Παλαιός Aγγλικός Ποιμενικός: Τα χαρίσματα & η ιδιοσυγκρασία του!

 Το Old English Sheepdog είναι μια μεγαλόσωμη, αθλητική ράτσα σκύλων με αναμφισβήτητο δασύτριχο τρίχωμα. Ο εν λόγω σκύλος ήταν ιστορικά ένας τετράποδος ποιμένας, που βοηθούσε τους αγρότες να οδηγούν βοοειδή και πρόβατα στην αγορά.

 Σήμερα, αυτό το καλόβολο πλάσμα απολαμβάνει την άνεση της ζωής στο σπίτι, αλλά εξακολουθεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς υπακοής, ευκινησίας και συγκέντρωσης κοπαδιών.

 Παρόλο που πρόκειται για καθαρόαιμα σκυλιά, μπορεί να τα βρείτε σε καταφύγια ή φιλοζωικές ομάδες σε χώρες του εξωτερικού. Να θυμάστε πως η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση όταν θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο τετράποδο φίλο!

 Ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός είναι ένας έξυπνος σκύλος με χαλαρή διάθεση. Είναι στοργικός με όλα τα μέλη της οικογένειας και παρά το γεγονός ότι είναι μεγάλος σε μέγεθος, μπορεί να ζήσει σε ένα διαμέρισμα, αρκεί να αθλείται επαρκώς.

 Το δασύτριχο τρίχωμά του δεν μαδάει τόσο πολύ, όσο νομίζετε. Αν ψάχνετε για έναν πιστό, προστατευτικό και στοργικό οικογενειακό σύντροφο, αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη ράτσα για εσάς!

 Κατηγορία: Σκύλος για φύλαξη και οδήγηση κοπαδιών

 Ύψος: από 53 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 27 έως 45 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 10 με 12 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με έναν Παλαιό αγγλικό Ποιμενικό;

 Στην πραγματικότητα, είναι ένας εύθυμος, διασκεδαστικός και ευφυής σκύλος. Είναι μέλος του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου στη κατηγορία των ποιμενικών σκύλων.

 Ομολογουμένως, είναι μεγαλόσωμο σκυλί, αλλά το πλούσιο τρίχωμά του τον κάνει να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Γνωστό για το υπέροχο ταμπεραμέντο του, είναι δυνατό, στιβαρό και εργατικό.

 Όσοι το γνωρίζουν και το αγαπούν είναι εξοικειωμένοι με την αίσθηση του χιούμορ του. Μπορεί να είναι παιχνιδιάρης και κωμικός, αλλά ταυτόχρονα ένας καλός φύλακας και ο προστάτης της οικογένειάς του.

 Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικό. Προς έκπληξη ορισμένων, τα πηγαίνει καλά σε ένα διαμέρισμα αν ασκείται τακτικά.

 Παρά την εργασιακή του φύση, δεν θέλει να μένει όλη μέρα μόνος του στην αυλή. Προτιμάει και πρέπει να είναι με την οικογένειά του, γιατί μπορεί να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού αν μείνει μόνος του για πολλές ώρες.

 Είναι όμως εκπαιδεύσιμος και ανταποκρίνεται καλά σε έναν ιδιοκτήτη που είναι ευγενικός και συνεπής. Έχει επίσης φιλική συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά και κατοικίδια.

 Πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για έναν Παλαιό αγγλικό Ποιμενικό!

  • Η εκπαίδευση και η σωστή κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη για αυτούς τους μπαγάσηδες. Είναι μεγαλόσωμοι, ζωηροί και ενθουσιώδεις, ενώ τα κουτάβια είναι ιδιαίτερα θορυβώδη.
  • Τα Old English Sheepdogs τείνουν να βγάζουν σάλια. Επίσης, το βαρύ τρίχωμά τους παγιδεύει σκουπίδια και βρωμιά, που καταλήγουν στα έπιπλα και στο πάτωμα του σπιτιού.
  • Αρχικά εκτράφηκε για την συγκέντρωση βοοειδών και προβάτων. Όπως διαπιστώνετε, είναι μια ενεργητική ράτσα που απαιτεί πολλή άσκηση.
  • Το τρίχωμά του χρειάζεται αρκετή φροντίδα. Το να το διατηρείτε καθαρό και χωρίς μπερδέματα είναι χρονοβόρο και δαπανηρό.
  • Το άγχος αποχωρισμού είναι κοινό σε αυτά τα σκυλιά. Ζουν για τις οικογένειές τους και μπορεί να γίνουν καταστροφικά αν μείνουν μόνα τους για πολύ.

 Η ιστορική εξέλιξη της ράτσας

 Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός προέρχεται από τις νοτιοδυτικές κομητείες της Αγγλίας, κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα, αν και μπορεί να οφείλει την προέλευσή του στο Σκωτσέζικο Γενειοφόρο Κόλεϊ, στο Ρωσικό Owtchar ή σε κάποιο άλλο σκυλί.

 Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να οδηγεί βοοειδή και πρόβατα στην αγορά. Οι ιδιοκτήτες έκοβαν τις ουρές τους για να αποδείξουν ότι πράγματι ήταν ποιμενικά σκυλιά και συνήθως τους έδιναν το παρατσούκλι «Bob» ή «Bobtail».

 Το 1880, η ράτσα ταξίδεψε για πρώτη φορά μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ανήκε σε έναν βιομήχανο από το Πίτσμπουργκ, ονόματι W. Wade. Μέχρι τη δεκαετία του 1900, η ​​ράτσα ανήκε και εκτρέφονταν από μόλις πέντε πλούσιες οικογένειες των ΗΠΑ.

 Το 1904, ο Henry Arthur Tilley ίδρυσε το Old English Sheepdog Club of America. Ο Tilley και ο αδελφός του, William Steeds Tilley, ήταν πρωτοπόροι στη δημιουργία του προτύπου της φυλής.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε το Old English Sheepdog το 1885. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, διατηρούσε ακόμα την ιδιότητά του ως σκύλος πλουσίων. Από το 1960 όμως και έπειτα, μετατράπηκε σε ένα εκπληκτικό κατοικίδιο για κάθε οικογένεια.

 Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, καταγράφονταν 15.000 σκύλοι ετησίως, αλλά αυτός ο αριθμός πλέον έχει μειωθεί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος και την προσπάθεια που απαιτείται για τη φροντίδα αυτού του υπέροχου σκύλου.

 Ο χαρακτήρας της ράτσας

 Το Old English Sheepdog είναι ένας παιχνιδιάρης και στοργικός «κλόουν» που απολαμβάνει να περνάει διασκεδαστικό χρόνο με την οικογένειά του.

 Μέχρι την ηλικία των τριών ετών θεωρείται ακόμα έφηβος, ενώ θα διατηρήσει την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του μέχρι τα γεράματά του.

 Μαθαίνει γρήγορα και αναζητά πάντα κάτι ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για να ασχοληθεί μέσα στη μέρα του. Είναι ικανός να εκτελεί πολυάριθμες εργασίες, όπως φύλαξη κοπαδιών, ασκήσεις ευκινησίας και υπακοής, έρευνα και διάσωση.

 Όπως είναι αναμενόμενο, απαιτεί σωματική και πνευματική άσκηση. Δεν του αρέσει να μένει μόνος του για μεγάλα χρονικά διαστήματα και προτιμά — στην πραγματικότητα χρειάζεται — να βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειάς του.

 Συγχρόνως, είναι καλόβολος και ευγενικός, χαρακτηριστικά που τον κάνουν εξαιρετικό φίλο των παιδιών και όλης της οικογένειας.

 Μερικές φορές, μάλιστα, τον αποκαλούν και «νταντά» της οικογένειας, ένας όρος αγάπης που προκύπτει από ιστορίες σχετικά με τον ρόλο που αναλαμβάνει στο οικογενειακό του περιβάλλον.

 Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται και για έναν δυναμικό φύλακα. Μπορεί να γαβγίζει όταν έρχονται ξένοι στο σπίτι του ή μπορεί και όχι. Ορισμένα σκυλιά είναι ιδιαίτερα προστατευτικά, ενώ άλλα όχι.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές, είναι ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις.

 Ορισμένες ασθένειες που συνδέονται γονιδιακά με τη ράτσα είναι οι:

  • Δυσπλασία ισχίου
  • Καταρράκτης
  • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Κώφωση

 Ο καλλωπισμός και η περιποίηση της ράτσας

 Το Old English Sheepdog έχει ένα πολύ πλούσιο, σπαστό τρίχωμα, δηλαδή ούτε ίσιο ούτε σγουρό. Εξωτερικά αποτελείται από ένα τραχύ τρίχωμα και εσωτερικά από ένα απαλό υπόστρωμα.

 Θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα, όπως γκρι, grizzle, μπλε, καφέ και φαιοκίτρινο, συνήθως αναμεμειγμένα με λευκά σημάδια.

 Το τρίχωμά του μαδάει αρκετά και απαιτεί αρκετή φροντίδα για να παραμένει υγιές. Τρεις έως τέσσερις ώρες την εβδομάδα είναι απαραίτητες για τη περιποίησή του. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία κομμωτή σκύλων.

 Μερικοί σκυλιά εκκρίνουν τόσα πολλά σάλια που το τρίχωμα γύρω από το στόμα τους γίνεται κίτρινο. Σε αυτή τη περίπτωση, ένα πλύσιμο στο συγκεκριμένο σημείο μετά το γεύμα θα βοηθήσει.

 Μια άλλη μέθοδος που εφαρμόζουν πολλοί είναι άμυλο καλαμποκιού στα γένια. Μόλις στεγνώσει τελείως το άμυλο καλαμποκιού, το βουρτσίζουν και το τρίχωμα του σκύλου επανέρχεται στο φυσιολογικό του χρώμα.

 Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το βούρτσισμα και το χτένισμα του συγκεκριμένου σκύλου είναι μία αγκαθωτή βούρτσα, μια ατσάλινη χτένα με δοντάκια και μια πιο ολισθηρή βούρτσα.

 Το βούρτσισμα πρέπει να είναι μια ήπια διαδικασία για να αποφευχθεί το τράβηγμα των τριχών και ο τραυματισμός του σκύλου.

 Το αφεντικό του είναι σημαντικό να βουρτσίζει πάντα μέχρι το δέρμα του ζώου, όχι μόνο μέχρι το ανώτερο στρώμα του τριχώματος, για να αφαιρεί τυχόν υπολείμματα ή τρίχες που έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό υπόστρωμα. Μια συμβουλή για το βούρτσισμα είναι η χρήση μαλακτικού πριν το βούρτσισμα.

 Οι κόμποι αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για αυτή τη ράτσα και μπορούν να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ο σκύλος θα πρέπει να ξυριστεί στις πληγείσες περιοχές.

 Εκτός από το βούρτσισμα και το χτένισμα του τριχώματος, ο σκύλος χρειάζεται μπάνιο κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

 Τα νύχια πρέπει να κόβονται μία φορά το μήνα και τα αυτιά να ελέγχονται μία φορά την εβδομάδα για βρωμιά, ερυθρότητα ή άσχημη οσμή που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση.

 Στη συνέχεια, σκουπίζετε τα αυτιά με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αυτιών, με ισορροπημένο pH. Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα θα βοηθήσει στην πρόληψη της οδοντικής νόσου.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

  Λόγω της εργασιακής του φύσης, απολαμβάνει την έντονη δραστηριότητα. Μία έως δύο ώρες καθημερινής άσκησης είναι απαραίτητες για την υγεία του. Φυσικά, οι ανάγκες του σκύλου θα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

 Για παράδειγμα, τα κουτάβια έχουν πολλή ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να προτιμούν να ξαπλώνουν στον καναπέ και να χρειάζονται ενθάρρυνση για άσκηση.

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ αυτός ο σκύλος μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε μια ρουτίνα με λιγότερη άσκηση, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα υγιές για αυτόν.

 Ωστόσο, δεν πρέπει να μένει έξω για πολλές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Το πυκνό υπόστρωμα που διαθέτει είναι εξαιρετικά ζεστό και ο σκύλος μπορεί να υπερθερμανθεί πολύ γρήγορα.

 Ως προς την εκπαίδευσή του, η βασική υπακοή είναι το Α και το Ω στη καθημερινότητα κάθε σκύλου, αλλά ειδικά για μια μεγαλόσωμη ράτσα όπως ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός.

 Οι βασικές εντολές, όπως το πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται, να ξαπλώνει, να έρχεται όταν το φωνάζετε ή να μένει ακίνητος, είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία και τη συμβίωσή του με τα μέλη της οικογένειάς του. Ευτυχώς, αυτή η ράτσα είναι πολύ έξυπνη και μαθαίνει γρήγορα.

 Ακόμα, το εν λογω σκυλί δεν δέχεται πάντα καλά τον εγκλεισμό, επομένως, το crate σκύλου πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για λόγους εκπαίδευσης ή διευκόλυνσης του ζώου και όχι ως τιμωρία.

 Λόγω της ταχείας ανάπτυξης, ιδιαίτερα μεταξύ των τεσσάρων και επτά μηνών, είναι ευαίσθητος σε οστικές διαταραχές. Φροντίστε να του παρέχετε μια δίαιτα υψηλής ποιότητας, αλλά χαμηλή σε θερμίδες, που εμποδίζει την ταχύτατη ανάπτυξή του.

 Επιπλέον, δεν πρέπει να τρέχει και να παίζει σε πολύ σκληρές επιφάνειες, όπως  η άσφαλτος, μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Αυτό συνιστάται, γιατί οι αρθρώσεις του δεν έχουν σχηματιστεί πλήρως μέχρι τότε.

 Το καλά κοινωνικοποιημένο Old English Sheepdog είναι ένας αξιόπιστος φίλος των παιδιών. Κάποιοι λένε ότι επιβλέπει τα μικρά παιδιά, κρατώντας τα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί του με τα κοπάδια βοοειδών.

 Άλλοι λένε ότι λειτουργεί ως μέσο υποστήριξης για το νήπιο που μαθαίνει να περπατά.

 Επίσης, έχει μια αξιοπρεπή συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά και κατοικίδια, με την προϋπόθεση ότι είναι σωστά κοινωνικοποιημένος και εκπαιδευμένος.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι της ράτσας, κοιτάξτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία, προσφέροντας σε ένα κουτάβι τη στοργή και την αγάπη της οικογένειάς σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο