Εάν έχετε την τιμή να γίνετε οι ίδιοι γονείς, τότε μάλλον έχετε ήδη διαβάσει εκατοντάδες βιβλία σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένετε ή πώς οφείλετε να συμπεριφέρεστε από εδώ και πέρα στην εγκυμοσύνη σας. Τι γίνεται όμως όταν συμβιώνετε με μια γατούλα η οποία περιμένει να φέρει στον κόσμο τα δικά της μωράκια;
Αυτόματα θα θέλετε να της κάνετε όλα τα χατίρια και, γενικότερα, να την αντιμετωπίζετε σαν την βασίλισσα που πραγματικά είναι!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Καταρχάς, μια θηλυκή γάτα μπορεί να μείνει έγκυος όταν είναι μόλις 4 μηνών, εκτός κι αν την έχετε στειρώσει πρώτα.
Από εκεί και πέρα, η κάθε ψιψίνα μπορεί να συνεχίσει να μπαίνει σε φάση οίστρου κάθε 2 με 3 εβδομάδες από την άνοιξη έως και τις αρχές του φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει πως είναι σε θέση να αναπαράγεται πιο συχνά.
Πόσο κρατάει η εγκυμοσύνη της γάτας; Ολόκληρη η κύηση έχει συνολική διάρκεια περίπου 63-65 ημερών. Για αυτό, με απλά μαθηματικά, μια νεαρή γατούλα 6 μηνών είναι σε θέση να έχει τα δικά της μωράκια, αν μείνει έγκυος.
Είναι όντως έγκυος;
Ο καλύτερος τρόπος για να είστε βέβαιοι για την εγκυμοσύνη της γάτας είναι να κλείσετε κάποιο ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη θα σας επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο να είναι σε ενδιαφέρουσα με ένα σωρό τρόπους.
Αρχικά, θα της κάνει μια σωματική εξέταση, δηλαδή θα αισθανθεί την κοιλίτσα της με γυμνό χέρι.
Αμέσως μετά θα χρησιμοποιήσει πιο εξειδικευμένα μέσα και εργαλεία, όπως είναι ο υπέρηχος και οι ακτινογραφίες. Ειδικά με τον υπέρηχο, η επιβεβαίωση γίνεται μετά την 16η ημέρα εγκυμοσύνης.
Οι ακτινογραφίες δεν πρέπει να γίνουν πριν την 42η μέρα της εγκυμοσύνης. Ιδανικά, πρέπει να πραγματοποιούνται μετά την 55η μέρα.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που ίσως προσέξετε και οι ίδιοι. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η κοιλίτσα που θα αρχίσει να φουσκώνει περίπου 30 ημέρες μετά την γονιμοποίηση.
Ένα ακόμα βασικό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη γάτας είναι η διόγκωση των θηλών. Αλλάζει όμως και το χρώμα τους, καθώς γίνεται λίγο πιο κοκκινωπό από ότι συνήθως.
Πώς θα την φροντίσω σωστά;
Αν και λιγάκι σπάνιο, δεν είναι διόλου απίθανο η μαλλιαρή φιλενάδα σας να αισθάνεται κάποιου είδους ναυτία και αδιαθεσία στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Έτσι, ίσως τη δείτε να μην έχει όρεξη να φάει ή να κάνει εμετό.
Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να εντοπίσετε σημάδια μιας γενικότερης ληθαργικής συμπεριφοράς και κούρασης. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που κάνουν πάρτυ στο κορμάκι της και στις αλλαγές στη μήτρα. Αυτή η κατάσταση θα περάσει μετά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.
Βέβαια, εννοείται πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο θα τρώει! Συγκεκριμένα, θα καταναλώνει περίπου 1.5 φορές περισσότερη τροφή από ότι συνήθως. Γι’ αυτό, δείτε πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα και συγχρόνως συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας.
Μην παραλείψετε όμως και το πρόγραμμα εμβολιασμού της. Ακολουθείτε το τακτικά, γιατί υπάρχουν ασθένειες που μπορούν να βλάψουν την υγεία της γάτας και των μελλοντικών μωρών της.
Προσοχή όμως! Τα εμβόλια πρέπει να γίνουν πριν τη γονιμοποίησή της, γιατί κάποια από αυτά δεν είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη της γάτας.
Η προετοιμασία για την γέννα της γάτας σας
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να έχετε μεταμορφώσει το σπίτι σας σε ένα ασφαλές μέρος για τη γατούλα. Προς το τέλος της κύησης μην την αφήσετε να βγαίνει από το σπίτι. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να γεννήσει κάπου στο δρόμο!
Περίπου 2 εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ημέρα, ίσως προσέξετε κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά της. Είναι επειδή αρχίζει να προετοιμάζεται σωματικά και ψυχολογικά.
Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να τη δείτε να προσπαθεί να φτιάξει φωλίτσα για να γεννήσει. Βοηθήστε την βρίσκοντάς της μια ήρεμη γωνιά του σπιτιού, ένα μεσαίου μεγέθους κουτί με ένα χαμηλό άνοιγμα και μερικά κουβερτάκια στο εσωτερικό του.
Θα πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας πως εκείνη θα κάνει ό,τι θέλει ακόμα κι αν εσείς την παίρνετε από πίσω κάθε μέρα. Αν θέλει δηλαδή να γεννήσει μέσα στο καλάθι των απλύτων, δεν μπορείτε να την εμποδίσετε!
Κατά τα τελευταία στάδια της κύησης καλό είναι να την πάτε μέχρι το κτηνιατρείο για μια τελευταία εξέταση.
Εκεί πέρα, το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας ενημερώσει σχετικά με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την εγκυμοσύνη της γάτας, θα βεβαιωθεί για την καλή υγεία της μαμάς και των αγέννητων μωρών της και θα σας μιλήσει για πιθανές επιπλοκές και τρόπους αντιμετώπισής τους.
Δύο είναι τα βασικά σημάδια που σημαίνουν και την έναρξη της κύησης: η γατούλα σας θα σταματήσει να τρώει περίπου 24 ώρες πριν την μεγάλη στιγμή και η θερμοκρασία της θα πέσει κάτω από το φυσιολογικό.
Η αλήθεια είναι πως η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι καθοριστική για τη ζωή της και χρειάζεται όλα τα απαραίτητα κομφόρ.
Μόλις, λοιπόν, αντιληφθείτε πως η γάτα σας είναι έγκυος, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για προληπτικούς λόγους. Έτσι, θα είστε σίγουροι πως όλα δουλεύουν ρολόι!
Έπειτα, εκείνος ή εκείνη θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές. Θα πρέπει να είστε πάντοτε σε θέση να μπορέσετε να φροντίσετε κατάλληλα την αγαπημένη σας γάτα.
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Τσιμπούρια στο σκύλο: Τα 3 πιο επικίνδυνα είδη & η αντιμετώπιση!
- Φροντίδα για γατάκια: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ανάγκες τους;
- Τουαλέτα γάτας: Διάλεξε αυτήν που ταιριάζει στο κατοικίδιό σου!
- Γάτα Τονκινέζα: Γιατί θεωρείται μία αληθινή και πιστή φίλη;
- Μικρόσωμες ράτσες σκύλων: Βρες το σκυλάκι που σου ταιριάζει!