Εξωτική Κοντότριχη Γάτα: Η «Περσική γάτα του τεμπέλη»!

 Η Exotic Shorthair Cat είναι μια πολύ γλυκιά και υπάκουη γάτα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τη θεωρήσετε απλώς ένα στολίδι για το σπίτι. Της αρέσει να παίζει και ταυτόχρονα απολαμβάνει να χαλαρώνει στην αγκαλιά σας για να τη κανακεύετε.

 Χώρα Προέλευσης: Ηνωμένες Πολιτείες

 Μέγεθος: Μεσαίο

 Σωματικό βάρος: 3 έως 6 κιλά

 Προσδόκιμο ζωής: 8 με 15 χρόνια

 Η ιστορία της ράτσας της

 Η Exotic Shorthair είναι στην ουσία μια Persian cat με διαφορετικό τρίχωμα.

 Η νέα αυτή ράτσα άρχισε να αναπτύσσεται για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950, διασταυρώνοντας τις Περσικές με τις Αμερικανικές Κοντότριχες και, αργότερα, με άλλες κοντότριχες ράτσες, όπως η Burmese και η Russian Blue.

 Το τελικό αποτέλεσμα των αρχικών διασταυρώσεων ήταν μια γάτα με τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια συμπεριφορά της Περσικής, αλλά «τυλιγμένη» με ένα κοντό, βελούδινο τρίχωμα.

 Η διασταύρωση, η οποία αρχικά προοριζόταν να μεταφέρει το εντυπωσιακό ασημί χρώμα και τα πράσινα μάτια της Persian cat στην Αμερικανική Κοντότριχη, ήταν αμφιλεγόμενη στην αρχή.

 Εντούτοις, οι εκτροφείς ενθουσιάστηκαν από τα καινούρια χαρακτηριστικά που έφερε πάνω της , οπότε άρχισαν να συνεργάζονται για την ανάπτυξη αυτής της γάτας που έγινε γνωστή ως Exotic Shorthair.

 Ο Σύλλογος Cat Fanciers αναγνώρισε τη ράτσα το 1967 και την ονόμασε Exotic. Σε ορισμέους άλλους οργανισμούς είναι γνωστή ως Exotic Shorthair, για να διαφοροποιείται από την Exotic Longhair.

 Το International Cat Association αναγνώρισε τη ράτσα ως Exotic Shorthair το 1979. Σήμερα, αναγνωρίζεται από όλα τα μητρώα γατών και διασταυρώνεται μόνο με γάτες Περσίας και Ιμαλαΐων.

 Πως θα περιγράφαμε τον χαρακτήρα της;

 Η Exotic είναι μια πολύ γλυκιά, υπάκουη και ήσυχη γάτα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένει όλη μέρα στον καναπέ. Της αρέσει να παίζει και όταν κουράζεται κουλουριάζεται στην αγκαλιά του αφεντικού της για μερικά χαδάκια.

 Η ράτσα έχει τη φήμη ότι είναι πιο δραστήρια και περίεργη από την γάτα Περσίας και γι’ αυτό ταιριάζει περισσότερο σε μια δραστήρια οικογένεια.

 Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα αρσενικά γατάκια είναι πιο γλυκά και στοργικά από τα θηλυκά, τα οποία μερικές φορές περιγράφονται ως απόμακρα.

 Οι Εξωτικές Κοντότριχες γάτες απολαμβάνουν να παίζουν με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά είναι σε θέση να διασκεδάσουν και μόνες τους όταν οι άνθρωποί τους είναι απασχολημένοι. Ακολουθούν πιστά τα μέλη της οικογένειας και περιμένουν υπομονετικά να τους δώσουν προσοχή.

 Δεν είναι πολύ ομιλητικές γάτες, αλλά έχουν μια απαλή, ευχάριστη και μουσική φωνή. Οι ανάγκες μιας Exotic είναι απλές: τακτικά γεύματα, λίγος χρόνος παιχνιδιού με ένα ποντίκι, catnip ή στικ με φτερά και, φυσικά, πολλή αγάπη!

 Η γενική κατάσταση της υγείας της

 Τόσο οι καθαρόαιμες γάτες όσο και εκείνες που προέρχονται από διάφορες διασταυρώσεις παρουσιάζουν ποικίλα προβλήματα υγείας που μπορεί να είναι γενετικής φύσης.

 Αν και είναι όμορφες και γλυκές ψιψίνες, ένα Exotic Shorthair kitten είναι επιρρεπές σε μια σειρά από πιθανά προβλήματα υγείας, που συνήθως σχετίζονται με τη δομή του προσώπου του:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή θορυβώδης αναπνοή που προκαλείται από στενά ρουθούνια
  • Οδοντικές ανωμαλίες, που σημαίνει ότι τα δόντια δεν δένουν καλά μεταξύ τους
  • Υπερβολικό δάκρυσμα
  • Οφθαλμικές παθήσεις, όπως cherry eye και εντρόπιο
  • Ευαισθησία στη θερμότητα
  • Πολυκυστική νεφρική νόσο
  • Προδιάθεση στο ringworm (δερματοφυτία), μια μυκητιακή λοίμωξη
  • Σμηγματόρροια oleosa, μια δερματική πάθηση που προκαλεί κνησμό, ερυθρότητα και τριχόπτωση

 Τα χαρακτηριστικά μιας Εξωτικής Κοντρότριχης γάτας

 Η συγκεκριμένη γάτα έχει ένα μεγάλο, στρογγυλό κεφάλι, μεγάλα, στρογγυλά μάτια, κοντή μύτη, γεμάτα μάγουλα και μικρά αυτιά με στρογγυλεμένες άκρες.

 Το κεφάλι υποστηρίζεται από έναν κοντό, χοντρό λαιμό και ένα απατηλά στιβαρό, μυώδες σώμα—ένας σωματότυπος που είναι γνωστός ως «cobby».

 Τα πόδια της είναι κοντά, παχιά και δυνατά, με μεγάλα, στρογγυλά πατουσάκια. Η ουρά είναι κοντή, αλλά ανάλογη με το μήκος του σώματος της γάτας.

 Ένα μεσαίου μήκους, απαλό, χοντρό, βελούδινο τρίχωμα με ένα πλούσιο, παχύ υπόστρωμα ολοκληρώνει την εμφάνιση της Exotic. Παρά την ομοιότητά τους, η Εξωτική Κοντότριχη δεν έχει το χαρακτηριστικό τρίχωμα γύρω από τον λαιμό ή την φουντωτή ουρά της Persian cat.

 Οι «Extreme» Exotics, (οι γάτες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς), έχουν πιο επίπεδο πρόσωπο, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από αναπνευστικά προβλήματα.

 Από την άλλη, οι γάτες με την παραδοσιακή εμφάνιση έχουν πιο παλιομοδίτικα χαρακτηριστικά, καθώς το πρόσωπό τους δεν είναι τόσο επίπεδο και μύτη τους βρίσκεται πιο χαμηλά στο πρόσωπο, επιτρέποντάς τες να αναπνέουν καλύτερα. Οι συγκεκριμένες είναι εγγεγραμμένες στο Traditional Cat Association.

 Οι Εξωτικές Κοντότριχες γάτες ξεχωρίζουν για την μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και σχέδια, όπως: λευκό, μπλε, μαύρο, κόκκινο, κρεμ, σοκολατί, λιλά, ασημί και χρυσαφί χρώματα τσιντσιλά, σκιώδες ασημί ή χρυσό με μπλε τσιντσιλά και μπλε με ασημί ή χρυσό.

 Τα κυριότερα μοτίβα  στο τρίχωμά τους είναι το σκιώδες, το σταχτί, το ραβδωτό, το κάλικο, η διχρωμία και ο συνδυασμός περισσότερων από δύο χρώματα.

 Το χρώμα των ματιών τους σχετίζεται με το χρώμα του τριχώματος. Για παράδειγμα, οι λευκές γάτες έχουν βαθύ μπλε ή λαμπερά χάλκινα μάτια ή ένα χάλκινο και ένα μπλε.

 Άλλες μονόχρωμες Εξωτικές έχουν επίσης λαμπερά χάλκινα μάτια. Οι ασημί και χρυσαφί γάτες έχουν πράσινα ή γαλαζοπράσινα μάτια και ούτω καθεξής.

 Η Exotic Shorthair συνήθως αποκαλείται «η Persian cat του τεμπέλη». Χρειάζεται χτένισμα δύο φορές την εβδομάδα για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να διατηρείται το τρίχωμά της λαμπερό και υγιές.

 Μπάνιο χρειάζεται εξαιρετικά σπάνια, απλώς μετά το πλύσιμο το τρίχωμά της πρέπει να είναι εντελώς στεγνό.

 Το υπερβολικό δάκρυσμα μπορεί να είναι πρόβλημα σε αυτή τη ράτσα, γι’ αυτό σκουπίζετε τις γωνίες των ματιών της καθημερινά, για να αποτρέψετε τη δημιουργία λεκέδων κάτω από τα μάτια.

 Βουρτσίζετε επίσης καθημερινά τα δόντια της, για να μην εμφανίσει σημάδια πέτρας και περιοδοντικής νόσου. Σε κάθε περίπτωση, το συχνό βούρτσισμα είναι σημαντικός παράγοντας στοματικής και οδοντικής υγιεινής, οπότε δεν πρέπει να αμελείται.

 Η Εξωτική Κοντότριχη γάτα μέσα στο σπίτι

 Οι εν λόγω ψιψίνες προσαρμόζονται εύκολα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και τα πηγαίνουν περίφημα σε σπίτια με παιδιά όταν και εκείνα τις φέρονται όμορφα.

 Τα πηγαίνουν επίσης καλά και με τα σκυλιά, αρκεί να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα. 

 Αν σκέφτεστε να αφήνετε το μονάκριβο αιλουροειδές σας ελεύθερο στην αυλή, σας συνιστούμε να το ξανασκεφτείτε.

 Παρά το γεγονός ότι έχει έναν πράο και φιλήσυχο χαρακτήρα, οι γάτες είναι εκ φύσεως περίεργα όντα, οπότε μια ενδεχόμενη απόδραση μπορεί να τη φέρει σε επαφή με μεταδοτικές ασθένεις, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τραυματισμούς ή σωματική κακοποίηση.

 Μπορεί να χαρακτηρίζεται ήσυχη, καλόβολη και γλυκιά, αλλά η Εξωτική Κοντότριχη είναι μια δραστήρια και διασκεδαστική ψιψίνα, που ταιριάζει σε κάθε είδους άνθρωπο και συνθήκη.

 Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να τη βρείτε σε κάποιο εκτροφείο, πόσο μάλλον να ακούσετε ότι χαρίζονται γατάκια της ράτσας για υιοθεσίας. Παρ’ όλ’ αυτά, αν καταφέρετε να τη βρείτε σε κάποιο ταξίδι σας στο εξωτερικό, θα κερδίσετε μια παντοτινή και, μη ξεχνιόμαστε, πανέμορφη φιλενάδα!

Δείτε στο Petmagazine.gr

Αφήστε ένα σχόλιο