Cavalier King Charles Spaniel: Ένα εγκάρδιο πλάσμα!

 Αν και έχουν εκτραφεί για να είναι κατοικίδια, η ράτσα σκύλων Cavalier King Charles Spaniel διατηρεί το αθλητικό προφίλ των προγόνων της, των Σπάνιελ. Απολαμβάνουν ιδιαίτερα να χώνονται στην αγκαλιά σας, αλλά δεν λένε ποτέ όχι σε ένα καλό κυνηγητό στην αυλή.

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να τα βρείτε σε καταφύγια ή φιλοζωϊκές ομάδες. Θυμηθείτε πως η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση, όταν θέλετε να αποκτήσετε έναν νέο τετράποδο φίλο!

 Τα Cavaliers είναι πολύ αθλητικά σκυλιά και απολαμβάνουν την πεζοπορία, το τρέξιμο στην παραλία και τα αθλήματα σκύλων. Κάποια έχουν αναδείξει το ταλέντο τους ακόμα και ως κυνηγετικά σκυλιά, ενώ με την αντίστοιχη εκπαίδευση κάποια γίνονται υπέροχα σκυλιά θεραπείας.

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 30 με 33 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 6 με 8 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 9 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ;

 Το Cavalier King Charles Spaniel είναι ένα πανέμορφο μικρόσωμο σκυλί που του αρέσει να ακολουθεί παντού το αφεντικό του. Στην πραγματικότητα, μεταξύ των χαρακτηριστικών που προσπαθούν να επιτύχουν οι εκτροφείς της ράτσας είναι η χαρούμενη, κουνιστή ουρά του.

 Αν το χαρακτηριστικό κούνημα της φτερωτής ουράς του δεν κάνει τη καρδιά σας να λιώνει, σίγουρα τα μεγάλα, σκούρα στρογγυλά μάτια του θα καταφέρουν να το επιτύχουν.

 Με αυτά τα ζεστά και λαμπερά μάτια και τη γλυκιά έκφραση έχει τη δύναμη να προσελκύει συνεχώς χάδια και απεριόριστες προμήθειες φαγητού από τους ιδιοκτήτες του.

 Μπορεί όμως εύκολα να γίνει υπέρβαρος, κάτι που χαλάει τις υπέροχες γραμμές του σώματός του, γι’ αυτό πρέπει να του προσφέρετε έναν περίπατο, αρκετά παιχνίδια μέσα στο σπίτι και φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή.

 Για να καταλάβετε αν το σκυλί σας είναι υπέρβαρο, προσπαθήστε να διακρίνετε τη μέση του. Έπειτα, τοποθετήστε τα χέρια σας στα πλευρά του. Αν τα ψηλαφίζετε χωρίς να ασκείτε πίεση, τότε ο μικρός είναι καλά στα κιλά του.

 Όπως είπαμε, λατρεύει να ακολουθεί το αφεντικό του παντού. Επειδή είναι τόσο δεμένος με τους ανθρώπους του, κάνει τα πάντα όταν κάποιος βρίσκεται στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας για να του κάνει παρέα. Είναι οικογενειακό σκυλί και ποτέ δε θα ευδοκιμήσει σε ένα περιβάλλον, όπου αγνοείται ή αφήνεται για ώρες μόνο του εκτός σπιτιού.

 Όσον αφορά στην εκπαίδευση, γενικά είναι έξυπνος και πρόθυμος να δοκιμάσει ό,τι θέλετε να κάνει. Οι ανταμοιβές φαγητού και η θετική ενίσχυση σας βοηθούν να διασφαλίσετε την ομαλή έκβαση της διαδικασίας.

 Είναι όμως και αρκετά ευαίσθητος χαρακτήρας, οπότε το να του φωνάζετε είναι αντιπαραγωγικό και πιθανόν να τον κάνει να απομακρυνθεί από εσάς. Αντίθετα, επιβραβεύετέ τον κάθε φορά που τον βλέπετε να κάνει κάτι που σας αρέσει.

 Όπως συμβαίνει με πολλά σκυλιά, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα με την εκπαίδευση του κουταβιού για τουαλέτα, αλλά αν κρατάτε ένα σταθερό πρόγραμμα και του δίνετε πολλές ευκαιρίες για να βγαίνει έξω, τότε θα σας ανταμείψει με την καλή του συμπεριφορά.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν σε ένα Καβαλιέρ!
 • Έχει μια εξαρτημένη προσωπικότητα. Του αρέσει να είναι με ανθρώπους και δεν πρέπει να μένει μόνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 • Το τρίχωμά του μαδάει αρκετά, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Απαιτείται τακτικό χτένισμα και βούρτσισμα εκείνες τις περιόδους.
 • Μπορεί να προσπαθήσει να κυνηγήσει πουλιά, κουνέλια και άλλα μικρά θηράματα αν δεν φοράει λουρί ή βρίσκεται σε χώρο χωρίς περίφραξη.
 •  Δεν είναι από τα καλύτερα σκυλιά φύλακες, γιατί αν και γαυγίζει όταν έρχεται κάποιος στην πόρτα σας, ο φιλικός και αγαπησιάρης χαρακτήρας του υπερτερεί των ενστίκτων του για προστασία.
 • Είναι σκυλί για σπίτι και δεν πρέπει να ζει μόνο του σε εξωτερικούς χώρους.
 Η γενικότερη κατάσταση της υγείας του

 Το Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ δεν εμφανίζει συχνά προβλήματα υγείας, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων, είναι επιρρεπές σε ορισμένες παθήσεις, όπως:

 • Δυσπλασία ισχίου και αγκώνα
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Νόσος von Willebrand
 • Ανεπάρκεια Μιτροειδούς Βαλβίδας
 • Συριγγομυελία
 • Επεισοδιακό Σύνδρομο Πτώσης
 • Εξάρθρημα επιγονατίδας
 • Κερατοεπιπεφυκίτιδα (ξηροφθαλμία)
 Ο χαρακτήρας του Cavalier King Charles Spaniel

 Όπως κάθε σκύλος, έτσι και το Cavalier έχει μια σειρά από διαφορετικές συμπεριφορές, από ήσυχος και ήρεμος, μέχρι θορυβώδης και φασαριόζος. Αν και φασαριόζος, μπορεί να μη γαυγίσει όταν δει κάποιον στη πόρτα, επομένως δεν είναι ο καλύτερος φύλακας για την οικογένειά σας.

 Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις, καθώς ορισμένα Cavaliers ενημερώνουν για κάθε γεγονός στη γειτονιά και γαβγίζουν έντονα ​​όταν πλησιάζουν άγνωστοι. Πάντως, αν θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς και προστατευμένοι, καλύτερα να βάλετε σύστημα συναγερμού, παρά να αρκεστείτε σε αυτό το τρισχαριτωμένο πλάσμα!

 Η ιστορία της ράτσας

 Πρόκεται για μια σχετικά νέα ράτσα, που αναδημιουργήθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα, αλλά ο πρόδρομος του Καβαλιέρ είναι το μικροσκοπικό Σπάνιελ που υπάρχει εδώ και αιώνες ως κατοικίδιο βασιλιάδων και ευγενών.

 Αυτό το Σπάνιελ σε μέγεθος toy απεικονίζεται σε πίνακες του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα από διάσημους ζωγράφους, όπως ο Άντονι βαν Ντάικ και ο Τόμας Γκένσμπορο. Κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν το επίπεδο πρόσωπο, τα ψηλά αφτιά και η μακριά μύτη.

 Αυτά τα Σπάνιελ σε μέγεθος toy ήταν πολύ δημοφιλή και αγαπητά στις βασιλικές οικογένειες και την αριστοκρατική τάξη της Αγγλίας. Μάλιστα, η Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκωτίας είχε ένα Σπάνιελ που τη συνόδευε καθώς περπατούσε προς τον αποκεφαλισμό της, και ο εγγονός της, Κάρολος Α΄ και ο δισέγγονός της, Κάρολος Β΄ – που έδωσαν το όνομά τους στη ράτσα – λάτρευαν επίσης αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια.

 Λέγεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος Β’, που βασίλεψε από το 1660 έως το 1685, δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τουλάχιστον δύο ή τρία από αυτά τα μικρά Σπάνιελ.

 Διέταξε μάλιστα να επιτρέπονται σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων του Κοινοβουλίου. Υποστηρίζεται ότι το διάταγμα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα στην Αγγλία, αν και κανείς δεν το έχει δοκιμάσει πρόσφατα.

 Μετά τον θάνατο του Καρόλου Β’, η δημοτικότητα του King Charles Spaniel με τη μακριά μύτη μειώθηκε και τη θέση τους στο παλάτι τη πήραν τα Pugs και άλλες ράτσες σκύλων με κοντό προσωπάκι. Το King Charles Spaniel διασταυρώθηκε με αυτού του είδους τα σκυλιά και τελικά ανέπτυξε πολλά από τα χαρακτηριστικά τους, όπως η κοντή μύτη και το θολωτό κεφαλάκι τους.

 Παρ’ όλ’ αυτά, στην εξοχική κατοικία του βασιλιά Καρόλου υπήρχαν μερικά κόκκινα και λευκά toy Σπάνιελς που εξακολούθησαν να εκτρέφονται, γι’ αυτό και σήμερα όσα έχουν αυτό το χρώμα στο τρίχωμά του αποκαλούνται Blenheim. 

 Δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένα πρότυπο για τη ράτσα, ο τύπος και το μέγεθος των Σπάνιελ που εκτράφηκαν από τους Δούκες του Μάρλμπορο διέφεραν.

 Ωστόσο, στα μέσα του 19ου αιώνα Άγγλοι κτηνοτρόφοι άρχισαν να διοργανώνουν διαγωνισμούς σκύλων και να βελτιστοποιούν τα χαρακτηριστικά διάφορων φυλών.

 Μέχρι εκείνη τη στγμή, το toy Spaniel είχε επίπεδο πρόσωπο, κοντή μύτη, θολωτό κρανίο, προγναθισμό και μεγάλα, στρογγυλά μάτια που έβγαιναν προς τα έξω. Τα σκυλιά της ράτσας που απεικονιζόντουσαν σε προγενέστερους πίνακες δυστυχώς είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.

 Στη δεκαετία του 1920, ένας Αμερικανός, ονόματι Roswell Eldridge, άρχισε να ψάχνει στην Αγγλία για Σπάνιελ που έμοιαζαν με αυτά των παλιών πινάκων και κατέφθασε μέχρι τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο για να βρει το καλύτερο αρσενικό και θηλυκό σκυλί της ράτσας που υπήρχε.

 Μάλιστα, πρόσφερε τεράστια αμοιβή σε όποιον είχε ένα τέτοιο σκυλί που θα έμοιαζε σε εκείνα που συνόδευαν τις βασιλικές οικογένειες.

 Το 1928, η Miss Mostyn Walker παρουσίασε ένα σκυλί που ονομαζόταν Ann’s Son και κέρδισε την αμοιβή που δινόταν. Ξαφνικά, το ενδιαφέρον για τη ράτσα αναβίωσε και δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος σύλλογος.

 Το όνομα Cavalier King Charles Spaniel επιλέχθηκε για να διαφοροποιήσει τη ράτσα από το King Charles Spaniel με το επίπεδο πρόσωπο, (γνωστό στις ΗΠΑ ως Αγγλικό Toy Spaniel).

 Ο σύλλογος πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση το 1928 και συνέταξε ένα πρότυπο φυλής, μια γραπτή περιγραφή της εξωτερικής της εμφάνισης. Το Ann’s Son παρουσιάστηκε ως παράδειγμα και τα μέλη του κλαμπ συγκέντρωσαν όλα τα αντίγραφα των παλιών πινάκων που είχαν σκυλιά με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

 Ο Αγγλικός Κυνολογικός Όμιλος ήταν απρόθυμος να αναγνωρίσει τη νέα ράτσα, αλλά τελικά, το 1945, μετά από χρόνια δουλειάς από τους εκτροφείς, το Cavalier King Charles Spaniel αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή ράτσα.

 Τη δεκαετία του 1940, δύο αρσενικά Cavaliers εισήχθησαν στις ΗΠΑ από την Αγγλία – ο Robrull of Veren και ο Bertie του Rookerynook, αλλά δεν βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση. Τελικά, το 1952, η ράτσα άρχισε να εκτρέφεται και στην Αμερική.

 Εκείνη τη χρονιά, μια κυρία από το Κεντάκι, ονόματι Lyons Brown, έλαβε ένα μαύρο κουτάβι που ονομαζόταν Psyche of Eyeworth από την Αγγλίδα φίλη της, Lady Mary Forwood. Ερωτεύτηκε τη ράτσα και άρχισε να εισάγει περισσότερα.

 Όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει την εγγραφή των σκύλων της στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, άρχισε να επικοινωνεί με ιδιοκτήτες των Cavaliers. Εκείνη την εποχή ήταν λιγότεροι από δώδεκα.

 Το 1954, ίδρυσε το Cavalier King Charles Spaniel Club στις ΗΠΑ, (CKCSC, ΗΠΑ), τον επίσημο σύλλογο της ράτσας και τον μοναδικό οργανισμό που καταχωρούσε τη ράτσα στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

 Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, τα μέλη του CKCSC αποφάσισαν να μην πιέσουν για την πλήρη αναγνώριση της ράτσας, θεωρώντας ότι ο αυστηρός κώδικας δεοντολογίας του συλλόγου εμπόδιζε τη φυλή να εκτρέφεται για εμπορικούς σκοπούς.

 Φοβόντουσαν, βλέπετε, ότι η υπερβολική αναγνώριση του Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ θα οδηγούσε στο να γίνει πολύ δημοφιλές και επομένως, πολύ ελκυστικό για τους εκτροφείς, οι οποίοι δε θα διατηρούσαν τα πρότυπα της ράτσας που είχαν καθιερώσει.

 Το 1992, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος ζήτησε από το CKCSC, USA να γίνει ο γονικός φορέας της ράτσας, αλλά κάποια μέλη αρνήθηκαν. Παρ’ όλ’ αυτά, ορισμένα μέλη ίδρυσαν ένα ξεχωριστό Αμερικανικό σύλλογο της ράτσας (ACKCSC) και απευθύνθηκαν στον επίσημο Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, προκειμένου να αναλάβουν τη γονική μέριμνα του Καβαλιέρ. Τελικά, η πλήρης αναγνώριση επετεύχθη τον Μάρτιο του 1995.

 Σήμερα, το CKCSC, USA εξακολουθεί να αποτελεί έναν ξεχωριστό οργανισμό, όπου εγγράφονται σκύλοι Καβαλιέρ, αλλά ο επίσημος σύλλογος της ράτσας, που ανήκει στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, είναι το ACKCSC. 

 Η φροντίδα και η περιποίηση του Cavalier King Charles Spaniel         

 Το τρίχωμά του είναι μεσαίου μήκους, μεταξένιο στην υφή και ελαφρώς κυματιστό. Τα ενήλικα Cavaliers έχουν κάτι σαν πτέρωμα στα αφτιά, το στήθος, τα πόδια και τη κουνιστή ουρίτσα τους.

 Θα τα βρείτε σε τέσσερα χρώματα:

 • Blenheim: ένα πλούσιο καστανοκόκκινο σε μαργαρώδες λευκό φόντο, το οποίο είναι και το πιο χαρακτηριστικό χρώμα της ράτσας. Μερικά Blenheim σκυλιά έχουν μια καστανοκόκκινη κουκκίδα σε σχήμα αντίχειρα στην κορυφή του μετώπου τους.
 • Τρίχρωμο: μαύρα σημάδια σε λευκό τρίχωμα με καφέ σημάδια στα μάτια, στα μάγουλα και στην κάτω πλευρά της ουράς.
 • Ρουμπινί: ένα πλούσιο και καθαρό καστανοκόκκινο χρώμα, χωρίς καθόλου σημάδια άλλου χρώματος.
 • Μαύρο με καφέ σημάδια στα μάτια, τα μάγουλα, στο εσωτερικόν των αφτιών, το στήθος, τα πόδια και στο κάτω μέρος της ουράς.

 Το τρίχωμά του Κάβαλιερ είναι εύκολο στην περιποίηση.  Πρέπει να το χτενίζετε ή να το βουρτσίζετε τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα και να το κάνετε μπάνιο όταν χρειάζεται.

 Το πτέρωμα στα αυτιά και τα πόδια μπερδεύεται αρκετά, επομένως πρέπει να ελέγχετε συχνά αυτές τις περιοχές για να μη δημιουργούνται κόμποι. Επίσης, πρέπει να κόβετε τις τρίχες που υπάρχουν ανάμεσα στα μαξιλαράκια των πελμάτων του και να καθαρίζετε τις πατούσες του μετά από κάθε βόλτα.

 Κατά τ’ άλλα, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, μιας και το τρίχωμά του δεν μαδάει έντονα. Αρκεστείτε σε ένα απλό κούρεμα και τριμάρισμα των νυχιών του για να διατηρείτε το λουκ του φυσικό και ανεπιτήδευτο!

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας δεν φθείρει τα νύχια του φυσικά, καλό είναι να τα κόβετε μία με δύο φορές το μήνα. Μη τα κόβετε όμως πολύ κοντά, γιατί τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία.

 Αν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία groomer.

 Τα δόντια του χρειάζονται βούρτσισμα τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να μη δημιουργείται πέτρα. Το ιδανικό βέβαια είναι να τα πλένετε καθημερινά για να αποτρέπετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για τυχόν ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Σκουπίστε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αυτιών με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο απλά καθαρίστε το εξωτερικό αυτί.

 Καθώς καλλωπίζετε το κατοικίδιό σας, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στη διατροφή του η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1/2 έως 1 φλιτζάνι ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Ωστόσο, το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Γενικά, έχετε υπόψη πως μια super premium σκυλοτροφή περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του και τον κρατάει χορτάτο για περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται υπερβολική ποσότητα φαγητού.

 Την ώρα του φαγητού καλό είναι να καλύπτετε τα αφτιά του με μια μπαντάνα, για να μην μπαίνουν στο φαγητό του. Τόσο για το νερό όσο και για το φαγητό του,  επιλέξτε μπολ με στενή διάμετρο για να μην ακουμπάνε τα αφτάκια του στο μπολ.

 Το μέγεθος και η γενικά ήσυχη συμπεριφορά του τον καθιστούν ιδανικό για ένα διαμέρισμα. Δεν είναι πολύ δραστήριος μέσα στο σπίτι και μια μικρή αυλή είναι επαρκής για να παίζει και να γυμνάζεται.

 Αυτός ο σκύλος συνηθίζει να παίρνει στο κυνήγι γάτες και μικρά θηράματα, οπότε πρέπει πάντα να του φοράτε το λουρί όταν βγαίνετε βόλτα. Αν θέλετε να τον αφήσετε ελεύθερο να τρέξει, φροντίστε να είστε σε κάποιον περιφραγμένο χώρο γιατί είναι θέμα δευτερολέπτων να τον χάσετε από τα μάτια σας.

 Το Cavalier απολαμβάνει τις καθημερινές βόλτες και τα παιχνίδια στην αυλή, αλλά προσαρμόζει το επίπεδο δραστηριότητάς του στο δικό σας. Λόγω του ότι έχει κοντή μυτούλα, αποφύγετε τους περιπάτους κατά τη διάρκεια της ζέστης και μην τον αφήνετε ποτέ έξω χωρίς πρόσβαση σε σκιά και δροσερό, γλυκό νερό.

 Τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλιά και μπορεί να μάθει να παίζει όμορφα με τις γάτες και τα άλλα κατοικίδια ζώα, αρκεί να συναναστρέφεται μαζί τους από κουτάβι. Ωστόσο, είναι ικανός να κυνηγήσει οποιοδήποτε άλλο ζώο μπει στην αυλή του, λόγω των φυσικών ενστίκτων του για κυνήγι.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο