Πολλά έχουν γραφτεί ανά διαστήματα για τo τι πρέπει να τρώνε οι γάτες για να παραμένουν λειτουργικές και εκθαμβωτικές. Κάπως έτσι, έχουν έρθει στο φως πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα ή επιβλαβή για την υγεία τους.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που καθορίζουν – αυτό που αποκαλούμε εμείς – υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και υπάρχουν λίγες γατοτροφές στο εμπόριο που τα πληρούν όλα αυτά.
Βέβαια, η τελική απόφαση της εταιρείας που θα σερβίρετε στην γατούλα σας εξαρτάται ακόμα από τη διαθεσιμότητα, την τιμή και το είδος της τροφής που επιλέγετε.
Σαν υπεύθυνοι και σωστοί γατογονείς που είστε, έχετε την ηθική υποχρέωση να λάβετε υπόψη σας όλους αυτούς τους παράγοντες και μάλιστα, πολύ πριν καταλήξετε στο τελικό πρόγραμμα διατροφής του λατρεμένου σας κατοικίδιου.
Μα καλά, τι τρώνε οι γάτες τέλος πάντων;
Σε γενικές γραμμές, οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα. Αυτό σημαίνει πως είναι βιολογικά σχεδιασμένες με έναν τέτοιον τρόπο, ώστε να τρέφονται με μια δίαιτα που βασίζεται σε υψηλή περιεκτικότητα καθαρών πηγών πρωτεΐνης.
Για τον λόγο αυτό αξίζει να επενδύσετε σε μια υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών γατοτροφή όσο είναι νεαρή σε ηλικία, ώστε να προασπίσετε την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού και στη μετέπειτα ζωή της.
Λάβετε όμως υπόψη σας πως κάθε ξηρά ή υγρή τροφή για γάτες που θα βρείτε στο εμπόριο έχει τα θετικά και τα αρνητικά της για την υγεία της γάτας. Για αυτό, πάμε να δούμε λιγάκι πιο αναλυτικά τα είδη των τροφίμων που μπορείτε να της δίνετε.
1. Ξηρά τροφή
Η συντριπτική πλειοψηφία των γατογονέων στηρίζει τη διατροφή των «μαλλιαρών» παιδιών της στην ξηρά τροφή, δηλαδή στις κροκέτες.
Ομολογουμένως, η ξηρά τροφή είναι εύκολη στο σερβίρισμα, πεντανόστιμη, ενώ παράλληλα δίνει στη γατούλα σας την ελευθερία του να επιλέγει εκείνη πότε θα φάει. Μάλιστα, όλα αυτά σε μια αρκετά οικονομική τιμή.
Μπορεί όμως να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνη και να ενισχύει τον κίνδυνο ανάπτυξης της παχυσαρκίας. Την ίδια στιγμή, δεν περιέχει πολλά ενυδατικά στοιχεία και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ορθή λειτουργία των νεφρών.
Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη βιομηχανία τροφίμων για ζώα, με σκοπό την παραγωγή ξηρών τροφίμων χωρίς σιτηρά.
Αυτό σημαίνει πως πολλές εταιρείες προσπαθούν να αντικαταστήσουν φυτικές ίνες, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι με πατάτες, μπιζέλια, βρώμη και άλλα πολύ πιο υγιεινά και εύπεπτα συστατικά.
2. Υγρή τροφή/ Κονσέρβα για γάτες
Ορισμένοι κτηνίατροι συνιστούν την κατανάλωση υγρών ή κονσερβοποιημένων τροφίμων από τις γάτες, καθώς οι μικρές μας ψιψίνες δεν καταναλώνουν πολύ νερό ημερησίως και εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα στους νεφρούς και το κατώτερο ουροποιητικό τους σύστημα.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να της δώσετε τρόφιμα σε μορφή πατέ, παρά ξεφλουδισμένα κομμάτια σε σάλτσα. Όχι τίποτε άλλο, απλώς ίσως τη δείτε να γλείφει την σάλτσα και να αφήνει το κρέας στην άκρη.
Οι κονσέρβες προσφέρουν στη γατούλα σας την πολυπόθητη ενυδάτωση, ενώ μπορείτε εύκολα να τις ανακατέψετε και με ξηρά τροφή. Αφήστε που μπορείτε να κρύψετε μέσα τους πιο εύκολα και τυχόν συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα.
Βέβαια, θα πρέπει να την κάνετε να τρώει ακολουθώντας ένα πρόγραμμα, πηγαίνοντας κόντρα στην ίδια της την φύση. Την ίδια στιγμή, κολλάει στα δόντια της και ίσως την οδηγήσει στην ανάπτυξη ορθοδοντικών προβλημάτων, αν δεν καθαρίζετε τα δοντάκια της σε εβδομαδιαία βάση.
3. Ωμή τροφή
Με την πάροδο των χρόνων, ολοένα και περισσότεροι κτηνίατροι μιλούν για τα οφέλη της ωμοφαγίας για τις γάτες. Μάλιστα, μπορείτε να ετοιμάζετε εσείς οι ίδιοι τα γεύματά της στο σπίτι ή να τα παίρνετε έτοιμα από έξω.
Η ωμή τροφή όμως θα πρέπει να σερβίρεται σωστά. Για αυτό, αν δεν μπορείτε να αναλάβετε μια τέτοια ευθύνη, λόγω μειωμένου χρόνου, για παράδειγμα, καλό είναι να διαλέξετε κάποια άλλη τροφή.
Η ωμή ή Barf τροφή είναι σε θέση να θεραπεύσει ένα σωρό ασθένειες και αλλεργίες, ενισχύοντας σημαντικά την καλή υγεία και ευεξία του οργανισμού της, ενώ παράλληλα διευκολύνει και εσάς στο καθάρισμα.
Η αλήθεια όμως είναι πως απαιτεί και μεγαλύτερη ενασχόληση εκ μέρους σας, τον καθορισμό ενός ακριβούς προγράμματος φαγητού και είναι πιθανό να δείτε τη γατούλα σας να μην την προτιμάει κατευθείαν.
Όπως κι αν έχει, αν αποφασίσετε να αφιερώσετε τον χρόνο και τα χρήματα για να βασίσετε τη διατροφή του λατρεμένου σας κατοικίδιου στην κατανάλωση ωμών τροφίμων, θα πρέπει να το κάνετε σωστά. Διαφορετικά, ίσως της κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό, ακόμα κι αν είναι άθελα σας.
Το καλό είναι πως δεν χρειάζεται να διαλέξετε μόνο έναν από τους παραπάνω τρόπους ταΐσματος και να δεσμευτείτε σε αυτόν.
Ίσα ίσα. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να συνδυάσετε σωστά όλα τα παραπάνω είδη τροφών. Για παράδειγμα, μπορείτε να της δίνετε ξηρά τροφή και περιστασιακά κάποια κονσέρβα ή ωμή τροφή σαν ένα λαχταριστό και απολαυστικό σνάκ ή επικάλυψη πάνω στη τροφή.
Πάνω από όλα, μην ξεχνάτε τον στόχο σας. Αυτός δεν είναι άλλος από το να παρέχετε το κατοικίδιό σας όλα τα οφέλη μιας πλούσιας και υγιεινής διατροφής. Έτσι, θα το κρατάτε χαρούμενο και υγιές για πολλά πολλά χρόνια!