά έχουν ένα λείο, λαμπερό τρίχωμα που εφαρμόζει πολύ κοντά στο σώμα και ένα πιο παχύ τρίχωμα στον λαιμό. Τα μαλλιά στο κεφάλι και τα αφτιά είναι πιο λεπτά και η ουρά τους είναι πολύ μαλλιαρή.

 Στη δεύτερη κατηγορία, τα Τσιουάουα έχουν ένα απαλό, μακρύ τρίχωμα που είναι ίσιο ή ελαφρώς σγουρό. Οι τρίχες στο σωματάκι τους είναι μαλακές και λείες. Τα αφτάκια τους καλύπτονται από τριχούλες και η φουσκωμένη ουρά τους απλώνεται σαν βεντάλια στην πλάτη.

 Επίσης, έχουν μια φουντωτή τραχηλιά στον λαιμό και πιο μακριές τρίχες στα ποδαράκια τους, που ονομάζεται πτέρωμα. Το πτέρωμα στα πίσω πόδια τα κάνει να φαίνονται σαν να φοράει παντελόνι, και κάνει την όλη τους εμφάνιση ακόμα πιο χαριτωμένη. Οι μακριές τρίχες στη περιοχή της κοιλιάς τους μοιάζουν με φραμπαλά.

 Εκτός από δύο τύπους τριχώματος, θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα. Μπορούν να έχουν μόνο ένα χρώμα, όπως μαύρο, λευκό, φαιοκίτρινο, σοκολατί, γκρι και ασημί, καθώς και τρία χρώματα ταυτόχρονα, για παράδειγμα, σοκολατί, μαύρο ή μπλε με καφέ και λευκό και διάφορα σχέδια, όπως στικτό, πιτσιλωτό, merle κ.λ.π Οι αποχρώσεις του τριχώματός του μπορεί να είναι από πολύ ανοιχτόχρωμες έως σκουρόχρωμες.

 Για τη περιποίησή του δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα. Βουρτσίζετέ τον με ένα λαστιχένιο γάντι ή μια βούρτσα με κοντές, φυσικές τρίχες αν έχει κοντό τρίχωμα ή με μια βούρτσα που ξεμπερδεύει τους κόμπους αν έχει μακρύ τρίχωμα. Θα χρειαστείτε επίσης μια χτένα με λεπτά δόντια για να απομακρύνετε τις τρίχες που είναι έτοιμες να πέσουν.

 Τα Τσιουάουα δεν μαδάνε πολύ, με εξαίρεση την άνοιξη και το φθινόπωρο, που εμφανίζουν λίγη τριχόπτωση. Το τακτικό βούρτσισμα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη κατάσταση υπό έλεγχο.

 Με τακτικό βούρτσισμα δεν χρειάζεται μπάνιο περισσότερο από μια φορά κάθε έναν με δύο μήνες. Χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν για σκύλους για να μην εμφανίζει ξηροδερμία.

 Τα αφτιά είναι μια σημαντική περιοχή που πρέπει να ελέγχεται συχνά. Αν μυρίσετε κάτι περίεργο ή δείτε κερί, καθαρίστε το εσωτερικό αφτί με ένα βαμβάκι, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό που προτείνει ο κτηνίατρός σας. Μη βάλετε το χέρι πολύ βαθιά πέρα ​​από εκεί που μπορείτε να δείτε. Εάν τα αφτιά του είναι στεγνά στις άκρες, τρίψτε τα με λίγο λάδι καρύδας ή baby oil.

 Μερικά Τσιουάουα εμφανίζουν λεκέδες από δάκρυ κάτω από τα μάτια τους. Σκουπίστε τα προσεκτικά για να απομακρύνετε τις εκκρίσεις και αφαίιρέστε τους λεκέδες από το προσωπάκι τους με ειδικά προϊόντα που θα βρείτε σε ένα pet shop – Petvet24.

 Βουρτσίστε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόψτε τα νύχια μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Να είστε προσεκτικοί όμως στις κινήσεις σας, γιατί τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και, αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία.

 Αν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία καλλωπισμού.

 Καθώς καλλωπίζετε το σκυλί σας, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1/4 έως μισό φλιτζάνι ξηραςς τροφής υψηλής ποιότητας, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Ωτόσο, το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Παρά το toy μέγεθος του, χρειάζεται άσκηση και σωστή εκπαίδευση. Η ποσότητα ενέργειας που έχει ένα ενήλικο Τσιουάουα μπορεί να σας εκπλήξει. Του αρέσει να κυνηγάει μικρά ζώα και είναι πρόθυμο να παίξει όσο και εσείς.

 Απολαμβάνουν επίσης τις βόλτες, την εξερεύνηση και τις τρέλες στην αυλή, καθώς και την ανάκτηση παιχνιδιών. Μπορεί να το παρακάνουν όμως και να παίζουν μέχρι να πέσουν ξερά από τη κούραση, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολλή ώρα έξω, ειδικά τις ζεστές μέρες.

 Όσο κι αν τους αρέσει να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, τα Τσιουάουα δεν πρέπει ποτέ να μένουν έξω. Το μέγεθος τσέπης που έχουν τα καθιστά ευάλωτα απέναντι σε αρπακτικά, όπως γεράκια, αλεπούδες ή άλλα μεγαλόσωμα σκυλιά. Εκτρέφονται ως κατοικίδια και το καλύτερο μέρος για έναν σύντροφο ζωής είναι να βρίσκεται κοντά σας.

 Η εκπαίδευση του κουταβιού για τουαλέτα δεν θα σας δυσκολέψει, μιας και μαθαίνουν σχετικά εύκολα, αρκεί να τα βγάζετε συχνά και να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα. Τα κουτάβια πρέπει να βγαίνουν έξω μόλις ξυπνήσουν το πρωί, μετά από κάθε γεύμα, μετά τον υπνάκο τους, μετά την ώρα του παιχνιδιού και λίγο πριν τον ύπνο.

 Το κλουβί σκύλου θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στην εκπαίδευση γιατί θα μάθει να ελέγχει την ουροδόχο κύστη του και, συγχρόνως, αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για να μένει όταν λείπετε από κοντά του. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε το crate, προγραμματίστε να το βγάζετε για τουαλέτα κάθε μία με δύο ώρες.

 Η εκπαίδευση με το κλουβί σκύλου θα το βοηθήσει επίσης να αποδεχτεί τον περιορισμό του εάν χρειαστεί ποτέ να επιβιβαστεί σε κάποιο μεταφορικό μέσο ή να νοσηλευτεί. Ωστόσο, μην αφήνετε ποτέ το Τσιουάουα εκεί μέσα όλη ημέρα, εκτός από τις φορές που κοιμάται το βράδυ εκεί μέσα.

 Εκπαιδεύστε το χρησιμοποιώντας τεχνικές θετικής ενίσχυσης, όπως ανταμοιβές φαγητού, έπαινο και παιχνίδι, και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να μάθει οτιδήποτε του δείξετε.

 Αυτός ο σκύλος ταιριάζει καλύτερα σε οικογένειες με ήσυχα, μεγαλύτερα παιδιά, που καταλαβαίνουν πώς πρέπει να αλληλεπιδρούν μαζί τους.

 Ακόμα κι αν η οικογένειά σας δεν έχει παιδιά, το Τσιουάουα θα πρέπει πάντα να είναι εκτεθειμένο σε αυτά όταν είναι κουτάβι, για να μην τα φοβάται όταν τα συναντήσει αργότερα στη ζωή του. Απλώς φροντίστε να είστε παρόντες και να τα επιβλέπετε.

 Αν ενδιαφέρεστε για τα Chihuahua, πόσο κάνουν και για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να μας στείλετε μήνυμα ή να απευθυνθείτε σε ένα εκτροφείο σκύλων. Πάντως, στα καταφύγια αδέσποτων ζώων και σε αγγελίες στα social media θα βρείτε πολλά σκυλάκια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο