Κάτι που όλοι οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα υγιή πατουσάκια του σκύλου μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας και της ευημερίας του.
Ας μη ξεχνάμε ότι τα πόδια του είναι εκείνα που φέρουν όλο το βάρος του σώματος, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητα για το σύνολο των καθημερινών κινήσεων και δραστηριοτήτων του.
Μάλιστα, τα πατουσάκια του σκύλου είναι αρκετά ευαίσθητα. Όπως τα δικά μας, έτσι και τα δικά του αποτελούνται από δέρμα, οστά, τένοντες, συνδετικό ιστό και πολλά διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία.
Η μόνη διαφορά με την πατούσα του σκύλου έγκειται στο ότι διαθέτει ειδικά «μαξιλαράκια», που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα πέλματά του.
Τα μαξιλαράκια αυτά αποτελούνται από λίπος και ελαστικές ίνες, ενώ βοηθούν στην προστασία των αρθρώσεων και των οστών του σκύλου κατά τη διάρκεια των κραδασμών και του επιτρέπουν να κινείται εύκολα και άνετα.
Την ίδια στιγμή, είναι σε θέση να τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί κατάλληλα στο έδαφος που πατάει και να ρυθμίσει φυσιολογικά τη θερμοκρασία του σώματός του, καθώς του παρέχουν την απαραίτητη μόνωση.
Η φροντίδα της πατούσας του σκύλου
Δυστυχώς, παρατηρείται πολύ συχνά πρόβλημα στην πατούσα του σκύλου ή και στις δύο ταυτόχρονα, λόγω κάποιων τραυματισμών ή μολύνσεων.
Για να εξαλείψετε όσο το δυνατόν περισσότερους κινδύνους, θα πρέπει να ασχολείστε εντατικά με την περιποίηση και τη φροντίδα της πατούσας του κατοικιδίου σας. Η κατάλληλη περιποίηση περιλαμβάνει:
1. Τακτικό έλεγχο
Ξένα αντικείμενα και σώματα, όπως είναι τα πετραδάκια, τα αγριόχορτα, τα αγκάθια και τα κομματάκια γυαλιού μπορούν να κολλήσουν στις μεσοδακτύλιες περιοχές και στην πατούσα του σκύλου σας.
Ελέγχετε, λοιπόν, τακτικά τα πέλματά του, ειδικά μετά την καθιερωμένη βόλτα σας. Αν βρείτε οτιδήποτε ξένο, αφαιρέστε το απαλά με ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια.
2. Καθαρισμό
Σκουπίζετε και πλένετε καλά τα πόδια του σκύλου σας μόλις γυρίζετε στο σπίτι, ύστερα από τη βόλτα στο πάρκο, για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα ακαθαρσιών και λάσπης.
Σε περίπτωση που δείτε ότι τα ποδαράκια του έχουν πιάσει πάγο το χειμώνα, μην ανησυχείτε. Βρέξτε ένα πανάκι με λίγο ζεστό νερό και κάντε του απαλό μασαζάκι, μέχρι να λιώσει ο πάγος.
3. Αντιμετώπιση αλλεργιών
Ορισμένα σκυλάκια μπορεί να έχουν πρόβλημα στην πατούσα τους, λόγω αλλεργιών, μετά την επαφή τους με κάποιο είδους χορταριού ή λουλουδιών.
Επίσης, μπορεί να έχουν εποχιακές αλλεργίες στη γύρη και τα δέντρα, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως είναι μεταξύ άλλων η πρησμένη πατούσα.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ξέρετε κάποια πράγματα για τις αλλεργίες στα κατοικίδιά μάς, ώστε να μπορείτε να ανακουφίζετε το σκυλάκι σας από τα ενοχλητικά τους συμπτώματα.
4. Μείωση του έντονου γλειψίματος
Λογικά, γνωρίζετε ήδη πως τα σκυλιά γλείφουν περιστασιακά τα πόδια τους, με σκοπό να καθαριστούν. Αν όμως το γλείψιμο είναι έντονο και σταθερό, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας.
Για παράδειγμα, αν υπάρχουν πληγές στις πατούσες του σκύλου, λόγω κάποιου τραυματισμού ή πρήξιμο, εξαιτίας μιας δερματίτιδας ή τσιμπιμάτων από τσιμπούρια, το ζώο μπορεί να νιώθει έντονο πόνο, με αποτέλεσμα να γλείφει συνέχεια τα πέλματά του για να ανακουφιστεί.
Κάποια άλλα σκυλιά μπορεί να γλείφουν τις πατούσες τους ακόμη κι αν ο πόνος εντοπίζεται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Επίσης, το έντονο γλείψιμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη έντονου άγχους ή ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς.
Μιλήστε στον κτηνίατρό σας για τη φροντίδα του σκύλου σας, προκειμένου να αντιμετωπίσετε σωστά τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του.
Μάλιστα, αν το αμελήσετε, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας είναι σε θέση να προκαλέσουν λοίμωξη από μύκητες ή βακτήρια.
5. Προσεκτικό τριμάρισμα
Καλό είναι να ασχολείστε με την περιποίηση της πατούσας του σκύλου σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η σωστή περιποίηση περιλαμβάνει το κόψιμο των νυχιών και τη διατήρησή τους σε ένα φυσιολογικό μήκος.
Σκεφτείτε πως τα νύχια του σκύλου δεν πρέπει να αγγίζουν το έδαφος όταν ο τετράποδος φίλος σας στέκεται όρθιος ή είναι καθιστός. Διαφορετικά, μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και προβλήματα.
Από εκεί και πέρα, η συχνότητα με την οποία πρέπει να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας διαφέρει κατά περίπτωση, ανάλογα με τη ράτσα και τα επίπεδα σωματικής του δραστηριότητας. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας και θα σας κατατοπίσει.
6. Ενυδάτωση
Εάν παρατηρήσετε ότι η πατούσα του σκύλου σας είναι ξηρή, πρέπει να δράσετε άμεσα. Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα για σκύλους τοπικά και κάντε απαλές κινήσεις με το χέρι σας.
7. Έχετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών
Με αυτό μπορείτε να περιποιηθείτε μικρά κοψίματα ή πληγές στις πατούσες του σκύλου σας. Καθαρίζετε πάντοτε με ένα αντιβακτηριακό διάλυμα, εφαρμόζετε ειδική αντιβακτηριακή κρέμα και, στη συνέχεια, τυλίγετε με έναν ελαφρύ επίδεσμο.
Βαθύτερα κοψίματα πρέπει να εξετάζονται άμεσα από τον κτηνίατρο, γιατί μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρότερο τραυματισμό, όπως, για παράδειγμα, ένα βαθύ κόψιμο στον τένοντα.
8. Ήπιες ασκήσεις
Εάν το σκυλάκι σας αντιμετωπίζει πρόβλημα στις πατούσες του, θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες δραστηριότητες, με ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα καθημερινής σωματικής άσκησης.
Το σίγουρο είναι πως καλείστε να αποφύγετε το έντονο τρέξιμο στην άσφαλτο και άλλες σκληρές επιφάνειες.
9. Φροντίδα το καλοκαίρι
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το πεζοδρόμιο και η άσφαλτος μπορεί να είναι εξαιρετικά ζεστά και επικίνδυνα για τα ευαίσθητα πατουσάκια του σκύλου σας.
Γι’ αυτό, τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να βγάζετε το σκυλάκι σας βόλτα πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, ενώ μπορείτε να του φοράτε και ειδικά προστατευτικά παπουτσάκια για να μη καίγεται από το τσιμέντο.
Σε περίπτωση που οι πατούσες του καούν, επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας. Μέχρι να τον επισκεφτείτε όμως, βρέξτε τα με άφθονο τρεχούμενο νερό και δέστε τα προσεκτικά με έναν επίδεσμο.
10. Φροντίδα το χειμώνα
Ο ξηρός και κρύος αέρας του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στις πατούσες του σκύλου.
Επίσης, το εκτεθειμένο δέρμα κινδυνεύει από κρυοπαγήματα. Μια καλή λύση, λοιπόν, είναι να του φοράτε παπούτσια για σκύλους τις παγωμένες μέρες του χειμώνα.
Αν δε τα πηγαίνει καλά με τα παπούτσια, μην ανησυχείτε. Δοκιμάστε να του βάζετε λίγη βαζελίνη ή ένα ειδικό κερί για τα πατουσάκια του. Έτσι, θα είναι σα να φοράει παπουτσάκια, χωρίς όμως να φοράει πραγματικά!
Εάν θέλετε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς και προβλήματα με την πατούσα του σκύλου σας, θα πρέπει να θυμάστε πόσο ευαίσθητη είναι απέναντι σε όλα τα παραπάνω.
Επιπλέον, ελέγχετε πάντοτε τις περιοχές που περπατάει και παίζει ο σκύλος σας πριν τον αφήσετε ελεύθερο. Έτσι, μπορείτε να είστε βέβαιοι πως δεν υπάρχουν επικίνδυνα αντικείμενα ή ουσίες με τις οποίες μπορεί να έρθει σε επαφή.
Ακόμη και τότε όμως, θα πρέπει πάντοτε να φροντίζετε για την κατάλληλη και επαρκή περιποίηση των ποδιών του χειμώνα καλοκαίρι!
Θέλετε περισσότερες συμβουλές για την περιποίηση ενός σκύλου ή κάποιου άλλου κατοικίδιου; Για πείτε μας!