Cairn Terrier: Η ράτσα που τα συνδυάζει όλα!

 Το Cairn Terrier είναι ένα μικρό σκυλί εργασίας που αναπτύχθηκε στη νήσο Σκάι της Σκωτίας. Οι αγρότες χρειάζονταν ένα σκύλο με θάρρος, επιμονή και ευφυΐα, για να τους βοηθάει να προστατεύουν την περιουσία τους από παράσιτα, επομένως, χρησιμοποίησαν αυτή τη ράτσα. Αυτά τα χαρακτηριστικά εξακολουθούν να υπάρχουν στο σημερινό Κερν.

 Τα σκυλάκια της ράτσας είναι λογικά, ανεξάρτητα, στοργικά, φιλικά και διαπρέπουν ως οικογενειακοί σύντροφοι. Μπορούν να ζήσουν καλά σε διαμερίσματα και μεγάλα σπίτια τόσο με αρχάριους γονείς κατοικίδιων ζώων, όσο και με έμπειρους ιδιοκτήτες.

 Ωστόσο, έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας και πρέπει να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, παραδείγματος χάρη, σε μεγάλους περιπάτους και διαδραστικά παιχνίδια, για να διοχετεύουν και να εκτονώνουν την ενέργειά τους.

 Δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους στο σπίτι για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τους προσφέρετε πολλή αγάπη και προσοχή για να έχουν μια υγιή ανάπτυξη, εάν αποφασίσετε ότι αυτή είναι η κατάλληλη ράτσα για εσάς.

 Κατηγορία: Σκύλος Τεριέ

 Ύψος: 23 με 25 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 6 με 7 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 
 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Κερν Τεριέ;

 Πρόκειται για ένα μικρό, στιβαρό, δασύτριχο Τεριέ που είναι εξαιρετικά έξυπνο και γεμάτο αυτοπεποίθηση. Βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και έτοιμο για δράση.

 Όπως όλα τα Τεριέ, έτσι και αυτό είναι ανεξάρτητο και λίγο πεισματάρικο σκυλί. Πρέπει να ξέρει ποιος είναι ο επικεφαλής της οικογένειάς του, αλλιώς θα θελήσει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Η πρώιμη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητα εργαλεία για την καλύτερη διαβίωση μαζί του.

 Παρά την ανεξάρτητη φύση του είναι ένα ευαίσθητο σκυλάκι. Τα συναισθήματά του πληγώνονται εύκολα και δεν ανταποκρίνεται καλά στις επιπλήξεις και στη σκληρότητα των ανθρώπων. Η εκπαίδευση με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να του μάθετε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.

 Σύμμαχός σας σε αυτό είναι η γρήγορη εκμάθηση που έχει σε έναν απεριόριστο αριθμό κόλπων και εντολών. Ωστόσο, μπορεί να είναι εντελώς αδύνατο να τον σταματήσετε από το να κάνει αυτό που λατρεύουν τα Τεριέ: να κυνηγάνε, να σκάβουν και να γαβγίζουν.

 Αν του δοθεί η ευκαιρία, θα κυνηγήσει σκίουρους, γάτες, κουνέλια και άλλα σκυλιά. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να πηγαίνει βόλτα με λουρί μόνο σε δημόσιους χώρους και να τρέχει ελεύθερα μόνο σε ασφαλή περιφραγμένα μέρη.

 Το Κερν Τεριέ αγαπάει τα παιδιά και αντέχει υπομονετικά τη θορυβώδη συμπεριφορά τους. Φυσικά, ανεξαρτήτου ράτσας, τα μικρά παιδάκια δεν πρέπει να μένουν μόνα τους με τα σκυλιά και οι υπεύθυνοι ενήλικες θα πρέπει πάντα να επιβλέπουν τις αλληλεπίδραση των σκύλων με τα μικρά.

 Το Cairn Terrier είναι ένα οικογενειακό σκυλί και πρέπει να συμβιώνει στο σπίτι ή το διαμέρισμα με την οικογένειά του. Ευδοκιμεί όταν λαμβάνει τη προσοχή των αγαπημένων του προσώπων και δυστυχεί όταν μένει για πολλή ώρα μόνο του.

 Σε μια τέτοια περίπτωση, θα οδηγηθεί σε καταστροφικές ή ενοχλητικές συμπεριφορές, όπως γάβγισμα, σκάψιμο ή μάσημα αντικειμένων. Βέβαια, με τη κατάλληλη εκπαίδευση μπορείτε να μάθετε στον σκύλο να μη τρώει πράγματα μέσα και έξω από το σπίτι.

 
 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν σε ένα Κερν Τεριέ!
 • Τα φυσικά του ένστικτα είναι να γαβγίζει, να σκάβει και να κυνηγάει. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την εκπαίδευση, αλλά δεν μπορούν να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά. Εντάξει, αληθινά σκυλιά είναι, όχι λούτρινα!
 • Είναι έξυπνος και περίεργος σκύλος. Θα αμφισβητήσει την εξουσία σας, φυσικά με καλό τρόπο, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να καθιερώσετε και να διατηρήσετε τον ρόλο σας ως ο «αρχηγός της αγέλης», διαφορετικά, θα πάρει το πάνω χέρι.
 • Λατρεύει την προσοχή της οικογένειάς του. Μην τον αφήνετε μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδάλλως, μπορεί να γίνει καταστροφικός.
 • Συχνά πιστεύει ότι είναι μεγαλύτερο από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Μην εκπλαγείτε αν υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε μεγάλα σκυλιά ή ζώα.
 Η ιστορία της ράτσας του Κερν Τεριέ

 Το Cairn Terrier αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 200 χρόνια στο Isle of Skye με τα εύσημα για την ανάπτυξη και εκτροφή των πρώτων σκύλων της ράτσας να αποδίδεται στον καπετάνιο Martin MacLeod.

 Αρχικά, όλες οι ράτσες Τεριέ στη Σκωτία ταξινομήθηκαν ως Scotch Terrier. Το 1873, εφαρμόστηκε ένα νέο σύστημα και τα Scotch Terriers χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: τα Dandie Dinmont Terriers και τα Skye Terriers.

 Η κατηγορία Skye Terrier περιελάμβανε το Cairn καθώς και σκύλους που είναι τώρα γνωστοί ως Scottish Terrier και West Highland White Terrier. Αυτές οι ράτσες διακρίνονταν μόνο από το χρώμα, καθώς και οι τρεις μπορούσαν να προέρχονται από την ίδια γέννα.

 Προς το τέλος του 19ου αιώνα, οι εκτροφείς του Σκωρσέζικου Τεριέ επιχείρησαν να διαφοροποιήσουν τις ράτσες εκτρέφοντας όσα σκυλιά είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρώματα. Το 1908, το West Highland White Terrier καθιερώθηκε ως ξεχωριστή ράτσα.

 Με τη σειρά του, το Cairn Terrier χαρακτηρίστηκε ως ράτσα το 1992, παίρνοντας το όνομά του από τους σωρούς των λίθων που σημάδευαν αρχαίους τάφους ή μνημεία της Σκωτίας. Αυτοί οι σωροί από πέτρες ήταν συχνά κρησφύγετα για τα παράσιτα που αναζητούνταν από τα Τεριέ.

 Τα πρώτα Cairn Terriers εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1913 από δύο κυρίες, τη Henry F. Price και την Byron Rodgers.

 Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Αγγλία, το Cairn και το West Highland White Terrier διασταυρώνονταν μεταξύ τους μέχρι το 1917, όταν ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος (AKC) απαγόρευσε την εγγραφή οποιουδήποτε σκύλου που προερχόταν από μια τέτοια ομομιξία. Την ίδια χρονιά, ο όμιλος του Cairn Terrier της Αμερικανικής έγινε μέλος του AKC.

 Η προσωπικότητά του σκύλου

 Το Cairn Terrier είναι ένα εξαιρετικά φιλικό σκυλάκι, το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει πραγματικά την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά του Τεριέ: ανεξαρτησία, σκληραγώγηση και εγρήγορση.

Το σκάψιμο, το γάβγισμα και το κυνήγι είναι οι αγαπημένες του δραστηριότητες. Θα κυνηγήσει οποιοδήποτε μικρό ζώο, συμπεριλαμβανομένης της γάτας του γείτονα, αν του δοθεί η ευκαιρία. Είναι επίσης ένας πολύ καλός φύλακας.

 Αν και ανεξάρτητος χαρακτήρας, είναι αφοσιωμένος στην οικογένειά του και είναι πιο ευτυχισμένος όταν είναι μέρος της καθημερινής ζωής των μελών της. Του αρέσει να είναι στο σπίτι, να παίζει με τα παιδιά, να σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο κλπ.

 Είναι επίσης γνωστός για την ευαισθησία του. Δεν του αρέσει να τον μαλώνουν και στεναχωριέται όταν δείχνουν δυσαρέσκεια απέναντί του.

 Όπως όλες οι ράτσες σκύλων, έτσι και το Κερν Τεριέ χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση, έκθεση σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, αξιοθέατα, ήχους και εμπειρίες από νεαρή ηλικία. Η κοινωνικοποίηση διασφαλίζει ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

Το Κερν Τεριέ είναι ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες, είναι επιρρεπής σε ορισμένες παθήσεις, όπως:

 • Κρανιογναθική Οστεοπάθεια
 • Κρυψορχία
 • Νόσος Krabbe
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Νόσος Legg-Calve-Perthes
 • Εξάρθρωση Επιγονατίδας
 • Οφθαλμικό Μελάνωμα/Δευτεροπαθές Γλαύκωμα
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το Cairn Terrier έχει διπλό τρίχωμα: ένα σκληρότριχο εξωτερικό τρίχωμα και ένα εσωτερικό μαλακό τρίχωμα. Θα το βρείτε σε πολλά χρώματα, όπως το κόκκινο, το μαύρο, το στικτό, της άμμου, το γκρι και πολύχρωμο.

 Η περιποίηση του είναι πολύ εύκολη. Αρκεί ένα σχολαστικό βούρτσισμα μία φορά την εβδομάδα, όπως και ένα περιοδικό λούσιμο (κάθε τρεις μήνες περίπου ή όσο χρειάζεται).

 Αποφεύγετε να το κάνετε συχνά μπάνιο για να μη μαλακώσει το τρίχωμά του. Αν και αυτό δεν είναι επιβλαβές για κανέναν σκύλο, σίγουρα αφαιρεί από τη φυσική εμφάνιση του Cairn Terrier.

 Το τριμάρισμα, ωστόσο, είναι απαραίτητο. Μια επαγγελματική περιποίηση με κουρευτική μηχανή δύο έως τρεις φορές το χρόνο είναι αρκετή (αν και πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η πρακτική μαλακώνει το φυσικά τραχύ τρίχωμα της ράτσας), προκειμένου να διατηρείται το φυσικό του λουκ και όχι για κάποια ριζική αλλαγή.

 Βουρτσίζετε τα δόντια του Cairn σας τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Αν μπορείτε να το κάνετε καθημερινά ακόμα καλύτερα, για να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Αν δεν είστε έμπειροι στο πεντικιούρ του κατοικίδιού σας, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία καλλωπισμού.

 Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Στη συνέχεια, σκουπίζετέ τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αφτιών με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο, απλώς καθαρίστε το εξωτερικό τμήμα του αφτιού.

 Καθώς περιποιείστε το δερματάκι του, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια του πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1/2 έως 1 φλιτζάνι ξηράςς τροφής υψηλής ποιότητας καθημερινά, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Ωστόσο, το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Λόγω του μικρού του μεγέθους, μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα διαμέρισμα, αλλά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικός, ώστε να μπορεί να απολαύσει τη ζωή στην ύπαιθρο.

 Βέβαια, πρέπει να του παρέχετε επαρκή άσκηση και δραστηριότητα. Ένας μεγάλος καθημερινός περίπατος ή ένα έντονο παιχνίδι για 20 έως 30 λεπτά θα τον βοηθήσουν να παραμένει υγιής και σε εγρήγορση.

 Παρά το γεγονός ότι μαθαίνει γρήγορα, να θυμάστε ότι το Cairn Terrier είναι πεισματάρης σκύλος. Η καθημερινή εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να του μάθετε καλούς τρόπους και σεβασμό. Μην εκπλαγείτε αν σας προκαλεί, απλώς συνεχίστε την προπόνηση. Να είστε θετικοί, ευγενικοί και συνεπείς στο πρόγραμμά σας.

 Η εντολή «ήσυχα» θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα της εκπαίδευσης. Μην τον αφήνετε χωρίς λουρί σε δημόσιους χώρους, γιατί είναι πολύ πιθανό να ενδώσει σε οποιονδήποτε πειρασμό και να αρχίσει το κυνηγητό.

 Α! Και μη τον αφήνετε ελεύθερο στην αυλή για ώρες χωρίς επίβλεψη. Θα αρχίσει να σκάβει τον κήπο σας σαν να μην υπάρχει αύριο και αν μπει κάποια γάτα ή άλλο ζωάκι μέσα θα το πάρει στη τρεχάλα για τα καλά.

 Μπορεί να είναι μπαγάσας, αλλά αγαπάει τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα ανεκτικός μαζί τους. Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο και εκπαιδευμένο σκυλί της ράτσας τείνει να τα πηγαίνει καλά με τα άτομα της οικογένειάς του και να τα σέβεται.

 Το μικρό Κερν Τεριέ είναι ένα καλόβολο και ευαίσθητο πλάσμα που αγαπάει την οικογένειά του και θέλει να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του σπιτιού. Είναι η καλύτερη παρέα για δραστηριότητες στη φύση, αλλά ένα πράγμα θα πρέπει να έχετε κατά νου: Μην τον αφήσετε από τα μάτια σας, γιατί δεν θα αργήσει να πάρει στο κυνήγι οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία από ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο