Διάρροια γάτας: Τα συμπτώματα & η αντιμετώπιση της διαταραχής!

 Ένα από τα πιο συνηθισμένα περιστατικά γάτας που αντιμετωπίζουν οι κτηνίατροι είναι η γαστρεντερική διαταραχή, που εμφανίζεται με τη μορφή διάρροιας στις γατούλες.

 Ανάλογα με τον τρόπο ζωής της δικής σας ψιψίνας, μάλλον γνωρίζετε τις καθημερινές της συνήθειες σε ό,τι φορά το κομμάτι της τουαλέτας. Έτσι, λοιπόν, είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε τυχόν διαφορές και ανησυχητικά συμπτώματα.

 Ακόμη και τότε όμως, δε μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά τι συμβαίνει με την υγεία της γάτας σας. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς δεν είστε κτηνίατροι κι εκείνη έχει την τάση να περιποιείται τακτικά τον εαυτό της και να απομακρύνει τυχόν σημάδια που μαρτυρούν το πρόβλημά της.

 Τι γίνεται όμως αν παρατηρήσετε πως η γάτα σας κάνει διάρροια μεταξύ των επισκέψεων στον κτηνίατρο; Ποια είναι τα αίτια που κρύβονται πίσω από αυτήν;

 Πότε πρέπει να ανησυχήσετε και ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση της διάρροιας; Τα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουμε στο σημερινό άρθρο μας.

 Ποια είναι τα αίτια της διάρροιας;

 Αυτή θα ήταν μια εξαντλητικά μεγάλη λίστα, αν εξετάζαμε όλα όσα μπορεί να προκαλέσουν στη γάτα σας υδαρή ή μαλακά κόπρανα.  Γι’ αυτό, θα αρκεστούμε στα βασικότερα αίτια που είναι και τα πιο συνηθισμένα.

  • Παράσιτα. Μπορούν να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σύστημα της γάτας σας, προκαλώντας κάθε είδους διάρροια, που αφορά το μικρό ή και το μεγάλο έντερο, ειδικά αν είναι νεαρή σε ηλικία.
  • Λοιμώξεις. Ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν μαλακές κενώσεις. Μάλιστα, εμφανίζονται συχνότερα σε μικρά γατάκια.
  • Διατροφική απερισκεψία ή απότομη αλλαγή διατροφής. Οι γάτες ξέρουν πολύ καλά τι τρώνε, τουλάχιστον συγκριτικά με τα σκυλιά. Μερικές φορές όμως τρώνε και ακατάλληλα πράγματα, όπως για παράδειγμα γρασίδι, κορδόνια κτλ.
  • Άγχος. Ακριβώς όπως με τους ανθρώπους, το άγχος στις γάτες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα.
  • Πρωτογενείς φλεγμονώδεις διαταραχές. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου πλήττει αρκετές γατούλες και έχει ως βασικό σύμπτωμα τη διάρροια.
  • Μεταβολικές ασθένειες. Από διαταραχές του παγκρέατος ή του ήπατος, έως ανισορροπίες του θυρεοειδούς αδένα, υπάρχουν πολλά ακόμα προβλήματα που διαταράσσουν την κινητικότητα ή το περιβάλλον του γαστρεντερικού σωλήνα.
  • Φάρμακα και τοξίνες. Είναι γνωστό πως ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ακριβώς και ορισμένες τοξίνες.
  • Δυσκοιλιότητα. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, οι μεγαλύτερες γάτες είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη κινητικών προβλημάτων του παχέος εντέρου. Εμφανίζοντας δυσκοιλιότητα, λοιπόν, καταφέρνουν να βγάλουν ελάχιστη ποσότητα κοπράνων, αλλά υπό μορφή διάρροιας.

 Πώς μπορώ να σταματήσω τη διάρροια της γάτας μου;

 Μιας και υπάρχουν ένα σωρό πιθανές αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αντιμετωπίσετε σωστά τη διάρροια της γάτας σας.

 Κάποιες αιτίες, βλέπετε, απαιτούν συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή, ενώ άλλες λύνονται από μόνες τους, με μια βασική υποστηρικτική φροντίδα. Τότε, μπορείτε να κάνετε ορισμένα πραγματάκια και οι ίδιοι μέσα από την άνεση του σπιτιού σας.

 Αν έχετε την εντύπωση πως θα πρέπει να της στερήσετε το φαγητό για ένα χρονικό διάστημα, κάνετε λάθος. Κανένας κτηνίατρος δε θα σας προτείνει κάτι τέτοιο!

 Ίσα ίσα, που ο θεράπων γιατρός του ζώου θα σας συστήσει μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, βασισμένη σε υδατάνθρακες, όπως είναι οι πατάτες και το ρύζι, με κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Ίσως προτείνει και την κατανάλωση γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά.

 Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα φυτικών ινών στα γεύματα που καταναλώνει. Φροντίστε όμως τα τελευταία να είναι 4-5 και να της τα δίνετε διάσπαρτα μέσα στην ημέρα, ώστε να μπορεί να τα επεξεργαστεί καλύτερα ο οργανισμός της.

 Ποτέ, μα ποτέ μην της δώσετε φάρμακα για τα οποία δεν είστε σίγουροι ή εάν προηγουμένως δεν έχετε μιλήσει με τον κτηνίατρό σας, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία της.

 Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω για τη διάρροια της γάτας μου;

 Σε γενικές γραμμές, εσείς γνωρίζετε τη γατούλα σας καλύτερα από όλους και μπορετε να καταλάβετε τα σημάδια ότι είναι άρρωστη. Εάν, λοιπόν, ανησυχείτε για την υγεία της, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αυτός είναι ο άνθρωπος σας.

 Έχετε όμως υπόψη σας πως ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο ανησυχητικές από άλλες, ενώ κάποιες συνέπειες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της γάτας σας.

 Πριν αποφασίσετε για την επικινδυνότητα της κατάστασης, πρέπει να γνωρίζετε αν υπάρχει πρόβλημα με το λεπτό ή το παχύ έντερο της γάτας. 

 Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για υδαρή κόπρανα σε μεγάλες ποσότητες, που μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και πρόβλημα με τους ηλεκτρολύτες.

 Αν, πάλι, η γάτα έχει πρόβλημα με το παχύ έντερο, θα το καταλάβετε επειδή θα δυσκολεύεται να κάνει την ανάγκη της και θα νιώθει άβολα. Τα κόπρανα θα είναι λίγα σε ποσότητα και καλυμμένα με βλέννα ή αίμα.

 Γενικά, σε περίπτωση που η γάτα σας κάνει μαλακά κόπρανα, αλλά έχει μια – κατά τα άλλα – φυσιολογική συμπεριφορά, τότε δε χρειάζεται να ανησυχήσετε αμέσως.

 Αν δείτε όμως τα παρακάτω συμπτώματα, ειδικά αν η γάτα σας ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να τρέξετε στον κτηνίατρο. Ποια είναι αυτά;

  • Απώλεια της όρεξης
  • Ληθαργική συμπεριφορά/Κατάθλιψη
  • Πόνος/δυσφορία
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Εμετός

 Ακόμα κι αν η αιτία της διάρροιας δεν είναι σοβαρή, θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας τη διάγνωση του κτηνιάτρου, για να ξεκινήσετε θεραπεία για την αντιμετώπισή της όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 Από εκεί και πέρα, μην πειραματίζεστε με τη ζωή της γάτας σας. Μείνετε σε όσα σας λέει ο κτηνίατρος πως πρέπει να κάνετε και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που σας δίνει, για να δείτε τη γούνινη φίλη σας να αναρρώνει φυσιολογικά και γρήγορα!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο