Ινδικό χοιρίδιο: Τι πρέπει να ξέρετε πριν την αγορά του;

 Δυστυχώς, είναι αρκετές εκείνες οι φορές που η διαμονή σε ένα μικρό διαμέρισμα μπορεί να αποτρέψει αρκετούς ανθρώπους από το να αποκτήσουν το κατοικίδιο των ονείρων τους. 

 Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται ντε και καλά να έχετε μεγάλο χώρο για να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας.

 Ίσα ίσα, που υπάρχουν αρκετά είδη ζώων συντροφιάς που μπορούν να ζήσουν άνετα σε ένα μικρό χώρο, όπως για παράδειγμα ένα κατοικίδιο κουνέλι, αρκεί να ικανοποιείτε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Ένα από αυτά είναι και το γλυκύτατο ινδικό χοιρίδιο!

 Το τρισχαριτωμένο αυτό πλάσμα έχει πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά: είναι μικρό, ευγενικό και με μια εκπληκτική προσωπικότητα – πραγματικά ό,τι πρέπει για σπίτι.

 Όπως όλα τα ζώα συντροφιάς όμως, έχει κι αυτό τις απαιτήσεις του. Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα.

 1. Πού μπορώ να το βρω;

 Αντί να δημιουργήσετε μεγαλύτερη ζήτηση αγοράζοντας ένα ινδικό χοιρίδιο, δοκιμάστε να επισκεφτείτε κάποιο καταφύγιο ζώων που ενδεχομένως φιλοξενεί ένα τέτοιο πλασματάκι. Έτσι, θα μπορέσετε να υιοθετήσετε ένα ή και περισσότερα, αν το λέει η καρδιά σας!

 2. Πόσο χρόνο χρειάζονται;

 Σε γενικές γραμμές, τα μικρόσωμα αυτά πλασματάκια πρέπει να βγαίνουν εκτός κλουβιού σε καθημερινή βάση. Θέλουν, βλέπετε, να τεντώσουν λίγο το κορμάκι τους, να αθληθούν ή ακόμη και να κουλουριαστούν στην αγκαλιά σας.

 Ο ποιοτικός χρόνος όμως δεν αρκεί για να κρατήσετε χαρούμενο το δικό σας. Θα χρειαστεί να αφιερώνετε εξίσου χρόνο στον καλλωπισμό και το βούρτσισμα του τριχώματός του, ανάλογα με τη ράτσα του.

 Από εκεί και πέρα, μην αμελείτε τον τακτικό καθαρισμό του κλουβιού του. Αν δεν αντέχετε τη δυσοσμία, τι να πει κι αυτό το καημένο που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του εκεί μέσα!

 3. Κάνει για την οικογένειά μου;

 Αν θέλετε να πάρετε ένα ινδικό χοιρίδιο για το παιδάκι σας, θα χρειαστεί να το σκεφτείτε λιγάκι καλύτερα. Αναρωτηθείτε αν η φροντίδα του ταιριάζει στον τρόπο ζωής της οικογένειάς σας μακροπρόθεσμα.

  • Μπορεί το παιδάκι σας να δεσμευτεί στη φροντίδα του και να περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί του;
  • Είστε πρόθυμοι να αναλάβετε την περιποίησή του αν το παιδί σας δεν είναι σε θέση να το κάνει;
  • Αν έχετε άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι, είστε σίγουροι πως θα τα καταφέρετε με όλα;

 Εννοείται πως αν το παιδί σας είναι νεαρό σε ηλικία, τότε καλό είναι να παραλείψετε να πάρετε ένα τέτοιο ζωάκι. Είναι, βλέπετε, πολύ ευαίσθητο στα πειράγματα και τα σφιχτά αγγίγματα ενός παιδιού που δεν έχει αυτοέλεγχο.

 4. Μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά;

 Το ζήτημα δεν είναι μονάχα η αρχική υιοθεσία ή η αγορά του. Αντιθέτως, πρόκειται να πάρετε ένα ζωάκι που έχει κάποιες συνεχόμενες ανάγκες. Έτσι, θα πρέπει να πάρετε:

  • Ένα ευρύχωρο κλουβί
  • Πριονίδι, ροκανίδι ή πέλετ για να τα χρησιμοποιεί ως κλινοσκεπάσματα
  • Ένα μικρό κουτάκι για να κρύβεται
  • Πιατάκι για το φαγητό
  • Ποτίστρα νερού
  • Υψηλής ποιότητας τροφή pellet
  • Γρασίδι της ποικιλίας timothy hay
  • Παιχνιδάκια

 Την ίδια στιγμή, οφείλετε να είστε σίγουροι για το αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε τυχόν κτηνιατρικά έξοδα ή θεραπείες που μπορεί να χρειαστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 5. Είμαι πρόθυμος να πάρω ακόμα ένα;

 Μιλάμε για άκρως κοινωνικά ζωάκια. Ως τέτοια που είναι, λοιπόν, θα πρέπει να ξέρετε πως τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα, όταν είναι σε θέση να απολαύσουν τη συντροφιά ενός ακόμα ινδικού χοιριδίου.

 Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένα δυστυχισμένο ινδικό χοιρίδιο, που βαριέται και αισθάνεται μοναξιά. Μάλιστα, είναι σίγουρο πως θα νιώσει έτσι σε κάποια φάση, ανεξάρτητα από το πόσο ποιοτικό χρόνο περνάτε οι ίδιοι μαζί του.

 6. Γνωρίζω αν είμαι αλλεργικός;

 Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που έχουν αλλεργία σε αυτά τα ζωάκια. Μιλάμε, φυσικά, για αλλεργικά ξεσπάσματα που εμφανίζονται, όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο σάλιο και τα ούρα τους.

 Αν νομίζετε όμως πως ο συνήθης υπαίτιος για τις αλλεργίες σας είναι το τρίχωμα και τα υπολείμματα του ζώου, κάνετε λάθος. Σιγουρευτείτε, λοιπόν, πως δεν έχετε αλλεργία στα επίδοξα κατοικίδιά σας, αλλά και στα υλικά που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους.

Βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα, δεν είχατε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με ένα ινδικό χοιρίδιο μέχρι στιγμής. Μη σκάτε όμως.

 Μπορείτε πάντοτε να δοκιμάσετε την τύχη σας με το επισκεφτείτε κάποιον γνωστό σας που έχει ένα ινδικό χοιρίδιο ή να περάσετε λίγο χρόνο με κάποιο ζωάκι στο καταφύγιο ή το Pet Shop της γειτονιάς σας.

 Εάν λάβατε υπόψη σας όλα τα παραπάνω, τότε συγχαρητήρια! Έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς την απόκτηση το δικού σας λατρεμένου Guinea Pig. Δεν είναι το μόνο όμως.

 Θα χρειαστεί να σκεφτείτε πως πρόκειται να έχετε στο πλευρό σας το νέο φιλαράκι σας για περίπου 5 με 7 χρόνια. Μπορεί να μην είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι αρκετά σημαντικό, ώστε να το σκεφτείτε σοβαρά.

 Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση που θέλετε να μας κάνετε για τα γλυκύτατα Guinea Pigs; Εάν ναι, τότε δεν έχετε παρά να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο