Μπορεί ο μύθος να θέλει τις γάτες φανατικές της καθαριότητας, αλλά και οι σκύλοι δεν πάνε πίσω! Για του λόγου το αληθές, τα σκυλάκια έχουν τη τάση να περιποιούνται μόνα τους τον εαυτό τους, ακόμα κι αν τα κάνετε τακτικά μπανάκι.
Έτσι, μπορείτε να τα δείτε να μυρίζουν και να γλείφουν ένα σωρό περιοχές του κορμιού τους, ανάμεσα στις οποίες είναι και τα γεννητικά τους όργανα.
Παρόλα αυτά, το υπερβολικό γλείψιμο της συγκεκριμένης περιοχής θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Ίσως υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου υποκείμενου νοσήματος που χρειάζεται φροντίδα και θα πρέπει να διερευνήσετε περαιτέρω.
Γιατί τα σκυλιά μυρίζουν τα γεννητικά όργανα τους και γλείφουν τη περιοχή ;
Στα αρσενικά σκυλιά, η ανώμαλη έκκριση από την ακροβυστία – περιοχή των γεννητικών οργάνων – μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό γλείψιμο.
Επί της ουσίας, πρόκειται για οποιαδήποτε ουσία ρέει από το δέρμα που καλύπτει εξωτερικά το πέος και μπορεί να περιέχει αίμα, ούρα ή πύον.
Γενικά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες εκκρίσεις από τον οργανισμό του σκύλου. Ωστόσο, μια μικρή ποσότητα λευκο-κίτρινου σμήγματος μπορεί να συσσωρευτεί τοπικά, δίχως όμως να αποτελεί σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένες αιτίες που μαρτυρούν την ασυνήθιστη ποσότητα εκκρίσεων και αρκούν για να σας στείλουν στον κτηνίατρο. Αυτές είναι:
- Διαταραχές που επηρεάζουν την ακροβυστία, όπως νεοπλασία, κάποιος τραυματισμός ή ξένος μικροοργανισμός ή βαλανοποσθίτιδα.
- Προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα ή την ουρήθρα. Τέτοια μπορεί να είναι ο σχηματισμός πετρών (λιθίαση), μια λοίμωξη, μια φλεγμονή ή ο καρκίνος.
- Ζητήματα με τον προστάτη, όπως είναι η προστατίτιδα, η νεοπλασία, η υπερπλασία, κάποια κύστη ή ένα απόστημα.
- Θρομβώσεις, συμπεριλαμβανομένης της θρομβοπενίας και της δηλητηρίασης από εντομοκτόνα ή ποντικοφάρμακα.
- Ακράτεια που προκύπτει από κάποια ανωμαλία του ουρητήρα ή δυσλειτουργία του σφιγκτήρα.
Ανακαλύψτε: Γιατί κλαίνε τα σκυλιά; Οι πραγματικοί λόγοι!
2 Γιατί μια θηλυκιά σκυλίτσα γλείφει την «ευαίσθητη περιοχή» της;
Στα θηλυκά πάλι, οποιαδήποτε μη φυσιολογική έκκριση από τον κόλπο προκαλεί έντονο γλείψιμο. Ο λόγος γίνεται φυσικά για οποιαδήποτε έκκριση προέρχεται από το αιδοίο – τα εξωτερικά γεννητικά τους όργανα.
Σε αυτή τη περίπτωση όμως, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου ή λίγο μετά τη γέννα και με διάρκεια περίπου 6 με 8 εβδομάδες.
Αν η σκυλίτσα σας δεν ανήκει σε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες, τότε τα ενδεχόμενα που καλείστε να αποκλείσετε στο γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα είναι τα εξής:
- Ουρογεννητικές λοιμώξεις, όπως είναι εκείνες του ουροποιητικού ή της μήτρας, π.χ πυομήτρα.
- Νεοπλασία του ουρογεννητικού συστήματος.
- Κολπίτιδα ή φλεγμονή οπουδήποτε στην ουρογεννητικό σύστημα.
- Διαταραχές πήξης του αίματος (θρόμβωση), που σχετίζονται με κατάποση δηλητηρίου ή χαμηλά αιμοπετάλια.
- Κάποιο ξένο σώμα ή τραύμα που βρίσκεται στην περιοχή.
- Ακράτεια που προκύπτει από κάποια ανωμαλία του ουρητήρα ή δυσλειτουργία του σφιγκτήρα.
- Διατηρούμενος πλακούντας μετά την γέννα ή τον θάνατο του εμβρύου.
Η παρουσία εκκρίσεων από τη περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να υποδεικνύει κάποιο υποκείμενο νόσημα που μπορεί να είναι από ήπιο μέχρι πιο σοβαρό και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του σκύλου σας.
Εάν είστε ιδιοκτήτες θηλυκού ή αρσενικού σκύλου και δείτε συμπτώματα όπως: υπερβολικό γλείψιμο, αιμορραγία, μη φυσιολογικές εκκρίσεις και πρήξιμο των γεννητικών οργάνων, καλείστε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.
Εκείνος θα προβεί στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει ανάλυση αίματος, ούρων και θα εξετάσει σχετικό δείγμα από την περιοχή.
Επίσης, θα σας ζητηθούν καλλιέργεια ούρων, κυτταρολογία, καλλιέργεια βακτηρίων από τις εκκρίσεις της περιοχής, εξετάσεις για θρόμβωση
Ακόμα, ενδέχεται να σας ζητήσει να κάνει στο κατοικίδιο σας κάποια κοιλιακή ακτινογραφία και έναν υπέρηχο για τυχόν ανωμαλίες στη μήτρα ή τον προστάτη.
Τι προβλέπει η σχετική θεραπεία;
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης έγκειται στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της. Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων ο κτηνίατρος θα προχωρήσει παρά πέρα.
Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν αρκετά πράγματα που ενδέχεται να σας προτείνει, προκειμένου να θεραπεύσει το σκυλάκι σας που παρουσιάζει περίεργες εκκρίσεις και έντονο γλείψιμο των γεννητικών οργάνων του.
Πρώτα από όλα, θα θελήσει να απομακρύνει ή να θεραπεύσει κάθε είδους αιτία που βρίσκεται πίσω από το πρόβλημα. Κάτι τέτοιο μπορεί να αφορά ένα ξένο σώμα, την ύπαρξη ενός όγκου ή μιας φλεγμονής.
Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων έχουν υποδείξει κάποια κολπίτιδα και έχετε στα χέρια σας ένα νεαρό σκυλάκι, μην ανησυχείτε. Το πιθανότερο είναι πως θα υποχωρήσει μετά την πρώτη του περίοδο.
Από εκεί και πέρα, θα σας δώσει αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τον καθημερινό τον καθαρισμό της περιοχής. Έτσι, θα είστε σε θέση να βοηθήσετε το λατρεμένο σας κατοικίδιο να διατηρήσει την προσωπική του υγιεινή.
Έχετε κατά νου πως ποτέ, μα ποτέ δεν θα πρέπει να του χορηγήσετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, εάν δεν έχετε έρθει πρώτα σε σχετική συνεννόηση με το εξειδικευμένο προσωπικό του κτηνιατρείου σας.
Ακόμα και τότε όμως, καλό είναι να παρατηρείτε πάντοτε την συμπεριφορά του αγαπημένου σας κατοικίδιου.
Εάν τα κλινικά του συμπτώματα δεν υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου ή γίνονται ακόμα χειρότερα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας.
Θυμηθείτε πως δεν αρκεί να αναρωτιέστε γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα. Όσο πιο άμεσα και γρήγορα δράσετε, τόσο θα αυξήσετε τις πιθανότητες για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας του αγαπημένου σας τετράποδου φιλαράκου.
Εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη απορία στο γιατί τα σκυλιά μυρίζουν τα γεννητικά όργανά τους ή χρειάζεστε κάποια διευκρίνιση, δεν έχετε παρά να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο από κάτω!
Διαβάστε στο Petmagazine:
- Γάτα Τονκινέζα: Γιατί θεωρείται μία αληθινή και πιστή φίλη;
- Μικρόσωμες ράτσες σκύλων: Βρες το σκυλάκι που σου ταιριάζει!
- Σκύλος στο αυτοκίνητο: 10 πολύτιμες συμβουλές για το ταξίδι σας!
- Πετ σοπ: 5 πολύτιμες συμβουλές για ασφαλείς & σωστές αγορές!
- Γάτα Αγκύρας: Τα χαρακτηριστικά αυτής της επιδέξιας ράτσας!