Keeshond: Ένας τρομερά αγαπησιάρης σκύλος!

 Το Keeshond είναι μια παλιά ράτσα σκύλου που αποτελούσε εξαιρετικό κατοικίδιο και φύλακα στις βάρκες που ταξίδευαν στα κανάλια και τα ποτάμια της Ολλανδίας τον 17ο και 18ο αιώνα. Σήμερα, θεωρείται σχεδόν αποκλειστικά σκύλος συντροφιάς.

 Αυτά τα γιγαντιαία πλάσματα είναι λάτρεις των ανθρώπων και πάντα πρόθυμα να συμμετάσχουν σε όλες τις οικογενειακές δραστηριότητες. Είναι ζωηρά, έξυπνα και πάντα σε εγρήγορση. Μπορούν ακόμη να ταιριάξουν άψογα σε ένα διαμέρισμα, αλλά προσέξτε γιατί έχουν την τάση να γαβγίζουν – κάτι που οι γείτονες μπορεί να μην εκτιμήσουν.

 Την ίδια στιγμή, δεν απολαμβάνουν να μένουν μόνα στο σπίτι για πολλές ώρες της ημέρας. Εάν μπορείτε να καλύψετε όμως τις ανάγκες ενός Κίσχοντ, θα αποκτήσετε έναν αγαπημένο, πιστό και χνουδωτό φίλο.

 Κατηγορία: Σκύλος συντροφιάς

 Ύψος: 40 έως 48 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 15 έως 20 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 12 με 15 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Κίσχοντ;

 Το Keeshond είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος με ένα εντυπωσιακό γκρι, μαύρο και κρεμ τρίχωμα και μια ογκώδη, φουσκωτή ουρά. Ήταν γνωστός για χρόνια ως ο «Ολλανδικός σκύλος ποταμόπλοιων» λόγω του ρόλου του ως κατοικίδιο και φύλακας σε φορτηγίδες και μικρές βάρκες στα πολλά κανάλια και τα ποτάμια της Ολλανδίας.

 Ενώ το Keeshond γαβγίζει έντονα όταν κάποιος πλησιάζει την ιδιοκτησία του, θα δεχτεί εύκολα όποιον φέρει ο ιδιοκτήτης του στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ένας πολύ αποτελεσματικός φύλακας.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι ότι ανταπεξέρχεται καλύτερα σε δροσερά κλίματα. Του αρέσει να περνάει χρόνο έξω όταν κάνει λίγο ψύχρα, ωστόσο, δεν είναι σκύλος της αυλής, καθώς είναι πολύ προσανατολισμένος στους ανθρώπους. Όπως όλα τα σκυλιά, πρέπει να ζει μέσα με την οικογένειά του και να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητές της.

 Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι αγαπάει τα παιδιά και παίζει όμορφα μαζί τους (αν και, φυσικά, οι ενήλικες πρέπει πάντα να επιβλέπουν την αλληλεπίδραση σκύλων και  παιδιών παιδιών). Το Keeshond τα πηγαίνει επίσης καλά και με άλλα σκυλιά και κατοικίδια, εφόσον τα γνωρίσει σε νεαρή ηλικία.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Κίσχοντ!
  • Δεν είναι ποτέ απρόθυμο να γαβγίσει για να ειδοποιήσει την οικογένειά του για μια πιθανή απειλή, ωστόσο, αν μείνει μόνος του για πολλή ώρα και βαρεθεί, μπορεί να ξεσηκώσει τον τόπο.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε έναν Keeshond δυστυχισμένο είναι να τον κρατήσετε χωρισμένο από την οικογένειά του. Ανατράφηκε για να είναι σύντροφος και πρέπει να είναι μέρος της οικογενειάς του.
  • Δεν θα δυσκολευτείτε να διατηρήσετε το τρίχωμά του σε καλή κατάσταση, ωστόσο, μαδάει πολύ μία ή δύο φορές ή το χρόνο. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνετε συχνά μπάνιο.
 Η ιστορία της ράτσα του

 Το Keeshond είναι στενός ξάδερφος του Σαμογιέντ, του Τσόου Τσόου, του Νορβηγικού Ελκχάουντ, του Φινλανδικού Σπιτζ και του Πομεράνιαν. Τον 17ο και τον 18ο αιώνα, το Keeshond ήταν σύντροφος και φύλακας σε μικρά σκάφη που ονομάζονταν rijnaken στον ποταμό Ρήνο.

 Το Keeshond έγινε το πιο αγαπημένο σκυλί της Ολλανδίας σε μια περίοδο πολιτικών αναταραχών. Η Ολλανδία είχε χωριστεί σε δύο φατρίες: τους πρίγκιπες ή οπαδούς του Πρίγκιπα και τους πατριώτες.

 Οι πατριώτες οδηγούνταν από τον Cornelius de Gyselaer, ο οποίος είχε έναν σκύλο τύπου Σπιτζ ως μόνιμο σύντροφό του, που ονομαζόταν Kees. Οι οπαδοί του De Gyselaer αναφέρονταν χλευαστικά ως Keezen από το αντίπαλο κόμμα. Το Keeshond έγινε σύμβολο του αντάρτικου κόμματος και η ράτσα έγινε δημοφιλής στους ανθρώπους.

 Με τον καιρό, οι οπαδοί του Πρίγκιπα ανέτρεψαν το κόμμα των επαναστατών και οι Keeshond έπεσαν σε δυσμένεια ως εκπρόσωπος μιας χαμένης παράταξης.

 Αυτό είχε αντίκτυπο και στα σκυλάκια της ωμόνυμης ράτσας, πολλά από τα οποία εξαφανίστηκαν. Όσα επέζησαν εθεάθησαν σε Ολλανδικά αγροκτήματα και σε φορτηγίδες γύρω από το Άμστερνταμ.

 Η ράτσα ανακαλύφθηκε ξανά το 1905 από την Χάμιλτον-Φλέτσερ, η οποία έπεισε τους γονείς της να πάρουν στο σπίτι δύο κουτάβια. Αυτά τα σκυλιά μεταφέρθηκαν στην Αγγλία και συνέβαλλαν στην έξοδο της ράτσας εκτός συνόρων.

 Η παρακμή του Keeshond στην Ολλανδία συνεχίστηκε μέχρι το 1920, μέχρις ότου η βαρόνη van Hardenbroek άρχισε να ενδιαφέρεται για τη ράτσα. Η βαρόνη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά εξακολουθούσαν να συντηρούνται από καπετάνιους ποταμόπλοιων, αγρότες και εργαζόμενους. Άρχισε να εκτρέφει τα σκυλιά και διέδωσε την ιστορία τους σε όλη την Ευρώπη. Μέσα σε 10 χρόνια δημιουργήθηκε το Ολλανδικό Keeshond Club.

 Τα πρώτα κουτάβια της ράτσας στην Αμερική γεννήθηκαν το 1929 υπό τη φροντίδα του Carl Hinderer. Το πρώτο Keeshond εγγράφηκε στον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1930 στη κατηγορία των μη αθλητικών σκύλων και η πρώτη οργάνωση για το Κίσχοντ ιδρύθηκε το 1935.     

 Ο χαρακτήρας του Keeshond          

 Το Keeshond εκτράφηκε περισσότερο για ως σκύλος συντροφιάς παρά ως φύλακας. Δεν είναι κυνηγόσκυλο, ούτε έχει έμφυτη επιθυμία για κάποια ιδιαίτερη εργασία. Πρωτίστως, είναι ένας αφοσιωμένος φίλος.

 Την ίδια στιγμή, πρόκειται για ένα έξυπνο και εξαιρετικά εκπαιδεύσιμο σκυλί, που ο υψηλός δείκτης ευφυΐας του μπορεί να το κάνει λίγο ατακτούλη.

 Όταν είναι ενθουσιασμένο, χαρούμενο και σε εγρήγορση, του αρέσει να μοιράζεται τη χαρά του με όλους, συνήθως κάνοντας κύκλους. Η εξωστρεφής προσωπικότητά του, καθώς και η αγάπη του για τους ενήλικες και τα παιδιά, το κάνουν αγαπητό σε όλους.

 Όπως με κάθε σκύλο, το Keeshond χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση για να διαμορφώσει ένα σωστό και ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζει συχνά προβλήματα υγείας, αλλά όπως όλες οι ράτσες σκύλων, είναι μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με:

  • Δυσπλασία ισχίου
  • Νόσο του Άντισον
  • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Σακχαρώδη διαβήτης
  • Νόσο του Von Willebrand
 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίηση

 Το υπέροχο λουκ του με το παχύ, διπλό τρίχωμα, το χνουδωτό υπόστρωμα και το μακρύτερο, εξωτερικό στρώμα κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις! Μάλιστα, τα αρσενικά έχουν πιο πλούσια χαίτη από τα θηλυκά. Μη σας προβληματίζει η έντονη γούνα του, μιας και τα προστατεύει από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και από εγκαύματα το καλοκαίρι.

 Επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά της εμφάνισής του είναι το έντονο τρίχωμα στα πίσω ποδαράκια του που το κάνει να φαίνεται σαν να φοράει παντελόνι. Η ουρά του είναι φουντωτή και καμπυλωτή.

 Το χρώμα του τριχώματός του είναι ένας συνδυασμός κρεμ, μαύρου και γκρι. Ορισμένα φέρουν στο πρόσωπό τους μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που εκτείνεται από τη μουσούδα μέχρι το μέτωπο και τα κάνει να φαίνονται σαν να φοράνε γυαλιά.

 Παραδόξως, το τρίχωμα του Keeshond είναι σχετικά εύκολο στη συντήρηση. Με ένα βούρτσισμα δύο φορές την εβδομάδα, θα το κρατήσετε καθαρό και μακριά από κόμπους. Δεν μαδάει πολύ, παρά μόνο δύο φορές τον χρόνο, όπου χάνει όλο το εσωτερικό του τρίχωμα. Αυτή η περίοδος της τριχόπτωσης μπορεί να είναι έντονη και να διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν θα είστε με μια σκούπα στο χέρι.

 Ένα χαρακτηριστικό της ράτσας είναι ότι σε σχέση με άλλα, αυτά τα σκυλιά δεν μυρίζουν άσχημα και γενικά είναι καθαρά ζώα. Μπάνιο μπορείτε να το κάνετε κάθε τρεις-τέσσερις μήνες, εκτός αν κυλιστεί σε βρωμιές. 

 Όσον αφορά στη περιποίηση των νυχιών του, καλό είναι να τα κόβετε μία φορά το μήνα, αν δεν τα φθείρει από μόνος του. Συγχρόνως, πρέπει να τσεκάρετε και τα αφτιά του για τυχόν βρωμιές, ερυθρότητα ή άσχημες οσμές που μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση. Για να τα καθαρίζετε, επιλέξτε ένα απαλό καθαριστικό αφτιών με ισορροπημένο pH για να αποφύγετε προβλήματα.

 Τα δόντια του χρειάζονται βούρτσισμα τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να προλαμβάνετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που κρύβονται μέσα σε αυτήν. Αν μπορείτε καθημερινά ακόμα καλύτερα για να αποτρέπετε την ασθένεια των ούλων και την κακοσμία του στόματος.

 Όσον αφορά στη διατροφή του, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1 με 2 φλιτζάνια ξηρής τροφής υψηλής ποιότητας την ημέρα, χωρισμένη σε δύο γεύματα. Το πόσο τρώει όμως ο ενήλικος σκύλος σας εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, την σωματική διάπλαση, τον μεταβολισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς του.

 Η φροντίδα που χρειάζεται το Κίσχοντ

 Λόγω της εκτροφής του, έχει μάθει πώς να είναι ευτυχισμένος σε έναν σχετικά μικρό χώρο. Παρά το μεγάλο του μέγεθος, ταιριάζει άψογα σε ένα διαμέρισμα, όπως και σε ένα σπίτι με μεγάλη αυλή.

 Πιο σημαντικό από τον χώρο του όμως είναι η ανάγκη του Keeshond να μένει στο σπίτι με την οικογένειά του. Λόγω του ότι είναι ράτσα συντροφιάς, είναι σημαντικό να συμμετέχει σε όσες το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ζωής του αφεντικού του.

 Αν αφεθεί για ώρες στην αυλή χωρίς επίβλεψη με ελάχιστη ή καθόλου επαφή με την οικογένειά του, θα βαρεθεί και η φυσική του τάση να γαβγίζει θα ενταθεί. Για τη δική σας υγεία, αλλά και για τη δική του, βγάζετέ τον τουλάχιστον μια έντονη βόλτα καθημερινά.

 Το Keeshond δεν αγαπάει τα ζεστά κλίματα. Αντιθέτως, είναι πιο χαρούμενο και πιο άνετο σε δροσερό καιρό. Τις ζεστές μέρες, κρατήστε το κοντά στο κλιματιστικό ή σε ανεμιστήρα.

  Αν έχετε παιδάκια στην οικογένειά σας, μη δυσανασχετείτε. Το Keeshond είναι ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών. Μάλιστα, τα πηγαίνει καλά και με άλλα σκυλιά και κατοικίδια ζώα, υπό τη προϋπόθεση ότι είναι καλά κοινωνικοποιημένο και εκπαιδευμένο.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία, προσφέροντας σε ένα κουτάβι, που έχει ανάγκη, τη στοργή και την αγάπη σας.

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο