Μαστίνο Ναπολιτάνο:Τι κρύβεται μέσα στον «ευγικό γίγαντα»;

 Το Μαστίνο Ναπολιτάνο αναπτύχθηκε στη νότια Ιταλία ως σκύλος οικογένειας και ως φύλακας. Σήμερα αυτός ο τεράστιος σκύλος είναι γνωστός ως ο «ευγενικός γίγαντας», καθώς αν και τεράστιος, έχει πολύ γλυκό χαρακτήρα.

 Παρόλο που δεν θα το φανταζόταν κανείς, είναι η καλύτερη επιλογή για αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων ή κατοίκους μεγάλων διαμερισμάτων.

 Το τεράστιο μέγεθός του σημαίνει ότι χρειάζεται χώρο και θετική εκπαίδευση για να ευδοκιμήσει και να ανθίσει ο υπέροχος χαρακτήρας του.

 Κατηγορία: Σκύλος εργασίας

 Ύψος: 61 έως 79 εκατοστά

 Σωματικό βάρος: 54 έως 91 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 8 με 10 χρόνια

 Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα Neapolitan Mastiff;

 Το τεράστιο μέγεθός του, το χαλαρό δέρμα και οι παχιές ρυτίδες του προσώπου του είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του ευγενικού γίγαντα.

 Η καταγωγή του πιστεύεται ότι χρονολογείται στο 3000 π.Χ., την αρχή της Εποχής του Χαλκού, την εποχή που η Άνω και η Κάτω Αίγυπτος ενοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν στο Θιβέτ σκυλιά εργασίας και φύλακες.

 Το Mastino Napoletano έχει τη φήμη ότι είναι ένα στοργικό σκυλί τεραστίων διαστάσεων. Είναι ένας εξαιρετικός φύλακας με ένα εκφοβιστικό βλέμμα, ωστόσο, δεν επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά.

 Είναι πολύ πιστός σκύλος και ο πρωταρχικός του στόχος είναι να βρίσκεται με τους ανθρώπους του, τους οποίους θα υπερασπιστεί με θηριωδία αν χρειαστεί. Συνήθως όμως δεν είναι άγριος και επιθετικός.

 Όπως όλα τα κουτάβια, έτσι και αυτά είναι δραστήρια, αλλά καθώς ενηλικιώνονται, ωριμάζουν και απολαμβάνουν να χαλαρώνουν στο σπίτι ή στην αυλή.

 Αν και είναι αρκετά ήρεμα σε εσωτερικούς χώρους, δεν είναι τα ιδανικά κατοικίδια για ένα μικρό διαμέρισμα, γιατί ομολογουμένως χρειάζονται πολύ χώρο.

 Διαφορετικά, είναι πιθανό να σπρώχνουν τα έπιπλά σας από τη θέση τους ή να χτυπάνε αντικείμενα στην προσπάθειά τους να βρουν ένα άνετο σημείο ανάπαυσης.

 Μία από τις συνήθειές τους είναι ότι βγάζουν σάλια μετά το φαγητό ή όταν είναι νευρικά και είναι διαβόητα για τα αέριά τους. Το θετικό είναι ότι είναι ότι πρόκεται για ήρεμα σκυλιά που σπάνια γαβγίζουν.

 Για την οικογένεια που μπορεί να προσφέρει σε αυτόν τον μεγαλόσωμο και ισχυρό σκύλο τη σταθερή, στοργική και συνεπή καθοδήγηση που χρειάζεται, το Μαστίνο Ναπολιτάνο είναι ένας υπέροχος και μοναδικός σύντροφος που θα προσφέρει προστασία και αγάπη σε όλους στο σπίτι.

 Πράγματα που θα σας εκπλήξουν στο Mastiff Neapolitano

 • Τα καταφέρνει καλύτερα σε ένα σπίτι με αυλή που μπορεί να περιπολεί ανενόχλητο. Ωστόσο, ο ήρεμος χαρακτήρας του το καθιστά κατάλληλο σκυλί και σε ένα αρκετά ευρύχωρο διαμέρισμα.
 • Είναι γενικά αδέξια σκυλιά που δυσκολεύονται να μετακινηθούν σε σκάλες, ειδικά ως κουτάβια.
 • Το τρίχωμά τους μαδάει μέτρια και απαιτεί εβδομαδιαίο βούρτσισμα, καθώς και μεγάλη προσοχή στον καθαρισμό των ρυτίδων και των πτυχών του δέρματός του.
 • Αποτελούν εξαιρετικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους εισβολείς, αλλά σπάνια είναι επιθετικοί χωρίς κάποια σοβαρή αιτία. Κοινωνικοποιήστε τους νωρίς, ώστε να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται γύρω από άλλους ανθρώπους και ζώα.
 • Μπορεί να είναι τεμπέληδες και υπάρχει κίνδυνος παχυσαρκίας αν δεν ασκούνται πολύ. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας διατηρεί ένα υγιές βάρος, για να αποφύγετε ασθένειες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια της ζωής του.
 • Το Mastino Napoletano δεν συνιστάται για κάποιον που δεν είχε ποτέ του ένα κατοικίδιο. Χρειάζεται έναν εκπαιδευτή με αυτοπεποίθηση που να είναι συνεπής, σταθερός, αλλά και στοργικός.
 • Μερικές από τις συνήθειές τους είναι: σάλια, συριγμός, γρύλισμα, ρουθούνισμα και μετεωρισμός.
 • Αγαπούν τα παιχνίδια στην αυλή ή στη φύση, αλλά τους αρέσει να βρίσκονται και με την οικογένειά τους. Όπως καταλαβαίνετε, προτιμούν να μένουν μέσα στο σπίτι και όχι έξω στον κήπο.
 • Είναι σημαντικό για την ορθοπεδική τους ανάπτυξη να αποτρέπονται τα πολλά άλματα ή το ανέβασμα σε σκάλες μέχρι να φτάσουν στη πλήρη ωριμότητα.
 • Όπως τα περισσότερα σκυλιά, μπορεί να γίνουν καταστροφικά όταν βαριούνται. Δώστε τους τακτική άσκηση, κοινωνική αλληλεπίδραση και εκπαίδευση για να κρατάτε το ενδιαφέρον τους σε υψηλά επίπεδα.
 • Τα πηγαίνουν καλά με μεγαλύτερα παιδιά, γιατί είναι υπερβολικά μεγάλα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ενδέχεται να τα χτυπήσουν ή να τα πατήσουν άθελά τους και να τα τραυματίσουν.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Σκύλοι τύπου Μαστίφ υπάρχουν εδώ και χιλιετίες. Τα πρώτα Μαστίφ πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν στο Θιβέτ, περίπου 5.000 χρόνια πριν. Αυτά τα τεράστια σκυλιά χρησιμοποιούνταν στις μάχες και χρησίμευαν ως φρουροί.

 Το Neapolitan Mastiff αναπτύχθηκε στη νότια Ιταλία στην περιοχή της Νάπολης, από την οποία πήρε και το όνομά του. Οι εκτροφείς επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ενός σκύλου ογκώδους μεγέθους, με βαρύ, χαλαρό δέρμα που θα τους προστάτευε σε περίπτωση επίθεσης.

 Ήθελαν επίσης έναν σκύλο που θα ήταν πιστός και στοργικός με τα μέλη της οικογένειάς του.

 Το 1946, ο δημοσιογράφος Piere Scanziana είδε τον συγκεκριμένο σκύλο και αναγνώρισε τη ράτσα για αυτό που ήταν: ένα ζωντανό απομεινάρι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, απόγονος ίσως των Μαστίφ της Ηπείρου, που συνόδευσαν τον Ρωμαίο πρόξενο Πάολο Αιμίλιο στη θριαμβευτική είσοδό του στην πόλη, αφού νίκησε τον Περσέο της Μακεδονίας.

 Ο Scanziani ενδιαφέρθηκε για τη ράτσα και επεδίωξε να τη κάνει πιο λαοφιλή. Συνέβαλε καθοριστικά στη συγγραφή του προτύπου της φυλής και στην αναγνώρισή της από το εθνικό μητρώο σκύλων της Ιταλίας. Στα σκυλιά δόθηκε το όνομα Mastino Napoletano.

 Η ράτσα αναγνωρίστηκε από την Federation Cynologique Internationale (FCI) το 1949. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αυτός ο σκύλος είχε αποκτήσει δημοτικότητα στην Ευρώπη.

 Το πρώτο διάσημο σκυλί στις Ηνωμένες Πολιτείες εισήχθη από την Jane Pampalone το 1973, αν και Ιταλοί μετανάστες μπορεί να είχαν πάρει μερικά από τα σκυλιά μαζί τους ήδη από τη δεκαετία του 1880.

 Το Neapolitan Mastiff Club of America ιδρύθηκε το 1973. Στη δεκαετία του 1990, ιδρύθηκαν και άλλοι οργανισμοί της ράτσας, ενώ το 2004, ήρθε και η επίσημη αναγνώρισή της από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο.

 Ο χαρακτήρας του Neapolitan Mastiff

 Είναι ένας εξαιρετικός φύλακας, αλλά δεν επιτίθεται χωρίς σημαντικό λόγο. Μπορεί η έκφραση του προσώπου του να είναι χαλαρή, αλλά βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και επίγνωση της κατάστασης.

 Εάν δεν είστε σπίτι, απλώς δεν θα αφήσει κανέναν να μπει στην ιδιοκτησία σας. Όταν καλωσορίζετε κάποιον φιλοξενούμενο, όμως, θα τον δεχτεί καλοπροαίρετα, αν και πιθανότατα, θα παραμείνει σε απόσταση.

 Είναι στοργικός με την οικογένειά του, αλλά έχει και ισχυρή θέληση. Υπό αυτήν την έννοια, θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του νωρίς, να είστε σταθεροί και συνεπείς και να χρησιμοποιείτε τεχνικές θετικής ενίσχυσης, όπως έπαινο και ανταμοιβές φαγητού.

 Παρόλο που δεν είναι επιρρεπής στην περιπλάνηση, ένας φράχτης θα τον βοηθήσει να αναγνωρίσει τα όρια της ιδιοκτησίας του, μια σημαντική γνώση για έναν σκύλο φύλακα.

 Όπως κάθε σκύλος, έτσι και αυτός χρειάζεται πρώιμη κοινωνικοποίηση από νεαρή ηλικία για να βεβαιωθείτε ότι θα διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα που θα συμβαδίζει με τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας.

 Η εκπαίδευση στο σπίτι δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα, εφόσον την κάνετε μια θετική εμπειρία και παρέχετε στο κουτάβι σας ένα σταθερό πρόγραμμα και πολλές ευκαιρίες να βγει έξω.

 Μέρος της εκπαίδευσης είναι και το crate σκύλου, που θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τα ατυχήματα με τη τουαλέτα, το άγχος αποχωρισμού και το δάγκωμα επίπλων μέσα στο σπίτι.

 Το εν λόγω σκυλί χρειάζεται σταθερή και συνεπή εκπαίδευση, αλλά συγχρόνως αγάπη και υπομονή. Θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι είναι ένας υπέροχος, στοργικός και πιστός σύντροφος που ευχαρίστως θα ρισκάρει τη ζωή του για να υπερασπιστεί τη δική σας.

 Η γενική κατάσταση της υγείας του

 Μολονότι δεν αρρωσταίνει συχνά, ορισμένες ασθένειες για τις οποίες πρέπει να προσέχετε εσείς και ο κτηνίατρός σας είναι:

 • Δυσπλασία ισχίου και αγκώνα
 • Καρδιομυοπάθεια
 • Δεμοδήκωση
 • Cherry eye
 • Δερματίτιδα
 • Υπερωιοσχιστία

 Ο καλλωπισμός και η κατάλληλη περιποίησή του

 Το Μαστίφ Ναπολιτάνο έχει ένα τρίχωμα που διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως συμπαγές γκρι, μαύρο, μαονί (καστανοκόκκινο) και καστανόξανθο ή σε σκούρο στικτό.

 Είναι κοντό, αλλά πυκνό και μαδάει περίπου όσο ένας μέσος σκύλος. Το εβδομαδιαίο βούρτσισμα όμως θα διατηρήσει το τρίχωμά του καθαρό και απαλλαγμένο από χαλαρές ή νεκρές τρίχες.

 Το πρόσωπό του αποτελείται από βαριές, βελούδινες ρυτίδες και πτυχές που εκτείνονται από το εξωτερικό περιθώριο των βλεφάρων μέχρι το λωγάνιο (προγούλι) και από το κάτω μέρος των βλεφάρων μέχρι τις εξωτερικές άκρες του χειλιών. 

 Αυτά τα σημεία χρειάζονται καθημερινά ενδελεχή καθαρισμό, γιατί γεμίζουν πολύ εύκολα ακαθαρσίες και χώματα, που μπορεί να γίνουν εστία μικροβίων.

 Λόγω του ότι έχουν πιο κοντό τρίχωμα από άλλα μεγαλόσμα σκυλιά, δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις ακραίες καιρικές συνθήκες, παρά το μέγεθος και τη δύναμή τους.

 Σε αυτή τη περίπτωση, πιθανότατα θα χρειαστείτε ένα παλτό τον χειμώνα και ένα αντηλιακό σκύλου το καλοκαίρι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αυτιά, τη μύτη και τις ευαίσθητες περιοχές, όπου υπάρχει λιγότερη κάλυψη γούνας.

 Επιπλέον, καλό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια του κατοικιδίου σας δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση πέτρας και τα βακτήρια που τη συνοδεύουν. 

 Η φροντίδα που χρειάζεται

 Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους φυσικούς περιορισμούς που έχει το κατοικίδιό σας όσο είναι κουτάβι.

 Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αθλείται με ελεγχόμενο τρόπο, έτσι ώστε τα οστά και οι αρθρώσεις του να μην υφίστανται υπερβολική πίεση κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης.

 Αυτό σημαίνει σύντομες περιόδους ελεύθερου τρεξίματος και παιχνιδιού και σύντομους περιπάτους μόνο με λουρί.

 Λόγω του ότι είναι πολύ μεγαλόσωμα και λιγάκι αδέξια κουτάβια, δεν πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς σκάλες, γιατί μπορούν να πέσουν και να τραυματιστούν.

 Αργότερα, ως ενήλικο σκυλί, θα επωφεληθεί από καθημερινές βόλτες. Βέβαια, είναι ευαίσθητο στη ζέστη και την υγρασία, γι’ αυτό προγραμματίστε τις βόλτες σας νωρίς το πρωί ή το βράδυ και φροντίστε να έχει πάντα ένα δροσερό μέρος για ξεκούραση και άφθονο νερό.

 Εάν διαθέτετε πισίνα, δεν θα πρέπει να τον αφήνετε μόνο του στον κήπο. Λόγω του ότι είναι πολύ μεγαλόσωμος και βαρύς σε κιλά, δεν κολυμπάει καλά και δυσκολεύεται να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από το νερό.

 Θα λέγαμε πως είναι καταλληλότερο κατοικίδιο για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά, γιατί μπορεί να γίνει αδέξιος κοντά σε νήπια. Αν και ποτέ δεν θα τα βλάψει σκόπιμα, μπορεί εύκολα να τα χτυπήσει ή να τα πατήσει.

 Το Μαστίνο Ναπολιτάνο δεν αγαπά τα σκυλιά που δεν γνωρίζει, αν και μπορεί να μάθει να τα πηγαίνει καλά με αυτά με τα οποία έχει μεγαλώσει. Μπορεί επίσης να τα πάει καλά με γάτες αν μεγαλώσει μαζί τους.

 Δεν είναι τυχαίο ότι του έχουν αποδώσει το παρατσούκλι «ευγενικός γίγαντας», διότι παρά το μεγάλο μέγεθος του σώματός του, το Neapolitan Masiff έχει μια καλοσυνάτη καρδιά και έναν πράο χαρακτήρα.

 Αν και ογκώδης, έχει πολύ καλή συμπεριφορά μέσα ή έξω από το σπίτι. Είναι πολύ προστατευτικός και γενναίος με την οικογένειά του, αλλά ποτέ δεν θα αγριέψει χωρίς σοβαρή αιτία.

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε κι εσείς το δικό σας κουτάβι της ράτσας, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια και είστε τυχεροί.

 Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την υιοθεσία κάποιου αδέσποτου γίγαντα, που περιμένει εναγωνίως μια αγκαλιά να κουλουριαστεί εκεί μέσα για το υπόλοιπο της ζωής του!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο