Πίντσερ Μινιατούρα: Ο «βασιλιάς» των μικρόσωμων σκύλων!

 Η ράτσα σκύλου Miniature Pinscher αρχικά εκτράφηκε στη Γερμανία για να κυνηγάει παράσιτα, κυρίως αρουραίους, σε σπίτια και στάβλους.

 Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά τα σκυλιά αναπτύχθηκαν από την εκτροφή των Ντόπερμαν σε προοδευτικά μικρότερα μεγέθη και, πράγματι, μοιάζουν πολύ με αυτά.

 Ωστόσο, είναι μια ξεχωριστή και πολύ παλαιότερη ράτσα από εκείνα. Παρόλο βέβαια που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να τα βρείτε σε καταφύγια ή φιλοζωικές ομάδες. Θυμηθείτε πως η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση όταν θέλετε να αποκτήσετε έναν νέο τετράποδο φίλο!

 Γνωστά ως ο «Βασιλιάς των μικροσκοπικών σκύλων» για την εντυπωσιακή τους εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή τους, τα Πίντσερ Μινιατούρα είναι ατρόμητα, ενεργητικά και άγρυπνα σκυλιά συντροφιάς που απολαμβάνουν τη συντροφιά των οικογενειών τους.

 Μπορούν να προσαρμοστούν στη ζωή σε ένα διαμέρισμα, αλλά λόγω της υψηλής ενέργειάς τους, χρειάζονται αρκετή άσκηση.

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 25 έως 30 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 έως 5 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 14 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Πίντσερ Μινιατούρα;

 Ενώ μοιάζει με τη μικρότερη εκδοχή ενός Doberman, είναι μια εντελώς ξεχωριστή ράτσα.

 Εικάζεται ότι τόσο το Πίντσερ Μινιατούρα, όσο και το Ντόπερμαν κατάγονταν από το Γερμανικό Pinscher, αλλά ότι πρόγονος του Doberman είναι το Rottweiler, ενώ του Πίντσερ Μινιατούρα το Italian Greyhound και το Dachshund.

 Μια άλλη παρανόηση είναι ότι το Πίντσερ Μινιατούρα σχετίζεται με το Μάντσεστερ Τεριέ. Ενώ αυτές οι δύο ράτσες μοιάζουν μεταξύ τους, δεν υπάρχει καμία γενεαλογική σχέση.

 Στη Γερμανία ίσως το ακούσετε και ως Zwergpinscher. Στα γερμανικά, το «pinscher» αναφέρεται σε σκύλους που εκτράφηκαν ως φύλακες ή για να κυνηγούν παράσιτα και το «zwerg»σημαίνει νάνος ή μικροκέφαλος.

 Αν και είναι μια ράτσα toy με πολύ λεπτοκαμωμένα χαρακτηριστικά, το Miniature Pinscher είναι ένα εύρωστο σκυλί με προσωπικότητα δυναμίτη. Αν του δοθεί η ευκαιρία, θα αναλάβει ηγετικό ρόλο, οπότε η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίησή του είναι απαραίτητες.

 Αναμφισβήτητα, είναι ένα κομψό σκυλί. Ο τοξωτός λαιμός και το μυώδες σώμα του του δίνουν έναν αέρα σιγουριάς. Τα αυτιά και η ουρά του συνήθως κόβονται, αλλά το σωστό είναι να παραμείνουν φυσικά.  Επίσης, διακρίνεται για βάδισμά του, καθώς κάνει ψηλά βήματα.

 Αυτός ο σκύλος είναι πολύ περίεργος και τείνει να ερευνά – ενδεχομένως και να τρώει – τα πάντα. Μάλιστα, αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που πρέπει να φοράει φίμωτρο σκύλου στις βόλτες του, για να προστατεύεται από εππικίνδυνες και τοξικές ουσίες.

 Είναι ταλαντούχος στην απόδραση και δεν πρέπει ποτέ να τον βγάζετε βόλτα χωρίς λουρί.

 Για αυτούς τους λόγους, δε συνιστάται σε αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων. Η ενέργεια και η ευφυΐα του τον καθιστούν δύσκολο στην εκπαίδευση. Βέβαια, με τις σωστές μεθόδους και τον απαραίτητο χρόνο, μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας φίλος.

 Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένας εξαιρετικός φύλακας. Είναι καχύποπτος με τους ξένους και συνήθως ατρόμητος όταν αντιμετωπίζει μια απειλή, είτε αυτή είναι πραγματική είτε φανταστική.

 Θα λέγαμε πως είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας 10 ετών και άνω) που ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται σε ένα μικρό σκυλί με σεβασμό και φροντίδα.

 Το μικρό μέγεθος της ράτσας το καθιστά καλό κατοικίδιο για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Αν κοινωνικοποιηθεί με άλλα σκυλιά από μικρή ηλικία, τα πηγαίνει καλά μαζί τους, όπως επίσης και με άλλους τετράποδους συγκάτοικους στο σπίτι.

 Εάν έχετε καλή αίσθηση του χιούμορ και εκτιμάτε ένα σκυλί με κομψή εμφάνιση και αστείρευτη διάθεση για παιχνίδι, το Miniature Pinscher μπορεί να είναι το ιδανικό φιλαράκι για εσάς.

 Η ιστορία της ράτσας του Miniature Pinscher

 Πιστεύεται ότι το Πίντσερ Μινιατούρα είναι μια παλιά ράτσα. Αναπτύχθηκε στη Γερμανία για να σκοτώνει αρουραίους σε σπίτια και στάβλους.

 Εκεί, ονομάστηκε για πρώτη φορά Reh Pinscher, λόγω της υποτιθέμενης ομοιότητάς του με το reh, ένα μικρό ελάφι, που κατοικούσε στα δάση της Γερμανίας.

 Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το Miniature Pinscher αναπτύχθηκε ως μίνι Ντόμπερμαν, λόγω της ομοιότητάς τους, αλλά στη πραγματικότητα είναι μια ξεχωριστή και πολύ πιο μακραίωνη ράτσα.

 Η ανάπτυξη του Miniature Pinscher ξεκίνησε το 1895, όταν Γερμανοί εκτροφείς δημιούργησαν το Pinscher Klub, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Pinscher-Schnauzer Klub. Ήταν τότε που γράφτηκε το πρώτο πρότυπο φυλής.

 Τα Πιντσεράκια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Έκθεση Σκύλων της Στουτγάρδης στη Γερμανία το 1900 και μέχρι τότε παρέμεναν σχεδόν άγνωστa εκτός της πατρίδας τους.

 Από το 1905 μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Miniature Pinscher αυξήθηκε γρήγορα σε δημοτικότητα στη Γερμανία. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εκτροφείς στη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες εργάστηκαν για τη βελτίωση της ράτσας.

 Γύρω στο 1919, τα πρώτα σκυλιά της ράτσας εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο μερικά παρουσιάστηκαν αρχικά στους διαγωνισμούς σκύλων του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου, αλλά μέχρι το 1929, δημιουργήθηκε το Miniature Pinscher Club of America.

 Την ίδια χρονιά, το Πίντσερ Μινιατούρα αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο. Εκείνη την εποχή, τούτα τα σκυλάκια τα κατέθεταν στην κατηγορία των σκύλων Τεριέ.

 Το 1930, επαναταξινομήθηκαν ως Toy και ονομάστηκαν Pinscher (Μινιατούρα). Τελικά, το 1972, μετονομάστηκαν σε Miniature Pinscher.

 Ο χαρακτήρας της φυλής του

 Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που το μικρούλι Πιντσεράκι ονομάζεται «Βασιλιάς των Toy σκύλων». Βλέπετε, έχει μια ζωηρή προσωπικότητα με πολλή αυτοπεποίθηση που άλλοτε ευχαριστεί και άλλοτε εξοργίζει τους ιδιοκτήτες του.

 Είναι ατρόμητο, περίεργο και πάντα έτοιμο για δράση. Έχει ασταμάτητη ενέργεια και είναι έξυπνο και δυναμικό.  Έτσι, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι εξαιρετικός φύλακας.

 Θέλει να εξερευνά τα πάντα και, αν δεν τον παρακολουθείτε στενά, θα μπει σε μπελάδες. Το να ζεις με ένα τέτοιο σκυλί είναι παρόμοιο με το να ζεις με ένα μικρό παιδί που χρειάζεται συνεχή επίβλεψη.

 Όταν δεν τον επιβλέπετε, θα πρέπει να παραμένει με ασφάλεια σε ένα κλουβί σκύλου. Όπως αντιλαμβάνεστε η εκπαίδευση με το crate είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε σκύλο είτε μένει μέσα σε διαμέρισμα είτε έξω στον κήπο.

 Μην ξεχνάτε, άλλωστε, την τάση του για απόδραση. Θα βρει αδύναμα σημεία στην περίφραξη της αυλής ή θα βγει από την μπροστινή πόρτα εν ριπή οφθαλμού. Πρέπει να είστε, λοιπόν, πάντα σε επιφυλακή για να το κρατάτε ασφαλές.

 Το Πιντσεράκι είναι στοργικό με την οικογένειά του. Του αρέσει να διασκεδάζει και συνήθως γίνεται ο «κλόουν της τάξης», για να τραβήξει την προσοχή που λαχταρά.

 Φυσικά, χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση και βασική υπακοή από νεαρή ηλικία για να βεβαιωθείτε ότι μεγαλώνοντας θα διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα που θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις σας.

 Η κατάσταση της υγείας του

 Γενικά, είναι ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις, όπως:

  • Επιληψία
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς
  • Νόσος του Legg-Calve-Perthes

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση του Πίντσερ Μινιατούρα

 Είναι ένας εξαιρετικά όμορφος σκύλος με ένα κοντό και κομψό τρίχωμα. Θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, μαύρο, καφέ και σοκολατί ή σε έναν συνδυασμό αυτών.

 Χρειάζεται βούρτσισμα κάθε λίγες μέρες για να διατηρεί το κομψό του τρίχωμα λαμπερό. Το συχνό λούσιμο δε συστήνεται, γιατί στεγνώνει το δέρμα. Αντί για λούσιμο, πολλοί ιδιοκτήτες απλώς βρέχουν μια πετσέτα με ζεστό νερό και σκουπίζουν το τρίχωμά του.

 Ξεκινήστε με το πρόσωπο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή κάτω από τα μάτια και συνεχίστε πίσω προς την ουρά. Εάν το κάνετε αυτό κάθε λίγες μέρες, το κατοικίδιό σας θα παραμένει καθαρό και υγιές.

 Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρείτε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν.

 Όσο πιο συχνά φροντίζετε τη στοματική και οδοντική υγιεινή του σκύλου σας, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Επίσης, κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα, εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά.

 Η φροντίδα που χρειάζεται ένα Πίντσερ Μινιατούρα

 Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί να «στεγανοποιήσετε» το σπίτι όπως θα κάνατε για ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μικρά αντικείμενα (κλειδιά, νομίσματα, παιδικά παιχνίδια κ.λπ.) παραμένουν μακριά του.

 Βεβαιωθείτε ακόμα ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα, καθώς και οι σίτες, είναι ασφαλισμένες, για να μη το «σκάσει».

 Αυτός ο σκύλος χρειάζεται έγκαιρη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση. Επειδή πιστεύει πραγματικά ότι είναι βασιλιάς, πρέπει να του δείξετε από την αρχή ότι είστε ο ισχυρός αρχηγός της «αγέλης».

 Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι η ιδανική ράτσα για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων.

 Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτός ο σκύλος δεν έχει πολύ παχύ τρίχωμα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευαίσθητος στο κρύο.

 Αν η περιοχή που μένετε χαρακτηρίζεται από ψυχρό χειμώνα με χιόνια, θα πρέπει να του αγοράσετε ένα πουλόβερ ή ένα μπουφάν σκυλου που μπορεί να φοράει στις βόλτες του, ούτω ώστε να μην υποστεί υποθερμία.

 Επιπλέον, εάν μεγαλώσει με παιδιά που του φέρονται προσεκτικά και ευγενικά, θα τα λατρέψει και θα είναι ένας αξιόπιστος σύντροφος. Ωστόσο, είναι καλύτερος με παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω.

 Αν είναι σωστά κοινωνικοποιημένος και εκπαιδευμένος, τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλιά. Όσον αφορά στα άλλα κατοικίδια, λόγω του ισχυρού κυνηγετικού του ενστίκτου, δεν είναι κατάλληλος για σπίτια με μικρά θηλαστικά.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Πίντσερ Μινιατούρα

  • Το Min Pin, εν συντομία, είναι ευαίσθητο στο κρύο. Φροντίστε να του φοράτε ένα πουλόβερ ή ένα παλτό όταν το βγάζετε έξω στο τσουχτερό κρύο.
  • Επειδή αρχικά είχε εκτραφεί για να κυνηγάει παράσιτα, μπορεί να επιτεθεί σε μικρά αντικείμενα (όπως πώματα μπουκαλιών), τα οποία μπορεί να αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Μπορεί επίσης να κυνηγάει μικρά κατοικίδια που τα αντιλαμβάνεται ως θήραμα.
  • Έχει πολλή ενέργεια — πιθανώς περισσότερη από ό,τι έχετε εσείς, ενώ συγχρόνως είναι και πολύ περίεργο. Τις ώρες που δεν μπορείτε να το επιβλέπετε, μπορείτε να το βάζετε μέσα στο crate.
  • Πρέπει να είστε έτοιμοι να επιδείξετε ηγετικές τάσεις. Εάν δεν το κάνετε, ο μπαγασάκος θα αναλάβει ευχαρίστως το ρόλο του «alpha male» στην οικογένειά σας.

 Τώρα που ξέρετε τα πάντα για το Πίντσερ Μινιατούρα, αποκλείεται να μη το αγαπήσατε, όσο κατεργάρης και ατίθασος κι αν είναι. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι πολύ γενναίος και εξαιρετικός φύλακας για την οικογένειά του.

 Βέβαια, όπως όλα τα σκυλιά, χρειάζεται κι αυτό την εκπαίδευη και τη κοινωνικοποίηση που θα το βοηθήσει να τιθασσεύσει τα ένστικτά του και να αλληλεπιδρά με άλλα ζωάκια και ανθρώπους.

 Αν ενδεχομένως έχετε ακούσει ότι χαρίζονται κουτάβια της ράτσας για υιοθεσία και σκέφτεστε σοβαρά να υιοθετήσετε ένα, οφείλετε να λάβετε όλα τα παραπάνω σοβαρά υπόψη, για να έχετε μια ομαλή και υγιή συμβίωση.

 Βέβαια, πάντα υπάρχει και η επιλογή ενός πιστοποιημένου εκτροφέα σκύλων, που τηρεί τους κανονισμούς λειτουργίας και διαβίωσης των ζώων, ώστε να γνωρίσετε το τετράποδο φιλαράκι σας και έπειτα να καταλήξετε στην αγορά του.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο