Το πιθανότερο είναι πως έχετε ακούσει για κάποιο δάγκωμα σκύλου σε άνθρωπο που απλώς έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος την πιο ακατάλληλη στιγμή ή σε σκύλο της γειτονιάς σας. Ακόμα χειρότερα, έχετε πέσει οι ίδιοι θύμα επίθεσης σκύλου.
Αν και τα περισσότερα συναφή περιστατικά δεν αποβαίνουν μοιραία για τη ζωή κανενός, παραμένουν τουλάχιστον δυσάρεστα για όλους και δη, για τα μικρά παιδιά που δεν γνωρίζουν πως πρέπει να συμπεριφερθούν.
Παρ’ όλ’ αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάθε σκυλί έχει τη δυνατότητα να δαγκώσει. Επομένως, οφείλουμε να γνωρίζουμε τους πιο κοινούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, ώστε να προστατευτούμε αναλόγως.
1. Κτητικότητα
Η προστασία της ιδιοκτησίας είναι ένα κοινό ζήτημα που απασχολεί τα περισσότερα σκυλιά εκεί έξω και με τον όρο «ιδιοκτησία» εννοούμε κυριολεκτικά οτιδήποτε: παιχνίδια, φαγητό, σπίτι ή ακόμα και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.
Τα σκυλιά φύλακες και τα τσοπανόσκυλα συγκεκριμένα, έχουν τη τάση να αναπτύσσουν πιο συχνά ζητήματα κτητικής συμπεριφοράς.
Η σωστή εκπαίδευση αποτελεί τη κατάλληλη «θεραπεία» για το δάγκωμα του σκύλου σε σκύλο ή σε άνθρωπο. Είναι σημαντικό να μάθει βασικές εντολές, όπως «άφησε το», «περίμενε», «κάτσε», αλλά και «ξάπλωσε», προκειμένου να τον κουμαντάρετε σωστά.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας να μην πειράζουν σκόπιμα το κατοικίδιο σας όταν τρώει ή απολαμβάνει τη λαχταριστή λιχουδιά του και ποτέ, μα ποτέ να μην επιχειρήσουν να του κλέψουν το παιχνίδι.
2. Φόβος
Ο φόβος συνήθως είναι απέναντι σε αγνώστους, όπως είναι ο κτηνίατρος και οι ταχυδρόμοι ή ακόμα και απέναντι σε άγνωστες καταστάσεις.
Γενικά, δεν θα πρέπει ποτέ να πλησιάζετε ένα σκυλί που δεν γνωρίζετε, γιατί μπορεί να σας επιτεθεί. Καλό είναι να το μάθετε και στα παιδάκια σας αυτό.
Σε γενικές γραμμές όμως, η έγκυρη και έγκαιρη κοινωνικοποίηση του σκύλου ήδη από όταν είναι κουτάβι είναι σε θέση να το εκθέσει σε ένα σωρό διαφορετικούς ανθρώπους, καταστάσεις, αλλά και ερεθίσματα. Έτσι, μειώνετε το ενδεχόμενο ανάπτυξης κάποιας φοβίας εκ μέρους του.
Για παράδειγμα, κάντε την πρώτη επίσκεψη σας στο κτηνιατρείο μία κοινωνική επίσκεψη, απλώς και μόνο για να του δώσετε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το χώρο και το προσωπικό. Επιβραβεύστε τον για την καλή συμπεριφορά του με την αγαπημένη του λιχουδιά.
3. Πόνος
Ακόμα και το πιο φιλικό σκυλί του πλανήτη να είναι, μπορεί να σας δαγκώσει αν πονάει κάπου. Εάν το ζωάκι σας υποφέρει από αρθρίτιδα, ωτίτιδα ή κάποιον άλλο τραυματισμό, θα πρέπει να σέβεστε πάντοτε την κατάσταση του.
Αν αρχίσει ξαφνικά να γίνεται λιγάκι επιθετικό, σκεφτείτε πως μπορεί να πονάει κάπου. Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να δείτε μήπως παίζει κάτι με την υγεία του και να προβείτε έγκαιρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
4. Το μητρικό ένστικτο
Δεν έχει σημασία αν η σκυλίτσα σας είναι ένα πιστό και υπάκουο σκυλί. Μόλις κάνει τα μωρά της, θα θέλει πάντα να τα προστατεύει και δεν θα διστάσει να δαγκώσει ή να δώσει την ίδια της τη ζωή για εκείνα, αν νιώσει πως απειλούνται.
Φροντίστε να δείχνετε πάντοτε σεβασμό στη νέα μαμά και στα μικρά της και να τα χειρίζεστε πάντοτε με απαλές και ήπιες κινήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να της δείξετε πως δεν χρειάζεται να σας φοβάται, αλλά χωρίς να τη πιέσετε.
5. Το κυνηγετικό ένστικτο
Πρόκειται για ένα ακόμη έμφυτο ένστικτο που θα πρέπει να λαμβάνετε πάντοτε υπόψη σας, μιας και μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα απλό τρέξιμο ή μια απότομη κίνηση σας.
Ακόμα κι αν τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο κάπου έξω, καλό είναι να έχετε το νου σας. Εάν τυχόν δείτε κάποιο σκυλί να περιπλανιέται εκεί γύρω, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αποφύγετε με τρόπο.
Σε περίπτωση που σας πάρει στο κυνήγι, μην πανικοβληθείτε. Σταματήστε να κινείστε και παραμείνετε στάσιμοι μπροστά του. Μην το κοιτάξετε στα μάτια, γιατί μπορεί να το προκαλέσετε.
Μόλις δει πως δεν αποτελείτε πραγματική απειλή για εκείνο, το πιθανότερο είναι πως θα πλησιάσει να σας μυρίσει, μέχρι τελικά να χάσει κάθε ενδιαφέρον για το πρόσωπο σας και να απομακρυνθεί.
Βέβαια, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο δάγκωμα σκύλου. Καλύψτε τα ευαίσθητα σημεία όπως είναι το πρόσωπο και ο λαιμός σας και παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;
Το να γνωρίζετε τι είναι εκείνο που πυροδοτεί πιο συχνά όχι μόνο το δάγκωμα του δικού σας σκύλου αλλά όλων των σκύλων εκεί έξω, υπόσχεται να σας λύσει τα χέρια και να σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα σωρό προβλήματα.
Εξίσου σημαντικό είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια και τη γλώσσα του σώματος πριν το δάγκωμα. Καλώς ή κακώς ένα σκυλί λίγο πριν επιτεθεί, έχει προσπαθήσει να σας δείξει ότι δεν θέλει πολλά πολλά.
Τα δύο πιο βασικά είναι τα αφτιά που είναι γυρισμένα προς το πίσω μέρος του κεφαλιού και το τρίχωμα που είναι ανασηκωμένο στον αυχένα ή σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης.
Απομακρυνθείτε αν δείτε παράλληλα το λευκό τμήμα των ματιών του ή παρατεταμένο χασμουρητό. Ειδικά το τελευταίο, είναι μια προσπάθεια να σας δείξει τα δόντια του και να σας ζητήσει να φύγετε.
Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε άλλη ακοινώνητη συμπεριφορά δεν είναι για καλό. Εάν ας πούμε πάτε να το χαϊδέψετε κι εκείνο σας κοιτάζει επίμονα στα μάτια, μάλλον θα πρέπει να σταματήσετε άμεσα!
Λένε πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και έχουν απόλυτο δίκιο! Για αυτό, θα πρέπει πρώτα από όλα να είστε οι ίδιοι υπεύθυνοι κηδεμόνες και να έχετε φροντίσει για την ορθή εκπαίδευση και ομαλή κοινωνικοποίηση του αγαπημένου σας κατοικίδιου.
Εάν ας πούμε δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε το ζωάκι σας, τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρο για το ενδεχόμενο να το στειρώσετε, όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία. Έτσι, αποτρέπετε αρκετά μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να είστε σε θέση να του προσφέρετε την απαραίτητη άσκηση και πνευματική διέγερση που τόσο πολύ χρειάζεται. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να τον κουράσετε!
Σε τελική ανάλυση, φροντίστε να ακολουθείτε πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού του. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς για να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.
Κλείνοντας, ακόμα και το πιο καλόβολο σκυλί είναι σε θέση να δαγκώσει αν νιώσει φόβο ή απειλή, οπότε το να ξέρουμε ακριβώς τι πυροδοτεί αυτή την αντίδραση είναι η καλύτερη λύση για να αποφύγουμε κάποιο δάγκωμα του σκύλου σε σκύλο ή σε μας τους ίδιους.
Εάν έχετε περισσότερες σχετικές απορίες, μη διστάσετε να μας τις γράψετε εδώ!
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Τσιμπούρια στο σκύλο: Τα 3 πιο επικίνδυνα είδη & η αντιμετώπιση!
- Φροντίδα για γατάκια: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες τους;
- Τουαλέτα γάτας: Διάλεξε αυτήν που ταιριάζει στο κατοικίδιό σου!
- Γάτα Τονκινέζα: Γιατί θεωρείται μία αληθινή και πιστή φίλη;
- Μικρόσωμες ράτσες σκύλων: Βρες το σκυλάκι που σου ταιριάζει!