Βρεγμένη γάτα: Πώς εξηγείται η σχέση της γάτας με το νερό;

 Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι τετράποδες φιλενάδες μας εμφανίζουν μια αρκετά ιδιότροπη συμπεριφορά, την οποία και καλούμαστε να ερμηνεύσουμε σαν σωστοί κηδεμόνες.

 Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, ένα από τα πιο κλασικά αινίγματα της συμπεριφοράς που έχουν οι γάτες συνδέεται άμεσα με ένα βασικό στοιχείο: το νερό.

 Γιατί οι γάτες μισούν το νερό και γιατί σαστίζουν μπροστά στη θέα του νερού που στάζει από μία βρύση, ενώ δε θα διστάσουν να πολεμήσουν με νύχια και με δόντια για να μη μπουν μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη με νερό;

 Το πιθανότερο είναι πως δε θα μάθουμε ποτέ με απόλυτη σιγουριά γιατί το κατοικίδιό μας κάνει σαν βρεγμένη γάτα κάθε φορά που περνάμε από δίπλα του με ένα ποτήρι νερό.

 Οι ειδικοί όμως έχουν μερικές ιδέες για το πως μπορείτε κι εσείς σαν ιδιοκτήτες να καταλάβετε καλύτερα εκείνο το σάστισμα του κατοικιδίου σας μπροστά στον αιώνιο αυτό εχθρό!

 Γιατί οι γάτες μισούν το νερό;

 Η αλήθεια είναι ότι οι γατούλες αρέσκονται σε ένα μπολάκι με φρέσκο, δροσερό νεράκι.

 Αν όμως το πλησιάσετε κοντά στη γούνα της δικιάς σας ψιψίνας, θα δείτε πως από τρυφερό και ατίθασο αιλουροειδές ξαφνικά μετατρέπεται κι εκείνη σε μια «βρεγμένη» γάτα που τρέμει από φόβο!

 Εύλογα, λοιπόν, σας γεννάται το ερώτημα αυτό και θέλετε να μάθετε τι παίζει με δαύτην. Παρακάτω θα δείτε τις βασικότερες αιτίες που κρύβονται πίσω από το μίσος της γάτας για το νερό.

 1. Το νερό την κάνει πιο βαριά

 Φανταστείτε πως έχετε να κουβαλήσετε μια βρεγμένη κουβέρτα στους ώμους σας. Κουραστήκατε και μόνο στη σκέψη;

 Μπείτε τώρα στη θέση της γατούλας σας με το φουντωτό και πλούσιο τρίχωμα. Εάν βραχεί για τα καλά, η μικροσκοπική φιλενάδα σας είναι υποχρεωμένη να το κουβαλάει πέρα δώθε μέχρι να στεγνώσει.

 Σε αυτό το διάστημα, η ίδια θα αισθάνεται ένα τρομερό βάρος επάνω της και δε θα απολαμβάνει την ίδια ευκολία και ελευθερία κινήσεων. Και ναι, κάτι τέτοιο είναι τόσο άβολο, όσο σας ακούγεται!

 2. Η εξελικτική της πορεία

 Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η γάτα σας σιχαίνεται το νερό συνδέεται άμεσα με το ένδοξο παρελθόν της. Δεν είχε ποτέ της καλή σχέση μαζί του.

 Οι πρόγονοι της γατούλας σας ζούσαν πάντοτε σε ξηρά μέρη, όπου δε χρειαζόταν να έρθουν σε επαφή με διάφορα εμπόδια του υγρού στοιχείου.

 Έτσι κι εκείνη δεν έμαθε ποτέ να τα έχει καλά μαζί του γι’ αυτό γαντζώνεται επάνω σας και κάνει σαν «βρεγμένη γάτα» πριν καλά καλά δει τη μπανιέρα με το νερό.

 3. Μυρίζει τα χημικά στοιχεία του νερού

 Η όσφρηση είναι η πιο αξιόπιστη αίσθηση που διαθέτει η γάτα σας. Κι ενώ εσείς δεν είστε σε θέση να τα εντοπίσετε, τα διάφορα χημικά συστατικά του νερού βρίσκονται πάντοτε μέσα σε αυτό, προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη μυρωδιά που εκείνη εντοπίζει με άνεση.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε πως δεν της φαίνεται και τόσο ελκυστική η ιδέα του να βρέξει ολόκληρο το τρίχωμά της με κάτι που δε θυμίζει ούτε στο ελάχιστο γατίσια μυρωδιά.

 4. Μια αρνητική εμπειρία στο παρελθόν

 Κάποιες γατούλες είναι πολύ πιθανό να έχουν μπανιαριστεί ή βραχεί με οποιονδήποτε τρόπο όταν ήταν νεαρές σε ηλικία. Αν εκείνη η εμπειρία ήταν τραυματική, τότε να είστε σίγουροι πως δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη κατά την ενηλικίωσή τους.

 Κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, αρκεί να σκεφτείτε μονάχα το εξής: όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε την αναβίωση των προγενέστερων αρνητικών εμπειριών μας και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

 5. Η απώλεια του ελέγχου

 Υπάρχει κάτι ακόμα που εξηγεί γιατί μια γάτα θα αποφύγει να μπει στη μπανιέρα, αλλά θα προτιμήσει να παίξει με το τρεχούμενο νερό της βρύσης και αυτό έχει να κάνει με την αίσθηση του ελέγχου.

 Αν η γατούλα σας βρίσκεται σε ένα ξηρό μέρος όπου μπορεί εύκολα να ξεφύγει από κάθε εξωτερική απειλή, πάει να πει πως έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

 Το να βρίσκεται όμως σε μια υγρή επιφάνεια που γλιστράει και έχει τρεχούμενο νερό να τη βρέχει, να μπαίνει στα μάτια της και να τη βαραίνει, αντιλαμβάνεστε πως κάνει όλη τη διαδικασία πολύ πιο δύσκολη.

 Υπάρχουν γάτες που αγαπούν το νερό;

 Οι παραπάνω λόγοι κρύβονται πίσω από το αιώνιο μίσος των γατιών για το νερό και ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών.

 Κάθε κανόνας όμως έχει και την εξαίρεσή του. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις σε αυτόν, μιας και θα βρείτε μερικές γατούλες που αγαπούν πραγματικά το νερό.

 Η γάτα Μέιν Κουν, για παράδειγμα, διαθέτει ένα εξαιρετικό τρίχωμα που λειτουργεί σαν αδιάβροχο μέσα στο νερό και γι’ αυτό θα τη δείτε να απολαμβάνει το κολύμπι σε κάθε ευκαιρία! Αφήστε που εξελικτικά μεγάλωσε μέσα σε πλοίο, όπου κυνηγούσε μικρά θηράματα και παράσιτα.

 Εξίσου απολαυστικό είναι το κολύμπι και για μια Turkish Van. Μάλιστα, το αγαπάει τόσο πολύ, που θα σας λάτρευε αν της παίρνατε μια ειδική πισίνα για γάτες, ώστε να κάνει τις βουτιές της.

 Την ίδια στιγμή, αν κατάγεται από την Αίγυπτο, η Αιγυπτιακή γάτα Μάου λατρεύει τα παιχνίδια μέσα στο νερό, ανοιγοκλείνει συνέχεια τις βρύσες μέσα στο σπίτι και μια από τις αγαπημένες της συνήθειες είναι να εκτοξεύει το νερό μέσα από το μπολάκι της.

 Τέλος, υπάρχει και η γάτα Αβησσυνίας. Η συγκεκριμένη κυρία θα δοκιμάσει πρώτα το νεράκι με τα πατουσάκια της και αν της αρέσει, μπορεί να ρίξει κι αυτή μια βουτιά. Μάλλον έχει να κάνει με το ότι έφτασε στην Ευρώπη με πλοίο!

 Σε γενικές γραμμές όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των γατιών δε διαθέτει μια αδιάβροχη γούνα ή μια συγκροτημένη στάση απέναντι στο υγρό στοιχείο. Έτσι, οι μαλλιαρές μας φιλενάδες καταλήγουν να μισούν το νερό.

 Αν είστε γατογονείς όμως είναι απολύτως φυσιολογικό να αναρωτιέστε πώς θα κάνετε μπάνιο μια «βρεγμένη» γάτα! Πράγματι, λοιπόν, και υπό ειδικές συνθήκες μπορείτε να την κάνετε ένα μπανάκι.

 Ωστόσο, θα πρέπει να είστε οπλισμένοι με υπομονή και να έχετε στα χέρια σας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αξεσουάρ: ένα αντιολισθητικό χαλάκι, ένα ειδικό σαμπουάν για τη γάτα σας και ένα σφουγγαράκι θα σας βοηθήσουν να τελειώσετε γρήγορα και αναίμακτα.

 Θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας; Εάν ναι, δεν έχετε παρά να μας το πείτε στα σχόλια από κάτω!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο