Pharaoh Hound: Ένας βασιλιάς…έξω καρδιά!

 Το Pharaoh Hound είναι μια αρχαία ράτσα σκύλου που έχει αλλάξει ελάχιστα από όταν εκτράφηκε για πρώτη φορά πριν από 5.000 χρόνια! Ήταν τα σκυλιά των Φαραώ βασιλιάδων, εξ ου και το όνομά τους. Αυτός ο πιστός σύντροφος στο κυνήγι αργότερα ταξίδεψε στη Μάλτα, όπου τώρα αποτελεί τον εθνικό σκύλο της χώρας.

 Εσείς όμως δεν χρειάζεται να είστε βασιλιάδες για να γίνετε φίλοι με το κυνηγόσκυλο Φαραώ. Προσαρμόσιμα και στοργικά, αυτά τα κουτάβια είναι υπέροχα κατοικίδια για οικογένειες ακόμη και για όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με τα σκυλιά, αλλά και για όσους ζουν σε διαμέρισμα.

 Τα κυνηγόσκυλα Φαραώ απολαμβάνουν να κάνουν τους ανθρώπους τους να γελάνε. Έχουν επίσης μια ευαίσθητη πλευρά και είναι γνωστό ότι κοκκινίζουν! Μα πόσο αξιαγάπητα πια…

 Κατηγορία: Σκύλος κυνηγιού

 Ύψος: 53 με 63 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 20 με 25 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 11 με 14 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Κυνηγόσκυλο Φαραώ;

 Το Pharaoh Hound Dog έχει μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα που χαρακτηρίζεται από μια απέραντη χαρά για τη ζωή. Είναι έξυπνο, τρυφερό και απολαμβάνει να κάνει τους ανθρώπους του να γελούν.

 Όπως με κάθε κυνηγόσκυλο, κάποιες φορές επιλέγει να μένει μόνο του και μπορεί να είναι πεισματάρικο. Κυρίως όμως είναι ένας ευγενικός χαρακτήρας που τα πάει καλά με όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και άλλων σκύλων.

 Λατρεύει την ανθρώπινη συντροφιά και αναζητάει στοργή και προσοχή από τους ανθρώπους του, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί την ανεξαρτησία του.

 Ένα από τα πιο αξιαγάπητα χαρακτηριστικά του είναι η ικανότητά του να κοκκινίζει. Μπορεί να εντοπίσετε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα να σχηματίζεται στη μύτη και στα αφτιά του όταν είναι ενθουσιασμένος, χαρούμενος ή απολαμβάνει τη στοργή σας.

 Πολλοί ιδιοκτήτες εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους για να χαμογελάνε. Δεδομένου ότι αυτή η ράτσα αγαπάει τη διασκέδαση και απολαμβάνει να χαμογελάει πολύ, δεν είναι δύσκολο να του μάθετε πως να σας σκάει ένα χαμόγελο!

 Ενώ είναι πολύ φιλικό για να χρησιμεύσει ως φύλακας, το Pharaoh Hound θα γαυγίσει για να σας ειδοποιήσει για οποιονδήποτε ή οτιδήποτε του φαίνεται ύποπτο. Δυστυχώς όμως, πολλά πράγματα φαίνονται ύποπτα σε ένα κυνηγόσκυλο.

 Επίσης, γαβγίζει όταν μένει για πολλή ώρα μόνο του ή όταν βαριέται, γι’ αυτό, καλό είναι να μην τον αφήνετε μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 Λόγω του ότι είναι κυνηγόσκυλο και το ένστικτό του υπαγορεύει να κυνηγάει θηράματα, είναι καλύτερο να τον έχετε δεμένο με το λουρί του όταν βρίσκεστε σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους. Ακόμα κι αν υπακούει σε κάθε εντολή σας στο σπίτι, το ένστικτο του κυνηγού είναι τόσο δυνατό που δε θα σας υπακούσει αν εντοπίσει κάτι ενδιαφέρον.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν σε ένα κυνηγόσκυλο Φαραώ!
 • Μπορεί να είναι ευαίσθητος σε αλλαγές στη ρουτίνα του και στο άγχος και ένας μη κοινωνικοποιημένος σκύλος δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να προσαρμοστεί σε απότομες αλλαγές. Αν κοινωνικοποηθεί όμως, θα είναι ένας ευγενικός και μη απαιτητικός σκύλος που θα έχει πολύ καλές σχέσεις με αγνώστους και άλλα σκυλιά.
 • Μπορεί να κρυώσει πολύ εύκολα, αλλά αν μένει μέσα στο σπίτι και είναι κατάλληλα ντυμένος όταν βγαίνει βόλτα στο κρύο, μπορεί να διαβιώσει σε περιοχές με ψυχρό κλίμα.
 • Μην τον αφήνετε να τρέχει χωρίς λουρί σε δημόσιους χώρους. Έχει μια ισχυρή ορμή για το θήραμα και θα κυνηγήσει άλλα ζώα. Οι φράχτες της πίσω αυλής θα πρέπει να είναι πολύ ψηλοί και κατά προτίμηση συμπαγείς, ώστε να μην μπορεί να δει μέσα από αυτούς.
 • Μπορεί να αλληλεπιδρά καλά σε σπίτια με άλλους σκύλους, αλλά τα μικρότερα σκυλιά, οι γάτες και τα κουνέλια μπορεί να ενεργοποιήσουν τα φυσικά ένστικτα του κυνηγού. Μερικά κυνηγόσκυλα Φαραώ είναι επιθετικά προς τα σκυλιά του ίδιου φύλου.
 • Γαβγίζει όταν κυνηγάει ένα θήραμα, όταν βλέπει εισβολείς, όταν ακούει έναν ασυνήθιστο θόρυβο ή απλώς όταν βαριέται.
 • Το τρίχωμά του δε μαδάει πολύ όμως το λεπτό τρίχωμα αφήνει το δέρμα του ευάλωτο σε γρατζουνιές, σκισίματα και εγκοπές.
 • Η κοπροφαγία, πιο γνωστή ως κατανάλωση κοπράνων, εμφανίζεται συχνά στο κυνηγόσκυλο Φαραώ. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτή τη συνήθεια είναι να μαζεύετε αμέσως τα κόπρανα του σκύλου, να του προσφέρετε μια υψηλής ποιότητα τροφής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να του δίνετε καθημερινά ευκαιρίες για ψυχοσωματική διέγερση. 
 • Αυτός ο σκύλος απαιτεί τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα. Ταυτόχρονα, παίξτε τρομερά παιχνίδια με τον σκύλο μέσα στο σπίτι, για να εκτονώνει την ενέργειά του και να μην γαυγίζει από νευρικότητα και πλήξη.
 Η ιστορία του Pharaoh Hound

 Το κυνηγόσκυλο Φαραώ είναι μια αρχαία φυλή που προέρχεται από την Αίγυπτο. Ένα χειροποίητο τεχνούργημα από το 4000 π.Χ απεικονίζει δύο σκύλους που μοιάζουν με κυνηγόσκυλα του Φαραώ να κυνηγούν γαζέλες.

 Ένας σκύλος που έμοιαζε με αυτή τη ράτσα συχνά απεικονιζόταν ως ο σύντροφος των βασιλιάδων και των ευγενών στην αρχαία αιγυπτιακή τέχνη και μια επιστολή που χρονολογείται από την 19η Αιγυπτιακή δυναστεία αναφέρει ένα κόκκινο σκυλί με μακριά ουρά, του οποίου το πρόσωπο λάμπει σαν Θεός, μια αναφορά χωρίς αμφιβολία στη συνήθεια της ράτσας να κοκκινίζει.

 Από την Αίγυπτο, το Pharaoh Hound εισήχθη στη Μάλτα από Φοινικικούς εμπόρους. Εκεί τα αποκαλούσαν «Kelb tal-Fenek», που σημαίνει «σκύλος του κουνελιού», από το θήραμα που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι κυνηγοί για να πιάσουν το σκύλο. Η ράτσα ευδοκίμησε και έγινε ο επίσημος σκύλος της Μάλτας.

 Το Pharaoh Hound παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό άγνωστο στη δύση, μέχρι που έφτασε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1930. Τα πρώτα σκυλιά της ράτσας εισήχθησαν στις ΗΠΑ το 1967. Το Pharaoh Hound Club of America ιδρύθηκε το 1970 και η ράτσα αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1984.

 Σήμερα, εξακολουθεί να είναι μια ασυνήθιστη ράτσα, αλλά μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι εκτιμούν τη μοναδική εμφάνιση και τη προσωπικότητά του.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Το Κυνηγόσκυλο Φαραώ είναι γενικά ένας υγιής σκύλος, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων, είναι επιρρεπές σε ορισμένες καταστάσεις. Αυτά που πρέπει να προσέχετε εσείς και ο κτηνίατρός σας είναι:

 • Ευαισθησία στην αναισθησία
 • Αλλεργίες
 • Δυσπλασία ισχίου και αγκώνα
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Θρομβοπενία
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

Το Pharaoh Hound έχει κοντό τρίχωμα με λεπτή έως ελαφρώς τραχιά υφή. Θα το βρείτε σε χρώματα, όπως μπεζ και καστανό. Μπορεί να έχει ένα λευκό χρώμα στην άκρη της ουράς, στα δάχτυλα των ποδιών, στο στήθος ή στο κέντρο του προσώπου.

 Το τρίχωμά του δε μαδάει πολύ αλλά ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι απαραίτητο για να απομακρύνει τις τρίχες που είναι έτοιμες να πέσουν. Αυτός ο σκύλος δεν έχει έντονη μυρωδιά και δε χρειάζεται συχνά μπάνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα σκούπισμα με ένα υγρό πανί θα τον κρατήσει καθαρό.

 Το δέρμα του θα χρειαστεί επίσης λίγη φροντίδα. Το κοντό τρίχωμα δεν είναι πολύ προστατευτικό και είναι επιρρεπές σε κοψίματα, γρατζουνιές και άλλους ερεθισμούς.

 Βουρτσίζετε τα δόντια του τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να προλαμβάνετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτή. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερο αν θέλετε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Κόβετε τα νύχια του μία ή δύο φορές το μήνα εάν ο σκύλος σας δεν τα φθείρει φυσικά. Τα νύχια των ποδιών του σκύλου έχουν αιμοφόρα αγγεία και, αν τα κόψετε πολύ κοντά, μπορεί να προκαλέσετε αιμορραγία. Έτσι, εάν δεν είστε έμπειροι στο κόψιμο των νυχιών του σκύλου, ζητήστε συμβουλές από έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία καλλωπισμού.

 Τα αφτιά του πρέπει να ελέγχονται κάθε εβδομάδα για ερυθρότητα ή άσχημη οσμή, που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση. Σκουπίστε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με απαλό καθαριστικό αφτιών με ισορροπημένο pH για να αποτρέψετε τις μολύνσεις. Μην εισάγετε τίποτα στον ακουστικό πόρο, απλώς καθαρίστε το εξωτερικό αυτί.

 Καθώς καλλωπίζετε το σκυλί σας, ελέγξτε για πληγές, εξανθήματα ή σημάδια μόλυνσης όπως ερυθρότητα, ευαισθησία ή φλεγμονή στο δέρμα, στη μύτη, στο στόμα, στα μάτια και στα πόδια. Τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς ερυθρότητα ή εκκρίσεις. Η προσεκτική εβδομαδιαία εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς πιθανά προβλήματα υγείας.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1,5 έως 2 φλιτζάνια ξηράς τροφής υψηλής ποιότητας, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Βέβαια, το πόσο τρώει ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Με την ήρεμη φύση που διαθέτει, μπορεί να ζήσει σε ένα διαμέρισμα, αν και το γάβγισμά του μπορεί να ενοχλήσει τους γείτονες.

 Αν τον αφήσετε σε μια αυλή, θα χρειαστείτε έναν φράχτη που είναι πολύ ψηλός για να μη μπορεί να σκαρφαλώσει ή να πηδήξει, κατά προτίμηση συμπαγή, ώστε να μην μπορεί να δει τους σκίουρους ή τις γάτες στην άλλη πλευρά.

 Λόγω του λεπτού δέρματός του, κρυώνει εύκολα και θα χρειαστεί ένα πουλόβερ ή ένα μπουφάν για σκύλους όταν βγαίνει έξω τις κρύες ή υγρές μέρες.

 Εάν θέλετε ένα σκυλί με καλή συμπεριφορά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ασκείται τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Μπορεί να έρθει μαζί σας σε ένα οικογενειακό τζόκινγκ ή μια βόλτα με ποδήλατο.

 Απλώς φροντίστε να τον κρατάτε με λουρί όποτε βρίσκεστε σε μη περιφραγμένο χώρο, σε περίπτωση που τα φυσικά του ένστικτα βγουν στην επιφάνεια και επιλέξει να κυνηγήσει το θήραμα που θα του τραβήξει την προσοχή.

 Ωστόσο, όταν δεν αποσπάται η προσοχή του από κάτι που αξίζει να κυνηγήσει, η εξυπνάδα και η προθυμία του να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του τον κάνουν αρκετά εύκολο να εκπαιδευτεί.

 Για να κάνετε ακόμα πιο εύκολη την εκπαίδευσή του, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε την ώρα του μαθήματος ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Οι σκληρές ή επαναλαμβανόμενες μέθοδοι εκπαίδευσης δε συμβαδίζουν με τον ευαίσθητο και διασκεδαστικό χαρακτήρα του. Κρατήστε τα μαθήματα σύντομα και τελειώστε με κάτι που έχει κάνει σωστά, ώστε να τον επαιναίσετε για αυτό.

 Αγαπάει τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα ανεκτικός μαζί τους. Ένα σωστά κοινωνικοποιημένο και εκπαιδευμένο Κυνηγόσκυλο Φαραώ τείνει να τα πάει καλά με τα άτομα της οικογένειάς του και να τα σέβεται. Ωστόσο, είναι ικανός να κυνηγήσει οποιοδήποτε άλλο ζώο μπει στην αυλή του.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο