Italian Greyhound: Ο Ιταλιάνος Κυνηγός!

 Το Ιταλικό Λαγωνικό ήταν η αγαπημένη ράτσα των αριστοκρατικών γυναικών στο Μεσαίωνα, ειδικά στην Ιταλία. Ωστόσο αυτό το μικρό κυνηγόσκυλο ήταν κάτι περισσότερο από ένα σκυλάκι του καναπέ, καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η ταχύτητα, η αντοχή και η αποφασιστικότητα να κυνηγήσει μικρά θηράματα.

 Σήμερα, πρόκειται για ένα οικογενειακό σκυλί του οποίου η ομορφιά και η αθλητικότητα κερδίζουν πολλούς θαυμαστές στο ρινγκ και στους αγώνες υπακοής, ευκινησίας και ράλι. Είναι το μικρότερο από τα κυνηγόσκυλα που κυνηγούν με την αίσθηση της όρασης και εξωτερικά μοιάζει πολύ με το ξαδερφάκι του, το μεγαλύτερο Γκρεϊχάουντ.

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να τα βρείτε σε καταφύγια ή φιλοζωικές ομάδες. Θυμηθείτε πως η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση όταν θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο τετράποδο φίλο!

 Τα Ιταλικά Λαγωνικά προσαρμόζονται καλά στη ζωή των διαμερισμάτων και αγαπούν όλα τα μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και άλλων σκύλων. Ακόμη και οι αρχάριοι γονείς κατοικίδιων ζώων θα ερωτευτούν από τη πρώτη ματιά αυτά τα κουτάβια.

 Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως δεν τους αρέσει να μένουν μόνα στο σπίτι για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πολύ ευαίσθητα και χρειάζονται συντροφιά.

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 33 έως 38 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 3 έως 9 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 14 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Ιταλικό Λαγωνικό

 Αν είστε λάτρης της τέχνης, ίσως έχετε δει αυτά τα σκυλιά να αποθανατίζονται με τους ευγενείς ιδιοκτήτες τους σε πορτραίτα προηγούμενων αιώνων από διάσημους καλλιτέχνες ζωγράφους.

 Ευκίνητο και αθλητικό, το Italian Greyhound έχει μικρό, μυώδες σώμα και κομψό βάδισμα με ψηλά βήματα. Αυτό το σκυλί εξακολουθεί να διατηρεί το ένστικτό του για το κυνήγι μικρών θηραμάτων και θα βάλει στο μάτι οτιδήποτε κινείται. Αν και είναι μικρός σε μέγεθος, έχει πολλή ενέργεια και εκτιμάει πολλές ευκαιρίες για άσκηση.

 Αυτό το σκυλάκι έχει μια ευγενικό χαρακτήρα και είναι στοργικός με τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ συνήθως είναι συγκρατημένος ή ντροπαλός με αγνώστους. Παρά την ήπια φύση του, έχει ένα εκπληκτικά βαθύ γάβγισμα μεγάλου σκύλου, που τον κάνει καλό φύλακα — αν και είναι πολύ μικρός για να υποστηρίξει το γάβγισμά του και να παράσχει οποιαδήποτε πραγματική προστασία.

 Πρόκειται για μια έξυπνη ράτσα που εκπαιδεύεται σχετικά εύκολα, αλλά για να έχετε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, καλύτερα να κάνετε την εκπαίδευσή του μια διασκεδαστική εμπειρία. Όπως με πολλές μικρές ράτσες σκύλων, έτσι και με αυτή, η εκπαίδευση της τουαλέτας να αποβεί λιγάκι πρόκληση.

 Η καθημερινότητα μαζί του είναι χαρούμενη και ξεκούραστη. Γενικά, του αρέσει να στριμώχνεται με τους ανθρώπους του για λίγο και μετά να τριγυρίζει γύρω από το σπίτι και να πηδάει πάνω σε έπιπλα. Βλέπετε, είναι σαν γάτα και του αρέσει να σκαρφαλώνει σε ψηλά μέρη. Όπως είναι αναμενόμενο, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι πιο ήρεμα και απολαμβάνουν τη χαλάρωση.

 Τις ηλιόλουστες μέρες, θα τον βρείτε να κάνει ηλιοθεραπεία στην αυλή, μια από τις αγαπημένες του ασχολίες. Λατρεύει τη ζέστη και δε θέλει να βρέχεται και να κρυώνει. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί το βράδυ θα τρυπώσει κάτω από τα σκεπάσματα για να βρει τη θέση του στο κρεβάτι σας!

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Ιταλικό Λαγωνικό!
 • Εκτράφηκε για να κυνηγάει και εξακολουθεί να έχει το ένστικτο του κυνηγού μέχρι σήμερα. Βάζει στο μάτι οτιδήποτε κινείται, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, οπότε όταν είστε έξω, κρατήστε το με το λουρί ή πηγαίνετε σε έναν περιφραγμένο χώρο.
 • Αυτή η ράτσα είναι ευαίσθητη σε συγκεκριμένα είδη φαρμάκων, μερικά εκ των οποίων καταπολεμούν τους ψύλλους. Βεβαιωθείτε ότι ο κτηνίατρός σας γνωρίζει τις ευαισθησίες του σκύλου σας και αποφύγετε να ψεκάζετε με φάρμακα το σπίτι και την αυλή σας, χωρίς να έχετε πάρει την έγκριση του γιατρού.
 • Τα κουτάβια είναι ατρόμητα και πιστεύουν ότι μπορούν να πετάξουν. Ναι, κι’ όμως! Τα σπασμένα οστά είναι συχνό φαινόμενο σε κουτάβια ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 12 μηνών, ιδιαίτερα η κερκίδα και η ωλένη (τα οστά στα μπροστινά πόδια).
 • Αν και είναι έξυπνα, η προσοχή τους διασπάται εύκολα. Κρατήστε τα μαθήματα της εκπαίδευσής τους σύντομα και χαρούμενα, χρησιμοποιώντας παιχνίδι, λιχουδιές και επαίνους.
 • Μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι στην εκπαίδευση της τουαλέτας. Ακόμα κι αν ακολουθείτε ευλαβικά το πρόγραμμα της εκπαίδευσης μπορεί να έχει τα ατυχηματάκια του μέσα στο σπίτι. Σε αυτή τη περίπτωση, αυξήστε τις βόλτες για τουαλέτα ή βάλτε ένα χαμηλό πορτάκι στην πόρτα σας, για να μπορεί να πηγαινοέρχεται όποτε θέλει. Αν υποψιαστείτε ότι πρέπει να βγει έξω, βγάλτε τον έξω εκείνη τη στιγμή γιατί δεν είναι καλός στο να κρατάει την ανάγκη του.
 • Τα Ιταλικά Λαγωνικά χρειάζονται πολλή αγάπη και προσοχή.
 Η ιστορία της ράτσα του Italian Greyhound                 

 Είναι από τις πιο παλιές ράτσες σκύλων που υπάρχουν για περισσότερες από δύο χιλιετίες. Στη χώρα μας και στη γείτονα Τουρκία έχουν βρεθεί πολλά αντικείμενα 2.000 ετών που απεικονίζουν Γκρεϊχάουντς Μινιατούρες και οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν εντοπίσει διάφορα μικρά οστά τέτοιων σκύλων.

 Αν και ο αρχικός σκοπός της ράτσας έχει χαθεί στην ιστορία, χρησίμευε κυρίως ως κυνηγός μικρών θηραμάτων, αλλά και ως ζώο συντροφιάς. 

 Μέχρι τον Μεσαίωνα, η ράτσα είχε φτάσει στη νότια Ευρώπη και ήταν πολύ δημοφιλής στην αριστοκρατία, ειδικά στην Ιταλία – εξ ου και το όνομά της. Μάλιστα, θα βρείτε πολλά πορτρέτα διάσημων ζωγράφων, όπως ο Pisanello και ο Giotto di Bondone που απεικονίζουν αυτά τα σκυλιά με τα αφεντικά τους.

Το 1600, η ράτα έφτασε και στην Αγγλία, όπου, όπως και στην Ιταλία, βρήκε πολλούς θαυμαστές στην αριστοκρατική τάξη.

 Στους βασιλιάδες και τις βασίλισσες που είχαν αυτή τη ράτσα ως κατοικίδιο ανά τους αιώνες περιλαμβάνονται η Μαρία, η Βασίλισσα της Σκωτίας, η Πριγκίπισσα Άννα της Δανίας, ο Κάρολος Α’, ο Φρειδερίκος, ο Μέγας της Πρωσίας και η Βασίλισσα Βικτώρια, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της οποίας η δημοτικότητα της κορυφώθηκε.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος κατέγραψε το πρώτο Ιταλικό Λαγωνικό το 1886 και Αμερικανοί κτηνοτρόφοι άρχισαν να καθιερώνουν τη ράτσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, όταν η εκτροφή σκύλων έγινε πολυτέλεια για τους περισσότερους ανθρώπους, ο αριθμός των Ιταλικών Λαγωνικών στην Αγγλία μειώθηκε επικίνδυνα.

 Κάθε φορά όμως που τελείωναν οι πόλεμοι, οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκυλιά που εκτρέφονταν στην Αμερική για να αποκαταστήσουν τη ράτσα στην Ευρώπη.

 Σήμερα, το Ιταλικό Λαγωνικό απολαμβάνει μια δεύτερη αναγέννηση, καθώς οι επίδοξοι σκυλογονείς ανακαλύπτουν ξανά αυτό το κομψό, μικρό κυνηγόσκυλο.

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του

 Το Italian Greyhound είναι έξυπνο, ευαίσθητο, παιχνιδιάρικο και πάντα σε εγρήγορση. Είναι στοργικός με την οικογένειά του και του αρέσει να χαλαρώνει κοντά στον ιδιοκτήτη του, ωστόσο, οι ξένοι μπορεί να δουν μια πιο ντροπαλή και συγκρατημένη πλευρά της προσωπικότητάς του.

 Όπως κάθε σκύλος, έτσι και αυτός χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση ώστε να διαμορφώσει ένα σωστό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα που ταιριάζει στις απαιτήσεις σας.

 Όταν του φέρονται σκληρά, μπορεί να γίνει φοβισμένο, επομένως θα τα καταφέρετε καλύτερα με μεθόδους θετικής ενίσχυσης που συνδυάζουν παιχνίδι, λιχουδιές και επαίνους για να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να κάνει σωστά αυτό που του ζητάτε.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Γενικά, είναι ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις, όπως:

 • Δυσπλασία ισχίου, καταρράκτης
 • Νόσος του Von Willebrand
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Μετατόπιση επιγονατίδας
 • Αλλεργίες
 • Επιληψία Σκύλου
 • Αποκόλληση υαλοειδούς
 • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
 • Νόσος Legg-Calve-Perthes
 • Κρυψορχία
 • Portosystemic Shunt (PSS)
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Ιταλικό Γκρεϊχάουντ έχει πολύ γυαλιστερό τρίχωμα και στο άγγιγμά του είναι σαν ύφασμα σατέν. Θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις, όπως φαιοκίτρινο, κρεμ, κόκκινο, μπλε ή μαύρο, μονόχρωμο ή με λευκά σημάδια.

 Ένα από τα οφέλη της συμβίωσης μαζί του είναι ότι το τρίχωμά του δε μαδάει πολύ και η φροντίδα του είναι παενύκολη. Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά να κάνετε είναι να το βουρτσίζετε όταν κυλιέται στα χώματα.

 Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Ιδανικά, να τα καθαρίζετε καθημερινά για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Στη περιποίηση του ζώου περιλαμβάνεται και το κόψιμο των νυχιών του, αλλά και πάλι, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας αγχώνει, ειδικά αν ο σκυλάκος περνάει αρκετές ώρες έξω και τα φθείρει από μόνος του. Σε περίπτωση, όμως, που δεν τα φθείρει φυσικά, θα χρειαστεί να τα κόβετε μία ή δύο φορές το μήνα.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1/2 έως 3/4 φλιτζάνια ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας, υψηλής θερμιδικής αξίας καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα.

 Ωστόσο, η ποσότητα του φαγητού του καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το μέγεθος, το επίπεδο δραστηριότητας, ο μεταβολισμός και οι ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζώου, οπότε ο κτηνίατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος για να ορίσει τη ποσότητα φαγητού που πρέπει να καταναλώνει καθημερινά.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Δεδομένου ότι αυτή η ράτσα έχει κοντό τρίχωμα και εμφανίζει συχνό τρέμουλο δεν προορίζεται για να μένει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο. Το ιδανικό είναι να βρίσκεται μέσα στο σπίτι με την οικογένειά του, ειδικά όταν έχει δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το χειμώνα καλό είναι να του φοράτε ένα μπουφανάκι σκύλου για να το προστατεύετε από το κρύο και τη βροχή.

 Το καλοκαίρι, θα πρέπει να του βάζετε αντηλιακό για σκύλους, για να προστατέψετε το λεπτό δερματάκι του από εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Πολλά Ιταλικά Λαγωνικά αναπτύσσουν καρκίνο του δέρματος, πιθανόν επειδή τους αρέσει να ξαπλώνουν στον ήλιο.

 Αυτά τα μικρά σκυλιά έχουν πολλή ενέργεια, ειδικά ως κουτάβια και νεαροί ενήλικες, αλλά στο απόγειο της ηλικίας τους μπορούν και προσαρμόζονται καλά στο επίπεδο δραστηριότητας της οικογένειάς τους.

 Ένας καθημερινός περίπατος θα είναι αρκετός, αλλά πρέπει να του φοράτε πάντα λουρί. Παρόλο που είναι μικρός σε μέγεθος, έχει το ένστικτο του κυνηγού, ακριβώς όπως ένας μεγαλύτερος σκύλος.

 Αν έχετε καλή συμπεριφορά απέναντί του, θα εκπαιδεύσετε σχετικά εύκολα αυτόν τον πανέξυπνο σκυλάκο. Η μέθοδος της θετικής ενίσχυσης  που προσφέρει στον σκύλο ένα κινήτρο για να υπακούσει τις εντολές του αφεντικού του και τον ανταμοίβει για κάθε του καλό επίτευγμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πείσετε να κάνει αυτό που του ζητάτε.

 Όπως πολλά μικρά σκυλιά, υπάρχει μια πτυχή της εκπαίδευσης που δεν συλλαμβάνει τόσο εύκολα: η τουαλέτα. Ακόμα και με υπομονή και συνέπεια, μπορεί να έχει τα ατυχηματάκια του, οπότε καλό είναι να μάθετε τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να βγει έξω και να αυξήσετε τις εξόδους για τουαλέτα.

 Το Italian Greyhound τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά, αλλά επειδή είναι μικρό και ευαίσθητο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά ότι ο σκύλος είναι ζωντανός οργανισμός και όχι παιχνίδι, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζεται με αγάπη και σεβασμό στις ανάγκες του.

 Αν έχετε άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι, δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα στη συγκατοίκησή τους, αν και θα χρειαστεί να έχετε το νου σας όταν αλληλεπιδρά με μεγαλύτερα σκυλιά, τα οποία θα μπορούσαν να το βλάψουν κατά λάθος ενώ παίζουν.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο