Χρόνια σκύλου με ανθρώπου: Ποια είναι η ηλικία του σκύλου σας;

 Ως υπεύθυνοι και σωστοί σκυλογονείς που είμαστε είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να γνωρίζουμε την ακριβή ηλικία του σκύλου μας και την αντιστοιχία της ηλικίας του σε ανθρώπινα χρόνια.

 Για να το πούμε και λιγάκι διαφορετικά, η σκέψη όλων μας προσανατολίζεται γύρω από ένα απλό και βασικό ερώτημα: πώς να καταλάβω την ηλικία του σκύλου μου;

 Η πιο συνηθισμένη απάντηση που δίνεται είναι πως ένας χρόνος ζωής του σκύλου αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινη έτη. Πράγματι, αυτή είναι η πιο κοινή παραδοχή σε ό,τι αφορά την μέτρηση των χρόνων που ζει ένας σκύλος.

 Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι απόλυτα σωστή. Επομένως, αν θέλετε να καταλάβετε την πραγματική ηλικία του αγαπημένου σας κατοικιδίου, θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

 Ποια είναι η ηλικία του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια;

 Μπορεί να είναι αρκετά εύκολο το να πολλαπλασιάσουμε την ηλικία του σκύλου μας με τον αριθμό 7, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τρόπος δε μας δίνει τα ακριβή στοιχεία της μέτρησης των χρόνων του σκύλου, που τόσο πολύ μας απασχολεί.

 Κάτι τέτοιο συμβαίνει, επειδή τα σκυλιά ωριμάζουν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

 Στην πραγματικότητα, το πρώτο έτος της ζωής ενός σκύλου ισοδυναμεί με τα πρώτα 12 με 15 χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου!

 Σε συνέχεια αυτού, ο δεύτερος χρόνος του σκύλου ισούται περίπου με 9 έως 10 ανθρώπινα έτη, ενώ για κάθε χρόνο που ακολουθεί μετά από το δεύτερο χρόνο ζωής του κατοικιδίου μας, θα πρέπει να προσθέτουμε περίπου 4 με 5 ανθρώπινα έτη.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, 1 έτος σε σκυλίσια χρόνια θα μπορούσε να ισούται με 4 έως και 15 ανθρώπινα χρόνια, ανάλογα πάντοτε με το στάδιο ζωής του ζώου, αλλά και το μέγεθός του.

 Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως οι μικρόσωμες ράτσες σκύλων, όπως για παράδειγμα η ράτσα του Norwich terrier, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής απ’ ό,τι οι μεγαλόσωμες.

 Μάλιστα, φτάνουν στο στάδιο της γήρανσης περίπου στην ηλικία των επτά ετών, συγκριτικά με τα μεγαλόσωμα που αρχίζουν να γερνάνε κατά τον πέμπτο με έκτο χρόνο ζωής τους.

 Ποια είναι η ηλικία των σκυλων σε ανθρώπινα χρόνια;

Μέγεθος σκύλου

Μικρόσωμα σκυλιά < 9 κιλά

Μεσαίου μεγέθους σκυλιά 9-22 κιλά

Μεγαλόσωμα σκυλιά 22-45 κιλά

Γιγάντια σκυλιά 45+ κιλά

Χρόνια σκύλου

 

Ηλικία σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια

  

1

15

15

15

12

2

24

24

24

22

3

28

28

28

31

4

32

32

32

38

5

36

36

36

45

6

40

42

45

49

7

44

47

50

56

8

48

51

55

64

9

52

56

61

71

10

56

60

66

79

11

60

65

72

86

12

64

69

77

93

13

68

74

82

100

14

72

78

88

107

15

76

83

93

114

 Πώς μεγαλώνουν οι σκύλοι;

 Όπως βλέπετε και στον παραπάνω πίνακα, οι σκύλοι μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους μεγαλώνουν με παρόμοιο τρόπο, μέχρι να φτάσουν την ηλικία των έξι ετών.

 Από εκεί και μετά, οι μεγαλόσωμες ράτσες φαίνεται να γερνούν πιο γρήγορα, τουλάχιστον συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

 Στην ηλικία των επτά ετών, ένας μικρόσωμος σκυλάκος, όπως για παράδειγμα ο σκύλος Παπιγιόν, θα είναι κατά έξι ανθρώπινα χρόνια νεότερος από ένα μεγαλόσωμο, όπως για παράδειγμα ένας Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός σκύλος.

 Πρακτικά, οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς για ποιους λόγους τα μικρούτσικα σκυλάκια ζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα.

 Την ίδια στιγμή και, σύμφωνα ειδικούς κτηνιάτρους, φαίνεται πως οι μεγαλόσωμες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς απέναντι σε ασθένειες των σκύλων που συνδέονται με τα χρόνια του σκύλου.

 Κατά ανάλογο τρόπο, τα μεγαλόσωμα σκυλιά ενηλικιώνονται γρηγορότερα από τα μικρόσωμα. Έτσι, οδηγούνται ευκολότερα σε αναπτυξιακές ανωμαλίες, διάφορους τύπους καρκίνου και άλλες παθήσεις.

 Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι μας έχουμε την τάση να κακομαθαίνουμε περισσότερο τα μικρόσωμα σκυλάκια.

 Έτσι, τα κρατάμε πιο συχνά μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού, ενώ επιτρέπουμε στα μεγαλόσωμα να έχουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, που τα θέτει όμως και σε πιο πολλούς κινδύνους.

 Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάτε πως η φυσιολογική γήρανση των σκύλων εξαρτάται από τη φροντίδα του σκύλου, τις ιδιαιτερότητες του μεγέθους, της φυλής και άλλων κληρονομικών παραγόντων και αυτές διαφέρουν από κατοικίδιο σε κατοικίδιο.

 Εάν, λοιπόν, θέλετε να μάθετε πόσο χρονών είναι ο σκύλος σας σε ανθρώπινα χρόνια, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κατανοήσετε τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη γήρανση του οργανισμού του.

 Ακόμα κι αν δυσκολεύεστε να υπολογίσετε με ακρίβεια τα χρόνια του σκύλου σας όμως, μην προβληματίζεστε!

 Μπορείτε πάντοτε να ελέγξετε τα δόντια του, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας. Αυτά θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θέλετε για να υπολογίσετε πόσο χρονών είναι.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο